Φόβος για επέμβαση της Ρωσίας στις βαλτικές χώρες και ερωτηματικά αν το ΝΑΤΟ θα τις προστάτευε

1
Φόβος για επέμβαση της Ρωσίας στις βαλτικές χώρες και ερωτηματικά αν το ΝΑΤΟ θα τις προστάτευε






Ο αμερικανικός προβληματισμός για την υπεράσπιση των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από ρωσική επέμβαση υπεράσπισης των ρωσικών μειονοτήτων που βρίσκονται στο έδαφός τους, είναι διάχυτος, όπως και ο φόβος αντίδρασης της Ρωσίας σε περίπτωση που εγκαθίσταντο αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός τους, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα.

Ζητούσαν την μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων και την δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο έδαφός τους, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να αποτρέψουν επίθεση της Ρωσίας. Επίσης ζητούσαν την δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση της αεροπορικής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί ήταν προβληματισμένοι στο ενδεχόμενο μεταφοράς στρατευμάτων στην Βαλτική πιστεύοντας ότι θα προκαλούσαν την Ρωσία και μπορεί να υπήρχαν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Η σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία το 2008, που έφερε αντιμέτωπες το Τμπιλίσι και τη Μόσχα, η οποία επενέβη επισήμως για να υπερασπισθεί την ρωσική μειονότητα στη Γεωργία, έχει αφήσει ίχνη στη μνήμη των χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, που δείχνουν ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους στις τρεις χώρες να παραμείνουν ήρεμοι για να μην ερεθίσουν τη Ρωσία.

«Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ, όπως σπάνια έχει συμβεί», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρίγα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα. Βασικά οι τρεις βαλτικές χώρες δεν πίστευνα ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τους υπερασπιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να επέμβει για την υπεράσπιση των μειονοτήτων της.

Οι Λετονοί έκαναν τότε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση στον Καύκασο και στην κατάσταση που θα δημιουργείτο σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στη χώρα της Βαλτικής.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2004, αλλά η αντίδραση της Ρωσίας στην ένταξη αυτή εξακολουθεί να είναι κάιθετα αρνητική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”