Πύραυλοι στην... ηγεμονία των ΗΠΑ

1
Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα δεχόταν συγχαρητήρια απ όλο τον κόσμο. Την ίδια μέρα ο νικητής των αμερικανικών εκλογών έγινε ο βασικός αποδέκτης του τμήματος της ετήσιας ομιλίας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αφορούσε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

Πράγματι, χωρίς χρονοτριβή, ο 43χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου, ακριβώς τη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, έστειλε το μήνυμα για να «προετοιμάσει» εξ αρχής τον νέο ένοικο του «Λευκού Οίκου» ότι θα έχει να κάνει με ένα δυνατό κράτος, έτοιμο να στηρίξει σθεναρά τα συμφέροντά του και να αντιδρά πάραυτα σε κάθε απειλή της ασφάλειάς του.

Ο προκαθήμενος του Κρεμλίνου δεν ταύτισε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο με τον «χειμώνα» που περνούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Τον «φωτογράφισε» ωστόσο, πως στη Μόσχα θεωρούν την Ουάσιγκτον υπεύθυνη για τον πόλεμο στον Καύκασο τον περασμένο Αύγουστο.

«Γιατί να το κρύψουμε; Η τραγωδία στην Τσχινβάλι, εκτός των άλλων, ήταν συνέπεια της εγωιστικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δεν επιδέχεται κριτική και προτιμά να λαμβάνει μονόπλευρες, ετσιθελικές αποφάσεις...».

Ανάμεσα στις απειλές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε τη «συμφωνία εγκατάστασης παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, την περικύκλωση της Ρωσίας με βάσεις, την ασυγκράτητη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Τα λόγια αποδείχτηκαν ανίκανα να μεταπείσουν την Ουάσιγκτον, έτσι το Κρεμλίνο πέρασε στις αποφάσεις.

Αναστέλλεται η απόσυρση τριών πυραυλικών συνταγμάτων από τη Δυτική Ρωσία και «για την εξουδετέρωση αν χρειαστεί, του αντιπυραυλικού συστήματος (των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη) στην περιοχή του Καλίνινγκραντ θα τοποθετηθεί το πυραυλικό σύστημα «Ισκαντερ». Και ακόμα, λέει ο Μεντβέντεφ, «θα επιχειρηθεί ραδιοηλεκτρονική "κώφευση" των νέων υποδομών του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ».

Το πυραυλικό σύστημα «Ισκαντερ» είναι όπλο υψηλής ακρίβειας, ικανό να πλήξει στόχους σε ακτίνα 300 km. Είναι το πιο σύγχρονο σύστημα στον τομέα του και θα μπει σε μαζική παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2009. Με το «Ισκαντερ» η Ρωσία θα καλύπτει απόλυτα από τις βάσεις της Βαλτικής ολόκληρο το έδαφος της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με την «Γκαζέτα», εκτός του «Ισκαντερ» που ανέφερε ο Μεντβέντεφ, ως «ασύμμετρη» απάντηση στα αμερικανικά σχέδια στην Ευρώπη, στον στόλο της Βαλτικής θα επέλθει αλλαγή των γνωστών και στην Ελλάδα συστημάτων C-300 με τα πιο σύγχρονα C-400 «Τριούμφ».

Αντίβαρο
Εχει σημασία η δήλωση του κυβερνήτη της περιοχής Καλίνινγκραντ, Γκεόργκι Μποός, «η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων ταχείας αντίδρασης έχει στόχο στο να γίνει αντίβαρο στη στρατιωτική ενίσχυση της Ευρώπης, η οποία προέρχεται από κείνους που δεν ζουν στην Ευρώπη».

Οπως εκτιμά ο στρατιωτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Εβσέεφ την ικανότητα των «Ισκαντερ» τη γνωρίζουν στη Δύση και σίγουρα θα ξεσπάσει διένεξη με τη Μόσχα.

Ηδη χθες εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, της Λιθουανίας αλλά και της Πολωνίας εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους» από την ανακοίνωση του Μεντβέντεφ. Από κεκτημένη ταχύτητα οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον παπαγαλίζουν τη θέση ότι τα αμερικανικά συστήματα δεν θα είναι απειλή για τη Ρωσία, αλλά θα έχουν στόχο το... Ιράν.

Ο γεωγραφικός «στραβισμός» των Ρώσων κράτησε μέχρι τη στιγμή που ένιωσαν ότι η χώρα ενισχύθηκε οικονομικά τόσο, όσο να είναι ικανή να αντιδράσει πρακτικά.

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΚΡΑΧ»ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε με τον πιο επίσημο τρόπο για τις νέες πραγματικότητες στη Ρωσία και για τη νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο.

Οι πυραμίδες πολιτικοστρατιωτικής και οικονομικής μονοκρατορίας, που στήθηκαν από την Ουάσιγκτον, καταρρέουν μπροστά στα μάτια όλων των κατοίκων της υδρογείου. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε ως τοπική στην Αμερική, με ευθύνη της Ουάσιγκτον μετακύλισε στον υπόλοιπο κόσμο, παρασύροντας τα πάντα προς τα κάτω. Πριν από λίγους μήνες, ο γηραιός ΜακΚέιν απειλούσε με αποβολή της Ρωσίας από το G8, με μπλοκάρισμα εισόδου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Σε μια εβδομάδα στη Νέα Υόρκη θα γίνει συνάντηση κορυφής όχι G8 αλλά G20!

Δεν είναι άραγε αυτό αναγνώριση της ανικανότητας των ΗΠΑ να ξεπεράσουν μόνοι τους την κρίση; Αμέσως μετά την εκλογή Ομπάμα στην Ουάσιγκτον έσπευσαν να υπενθυμίσουν πως «ένα πράγμα δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, ο κυρίαρχος ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο». Γιατί σπεύδουν να τονίζουν κάτι το οποίο -για τους ίδιους- είναι αυταπόδεικτο; Μήπως ακριβώς γιατί δεν είναι; Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λένε οι Ρώσοι αναλυτές, είναι έτοιμος την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη να συναντήσει και να γνωριστεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Να δώσουν τα χέρια και υπόσχεση για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, μακριά από αντιπαραθέσεις.

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος στο G20 θα περάσει το πρώτο του κρας τεστ, για το αν η «αλλαγή» που πρεσβεύει για τις ΗΠΑ συμβαδίζει με τη θέληση των περισσότερων από τους υπόλοιπους 19 ηγέτες. Εκείνοι αδυνατούν να δεχτούν ότι θα πάνε στη Νέα Υόρκη για να πάρουν οδηγίες, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα...

Στη Μόσχα αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Την καθοδήγηση του κόσμου από μια πρωτεύουσα τη ζήσαμε, η πολυμορφία και η πολυμέρεια είναι στην ημερήσια διάταξη, διακηρύσσουν οι ηγέτες του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

έθνος
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”