Μαζί (μόνο) για το κλίμα

1
Ελπίδες για νέα ώθηση στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης έδωσε η δέσμευση των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη για συνεργασία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά τα άλλα για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έκαναν λόγο για «διάλογο μεταξύ κουφών», αφού, παρά τη γενική πρόθεσή τους να συνεργαστούν και να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, οι αρχηγοί των δύο χωρών δεν συμφώνησαν σε κανένα από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα ζητήματα, όπως το εμπόριο, τα
ν δύο χωρών δεν συμφώνησαν σε κανένα από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα ζητήματα, όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ιράν.
Αν και η

η λέξη «συνεργασία» ήταν το σύνθημα της συνάντησης Ομπάμα - Χου, ο κάθε ηγέτης εστίασε σε διαφορετικά σημεία.

Δασμοί
Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στους νέους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, όπως τα ελαστικά και οι χαλύβδινοι σωλήνες, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα πρέπει να απορρίψουν τον προστατευτισμό στο εμπόριο.
Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου οι ηγέτες δεν δέχτηκαν ερωτήσεις, ο Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να επιτρέψει την αύξηση της ισοτιμίας του γουάν, ένα ζήτημα που ο Χου απέφυγε να θίξει. Οταν πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε σε αυστηρό τόνο για το φλέγον θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμμάχου της Κίνας, ο Κινέζος ομόλογός του με μετρημένα λόγια πρότεινε ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί «μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Αναμενόμενη ήταν η συμφωνία των δύο ηγετών για επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, ενώ πλέον ως Νομπελίστας Ειρήνης ο Ομπάμα τόνισε στον Χου ότι όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του διαλόγου με το Θιβέτ, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ομως ο Χου επιχείρησε να βάλει τον Ομπάμα στη θέση του, υπενθυμίζοντάς του την αρχή της «μη εμπλοκής στα εσωτερικά άλλης χώρας».

Περισσότερο εποικοδομητικές ήταν ευτυχώς οι συνομιλίες των δύο αρχηγών για το κλίμα. Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση ότι είναι αδύνατη η επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με τον Χου Ζιντάο να πιέσουν από κοινού για μία συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο αρχηγοί, οι οποίοι εκπροσωπούν τις χώρες που ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιέχει στόχους μείωσης των εκπομπών για τις πλούσιες χώρες αλλά και πρόγραμμα δράσης για τις αναπτυσσόμενες.

Ομπάμα και Χου υπέγραψαν συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της «καθαρής»

Ομπάμα και Χου υπέγραψαν συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας, ενώ έπειτα από εβδομάδες απαισιοδοξίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ (7- 18 Δεκεμβρίου), περιβαλλοντικές οργανώσεις και η οικοδέσποινα Δανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=8430856
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”