67 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

1
67 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου





Εικόνα






«Η λάμψη από την έκρηξη στο Γοργοπόταμο φέρνει μηνύματα μέχρι τις μέρες μας», υπογράμμισε η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στις εορταστικές εκδηλώσεις. «Ο Γοργοπόταμος έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί μνημείο υπό...



...την εποπτεία της ΟΥΝΕΣΚΟ» δήλωσε η υπουργός.

Από την πλευρά των αντιστασιακών οργανώσεων, ο Βασίλης Πριόβολος ή αλλιώς καπετάν Ερμής, αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία από την ανατίναξη της γέφυρας φωτίζοντας ακόμη και λεπτομέρειες από τα σχέδια της επιχείρησης μέχρι και τους ρόλους τόσο του Άρη Βελουχιώτη όσο και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο Καπετάν Ερμής, ζήτησε την πλήρη ικανοποίησή όλων των αιτημάτων των αντιστασιακών που, όπως είπε, «περιμένουν τόσα χρόνια».




troktiko.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: 67 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

2
Περί Γοργοποτάμου... Οι γανωτές της Ιστορίας και η χαμένη βαθειά ψυχή.!


Από τον Ιάσωνα...
.
Στο χιουμουριστικο φυλλο του σημερινου Ριζοσπαστη γνωστου ανα το Πανελληνιο για την ...αντικειμενικοτητα του και την ...φιλοτιμια του στην υπερασπισι της «αληθειας» γραφονται μεταξυ αλλων και τα εξης απεριγραπτα για τον Γοργοποταμο.
"Τιμή στη λαογέννητη Αντίσταση και στα διδάγματά της"
Χιλιάδες Αντιστασιακοί, μαχητές του ΔΣΕ και αγωνιστές κάθε ηλικίας τίμησαν την Κυριακή την 67η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας.
Ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γέννησε και την ελεύθερη -λαοκρατούμενη Ελλάδα πολύ πριν επιστρέψουν στη χώρα οι απόντες της πλουτοκρατίας και οι πολιτικοί τους συνοδευόμενοι από τα αγγλικά τανκς... Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται η ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο σαν παράδειγμα για "συμφιλίωση" και "ομοψυχία", σαν φάρμακο για την λήθη, για να κλείσουν, όπως λένε, οι πληγές, προβάλλοντας μ' αυτόν το στόχο "νέα αναγνώσματα, συγγραφικά και καλλιτεχνικά έργα".
Επίσης, στον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το κίνημα είχε και ταξικό περιεχόμενο στην πάλη του. Αυτό αποδείχνει και η απάντηση που έδωσε το κίνημα στους προσκυνημένους που έγιναν τα στηρίγματα της ελληνικής ολιγαρχίας. Πού είδαν, λοιπόν, την συμφιλίωση όσοι επιχειρούν την αναθεώρηση της ιστορίας; Αυτό το κίνημα, το ΕΑΜικό, με την πάλη του λαού, στην Ελεύθερη Ελλάδα και στις πόλεις, δημιούργησε επαναστατική κατάσταση και, όταν υποχρεώθηκε από την επέμβαση των Αγγλων να διαλέξει "ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα", οδηγήθηκε στον ηρωικό Δεκέμβρη: Στην αντίσταση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά που κατατάσσεται στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος στον 20ό αιώνα.
Η ηρωική μας ιστορία δίνει τη δυνατότητα να βγάζουμε συμπεράσματα για να πορευτούμε πιο σταθερά και σίγουροι στο σύγχρονο βηματισμό μας. Αντλούμε διδάγματα... Και το κυριότερο δίδαγμα είναι πως ανάμεσα στην αστική και την εργατική εξουσία δεν μεσολαβεί άλλη. Γι' αυτό ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1941-'44, έπρεπε να συνδυαστεί και μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική εξουσία. Η πολιτική της "ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης" και της "εθνικής ενότητας" αποδείχτηκε καταστροφική και πληρώθηκε με εκατόμβες θυσιών». (που εισαι Βουλγαρη να μας πης για την βαθεια σου την ψυχη και του Κουκουε !!)
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εις εκ των ομιλητων σημείωσε τα εξης εξ ισου σχετικα (!!) με τον Γοργοποταμο :
«Δύο μήνες μετά τις εκλογές οι όποιες αυταπάτες και ελπίδες είχαν μέρος των εργαζομένων, διαλύονται. ..Ετσι, η εργατική τάξη, τα φτωχά και μεσαία στρώματα που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να άρουν την όποια εμπιστοσύνη έδωσαν με την ψήφο τους. Καμιά αναμονή. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας τώρα που να στοχεύει στην αντιλαϊκή πολιτική. Να απαιτήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία κλπ. Με αγώνες με όλες τις μορφές, με συμμετοχή στις απεργίες του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη.
Δεν φτάνει η πάλη με οικονομικά αιτήματα. Σήμερα πρέπει να δώσουμε αποφασιστικά μάχη ιδεολογική, την μάχη των ιδεών, για να πολιτικοποιήσουμε τους εργατικούς αγώνες. Αυτό είναι αναγκαίο να συνδέουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων με την προοπτική, με την στρατηγική της Λαϊκής Εξουσίας και του σοσιαλισμού. Να ωριμάζει η πάλη που στόχο έχει την ανατροπή της εξουσίας τους. Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής είναι ο δρόμος της τιμής και της δόξας των αγωνιστών».

