Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από την Κολονία στη Σύδνεϋ και το Βουκουρέστι, το κύμα διαμαρτυριών εναντίον πολιτικών και τραπεζών δε λέει να ξεφουσκώσει.

mask_comp_reuters624

Παρακολουθώντας κανείς τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις, θα εκπλαγεί από την επανάληψη ενός περίεργου μοτίβου. Διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους κάτω από τη διάσημη μάσκα του Guy Fawkes, του πρωταγωνιστή του V for Vendetta.

 

Η περιβόητη ομάδα ακτιβιστών-χάκερς Anonymous, ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν τη μάσκα του V το 2008 σε διαδήλωση κατά της Σαηεντολογίας. Ο ιδρυτής των Wikileaks Julian Assange φόρεσε μία στην ομιλία του στο Occupy London Stock Exchange. Αστυνομικές δυνάμεις τον ανάγκασαν να τη βγάλει.

Η μάσκα, στην ταινία του 2006 V for Vendetta, ήταν το σήμα κατατεθέν ενός αινιγματικού αναρχικού, που χρησιμοποιεί τον Guy Fawkes ως πρότυπο, στην προσπάθειά του κατά της εξουσίας ενός φανταστικού φασιστικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο V ανατινάζει το Κοινοβούλιο, κάτι που ο Guy Fawkes προσπάθησε μα δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το 1605.

 

Ο Άγγλος David Lloyd είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τη μάσκα του V για ένα κόμικ του Alan Moore. Ο Lloyd συγκρίνει τη χρήση της μάσκας από τους διαδηλωτές με τη διάσημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα που έγινε σύμβολο της μόδας για τους νέους σε όλον τον κόσμο.

Η ταινία V for Vendetta τελειώνει με την εικόνα του πλήθους των Λονδρέζων που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, άοπλοι, με κατεύθυνση προς το Κοινοβούλιο, φορώντας όλοι τη μάσκα του V.

 

Είναι αυτή η εικόνα της συλλογικής ταυτότητας και της ταυτόχρονης ανωνυμίας που κάνουν αυτή τη μάσκα σύμβολο των Anonymous και άλλων ομάδων, λέει ο Rich Johnston, κριτικός κόμικς.

 

Οι μάσκες είχαν αρχικά φτιαχτεί από τη Warner Bros για την προώθηση της ταινίας και μοιράζονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η κατασκευαστική εταιρεία Rubies Costume Company, πουλάει γύρω στις 100.000 μάσκες το χρόνο παγκοσμίως, και 16.000 από αυτές πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Steve Kitt, φαίνεται να ανησυχεί για αυτήν την σύνδεση των διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων με τη μάσκα. Αρνείται το γεγονός ότι οι πωλήσεις της μάσκας έχουν ανέβει εξαιτίας της χρήσης τους από ομάδες όπως οι Anonymous και δηλώνει ότι η μάσκα έγινε περιζήτητη μετά την ταινία V for Vendetta.

 

 

Πίσω όμως από το τη μάσκα κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Η μάσκα αυτή πρώτη φoρά εμφανίστηκε στη δεκαετία του 80 στην Αγγλία μια εποχή που στιγματίστηκε από τον συντηρητισμό της σιδηράς κυρίας, Margaret Thatcher.  Ο Alan Moore ,ίσως ο μεγαλύτερος δημιουργός κόμικς, σε συνεργασία με τον David Loyd, διάσημο σχεδιαστή, δημιούργησαν τότε ένα κόμικ με τίτλο V for vendeta. Το κόμικ λαμβάνει χώρα στη Αγγλία του κοντινού μέλλοντος όπου ένας δικτάτορας έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Στο καθεστώς αυτό έρχεται να αντιταχθεί ένας μυστηριώδης μασκοφόρος, με την εν λόγω μάσκα, ο οποίος αυτοαποκαλείται «V» και έχει στόχο να καταλύσει το καθεστώς. Το κόμικ αυτό, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του Guy Fawkes, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2005 από τον σκηνοθέτη James McTeigue στην ομώνυμη ταινία.

 

Η γνωστή, πλέον σε όλους, μάσκα είναι ουσιαστικά το προσωποίο ενός Άγγλου καθολικού του Guy Fawkes (1570-1606). O Fawkes σε συνεργασία με άλλους δύο καθολικούς τον Robert Catesby και τον Thomas Wintour σχεδίασαν να σκοτώσουν τον προτεστάντη Βασιλιά της Αγγλίας James τον πρώτο και να εγκαθιδρύσουν στον αγγλικό θρόνο καθολικό μονάρχη. Η συνωμοσία αυτή έμεινε στην ιστορία ως η συνωμοσία της πυρίτιδας (gunpowder plot). Οι τρεις άντρες με την βοήθεια ακόμα δύο συνωμοτών ,κατά του Άγγλου βασιλιά, των Thomas Percy και John Wright ανακάλυψαν ορισμένα υπόγεια περάσματα κάτω από το κοινοβούλιο (House of lords) και τοποθέτησαν εκεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας με σκοπό να σκοτώσουν τον βασιλιά και τη βουλή του και να τον αντικαταστήσουν με την καθολική κόρη του βασιλιά πριγκίπισσα Elizabeth. Ο Fawkes ήταν υπεύθυνος για την προστασία της πυρίτιδας.

Νωρίς το πρωί της πέμπτης Νοέμβρη του 1604 οι αρχές ερεύνησαν το κτίριο του κοινοβουλίου ,εξʼ αιτίας ενός ανώνυμου μηνύματος που δέχτηκαν, και βρήκαν τον Guy και τα 20 βαρέλια πυρίτιδας που είχαν τοποθετήσει οι συνωμότες εκεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Το ʽʼχτύπημαʼʼ όμως καθυστέρησε καθώς και το κοινοβούλιο άργησε να αρχίσει εκείνο το χρόνο τις εργασίες του λόγω της επιδημίας πανούκλας που ΄΄χτύπησε΄΄ το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Fawkes ανακρίθηκε για πέντε μέρες από την αστυνομία έως ότου ΄΄ʼεσπασεʼʼ και έδωσε στις αρχές τα ονόματα των συνεργατών του. Έπειτα καταδικάστηκε σε θάνατο απο το δικαστήριο.Στις 31 Ιανουαρίου οι συνωμότες μεταφέρθηκαν στο Old Palace Yard προκειμένου να κρεμαστούν. Ο Fawkes ήταν ο τελευταίος που θα κρεμούσαν αλλά καθώς ανέβαινε τη σκάλα για να φτάσει στη θηλιά έπεσε και έσπασε τον αυχένα του πεθαίνοντας ακαριαία αποφεύγοντας έτσι τον μαρτυρικό θάνατο.

Ελίνα Ράπτη

Πολύδωρος Σοφικίτης

 

 

Σχόλιο : Να προσθέσουμε οτι ο Alan Moore,είναι μάγος!!!!

Ο ίδιος αναφέρει οτι η τέχνη είναι σαν την μαγεία,η επιστήμη να  χειραγωγείς σύμβολα,λέξεις ή εικόνες για να πετύχει κάποιος αλλαγές στην συνείδηση των υπολοίπων.Ο νοών νοήτω,στο τι θέλουν να πετύχουν!

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα