Φρενάρει η αναθέρμανση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας

1
Πριν από οκτώ μήνες η ηγετική ομάδα του ΝΑΤΟ προώθησε το πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία, εξηγώντας πως δεν μπορεί να συνεργάζεται μαζί της, αφού «καταπατά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των παγκοσμίων εξελίξεων.
Επιμέρους χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ -πριν απ όλα η Ελλάδα- συνέχισαν να συνεργάζονται με τη Ρωσία σε διάφορα στρατιωτικά προγράμματα, αποφεύγοντας όμως την ευρεία δημοσιοποίησή τους. Από τα τέλη του 2008 δυνάμωσαν οι φωνές που επιθυμούσαν την επαναθέρμανση των σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Ο Μπους έφυγε, ο Ομπάμα ήρθε, η τακτική της Ουάσιγκτον σε πολλά ζητήματα άλλαξε. Από τον νέο ηγέτη του Λευκού Οίκου εκφράζεται απροθυμία συνέχισης θεμάτων που ήταν «καρφί» στο μάτι της Μόσχας, όπως το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη. Χαμήλωσε η φιλολογία γύρω από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Αυτά και άλλα μηνύματα εστάλησαν από τον Αμερικανό ηγέτη. Και να, ήρθε η «ειλημμένη» απόφαση για πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία στις 6 Μαϊου, που ξεσήκωσε πάλι θύελλα διαμαρτυρίας στη Ρωσία. Εκεί που είχε συμφωνηθεί η επανέναρξη των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όταν μέσα στον Μάιο θα γινόταν η πρώτη διμερής σύνοδος των αρχηγών ΓΕΣ, η εμμονή στα γυμνάσια με το καθεστώς Σαακασβίλι έβαλε καινούργιο φρένο στην αναθέρμανση.

Στο ΝΑΤΟ, παρά τις υπεκφυγές και τη μη ευρεία δημοσιοποίηση, εν τούτοις το προηγούμενο πεντάμηνο παραδέχτηκαν ότι το καθεστώς της Τιφλίδας ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ν. Οσετίας, ότι ο γεωργιανός στρατός επέφερε τεράστιες καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά της Οσετίας και ότι ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, πριν επέμβει ο ρωσικός στρατός.

Στην Ευρώπη ο Σαακασβίλι δεν φαντάζει πλέον και τόσο «δημοκράτης» όσο τον παρουσίαζαν τα -αμερικανικά κυρίως- δυτικά ΜΜΕ.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με πυρήνα τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, «μάζεψαν» την αντιρωσική φιλολογία των πρώτων ημερών του πολέμου και εμβαθύνουν τις πολιτικοοικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα «κωφεύοντας» τελείως σε προτροπές για απομόνωσή της.

Στα άκρα. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απάντησε» στις νατοϊκές ασκήσεις στη Γεωργία υπογράφοντας την Πέμπτη συμφωνία βάσει της οποίας το Κρεμλίνο αναλαμβάνει για τα επόμενα πέντε χρόνια την πλήρη φύλαξη των συνόρων της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επαρχιών οι οποίες έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία. «Για την ασφάλειά της, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Νότια Οσετία θα εμπιστευθεί στη Μόσχα την ασφάλεια των συνόρων της πριν αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις για τον σκοπό αυτόν» πράγμα το οποίο προτίθεται να πράξει και η Αμπχαζία, σύμφωνα με τα όσα υπεγράφησαν στο Κρεμλίνο. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του ΝΑΤΟ με εκπρόσωπο της Συμμαχίας να δηλώνει από τις Βρυξέλλες πως η εν λόγω κίνηση «παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου που διαπραγματεύτηκε η ΕΕ και δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου».

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Ο Ντ. Ρογκόζιν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ εξηγεί πως στους κόλπους της Συμμαχίας συζητούνται 2 εκδοχές: Η μία, να μετατραπεί σε παγκόσμια οργάνωση και να δρα έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο, πράγμα το οποίο επιμέρους το κάνει από το 1999 και την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Η άλλη, να παραμείνει στη στρατιωτική δομή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ανάγκη από έναν «εχθρό».

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ μαρτυρά και το τεταμένο κλίμα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, το οποίο επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την κίνηση της Συμμαχίας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η Μόσχα αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «ωμή πρόκληση».

Αναλλοίωτη η στρατηγική των ΗΠΑ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεων) που έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, το μόνο που αποφασίστηκε ήταν η συνέχιση των διαβουλεύσεων σε θέματα που μπορεί να υπάρξει κοινή συνιστώσα. Ωστόσο, στο θέμα των γυμνασίων στη Γεωργία οι πλευρές μένουν αμετακίνητες, το ΝΑΤΟ θα τα πραγματοποιήσει και η Μόσχα δεν θα στείλει στις Βρυξέλλες τον αρχηγό ΓΕΣ. Η νέα ηγεσία της Ουάσιγκτον, παρά τις τακτικές κινήσεις και τις φιλικές ανακοινώσεις, δίνει σαφές δείγμα πως η στρατηγική των ΗΠΑ παραμείνει αναλλοίωτη. Και η υπό τον Ομπάμα ηγεσία δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση της αμερικανικής ηγεμονίας, δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν θέματα «σφαιρών επιρροής». Και, τέλος, προς το παρόν τουλάχιστον, όπως δείχνει το παράδειγμα των γυμνασίων στη Γεωργία, το ΝΑΤΟ, παρά τις όποιες αναστολές και προβληματισμούς των παλαιοευρωπαίων, τον τόνο «δίνουν» οι Νεοευρωπαίοι, που δρουν κυρίως σαν αντιπρόσωποι του «θείου Σαμ».

Δημήτρης Λιάτσος
Έθνος
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”

cron