ΟΙ ΒΡΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...

1
ΟΙ ΒΡΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ... ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΒΡΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ

Τρομολαγνικά σενάρια για το τέλος του πλανήτη από την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων ανοίγουν νέες «δουλειές» σε πολυεθνικούς κολοσσούς, υπό τις ευλογίες ισχυρών κρατών ανά τον κόσμο.


Εταιρείες-κολοσσοί δίνουν γη και ύδωρ για να πάρουν κρατικές επιδοτήσεις και να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα, υβριδικά αυτοκίνητα ή τουρμπίνες από αιολική ενέργεια.






Της ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ

Υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ακραίες κλιματικές αλλαγές, πάγοι από τη Σιβηρία στην Κεντρική Ευρώπη και δεκάδες άλλα σενάρια τρόμου κυκλοφορούν καθημερινά, προκαλώντας ανησυχία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γενεσιουργός αιτία των μύριων κακών είναι ο βιασμός της φύσης από τον άνθρωπο. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον της ανθρωπότητας. Πολιτικοί και επιστήμονες διακηρύσσουν την αναγκαιότητα αλλαγής σελίδας στον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. Πολύ απλά, τονίζουν ότι η απειλή εξάντλησης φυσικών αποθεμάτων και η κατακρεούργηση του περιβάλλοντος από τις παραδοσιακές μεθόδους άντλησης ενέργειας (π.χ. εξόρυξη, άντληση, καύση) επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ τη στροφή σε ανανεώσιμες ή ήπιες μορφές ενέργειας. Μήπως όμως πίσω από την τρομολαγνία για το αύριο του πλανήτη κρύβονται συμφέροντα κυβερνήσεων, πολυεθνικών κολοσσών και οργανισμών;



Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής σκέψης και πολιτικής, η περίπτωση των ΗΠΑ. Βασικός πυλώνας της πολιτικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η εκστρατεία του για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Τι θα απαντούσε όμως εάν κάποιος του έθετε το εξής ερώτημα: Τι σχέση μπορεί να έχει ο στυλοβάτης της πράσινης πολιτικής Μάικλ Τέιλορ, όταν επί χρόνια παρείχε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως νομικός σύμβουλος του κολοσσού της βιοτεχνολογίας Monsanto, δηλαδή της γνωστότερης εταιρείας μεταλλαγμένων προϊόντων; Από πόση, άραγε, οικολογική ευαισθησία διέπεται ο συγκεκριμένος υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος;

Ένα άλλο στοιχείο, που πραγματικά περιπλέκει, αντί να λύνει, το μίτο της Αριάδνης, είναι το ότι ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων της νέας μητροπολιτικής κυβέρνησης, ο κ. Βίλσακ, είναι φανατικός των βιοκαυσίμων, ιδιαίτερα αυτών που παράγονται από την επεξεργασία καλαμποκιού και σόγιας. Σύμφωνα όμως με ειδικούς και όπως μας εξηγεί ο καθηγητής χημείας ατμόσφαιρας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιάννης Ζιώμας, «η κατασκευή των βιοκαυσίμων απαιτεί τουλάχιστον 35% παραπάνω ενέργεια από το εξαγώγιμο, ενώ ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο οι τιμές των βρώσιμων προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη». Ύψη που προκαλούν ίλιγγο, αφού ο Τρίτος Κόσμος οδηγείται με ταχύτερους ρυθμούς στη λιμοκτονία. Επιπλέον, όπως συμπληρώνει ο κ. Ζιώμας, πέρα από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής τους απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις με ιδανικές συνθήκες, ενώ η αλόγιστη χρήση τους σίγουρα βλάπτει το περιβάλλον, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε μορφή ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθηγητής Φυσικής κ. Χρήστος Ζερεφός επισημαίνει από την πλευρά του πως «τα βιοκαύσιμα έχουν άμεση σχέση με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και της σύγχρονης γενιάς. Χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για να παραχθούν και ειδικά στη χώρα μας παρασκευάζονται εις βάρος της αγροτικής ανάπτυξης, αφού έχουμε λειψυδρία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλλιεργηθούν φυσικά και λιγότερο “απαιτητικά” προϊόντα».

Καλές οι ΑΠΕ, αλλά…
Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Αστεροσκοπείου κ. Μιχάλη Πετράκη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, για παράδειγμα, το πετρέλαιο, όμως μπορούν να λειτουργήσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι τώρα, συμπληρωματικά. Η άμεση εξάρτηση των ήπιων μορφών ενέργειας από το κλίμα, τις καιρικές συνθήκες, το γεωγραφικό πλάτος, πχ. αν δεν φυσάει δεν έχουμε αιολική ενέργεια, δυσκολεύει την παραγωγή της, ενώ η διείσδυση είναι πολύ περιορισμένη –φτάνει μόλις το 30%–, διότι δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί καν μορφή αποθήκευσης της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, «μέχρι πρόσφατα υπήρχε μεγάλος βαθμός δυσκολίας και χρονοβόρες διαδικασίες ακόμη και για έναν ιδιώτη να βάλει φωτοβολταϊκά. Το καινούριο νομοσχέδιο προβλέπει εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση, στην περίπτωση όμως που χαλάσει θέλει μπαταρίες ή κλασική μορφή ενέργειας, εκτός και εάν έχει αποθηκευτεί, κάτι όμως που, όπως προαναφέραμε, δεν είναι ακόμη εφικτό».