Με αυτά τα ευγενικα ειρηνικα καλοσυνατα μεστα λογια θα εκλεινε φιλοι μου η γιορτη αγαπης και αληθειας για τον Γοργοποταμο κατά τους ευαγγελιστες του και ιεροκηρυκες του ΚΚΕ. Ομως καταφανως αγανακτισμενος, ο αφοβος προ του γελοιου, ομιλητης προσθεσε και το εξης ηρωικον:
"Η παραχάραξη δε θα περάσει !!!!!

*******************************************************
Εδω το ανεκδοτο τελειωνει και χαριν των νεωτερων επιτρεψτε μου παρακαλω να επαναλαβω ολιγα τινα περι Γοργοποταμου και της βαθειας ψυχης των κουκουεδων μας..
*******************************************************

Γοργοποταμος. Η πραγματικη διαστασι. Επιχειρησι " Harling"

Χρονια αργοτερα οταν ο στραταρχης Μοντγκομερυ ερωτηθηκε αν η επιχειρησι "Harling" επαιξε σημαντικο ρολο στη νικη κατα του Ρομελ στη βορεια Αφρικη, η απαντησι ηταν αρνητικη... Ο Μοντγκομερυ ειπε οτι δεν ειχε ιδεα για την επιχειρησι αυτη. Ενω ειναι γεγονος, οτι η επιχειρησι πραγματοποιηθηκε εξι εβδομαδες μετα την νικη στην Αφρικη, καθως ηδη στα τελη του Νοεμβριου ο Ρομμελ ειχε απωθηθη μεχρι την Λιβυη..


Επιχειρησις " Harling"

Το απογευμα της 30ης Σεπτεμβριου 1942, τα τρια καινουργια Αμερικανικα βομβαρδιστικα αεροπλανα "Liberator" (που μονο αυτα με τις τεσσερεις δυνατες μηχανες τους ειχαν την πτητικη ικανοτητα να πεταξουν μεχρι την κεντρικη Ελλαδα με επιστροφη χωρις ενδιαμεση προσγειωση) θα επιχειρουσαν αλλη μια πτησι απο το αεροδρομιο κοντα στο Καιρο με προορισμο την Κεντρικη Ελλαδα.

Η προηγουμενη πτησι τα ξημερωματα της 28ης Σεπτεμβριου κατεληξε σε αποτυχια, αφου παρα την πανσεληνο, δεν ειχαν αναψει φωτιες στο προκαθορισμενο σημειο, για να καθοδγηθουν οι πιλοτοι, οπως ειχε συμφωνηθει..

Στο πρωτο αεροπλανο ηταν ο αρχηγος 30χρονος συνταγματαρχης Εντι Μαγερς, ο λοχαγος Ντενις Χαμσον, ο Τομ Μπαρνς ( τεχνικος εκρηκτικων) και ο λοχιας Λεν Γουιλμοτ.

Στο δευτερο, ο υπαρχηγος Κριστοφερ Γουντχαουζ, ταγματαρχης του πυροβολικου, ο λοχαγος Αρθουρ Εντμοντ, ο λοχιας Μαικ Τσιττις και ο Λοχαγος Νατ Μπαρκερ.

Στο τριτο αεροπλανο, ο ταγματαρχης Τζον Κουκ, ο Ιντερ Τζιλ ( ινδος τεχνικος εκρηκτικων), ο Νταγκ Φλιπς (ασυρματιστης) και ο Θεμης Μαρινος μοναδικος Ελληνας, με βρεττανικο παρασημο τιμης στον αγωνα του κατα των Γερμανων στην Κρητη.

