Φακελωμένοι στις ΗΠΑ 5,5 εκατ. Ελληνες

1
Εικόνα


Οκτώ μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η αμερικανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε από ελληνική ιδιωτική εταιρία μια τεράστια τράπεζα δεδομένων τηλεφώνων, e-mail, καθώς και ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πάνω στους οποίους μπορούν να απεικονιστούν οι τοποθεσίες που βρίσκεται το κάθε τηλέφωνο του καταλόγου. Κατά πληροφορίες, το σύστημα αγοράστηκε από το State Department για λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στην ελληνική εταιρία «Calino Α.Ε.», που είχε αυτό το σύστημα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έριξε «καμπάνα» συνολικού ποσού 65.000 ευρώ για παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακρως ενδιαφέρον είναι, όπως αναφέρει στην απόφασή της η ΑΠΔΠΧ, ότι μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων στοιχείων για πολίτες που περιλαμβάνονται στους καταλόγους της εταιρίας υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες, των οποίων τα δεδομένα εδόθησαν στην «Calino» από τους συλλόγους τους «έναντι αμοιβής».

Μεταξύ των πελατών της εταιρίας περιλαμβάνονται, εκτός της αμερικανικής πρεσβείας και του State Department, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), αρκετές μεγάλες Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί και δήμοι, μεγάλες πετρελαϊκές και εμπορικές εταιρίες. Κατά την Αρχή, η πώληση τέτοιων στοιχείων «σε κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ αποτέλεσε διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εν λόγω διαβίβαση πραγματοποιήθηκε προς χώρα η οποία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που η Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας. Για τη διαβίβαση αυτή δεν είχε προηγηθεί γνωστοποίηση ή αίτηση για άδεια ούτε φυσικά υπήρξε άδεια της Αρχής. Συνεπώς, η διαβίβαση πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του άρθρου 9 παρ. 2 του Νόμου 2472/1997». Η «Calino» είχε προχωρήσει «τον Ιανουάριο του 2004 σε σύναψη σύμβασης ύψους 170.000 δολαρίων ΗΠΑ» και από αυτή συνάγεται «ότι δόθηκαν στη κυβέρνηση των ΗΠΑ σύνολα δεδομένων που αποτελούνται από ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη βάση δεδομένων τηλεφώνων της Ελλάδας καθώς και λογισμικό για την αναζήτηση και εύρεση στοιχείων». Με τη σύμβαση «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και να επεκτείνει τα σύνολα δεδομένων αυτά και να τα αντιγράψει σε πολλαπλά αντίτυπα για τις υπηρεσίες της».

Οσον αφορά τα στοιχεία ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών που συγκέντρωνε η εταιρία, η Αρχή αναφέρει ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι σύλλογοι (σ.σ.: επαγγελματικοί) πωλούσαν τα δεδομένα των μελών τους έναντι αμοιβής». Η ΑΠΔΠΧ, επίσης, εξηγεί γενικότερα ότι «προσωπικά στοιχεία έχουν συλλεγεί από επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια, δικηγορικούς, φαρμακευτικούς, οδοντιατρικούς και ιατρικούς συλλόγους κ.λπ., είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν, με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών τους». Το προϊόν που απασχόλησε την Αρχή είναι το «Hellas Navigator», το οποίο διαφημιζόταν με το χαρακτηριστικό τίτλο «Χρυσά Πελατολόγια». Επρόκειτο, όπως αναφέρει η ΑΠΔΠΧ, για έναν επαγγελματικό τηλεφωνικό κατάλογο «ο οποίος συνδυάζει δυνατότητες εντοπισμού διευθύνσεων φυσικών προσώπων πάνω σε ψηφιακό χάρτη με στοιχεία κατοίκων και εταιριών για την Ελλάδα και την Κύπρο». Διαφήμιζε δε το προϊόν της με αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και FAX, όπως: «Επαγγελματικός κόσμος με 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες». «Διευθύνσεις από 5.500.000 κατοίκους» κ.λπ.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμα (διοικητικές κυρώσεις) ύψους 65.000 ευρώ για:

*Παράνομη επεξεργασία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και καταστροφή του συγκεκριμένου αρχείου.

*Μη παροχή ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων.

*Παραβίαση νόμου που αφορά στην αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων χωρίς τη συγκατάθεση των συνδρομητών.

*Παράνομη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Φακελωμένοι στις ΗΠΑ 5,5 εκατ. Ελληνες

2
Υπηρχε ποτε περιπτωση βαση των σημερινων δεδομενων η Ελλας να αρνηθει;
Ενημερωθηκε κανεις αραγε απο την Ε.Ε. για το συγκεκριμενο θεμα;
Αν ναι τοτε σιγουρα ειχαμε το ΟΚ.
Μηπως προβηκανε και οι ευρωπαιοι εταιροι μας σε κατι αναλογο στο παρελθον;
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Φακελωμένοι στις ΗΠΑ 5,5 εκατ. Ελληνες

3
ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΙΝΩ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ INTERNET ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΑΜ ΜΕΣΩ ΔΙΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΙΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙ ΓΑΡΓΑΛΑΕΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΓΚΑΤΣΕΤΑΚΙ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΑΡΕΣΕ ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΗΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΩΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝ ΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΙΤΟ ΓΙΟΚ
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.

Re: Φακελωμένοι στις ΗΠΑ 5,5 εκατ. Ελληνες

5
κινητο μπορει γιοκ,αλλά το pc σου?
Και το pc ειναι χειροτερο,γιατι εκει κανεις πολλα περισσότερα απο το κινητό,τωρα καταλαβαινεις γιατι λεω η τεχνολογια δεν σημαινει οτι ειναι και οτι καλυτερο και καλυτερα το παραδοσιακο τετραδιο π.χ. για να γραφεις τις σκεψεις σου και οχι καποιο αρχειο word.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Νέα από το Κράτος του Μεγάλου Αδελφού”

cron