Το Ισραήλ σχεδιάζει επίθεση κατά του Ιράν από βάση στον Καύκασο

1
Το Ισραήλ σχεδιάζει επίθεση κατά του Ιράν από βάση στον Καύκασο

Του Gordon Duff

Global Research
21-06-2010


Πριν από μια βδομάδα το Ισραήλ άφησε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ η πληροφορία ότι είχε πάρει άδεια από την Σαουδική Αραβία για να κάνει χρήση του εναέριου χώρου της, με σκοπό να επιτεθεί στο Ιράν. Οι Σαουδάραβες έσπευσαν να το διαψεύσουν. Η κίνηση αυτή των Ισραηλινών ήταν τέχνασμα, προκειμένου να κρύψουν τα πραγματικά τους σχέδια: να επιτεθούν από τη Γεωργία, και συγκεκριμένα από ένα σημείο κοντά στα βόρεια σύνορα του Ιράν. Παρόλ' αυτά, ο κλονισμός των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία που επακολούθησε μετά την εσφαλμένη εκτίμηση της αντίδρασης των Τούρκων στην επίθεση κατά τουρκικού πλοίου, μέρους στολίσκου που έπλεε σε διεθνή ύδατα, ίσως και να είχε αποκλείσει μια τέτοια ένοπλη επιχείρηση.

Το Ισραήλ, το οποίο είχε υπογράψει με την Τουρκία συμφωνίες αγοράς οπλικών συστημάτων ύψους 5 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων που θα ίσχυαν για αρκετά χρόνια, εκπαίδευε συγχρόνως πιλότους βομβαρδιστικών στην Τουρκία με σκοπό να οργανώσει επίθεση εναντίον του Ιράν. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκπαιδευτικών αποστολών, το Ισραήλ διοχέτευε αεροσκάφη λαθραία μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η Γεωργία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό χώρο διέλευσης και μεταφόρτωσης ναρκωτικών που προέρχονται από το Αφγανιστάν και από άλλες χώρες της περιοχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μεταφορές γίνονται και μέσω ξηράς, από Τουρκία, από όπου στη συνέχεια καταλήγουν στα κατεχόμενα της Κύπρου, και από αέρα και θάλασσα, με τελικό προορισμό την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική.

Η Τουρκία είχε επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιείι τον εναέριο χώρο της για αεροπορικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, αφού η γεωγραφική μορφολογία του εδάφους της μοιάζει πολύ με αυτή συγκεκριμένων περιοχών του Ιράν που το Ισραήλ σχεδίαζε να πλήξει. Ωστόσο, η Τουρκία δεν γνώριζε ότι τα αεροπλάνα που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση θα μεταφέρονταν σε άλλα σημεία δραστηριότητας μέσα στο έδαφος της Γεωργίας, πράγμα που όμως δεν έπαυε να καθιστά την Τουρκία, από τεχνική άποψη, 100% συνεργό σε αυτή την προσχεδιασμένη και παράνομη επίθεση.

Για να βοηθήσουν στον συντονισμό της επίθεσης, άτομα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ έχουν προωθηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, μεταμφιεσμένοι σε τεχνικούς, εκπαιδευτές και συμβούλους, μετά από την υπογραφή εκτενών συμφωνιών για αμυντικούς εξοπλισμούς που έχουν γίνει μεταξύ του Ισραήλ και της μικρής αυτής χώρας.

Μονάδες ανεφοδιασμού που μεταφέρουν απαραίτητα πυρομαχικά, πολλά από τα οποία έχουν σταλεί στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ στα πλαίσια συμφωνιών για την εναποθήκευση πολεμοφοδίων, κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα και το γεωργιανό λιμάνι του Πότι, σημείο από όπου γίνεται η εξαγωγή από τη χώρα άνθρακα και μαγγανίου.

Κάλυψη στις επιχειρήσεις αυτές εφοδιασμού παρέχεται από την ακτοφυλακή της Γεωργίας, η οποία οργανώθηκε από το Ισραήλ και επανδρώθηκε με Ισραηλινούς παρατηρητές. Αποστολή της είναι να κρατά τα ρωσικά σκάφη που παρακολουθούν στενά την περιοχή μακριά από τις επιχειρήσεις εφοδιασμού, με το πρόσχημα αποκλεισμού -- από θάλασσα, σε στυλ Γάζας -- της Αμπχαζίας, μιας επαρχίας με τάσεις αυτονομιστικές, που στηρίζεται από τη Ρωσία.

Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία αποσπάστηκαν από τη Γεωργία και επιδιώκουν ανεξαρτησία από την κηδεμονία της Ρωσίας. Το 2008, και με τη βοήθεια του Ισραήλ, η Γεωργία επεχείρησε να επαναπροσαρτήσει τη Νότια Οσετία, ώσπου οι ρωσικές δυνάμεις επενέβησαν μετά από τη δολοφονία κυανόκρανων του ΟΗΕ από Ισραηλινούς "κομάντος".

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα στα τέλη Μαίου, όταν δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού με επικεφαλής το διασωστικό Graple (T-ars 53) προσάραξαν στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις που θα διαρκούσαν έως τις 8 Ιουνίου. Το προηγούμενο από το Graple (T-ars 53) πλοίο που είχε καταπλεύσει στην θαλάσσια αυτή περιοχή ήταν το John L. Hall (FFG-32), φρεγάτα τύπου Perry με ειδική φερόμενη βάση εκτόξευσης βλημάτων. Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε: "Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε αμερικανική λίμνη".

Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης ένα αρχηγείο εκπαίδευσης και παρακολούθησης στην Τυφλίδα, όπου βρίσκεται μονάδα της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ από το Ramstein της Γερμανίας, η οποία συντονίζει την εναέρια κυκλοφορία και τις λειτουργίες των ραντάρ.

Με τη βοήθεια σχεδιασμένων τακτικών αφίξεων του αμερικανικού ναυτικού, ενώ ταυτόχρονα το Ισραήλ ολοένα και ενισχύει την κρυψώνα του αυτή στο γεωργιανό έδαφος με σκοπό την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράν, το πρόσφατο φιάσκο με την Τουρκία ίσως και να είχε προκαλέσει την αναβολή ή και την ακύρωση της πρώτης αυτής κίνησης στην σκακιέρα από μέρους του Ισραήλ. Οι Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν τα βομβαρδιστικά δεν επέστρεψαν στο σημείο που είχε προσυμφωνηθεί σύμφωνα με τα σχέδια πτήσης και δεν κατευθύνθηκαν πίσω στο Ισραήλ.

Σημαντικό, φυσικά, παραμένει το ζήτημα που προέκυψε με το "πάγωμα" της αεροπορικής βάσης S300, που η Ρωσία τελικά συμφώνησε να μην παραχωρήσει στον Ιράν, στα πλαίσια των κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ακόμα σε λειτουργία σύστημα Tor 1, αν και σύγχρονο, ίσως να αποδειχθεί ανίσχυρο σε περίπτωση μιας καλοσχεδιασμένης χαμηλού ύψους επίθεσης. Εξάλλου, η χρησιμοποίηση της Γεωργίας ίσως να θεωρηθεί ως πρόκληση από τη Ρωσία.

Δίχως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει βάσεις προώθησης στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Καζαχστάν, το Ισραήλ θα ήταν εντελώς αδύνατο να επιτεθεί στο Ιράν, εκτός αν έκανε παρακαμπτήρια πτήση διανύοντας εναέρια διαδρομή 4500 μιλίων κάθε φορά ή αν έκανε χρήση του περιορισμένων δυνατοτήτων του πυρηνικού οπλισμένου υποβρυχίου του που βρίσκεται κοντά στις ιρανικές ακτές. Είναι αβέβαιο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην παράνομη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ, δεδομένου του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες.

Με αρκετά πρώην σοβιετικά στρατιωτικά αεροδρόμια διάσπαρτα στην Γεωργία και άλλα 4-5 στο Αζερμπαϊτζάν να είναι διαθέσιμα για πολεμικές επιχειρήσεις και ανεφοδιασμό, η περιοχή αναδεικνύεται σε τέλειο θέατρο για μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεις, όχι μόνο για επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά και για τη διακίνηση διάφορων λαθραίων αντικειμένων και ουσιών.


-http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/b ... _9202.html

Η μετάφραση του άρθρου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”

cron