Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

αμπέλια_002

 Σε αναγκαστική εκρίζωση των αμπελώνων τους υποχρεούνται χιλιάδες καλλιεργητές που φύτεψαν χωρίς να λάβουν τη σχετική άδεια. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Έβρου της ΠΑΣΥ κάνει λόγο για τη συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας την οποία επιδιώκουν με κάθε μέσο  η Τριτοκομματική Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ΕΕ, με την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού,  των περιορισμών και ποσοστώσεων της ΚΑΠ για την αμπελοκαλλιέργεια.

Να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους εξαναγκάζονται χιλιάδες αμπελουργοί της χώρας εξαιτίας της ΚΑΠ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα. Όπως σημειώνεται: «Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 479/2008 τα αμπέλια που φυτεύτηκαν χωρίς άδεια φύτευσης μετά τις 31/8/1998 θα πρέπει να ξεριζωθούν με έξοδα του ίδιου του παραγωγού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ στο στρέμμα! Και αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές, θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα.

Ήδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε κάποιες περιοχές άρχισαν οι έλεγχοι και οι αμπελουργοί που δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης υποχρεώνονται να ξεριζώσουν άμεσα τα αμπέλια τους. Και αν δεν ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, τότε το εξοντωτικό αυτό πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι να τα ξεριζώσουν.

Όπως επίσης προβλέπεται, οι αμπελουργοί που δεν έχουν άδεια φύτευσης απαγορεύεται να εμπορευτούν, να οινοποιήσουν και να αποστάξουν την παραγωγή τους. Πάντως, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι καλλιεργούν αμπέλια κάτω του ενός στρέμματος και χρησιμοποιούν την παραγωγή για δική τους κατανάλωση.

Στην περιοχή του Νομού Έβρου υπάρχουν αρκετοί αμπελουργοί που υποχρεώνονται να ξεριζώσουν το αμπέλι τους, μάλιστα για τους περισσότερους από αυτούς  είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι παραγωγοί αυτοί είχαν γραφτεί στο «αμπελουργικό μητρώο», έβγαζαν άδεια για την παραγωγή του τσίπουρου, καταβάλλοντας τους ανάλογους φόρους, έκαναν δήλωση καλλιέργειας, ασφαλίζονταν στον ΕΛΓΑ και ξαφνικά το ίδιο το κράτος που έκανε όλα τα παραπάνω τους λέει ότι είναι παράνομοι. Γίνεται φανερό πως η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών και της ανάπτυξης της παραγωγής κρασιού σε όφελος των παραγωγών και του λαού. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αν γίνουν πράξη, θα μειώσουν δραστικά την αμπελουργία, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσουν τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών».

Στη συνέχεια τα μέλη της ΠΑΣΥ υποστηρίζουν ότι από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ η καλλιέργεια κρασοστάφυλων πήρε την κατιούσα.  Το 1980 καλλιεργούνταν περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα με αμπέλια, ενώ το 2000 καλλιεργούνταν 775.000 στρέμματα. Τα στοιχεία για το 2010 δείχνουν ότι καλλιεργήθηκαν 673.000 στρέμματα. Κι όσον αφορά τη δεκαετία 2000-2010, από τα 100.000 στρέμματα που μειώθηκε η αμπελοκαλλιέργεια, τα 80.000 στρέμματα περίπου εγκαταλείφθηκαν και 20.000 στρέμματα μπήκαν στο πρόγραμμα εκρίζωσης.

«Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται η βίαιη πολιτική συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αμπελουργών, σε όφελος πάντα των μεγάλων οινοβιομηχανιών εντός και εκτός ΕΕ. Από την άλλη η συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δεν επέφερε κάποια βελτίωση στις τιμές των κρασοστάφυλων τα τελευταία χρόνια. Το αντίθετο, μάλιστα. Και η περαιτέρω συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δε θα καλυτερεύσει τα πράγματα όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς και όσο τα συμφέροντα των πολυεθνικών θα λυμαίνονται και το χώρο του κρασιού. Ακόμα και αν συνεχίσουν να απαγορεύονται οι νέες φυτεύσεις, ακόμα και αν ξεριζωθούν τα όσα αμπέλια δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ, δεν θα αλλάξει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των καταναλωτών». Παράλληλα, οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί καλούνται να μην υποταχθούν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει. Καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα για να αποτρέψουν την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για το κρασί και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Καλούνται επίσης μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.

 

Σε αναγκαστική εκρίζωση των αμπελιών υποχρεούνται χιλιάδες παραγωγοί | methorios.gr

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα