Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 


Του Vlad Grinkevich,
οικονομικού σχολιαστή για το RIA Novosti

Ο George Soros αποφάσισε να τείνει χείρα βοηθείας στην Ευρώπη και να την σώσει από την επικείμενη κρίση. Ο γνωστός oικονομικός επενδυτής - κερδοσκόπος και 95 πολιτικοί, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν μια ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, προσφέροντας τη συνταγή τους για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με ειδικούς που τη διάβασαν, η συνταγή δεν περιέχει τίποτε πρωτότυπο, αφού περιλαμβάνει τεχνικές λύσεις, που προσφέρουν μεν ένα είδος "παρηγορητικής φροντίδας", αλλά δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας.

Η μέθοδος του Soros

Η ομάδα αυτή των "ανήσυχων Ευρωπαίων"

(α) κάνει έκκληση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου που θα είναι σε θέση να συλλέξει απαιτούμενα κεφάλαια για την Ευρωζώνη και

(β) κάνει λόγο για την ανάγκη να εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, να βελτιωθεί η νομοθεσία που διέπει τις καταθέσεις και την ασφάλιση, και να αναπτυχθεί μια βιώσιμη οικονομική στρατηγική ανάπτυξης για την χώρες της Ευρωζώνης. "Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα", τονίζει η ομάδα αυτή των "ανήσυχων Ευρωπαίων", το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πιθανό να καταρρεύσει.

Ρώσοι και άλλοι οικονομολόγοι συμφωνούν πλήρως με την άποψη ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και μπορεί να σωριαστεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ασάφεια ως προς το τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

"Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, η Ευρωζώνη είναι ουσιαστικά ανίσχυρη και αδυνατούμε να θεσπίσουμε τα απαραίτητα μέτρα. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν ποια είναι πραγματικά τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν", δήλωσε στο RIA Novosti μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Stijn Verhelst, εμπειρογνώμονας του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δεν υπήρξε κανείς δραστήριος και σκεπτόμενος άνθρωπος που να μην επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία της να ανταποκριθεί έγκαιρα σε κρίσεις.

"Κατά τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης τους, [οι Ευρωπαίοι] δεν μπήκαν στον κόπο να δημιουργήσουν έναν φορολογικό μηχανισμό", σχολιάζει ο κ. Yevgeny Gavrilenkov, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου εταιρειών Troika Dialog. "Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην ατέλεια του μοντέλου διακυβέρνησης τους".

Είναι γεγονός ότι τα διοικητικά στελέχη της ΕΕ κωλυσιεργούν και αναλώνονται σε υπερβολικά περίπλοκες διαδικασίες για να αποφασίσουν, για παράδειγμα, για το εάν ή όχι θα πρέπει να στηρίξουν τις όποιες προβληματικές οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Gavrilenkov θεωρεί ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχές της Ευρωζώνης θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση ενός πιο ευρέως αποδεκτού μοντέλου διαχείρισης των οικονομικών της, ενός μοντέλου το οποίο δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Eκ γενετής ελάττωμα

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι αρχές της Ευρωζώνης κατορθώσουν, τελικά, να δημιουργήσουν έναν αποδεκτό μηχανισμό λήψης αποφάσεων, όσον αφορά την "ένεση" ρευστότητας στο φορολογικό σύστημα ή στις προβληματικές οικονομίες, θα αποτελέσει αυτός ο μηχανισμός λύση για τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα;

"Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι υπερβολικά βαθύ και πολύπλοκo για να επιλυθεί με τέτοια μέτρα και οργανωτικούς μηχανισμούς", μας λέει ο κ. Igor Nikolayev, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας FBK. "Ίσως να καταφέρουμε να επιτείνουμε την αγωνία του παλαιού φορολογικού συστήματος για ένα χρόνο. Αλλά τι γίνεται στη συνέχεια";

Το τί θα συμβεί στη συνέχεια είναι πραγματικά ασαφές. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα κατά της κρίσης θα κατορθώσουν απλά να βγάλουν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία από έναν άμεσο κίνδυνο, αλλά δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό διότι τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Gavrilenkov υπογραμμίζει ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες - Αμερική, Κίνα, Ευρώπη - έχουν υποστεί παραμορφώσεις από αλλεπάλληλες κρίσεις. Τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ οφείλονται στην υπερβολική ανακατανομή των εσόδων (όχι απαραίτητα του προϋπολογισμού) μεταξύ των διαφόρων οικονομιών και μιας τεχνητής "εξίσωσης προς τα πάνω" του κατά κεφαλήν εισοδήματος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από υπερκατανάλωση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τον πολυετή δανεισμό και τις οδήγησε τελικά στην κρίση χρέους. Τα προβλήματα της Κίνας έχουν τη ρίζα τους σε υπερεπενδύσεις που υποστηρίχθηκαν από το κινεζικό κράτος. Είναι φύσει αδύνατο να εξεταστούν όλα αυτά τα προβλήματα μονομιάς σε υπερεθνικό επίπεδο.

"Τα έχει χάσει όλα"

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το κίνητρο πίσω από την υπογραφή της επιστολής από τον Soros ήταν περισσότερο τα συμφέροντά του παρά η μοίρα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Κατά την κ. Yelena Matrosova, διευθύντρια του μακροοικονομικού κέντρου έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας BDO Unicon, το μεγάλο ενδιαφέρον των μεγαλοκερδοσκόπων επικεντρώνεται στο να πείσουν τις φορολογικές αρχές αφενός να υιοθετήσουν μια συγκεντρωτική και πιο ευνόητη πολιτική, και αφετέρου να επιτύχουν την εισροή νέου ρευστού στην οικονομία.

"Ο κ. Soros βγάζει χρήματα με πολλούς τρόπους, εκμεταλλευόμενος ιδίως την (αν)ασφάλεια της πολιτικής των νομισματικών αρχών", μας εξηγεί η κ. Matrosova. "Για να κάνεις συναλλαγές με χρυσό, ασήμι και μέσα της χρηματιστηριακής αγοράς, θα πρέπει πρώτα να πάρεις χρήματα. Αλλά ενώ εκείνος κινεί δισεκατομμύρια, η Ευρώπη ούτε αντιδρά ούτε ανταποκρίνεται. Κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει πραγματικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, και πώς ο συγκεκριμένος κύριος θα μπορέσει να ποντάρει σε διάφορες κερδοσκοπικές τάσεις. Κατά την άποψη της κ. Matrosova, ο δισεκατομμυριούχος "τα έχει χάσει όλα".

"Eάν λάβουμε υπ' όψιν τη φήμη του Soros, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το γεγονός", συμφωνεί μαζί της ο κ. Nikolayev. "Αλλά δεν πιστεύω ότι ο Σόρος παίζει κάποιο παιχνίδι στην περίπτωση αυτή ή ότι αδημονεί να βγάλει κέρδος".

Όσο για το κίνητρο των 96 συνυπογραφόντων αυτής της ανοιχτής επιστολής, ο εμπειρογνώμονας το χαρακτηρίζει σαν μια ύστατη προσπάθειά τους να διατηρήσουν το υπάρχον φορολογικό σύστημα με κάθε κόστος. "Αλλά το σύστημα είναι βαθιά προβληματικό", υποστηρίζει ο κ. Nikolayev, "και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το διαλύσουμε εις τα εξ ων συνετέθη και να οικοδομήσουμε ένα νέο στη θέση του".

"Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά επώδυνη. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εκτεταμένη κρίση με όλες τις αναπόφευκτες συνέπειες της: απώλεια χρημάτων και πτωχεύσεις. Θα είναι μια πραγματικότητα σκληρή. Και πιστεύω ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη το κατανοούν αυτό".

 

 

http://kostasxan.blogspot.com

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα