Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 ΣΧΟΛΙΟ:Και ξαφνικά εκεί που δεν είχαμε τίποτα,ανακαλύπτουν κάποιοι ,οτι είμαστε απο τις πλουσιότερες χώρες,πραγματικό θαύμα εν μέσω  οικονομικής κρίσης  και ...ανεξάρτητης Θράκης.

Ενεργειακός θησαυρός στη Θράκη!

 

Τι λέει Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία Ενέργειας

Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο, στην Ανατολική Θράκη, η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι…
έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο.

Αλλά και στο ελληνικό τμήμα της Θράκης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που έκανε μια προκαταρκτική γεωλογική μελέτη, θεωρεί ότι υπάρχει συγγένεια με τα τουρκικά πετρώματα και ότι η πιθανότητα ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Κεφάλαιο», το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία, αν και το παρακολουθεί στενά, θεωρεί ότι, επί του παρόντος, πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Παρά τη «ρεαλιστική» προσέγγιση, ωστόσο, του Γιάννη Μανιάτη –ο ίδιος ως υφυπουργός παρήγγειλε τη μελέτη του ΙΓΜΕ–, η εξαιρετικά πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που μπορεί να «ξαναγράψει» από την αρχή τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η πιθανή ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Η εκμετάλλευση του shale gas στις ΗΠΑ έχει ήδη αλλάξει το τοπίο στην αμερικανική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει καθοριστικά τις προσπάθειες και της Ευρώπης να εισαγάγει στο ενεργειακό της μείγμα το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Ρωσία δεν έχει κρύψει την ανησυχία της απέναντι στο ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της στην ενεργειακή αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο προσοδοφόρο πελάτη της.

Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, άλλωστε, η Ε.Ε. αποφάσισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μαΐου να βάλει στην επίσημη ενεργειακή της ατζέντα το shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.

http://www.parapolitika.gr

 

 

*shale gas=σχιστολιθικό αέριο

 

 

 

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 30% όλων των αναγκών του πλανήτη σε ενέργεια ως το 2025, όταν χρησιμοποιηθεί ευρέως  μια σχετικά νέα, πολλά υποσχόμενη αλλά και αμφιλεγόμενη ενεργειακή πηγή δηλ. τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε στρώματα σχιστόλιθου στο υπέδαφος, γνωστά  ως shale gas.

 

Τα υπέρ.. Η ανάπτυξη της άντλησης σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφος υπόσχεται πολλά σε ότι αφορά την αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από εξωτερικές πηγές. Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων πηγών αερίου θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τις τιμές αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ

Τα κατά..
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Η τεχνική, που ουσιαστικά βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μιας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για την θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.

Η χρήση τέτοιων ποσοτήτων και μάλιστα υπό τεράστια πίεση δημιουργεί μεγάλους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, ιδίως καθώς δεν χρησιμοποιείται σκέτο νερό, αλλά προσμίξεις νερού με διάφορα χημικά, που επιπλέον μολύνουν και την επιφάνεια όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της Γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς…


H Ελλάδα διαθέτει σχιστολιθικό αέριο (Shale Gas) σύμφωνα με έκθεση του ΙΓΜΕΜ -για τις  περιοχές  Θράκης και Ηπείρου- την οποία επιβεβαίωσε υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, στο πρόσφατο  άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο, στο οποίο συμμετείχε.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ "επισήμανε τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη, τόσο γεωλογικά όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου για την ανάπτυξη", αναφέρει η ανακοίνωση.

Το σχιστολιθικό αέριο (shale gas) παράγεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία από τις ΗΠΑ ως υποκατάστατο του φυσικού αερίου. Η άντλησή του γίνεται με υδραυλικό σπάσιμο των πετρωμάτων, με τη χρήση νερού το οποίο διοχετεύεται με τρομακτική πίεση, ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχίσματα στα πετρώματα. 
 
Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται  χημικά, για να σταθεροποιηθούν τα πετρώματα στη θέση τους. Με τη μέθοδο αυτή, την οποία έχουν εξελίξει την τελευταία δεκαετία οι Αμερικανοί, που έχουν και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία, προκαλούνται επιπλέον και γεωλογικά προβλήματα στις περιοχές άντλησης σχιστολιθικού αερίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ε.Ε. έχει θεσμοθετήσει σοβαρούς περιορισμούς, παρά την ανάγκη της Ευρώπης να έχει δικές της πηγές ενέργειας. Εντούτοις, το «πράσινο φως» για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη δίνει η  επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας τη ασφαλή για το περιβάλλον, όπως αναφέρει το EurActiv. Επίσης, στην Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. που παρουσιάζει τους στόχους της Ένωσης μέχρι το 2030 για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, η ΕΕ και ειδικότερα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Günther Oettinger έχουν τοποθετηθεί θετικά για το σχιστολιθικό αέριο.

Ωστόσο, η Επίτροπος για τις κλιματικές αλλαγές Connie Hedegaard δεν παρουσιάζεται τόσο υποστηρικτική απέναντι στο σχιστολιθικό αέριο. Επισημαίνει μάλιστα πως Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζει πολύ σημαντικές διαφορές, τόσο γεωλογικά, όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η γερμανική εταιρεία Boschan ανακοίνωσε πρόσφατα την απομάκρυνσή της από τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, εξέλιξη που εν μέρει αποδίδει στην έκρηξη της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
[by tzeferis]
 
 

 http://www.oryktosploutos.net/2013/05/shale-gas.html

 

 

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα