Τελικά είναι μύθος η Αλήθεια το χρυσόμαλο δέρας

1
Τελικά είναι μύθος η Αλήθεια το χρυσόμαλο δέρας




Aπό την πόλη της M. Aσίας, όπου πήγαν οι Aργοναύτες, έχουν καταγωγή τα ψήγματα χρυσού που βρέθηκαν πριν από έναν χρόνο σε θολωτό μνημείο, ενώ βρήκαν το φύλο και τις ηλικίες των επτά νεκρών που βρέθηκαν στο εσωτερικό του


Γράφει η Mαρία Pιτζαλέου



Aπό τον χρυσοφόρο ποταμό Φάσι στην Kολχίδα της Mικράς Aσίας, όπου έφτασαν οι Aργοναύτες για να πάρουν το Xρυσόμαλλο Δέρας, προέρχονται τα ψήγματα χρυσού που βρέθηκαν πριν από έναν χρόνο σε θολωτό μνημείο στην περιφερειακή οδό του Bόλου, ενώ ταυτόχρονα έγινε γνωστή η ταυτότητα των επτά νεκρών που ήταν θαμμένοι σε τέσσερις λακκοειδείς τάφους στο εσωτερικό του. Στο Iνστιτούτο του Λούβρου, όπου πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι ο χρυσός που στάλθηκε από τον θολωτό τάφο του Bόλου είναι σε φυσική κατάσταση, δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία, δεν είναι σε κράμα και προέρχεται από ποτάμι, πιθανόν τον Φάσι.

Oι έρευνες συνεχίζονται από την επιστημονική ομάδα του Λούβρου και η επικεφαλής Φιλομέλα Γκουέρα δήλωσε πρόθυμη να μεταβεί στη Mικρά Aσία, να πάρει δείγματα ύλης από τον ποταμό Φάσι και να κάνει την ταυτοποίηση.
Προς το παρόν ακουμπάμε τον μύθο που λέει ότι η Aργοναυτική Eκστρατεία είχε αφετηρία την Iωλκό και προορισμό την Kολχίδα, με στόχο να φέρει πίσω το Xρυσόμαλλο Δέρας, δήλωσε στο Eθνος η διευθύντρια της IΓ Eφορείας Kλασικών και Προϊστορικών Aρχαιοτήτων, Bασιλική Aδρύμη-Σισμάνη.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Tο Iνστιτούτο του Λούβρου είναι το μόνο που μπορεί να κάνει έλεγχο με μια πρωτοποριακή, μη καταστρεπτική μέθοδο του χρυσού και όλη η μελέτη του χρυσού του Bόλου χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

H ομάδα της Φιλομέλα Γκουέρα έκανε, όμως, και μια άλλη σημαντική ανακάλυψη που έχει σχέση με τον θολωτό μνημείο του Bόλου. Kάποια φύλλα χρυσού, που προέρχονταν από έναν από τους τέσσερις λακκοειδείς τάφους και με γυμνό μάτι φαινόταν απλώς ως κομμάτια χρυσού, βρέθηκε ότι ήταν διακοσμημένα και προέρχονταν από ύφασμα με το οποίο τυλίχτηκε ο νεκρός.

Oπως μας εξήγησε η κ. Aδρύμη-Σισμάνη, τα 20 φυλλαράκια είχαν περίτεχνη διακόσμηση και ήταν ραμμένα πάνω σε σάβανο, κάτι που δεν μπορούσε να φανεί από τα μικροσκόπια της χώρας μας.

Tο θολωτό μνημείο ανακαλύφθηκε τυχαία τον Iούνιο του 2004 στη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη της περιφερειακής οδούς του Bόλου.
Mέσα σε αυτό βρέθηκαν τέσσερις λακκοειδείς τάφοι που χρονολογούνται στην Yστερη Eποχή του Xαλκού και παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκαν μέσα τους χρυσά κοσμήματα, κτερίσματα, αγγεία, αλλά και σημάδια αποτέφρωσης των νεκρών. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η έρευνα που έκαναν επιστήμονες από τη Διεύθυνση Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας και, όπως διαπίστωσαν, μέσα στους τάφους υπήρχαν επτά σωροί. Πρόκειται για μία γυναίκα περίπου 50 χρόνων, έναν άντρα 20 χρόνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλαδή πολύ ψηλό και δυνατό, δύο ακόμη άντρες 20 και 25 χρόνων και τρία παιδιά, ηλικίας 5, 8 και 11 χρόνων, μας είπε η κ. Aδρύμη-Σισμάνη.

ΣΥΜΒΟΛΑ

O αριθμός των επτά νεκρών ταυτίζεται και με τα επτά σύμβολα της γραμμικής B που βρέθηκαν στην πρόσοψη του κτιρίου και, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι τα αρχικά των ονομάτων τους. Στον τάφο, όπου βρέθηκαν τα οστά των νεκρών, υπάρχουν και σημάδια αποτέφρωσης των νεκρών, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η καύση των νεκρών είναι σπάνια γι αυτήν την εποχή του 14ου π.X. αιώνα.
Eκτός από τα ανθρώπινα οστά, στους τάφους που έχουν ύψος 7,30 μέτρα και βάθος 2,5 μέτρα, βρέθηκαν ακόμη υπολείμματα ζώων, ενώ σώζονται και άκαυστα τμήματα από σανίδα νεκρικής κλίνης.

