Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Συμφωνία Άγκυρας – Shell για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=12201
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  emman [ 23 Νοέμ 2011, 13:42 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Συμφωνία Άγκυρας – Shell για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Συμφωνία Άγκυρας – Shell για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία υπογράφει σήμερα η Αγκυρα με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah». Οι πιθανότητες να ανέβει η ένταση στην περιοχή είναι αυξημένες, καθώς η Αγκυρα υποστηρίζει μεν πως θα πραγματοποιηθούν εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η ίδια όμως δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο ούτε και την κυπριακή ΑΟΖ.

Mέχρι στιγμής πάντως ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά της Αττάλειας, χωρίς να διευκρινιστεί το ακριβές σημείο. Στην τελετή υπογραφής θα παραβρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της Shell και από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν με τα έξοδα τις Shell και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανεύρεση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα μοιραστούν 50%-50% ανάμεσα στην Τουρκία και τη Shell. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει υπογράψει πρόσφατα παράνομη συμφωνία με το ψευδοκράτος , η οποία καθορίζει τη μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα, και στη συνέχεια προαναγγέλθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), στη Shell και στο ψευδοκράτος.

Εν τω μεταξύ, την απαισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στο επόμενο διάστημα λόγω της στάση της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. «Δεν είμαστε και αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση, η οποία να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων τις οποίες έχουν οι χώρες μας. Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει και να αποφεύγει δηλώσεις και ενέργειες σχετικά με την ΑΟΖ, οι οποίες είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και συμβάλλουν στην ένταση στην περιοχή. Ο Ελληνισμός στην Κύπρο, στην Ελλάδα, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται αναθεώρηση εκ μέρους της Τουρκίας των ενεργειών και δηλώσεών τους», υπογράμμισε ο κ. Δήμας, εκφράζοντας την απόλυτη και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.“Ελεύθερος Τύπος” - antinews
/greeknation.blogspot.com

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/