EZRA POUND – ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

1
EZRA POUND – ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε από xryshaygh στο Νοεμβρίου 14, 2009

“…Μέρες που λίγο αντέχουν, κι όποιο καμάρι για επίγεια πλούτη./ Δεν είναι πια ρηγάδες μήτε Καίσαρες, μήτε κι αφέντες χρυσοφόροι, /σαν εκείνους που εφύγαν…» ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ – RIPOSTES

Τον Νοέμβριο του 1972 άφησε την τελευταία του πνοή στην Βενετία ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ου αιώνα, ο λησμονημένος σήμερα γιατί υπήρξε εκτός από Μεγάλος Ποιητής και ένας Mεγάλος αιρετικός και εχθρός της καπιταλιστικής δημοκρατίας και του μπολσεβικισμού, ο Ezra Pound. Ο Έζρα Πάουντ γεννήθηκε στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30 Οκτωβρίου του 1885. Υπήρξε σύμφωνα με την γνώμη πολλών εγκύρων κριτικών ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ου αιώνος. Από το 1900 έως το 1905 σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και ξένες γλώσσες στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Χάμιλτον Κόλετζ της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το 1908 ταξιδεύει στην Ευρώπη, όπου αρχικά μένει στην Βενετία. Από το 1909 μέχρι το 1920 ζει κυρίως στο Λονδίνο, όπου και συγχρωτίζεται με τους σημαντικότερους ανθρώπους των Αγγλικών γραμμάτων της εποχής μεταξύ των οποίων οι Έλιοτ, Τζαίημς Τζόυς και Ουίνταμ Λιούις.

Τα πρώτα ποιήματα του Πάουντ ήταν εμπνευσμένα από την μεσαιωνική λογοτεχνία και από αποκρυφιστικές και μυστικιστικές θεωρίες και παραδόσεις. Ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος κατέστρεψε την πίστη του στο σύγχρονο δυτικό δημοκρατικό πολιτισμό και σύντομα εγκατέλειψε το Λονδίνο. Το 1920, ο Πάουντ μετακόμισε στο Παρίσι όπου κινήθηκε μεταξύ ενός κύκλου καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων που ξεσήκωσαν ολόκληρο τον κόσμο της μοντέρνας τέχνης. Στις 10 Οκτωβρίου 1924, ο Πάουντ αφήνει για πάντα το Παρίσι και μετακομίζει στο Ράπαλο της Ιταλίας. Ο Πάουντ υπήρξε ο καθοδηγητής του μεγάλου Τ.Σ. Έλιοτ και τον βοήθησε να “δώσει” την τελική μορφή στην περίφημη “Έρημη Χώρα” (1922), το μεγάλο του ποίημα. Τελευταία, μάλιστα, κυκλοφόρησε στην Αμερική και ένας τόμος με το αρχικό κείμενο του Έλιοτ και τις διορθώσεις του Πάουντ.

Στην Ιταλία ο Πάουντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Φασισμού και ο αντισιωνισμός του αρχίζει να εμφανίζεται στα γραπτά του. Έκανε το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια το 1939, την παραμονή του Β’ παγκόσμιου πολέμου και σκέφτηκε να μείνει εκεί μόνιμα, αλλά στο τέλος επέλεξε να επιστρέψει στην Ιταλία.

Ο Πάουντ παρέμεινε στην Ιταλία και μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Υπήρξε υπέρμαχος του άξονα και αποδοκίμασε την αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο. Προσπάθησε δε να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές επαφές του στην Ουάσιγκτον για να την αποτρέψει. Τον Ιούλιο του 1943, οι Συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο Νότο της Ιταλίας. Με εντολή των συμμάχων ο βασιλιάς απομάκρυνε τον Μουσολίνι.. Ο Μουσολίνι δραπέτευσε στο Βορρά, όπου ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας του Σαλώ. Ο Πάουντ διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στις πολιτιστικές και προπαγανδιστικές δραστηριότητες στη νέα αυτή δημοκρατία, η οποία διήρκεσε μέχρι την άνοιξη του 1945.

Στις 2 Μαΐου του 1945, συνελήφθη. Φυλακίστηκε σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως του αμερικανικού στρατού έξω από την Πίζα, κλεισμένος για 25 μέρες σε ένα ανοικτό κλουβί. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του συνέταξε τα Κάντος της Πίζας (The Pisan Cantos). Τα Κάντος της Πίζας κέρδισαν το πρώτο βραβείο Bollingen από τη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου το 1948. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί με την κατηγορία της προδοσίας. Τελικά βλέπουν ότι δεν μπορούν να τον καταδικάσουν, αφού το μόνο που έπραξε ήταν να διατυπώσει τις πεποιθήσεις του. Άλλωστε ακόμη και κατά την διάρκεια του πολέμου υπήρχαν και στην ίδια την Αμερική θαρραλέες φωνές, οι οποίες υποστήριζαν περίπου αυτά που και ο Πάουντ υποστήριζε.

Έτσι αποφάσισαν μία άλλου είδους τιμωρία για τον φασίστα και αντισημίτη ποιητή. Τον κλείνουν σε ψυχιατρείο όπου παρέμεινε για 12 χρόνια από το 1946 έως το 1958.

Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του ο φίλος του Έρνστ Χέμινγουεϊ, με τον οποίο φυσικά ουδεμία πολιτική σχέση έχει, βραβεύεται με το νόμπελ λογοτεχνίας και έχει το θάρρος και την γενναιότητα να δηλώσει ότι το βραβείο αυτό ανήκει στον Πάουντ. Μετά την απελευθέρωσή του δηλώνει για τις Η.Π.Α.: “America is a lunatic asylum.”: «Η Αμερική είναι ένα άσυλο παραφρόνων». Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία, όπου παρέμεινε στην εξορία μέχρι το θάνατό του το 1972.

Ο Πάουντ σε ηλικία 83 ετών επισκέφθηκε την Ελλάδα, για να προσκυνήσει την Ακρόπολη, την οποία αποκαλούσε ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ του Πολιτισμού. Ο Ezra Pound υπήρξε ένθερμος ελληνολάτρης και γνώριζε την αρχαία ελληνική γλώσσα. Σε πολλά δε ποιήματά του χρησιμοποιεί στο πρωτότυπο αρχαίες ελληνικές λέξεις.
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σαν σήμερα”

cron