Oι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η φραγή του μνημείου έγινε με ξερολιθιές που κράτησαν τα πολύτιμα μυστικά του σφραγισμένα και το εσωτερικό του ανέπαφο για περισσότερα από 3.500 χρόνια, ενώ οι νεκροί ήταν επιφανή μέλη της κοινωνίας, όπως αποδεικνύει το πλήθος των κτερισμάτων και των σφραγιδόλιθων που τους συνόδευσαν.

Tους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και νέες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις από το θολωτό μνημείο θα δημοσιευτούν στο έγκυρο, αγγλικό επιστημονικό περιοδικό BSA, ενώ στο τέλος Mαρτίου του 2006 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διοργανώσει μια ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών και των αναλύσεων από τα πλούσια κτερίσματα του μνημείου.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος και τα πρόσφατα ευρήματα

2
Εικόνα
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αργοναυτική εκστρατεία είναι ένα πραγματικό γεγονός της απώτατης αρχαιότητας. Με την πάροδο του χρόνου μυθοποιήθηκε, υποστηρίζουν, από τους ίδιους του Έλληνες.
Το μυθικό ταξίδι των αργοναυτών στην αρχαία Κολχίδα και το ‘χρυσόμαλλο δέρας’, βρίσκεται στη σκέψη κάθε γεωργιανού αρχαιολόγου όταν προγραμματίζει αρχαιολογική ανασκαφή.Ένα γεωργιανό δημοσίευμα αναφέρεται στον «Χρυσό της Αρχαίας Κολχίδας» και στα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν το 1974, στη διάρκεια οδικών έργων στην περιοχή του Βατούμ. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε είκοσι έξι χρυσά αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης.Το συνολικό βάρος των χρυσών ευρημάτων ήταν 1440 γραμμάρια. Εντύπωση προκάλεσε η τεχνική ενός περιδέραιου καθώς και η κατασκευή ενός κυκλικού τεράστιου δίσκου, βάρους 400 γραμμαρίων χρυσού, με ανάγλυφη παράσταση ενός νέου άνδρα με κράνος. Τα άλλα χρυσά ευρήματα είναι σκουλαρίκια, μενταγιόν και πιάτα με ανάγλυφες παραστάσεις από τη μυθολογία.

Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ως ανεκτίμητα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, ως έργα υψηλής τεχνικής και συγχρόνως αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον στην αναφορά του αρχαίου ελληνικού μύθου.Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη δεν έγινε επιστημονική αξιολόγηση των ευρεθέντων χρυσών κοσμημάτων, αλλά διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στην προϊστορική εποχή, στην οποία εποχή προσδίδουν, τώρα, μια πολιτιστική λάμψη που, πραγματικά, αγνοούσαν.

Ο προϊστάμενος του αρχαιολογικού μουσείου της Κολχίδας, διδάκτωρ της Ιστορικής Επιστήμης , Τ. Mikeladze δήλωσε πως εκπλάγηκε από τα ευρήματα αυτά, τα οποία είναι αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης και η οποία υπήρχε στην αρχαία Κολχίδα.

Ο Mikeladze θα επισημάνει πως και το 1961 σε μια αρχαιολογική ανασκαφή από την αρχαιολόγο Nina Vissarionovna Khoshtaria κοντά στην τοποθεσία Wani, στην Κολχίδα ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος με χρυσά αντικείμενα που χρονολογήθηκαν περί το 1.000 π.Χ.

Οι συνεχείς ανακαλύψεις χρυσών αντικειμένων της προϊστορικής εποχής, θα τονίσει ο γεωργιανός επιστήμονας, ενισχύουν την άποψη της πραγματικότητας του ελληνικού μύθου για το χρυσόμαλλο δέρας.

Ενισχύεται, επίσης, η θέση πως στην περιοχής της Κολχίδας υπήρξε κάποτε ένα ισχυρό και πλούσιο βασίλειο.

Το εντυπωσιακό των ευρημάτων, είναι ότι η κατασκευή τους, προϋποθέτει υψηλή γνώση της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού, που δίνει, αυτόματα, ερείσματα ύπαρξης υψηλού προϊστορικού πολιτισμού. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες, θα προσθέσει ο Mikeladze, είναι σαφώς επηρεασμένοι από την Ανατολή αλλά κυρίως ακολουθούν την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τεχνοτροπίας.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της Κολχίδας, συνδυάζει και αρχαία υπολείμματα ενός κάστρου με την αρχαία Κολχίδα. Τα τείχη του κάστρου διατηρούνται μέχρι σήμερα και είναι, το κάστρο αυτό, παλαιότερο των δύο χιλιάδων ετών. Αναφέρεται μάλιστα, όπως λέει ο Mikeladze, από τον Αρριανό, από τον Πλίνιο καθώς και από βυζαντινούς συγγραφείς.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωροςhttp://olympia.gr/2012/07/03/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1/#more-168144
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος και τα πρόσφατα ευρήματα

3
evaggelia έγραψε: Το εντυπωσιακό των ευρημάτων, είναι ότι η κατασκευή τους, προϋποθέτει υψηλή γνώση της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού, που δίνει, αυτόματα, ερείσματα ύπαρξης υψηλού προϊστορικού πολιτισμού. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες, θα προσθέσει ο Mikeladze, είναι σαφώς επηρεασμένοι από την Ανατολή αλλά κυρίως ακολουθούν την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τεχνοτροπίας.
Δηλαδή λες να είχαν υψηλή τεχνολογία ; :0607
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική μυθολογία”

cron