Ημερομηνία : 13 Νοέμ 2019, 06:12


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Μια ακόμη γερμανική σφαλιάρα…
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2010, 11:12 
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:31
Δημοσ.: 693
Thanks:
Thanked:
time στο post
Μια ακόμη γερμανική σφαλιάρα…

* H εβδομαδιαία γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche παρουσιάζει την ευρωπαϊκή διάσταση του ελληνικού προβλήματος υπό το γενικό τίτλο «Σώστε μας από αυτή τη βοήθεια» και μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο την περίπτωση της Ελλάδας όσο και το μέλλον της ευρωζώνης

- Η παροχή βοήθειας παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΕ;
«Οι οικονομολόγοι Wilhelm Hankel και Joachim Starbatty, θέλουν να προσφύγουν εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν εισρεύσουν χρήματα προς την Ελλάδα. Θα ήταν παράδοξο να ισχυριστεί κανείς ότι οι Έλληνες δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας τους. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η διεθνής οικονομική κρίση κλιμάκωσε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η στάση της πρέπει να είναι ζυγισμένη ανάλογα με το τι θα συνέβαινε, εάν παρέμενε αδρανής. Έτσι διαμόρφωσε μια αλυσίδα επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η Καγκελάριος αρχικά απέτρεψε ζημίες για το γερμανικό λαό, μέχρι να διαθέσει τα δάνεια».

- Τι ρόλο παίζει το ΔΝΤ στη χορήγηση δανείων;
«Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ αποτυγχάνουν συχνά. Έτσι στο 60% όλων των περιπτώσεων οι στόχοι λιτότητας αποτυγχάνουν. Τις περισσότερες φορές οι δανειολήπτριες χώρες χαλαρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήδη ένα χρόνο μετά (την παροχή δανείου)».

- Ποιος επωφελείται από το πακέτο βοήθειας;
«Κυρίως οι πιστωτές της Ελλάδας. Σ’αυτούς συγκαταλέγονται ξένες τράπεζες. Το μερίδιο του λέοντος έχουν οι γαλλικές τράπεζες (75,5 δισ. δολάρια), οι ελβετικές (64 δισ. δολάρια) και οι γερμανικές (43,2 δισ. δολάρια). Μια κρατική διάσωση της Ελλάδας θα γλίτωνε τις γερμανικές τράπεζες από την προσφυγή τους στο κρατικό Ταμείο Σταθεροποίησης των Χρηματαγορών (Soffin) και θα κοινωνικοποιούσε τις απώλειές τους».

- Τι κοστίζει στο Γερμανό φορολογούμενο η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα;
«Τα 8,4 δισ. Ευρώ για το 2010 θα ήταν μόνο η αρχή. Το 2011 και 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, περαιτέρω 40 μέχρι 50 δισ. Ευρώ, αντίστοιχα, το 2013 28 δισ. Ευρώ. Εάν οι Έλληνες ζητήσουν εκ νέου βοήθεια, η Γερμανία θα έπρεπε να δώσει άλλα 35 δισ. Ευρώ. Εάν οι Έλληνες δεν επιστρέψουν τα χρήματα, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει τις απώλειες. Αυτό επιβαρύνει τη φερεγγυότητα της Γερμανίας και μπορεί να δώσει αφορμή στους επενδυτές, να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια από τη Γερμανία».

- Η οικονομική βοήθεια θα αναζωογονήσει πάλι την ελληνική οικονομία;
«Όχι. Ακόμη και μετά τις υποσχέσεις για βοήθεια οι Έλληνες θα πρέπει ακόμη να πληρώσουν στις αγορές υψηλά επιτόκια της τάξης του 6% και άνω. Ο αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κεφαλαίων, Bert Flossbach εκφράζει την ανησυχία ότι «τα υψηλά επιτόκια είναι η χαριστική βολή για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» και αναμένει ότι το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο 140% του ΑΕΠ. «Μέχρι τότε το επιτόκιο θα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από το σημερινό 4% σε 6%, λόγω της απόσβεσης παλαιών ομολόγων μέσω νέων, ακριβότερων ομολόγων». Τότε μόνο οι αποπληρωμές των τόκων θα ανέρχονται στο ποσό των 2 δισ. Ευρώ περίπου και θα καταβροχθίζει το 38% περίπου των κρατικών εσόδων. Εάν ο προϋπολογισμός μπει σε τάξη, η οικονομία της Ελλάδας θα σημειώσει ανάπτυξη. Αυτό όμως απαιτεί πολύχρονη δραστική θεραπεία με χαμηλούς μισθούς και αυξανόμενη παραγωγικότητα»

- Τι συνέπειες θα έχει η παροχή βοήθειας για το μέλλον της Ευρωζώνης ;
«Η παροχή βοήθειας θέτει εκτός λειτουργίας το μηχανισμό κυρώσεων της αγοράς. Έτσι μειώνεται η πίεση προς την Ελλάδα, να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Είναι αμφίβολο, εάν το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης θα επιδείξουν σκληρότητα, ώστε να υποχρεώσουν τη χώρα να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επειδή η βοήθεια εξουδετερώνει τις συνέπειες από τη δημιουργία χρεών, αυξάνεται ο κίνδυνος και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Η ΟΝΕ απειλείται να γίνει έτσι μια ένωση χρεών και μια ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, που περιορίζει την ισχύ απόδοσης των πλουσιότερων κρατών. Θα αυξανόταν η πολιτική πίεση προς τις χώρες με παράδοση οικονομικής σταθερότητας, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ».

Πηγή

http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/b ... _8176.html


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μια ακόμη γερμανική σφαλιάρα…
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2010, 11:14 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 10 Αύγ 2009, 11:24
Δημοσ.: 7864
Thanks:
Thanked:
time στο post
Μια ακόμη εβραική σφαλιάρα...

_________________
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία!\nΤο θέμα λοιπόν, δεν είναι να έχεις γνώμη...Το θέμα είναι, να έχεις γνώση!\n\nΈχουν αγιοποιήσει την άποψη κι ο καθένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τη δική του... καθώς "ως γνωστόν"..."κάθε άποψη είναι σεβαστή"! \nΌχι, ρε φίλε! Εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ την άποψή σου..."γιατί έτσι"!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Θα έβαζαν "υποθήκη" ακόμη και τον...Παρθενώνα
Δ. Συζήτηση: Ο εντός των πυλών ανθελληνισμός
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Μετά από όλα αυτά... εσύ γράφεις ακόμη Greeklish!
Δ. Συζήτηση: Η Ελληνική Γλώσσα
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
Mark Mazower Ιστορικός Columbia: Οι Έλληνες καλούνται για ακόμη μια φορά να πολεμήσουν για το μέλλον του κόσμου!
Δ. Συζήτηση: Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Προβληματίζει ακόμη ο αστεροειδής τους επιστήμονες
Δ. Συζήτηση: Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
Το φαγοπότι στο χώρο της υγείας...Τα «πιράνχας» δαγκώνουν ακόμη...
Δ. Συζήτηση: Το παρακράτος και η διαβρωμένη πολιτική
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr