Το κατ’ εξοχήν μόριο της ζωής, το DNA, δεν φαίνεται πλέον να είναι τόσο μοναδικό, κάτι που ήταν αδιανόητο έως τώρα. Ένα ιστορικό βήμα έγινε στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας, το οποίο αλλάζει δραματικά τα έως τώρα δεδομένα, καθώς Βρετανοί, Αμερικανοί, Βέλγοι και Δανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μιμηθούν τα δύο βασικά μόρια της ζωής, το DNA και το RNA και να δημιουργήσουν συνθετικά αντίγραφά τους με την ονομασία ΧΝΑ.

Για πρώτη φορά τεχνητά μόρια «πέρασαν» πληροφορίες (γονίδια) σε άλλα μόρια. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν αυτά τα μόρια ΧΝΑ μπορούν να εισαχθούν μέσα σε κύτταρα. Τα τεχνητά αυτά μόρια έχουν μάλιστα και την ικανότητα της δαρβινικής εξέλιξης μέσω της προσαρμοστικότητας στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν το DNA και το RNA δημιουργώντας συνθετικές εκδοχές τουςΤο επίτευγμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει νέους δρόμους για τη βιοτεχνολογία και την ιατρική, αλλά επίσης για τη δημιουργία στο εργαστήριο νέων μορφών ζωής, δείχνει ότι το DNA και το συγγενικό RNA δεν είναι τελικά τα μόνα μόρια που έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τον «κώδικα της ζωής», δηλαδή να κωδικοποιούν τις γενετικές πληροφορίες και να τις μεταφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό μέσω της κληρονομικότητας. Ακόμα, η ανακάλυψη δείχνει ότι πιθανότατα η ζωή, κάπου αλλού στο σύμπαν, θα μπορούσε να βασίζεται σε διαφορετική χημεία από τη γήινη. Βέβαια, ανακύπτει το ζωτικό ερώτημα; Πώς ακριβώς ορίζεται η ζωή και πόσο διαφορετικές μορφές θα μπορούσε να πάρει;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φίλιπ Χόλιγκερ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας,, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC, το Nature και το New Scientist, δημιούργησαν έξι διαφορετικά μόρια ΧΝΑ (Xeno-Nucleic Acids) πολυμερή που μοιάζουν με το DNA και το RNA. Το πέτυχαν αντικαθιστώντας τα σάκχαρα που αποτελούν μέρος των τελευταίων, δηλαδή τα αρχικά γράμματα D (δεοξυριβόζη) και R (ριβόζη).

"Πάντρεψαν" DNA και RNA και βγήκε το...ΧΝΑ!«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι τόσο η κληρονομικότητα – η αποθήκευση και η μεταφορά πληροφοριών- όσο και η εξέλιξη, που είναι τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής- είναι δυνατό να αναπαραχθούν και να υλοποιηθούν σε εναλλακτικά πολυμερή, άλλα από το DNA και το RNA», δήλωσε ο Δρ Χόλιγκερ. Δεν αποκλείεται στο μέλλον οι επιστήμονες να βρουν και άλλα συνθετικά μόρια που θα επιτελούν τις λειτουργίες της ζωής και θα αποτελούν τους μεταφορείς των γενετικών πληροφοριών.

Σε άρθρο του στο Science, ο Τζέραλντ Τζόις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps χαιρετίζει το επίτευγμα ως «ορόσημο που προαναγγέλλει την εποχή της συνθετικής γενετικής, με επιπτώσεις για την εξωβιολογία (τη ζωή αλλού στο σύμπαν), τη βιοτεχνολογία και την κατανόηση της ίδιας της ζωής». Υπογράμμισε δε ότι «η κατασκευή γενετικών συστημάτων βασισμένων σε εναλλακτικές χημικές πλατφόρμες μπορεί να οδηγήσει στη σύνθεση τελείως νέων μορφών ζωής».

 

www.pygmi.gr/page/2/