Σχεδόν κανείς δεν έχει μιλήσει για μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα, όπως τονίζει ο κ. Νίκος Μάργαρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα περιβάλλοντος και διευθυντής του περιοδικού National Geographic, ακόμη και στην περίπτωση που γίνει μεγαλύτερη στροφή προς την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. «Το βασικότερο από αυτά είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η συνετή χρήση της ακόμη και από τους καταναλωτές. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μόνο το 20% της ενέργειας χρησιμοποιείται και το υπόλοιπο 80% είναι απώλεια. Μέχρι αυτή τη στιγμή και έως το 2030 έχουν επενδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο 7 τρις δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τεράστιος τζίρος για πολυεθνικές εταιρείες και νέα λόμπι που ήδη παίρνουν σάρκα και οστά, όχι όμως για τον απλό καταναλωτή που θα πληρώνει ακριβότερα το σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού καθετί καινούριο κοστίζει, ενώ νέες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα ανεμογεννήτριες για την εξασφάλιση ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτούν τη συνδρομή του κάθε πολίτη, όπως άλλωστε γίνεται με οποιοδήποτε έργο.

Οικολογικός μανδύας στην επεκτατική πολιτική.
Μέχρι και τον περασμένο αιώνα για να σημειωθεί κάποια αλλαγή, οικονομική, καθεστωτική ή πολιτική, έπρεπε να… χυθεί αίμα. Επειδή όμως η παγκόσμια κατακραυγή είναι αρκετά δυνατή πια, αλλά, κυρίως, επειδή αυτοί που επιθυμούν έναν ακόμη πόλεμο κρίνουν πως δεν είναι η σωστή συγκυρία, βρίσκουν άλλο τρόπο για την επεκτατική πολιτική τους: Με τρομοκρατικά σενάρια, καλυμμένα πάντα κάτω από το μανδύα της οικολογικής συνείδησης και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επισημαίνουν πως, εάν δεν στραφούμε στις νέες μορφές ενέργειας, θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.

Εταιρείες-κολοσσοί προσφέρουν γη και ύδωρ για να πάρουν κρατικές επιδοτήσεις και να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα, υβριδικά αυτοκίνητα ή τουρμπίνες από αιολική ενέργεια. Ασφαλώς είναι λεπτομέρεια το εάν έχουν τα εχέγγυα ή ακόμη και τις άδειες για τέτοιες λειτουργίες. Ήδη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας πολυεθνικές που πήραν άδειες από το υπουργείο δεν τις αξιοποίησαν, με αποτέλεσμα ανταγωνιστές τους να κάνουν αιτήσεις στο υπουργείο για να τις πάρουν πίσω. Κάποιοι άλλοι υποσχέθηκαν ότι θα παράγουν 1,6 -2,3 εκατ. κιλοβατώρες το χρόνο, και παρήγαγαν μόλις 1,2. Οπότε τα μισά σχεδόν χρήματα που εισέπραξαν από τον κρατικό κορβανά, τα καρπώθηκαν οι ίδιοι ή τα επένδυσαν σε άλλους τομείς.

Τα νέα κίνητρα με βάση το νέο επενδυτικό νόμο αποτελούν πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ανανεώνουν» επιχειρηματίες νεωτεριστές και ενίοτε «αρπακτικά», που θα καρπωθούν μέσα από ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης ή κρατικούς προϋπολογισμούς αξιοσέβαστες επιδοτήσεις. Από την άλλη πλευρά, κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα αύξησαν ήδη δαπάνες σε έρευνες, ενώ ειδικοί προβλέπουν ότι σε λίγα χρόνια θα απαιτηθεί αλλαγή κτιριακών δομών σε συνάρτηση με νέες τεχνολογίες, νέες δομές και νέες βιομηχανίες.

Ένα ακόμα δέλεαρ είναι η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλο τον πλανήτη: 500.000 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, μειώνοντας κατά 3% την ανεργία.

«Βρόμικοι» του χθες, οικολόγοι σήμερα.
Ποιος μπορεί στα αλήθεια να πιστέψει ότι μια πολυεθνική εταιρεία προτάσσει την οικολογική ευαισθησία πάνω από το κέρδος και αναλαμβάνει νέα ενασχόληση χωρίς να αποκομίζει οφέλη; Αρωγός πάντα των πλουσίων και δυνατών είναι τα λόμπι και φυσικά πολλές κυβερνήσεις, γιατί πώς θα υπήρχαν χωρίς τους χορηγούς και τις ανταλλαγές υπηρεσιών;

Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος στη χώρα μας έδωσε την έγκρισή του για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ σε κατασκευή αιολικών πάρκων στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.
Παράλληλα, θα ελεγχθούν 12.000 μικρές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που ευθύνονται για τις μισές εκπομπές CO2 διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού αερίου που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, ανοίγει χορός τρισεκατομμυρίων για νέες εταιρείες, νέες ευρεσιτεχνίες και νέες τεχνολογίες που θα αναμορφώσουν χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, πετροχημικές βιομηχανίες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αλλά και αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει εν ολίγοις να ανακατασκευαστούν, ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες CO2 τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.
Κάποιοι λένε πως όλο αυτό το ενεργειακό παιχνίδι και η άκρατη ευαισθησία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προκάλυμμα και από μια διάφανη πόρτα, η οποία μόλις ανοίξει θα εμφανίσει μια νέα γενιά δυνατών επιχειρηματιών και μια διαφορετική πολιτική σκακιέρα από την οποία θα λείπουν αρκετοί δυνατοί των προηγούμενων ετών.

Κανείς, επίσης, δεν αναφέρει και τα μειονεκτήματα από τη χρήση των νέων μορφών ενέργειας. Ακόμη και οι δημοφιλείς γενικά ανεμογεννήτριες απαιτούν για την εγκατάστασή τους διάνοιξη λεωφόρων σε παρθένες περιοχές, κατασκευή από μπετόν και οικιστική και αισθητική επιβάρυνση των περιοχών στις οποίες τοποθετούνται.
Αέρας ανανέωσης πνέει από παντού, με τις νέες μορφές ενέργειας να «κραυγάζουν» για δράσεις νέου νομοθετικού, διοικητικού και χρηματοδοτικού χαρακτήρα. Η επέκταση αγορών και οι νέες μορφές βιομηχανιών βρίσκονται προ των πυλών. Πώς αισθάνονται, άραγε, οι ιδιοκτήτες πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η Exxon Mobil Corporation, η οποία δήλωσε κέρδη της τάξεως των 11,66 δις δολαρίων μέσα σε ένα χρόνο, και το Εμπορικό Επιμελητήριο που κάνει αγώνα για να μην θεσπιστούν νόμοι υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας, όταν την τελευταία εικοσαετία έχουν γίνει πάνω από 10 πόλεμοι για την απόκτηση του μαύρου χρυσού; Αυτοί που στις χώρες τους κυβερνούν ?ανεπίσημα ή επίσημα?, λόγω των εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτουν από την παραγωγή πετρελαίου, τώρα που αρχίζει σιγά σιγά αυτός ο θησαυρός να μπαίνει στο χρονοντούλαπο και να απειλείται από την αιολική ενέργεια, πώς θα αντιδράσουν;

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που είναι απαραίτητη η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο ως διέξοδος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και ως λύση σε πολιτικά. «Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι για το πετρέλαιο και η ανθρωπότητα να στραφεί σε πιο υγιείς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας», λέει χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα».

To τρικ του Κιότο
Η Συνθήκη του Κιότο υπεγράφη από 141 χώρες, πλην της Αμερικής και της Αυστραλίας, το Δεκέμβριο του 1997, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πόσοι, άραγε, γνωρίζουν για το σκοτεινό παραθυράκι της συνθήκης, που μάλλον παραπέμπει σε βρόμικο φωταγωγό; Η συνθήκη επιτρέπει στις χώρες που την υπέγραψαν να εμπορεύονται μεταξύ τους τα δικαιώματα ρύπανσης.

Έτσι μια αναπτυσσόμενη χώρα μείωνε κατά 10% τους ρύπους της και τους πούλαγε σε μια αναπτυγμένη χώρα, η οποία επιθυμούσε να διατηρήσει ή να αυξήσει την παραγωγή της, πάντα φυσικά στο πλαίσιο των ορίων που όριζε η συνθήκη. Προφανώς λόγω οικολογικής συνείδησης και αυξημένης ευαισθησίας η Παγκόσμια Τράπεζα συνέστησε ειδικό Ταμείο (CARBON INVESTMENT FUND), ενώ η Ασιατική Τράπεζα εκδήλωσε τεράστιο ενδιαφέρον μέσω του ΟΗΕ.

Η Κόστα Ρίκα κέρδισε από αυτή την ιστορία 3 εκατ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας βέβαια επιτύχει το στόχο της συνθήκης: μείωση των ρύπων κατά 5,7%. Δεκατρία χρόνια πριν, στην Ινδία, τη δεύτερη ρυπογόνο χώρα παγκοσμίως μετά την Κίνα, έχασαν τη ζωή τους 2.000 άνθρωποι από εκροή δηλητηριώδους αερίου από το εργοστάσιο Union Carbide, που κατασκευάζει μπαταρίες γνωστής επωνυμίας. Αλήθεια, πού ήταν ο ΟΗΕ και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για αυτά τα εγκλήματα;

Όπως και στην περίπτωση δεκάδων θυμάτων αλλά και άρρωστων ανθρώπων στην Ακτή Ελεφαντοστού από διαρροή θείου από εμπορικό πλοίο ολλανδικών συμφερόντων; Οι αποζημιώσεις πάγωσαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - KIRIAKOS
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”

cron