Η αγγλικη αυτη ομαδα υπηρξε ο πυρηνας που οργανωσε την ανατιναξι της Γεφυρας στον Γοργοποταμο με τα ειδικα εκρηκτικα και τους εξιδικευμενους τεχνικους που τα τοποθετησαν στα δυο μεταλικα στηριγματα της γεφυρας, που επρεπε να ανατιναχθουν, βοηθουμενοι απο Ελληνες ανταρτες . Εξι κυριες γομωσεις στα τεσσαρα ποδια δυο σιδερενων στηριγματων θα επρεπε να τοποθετηθουν...
Η γεφυρα ειχε μηκος 210 μετρα, το υψηλοτερο στηριγμα ειχε υψος 23 μετρα και καθε τριαντα μετρα υψωνοντο οι πυλωνες που στηριζαν την γεφυρα.


Οι ανταρτες

Μολονοτι απο τις πρωτες ημερες οι Αγγλοι προσπαθησαν να ελθουν εις επαφη με τον Αρη (Καπετανιο της Ρουμελης των ανταρτων του ΕΛΑΣ) ο Αρης το απευφευγε. Μονον οταν πληροφορηθηκε οτι ο Κρις Γκουντχαουζ ηταν ηδη στη Ηπειρο και πλησιαζε τον Ζερβα (αρχηγο του ΕΔΕΣ) τοτε μονο αποφασισε να λαβει μερος στην επιθεσι κατα της Γεφυρας του Γοργοποταμου...

«Οι δεξιοι συμπατριωτες, οπως οι φιλευθεροι ανδρες του Ζερβα, ησαν για τον Αρη το ιδιο μισητοι οπως οι δυναμεις κατοχης, Εξ αλλου τους πολεμουσε και γνωριζε οτι σε περιτωσι επιτυχας της αποστολης, ο αντιπαλος του ο Ζεβας θα κερδιζε μονος την ευνοια του Λαου...» Ετσι οταν ο Κρις Γουντχαουζ (αφου διηνυσε 350χλμ) συνηντησε τον Ναπολεοντα Ζερβα την 10η Νοεμβριου 1942, αιφνιδιαστηκε απο την αυθορμητη εγκαρδια υποδοχη και δεχθηκε το ονομα Ευαγγελος ( καλη ειδησι, που του εδωσε ο Ζερβας)
Τελικως την 26 Νοεμβριου 1942 περιπου δυο μηνες μετα την αφιξι των Αγγλων στρατιωτικων και του Θεμη Μαρινου στην Ελλαδα κατεστη δυνατη η ανατιναξις της Γεφυρας...

Την εξουδετερωσι της ιταλικης φρουρας στα δυο ακρα της Γεφυρας ανελαβαν οι Ελληνες, ενω την τοποθετησι των εκρηκτικων, βοηθουμενοι στην μεταφορα απο Ελληνες ειχαν οι αγγλοι ειδικοι τεχνικοι των ανατιναξεων με τις γομωσεις που εφεραν απο το Καιρο αλλα και τις προσθετες που εστελναν με πυρομαχικα, τροφες και ιματισμο με τακτικες πτησεις τα "Liberator".

Επιλογος:

1. Η αγγλικη ομαδα παρεμεινε στην Ελλαδα και συνεργασθηκε με τους Ελληνες για δολιοφθορες. Eνω συνεχισθηκε οργανωμενα ο εξοπλισμος των ανταρτικων ομαδων με βρεταννικα οπλα και πυρομαχικα αλλα και η εκπαιδευσι των ανταρτων με τους αγγλους να ελπιζουν και την ηγεσια του ΚΚΕ /ΕΑΜ / ΕΛΑΣ να υπομονευουν την προσπαθεια για την επιτευξι συμφωνιας των αποκαλουμενων National Bands.
Τελικως η συμφωνια υπεγραφη στα χαρτια στις 5 Ιουλιου 1943.Διοτι στην πραξι, «Μολις ενα βρεταννος αξιωματικος γυριζε , την πλατη του στο ΕΑΜ /ΕΛΑΣ αρπαζαν ην ευκαιρια να να επιτεθουν σε μια αλλη αντιστασιακη οργανωσι αντι να επικεντωσσουν τις προσπαθειες τους κατα του εχθρου...

2. Την ασφαλεια των σιδηροδρομικων γραμμων ανελαβαν γερμανικα στρατευματα. Ενω δημιουργηθηκε η εντυπωσι απο τις δραστηριοττες αυτες οτι ενδεχομενη αποβασι των συμμαχικων δυναμεων θα μπορουσε να επιχειρηθη απο την Ελλαδα... Κατι που βεβαιως ο Σταλιν πολεμησε με καθε τροπο προκειμενου να εχη το μονοπωλιο της «απελευθερωσης», δηλαδη υποδουλοσεως των βαλκανιων με τον Ερυθρο στρατο...

3. Η ηγεσια του ΕΛΑΣ απεφασισε την παραδειγματικη τιμωρια των μελων της που προτιμησαν να προσχωρησουν στον Ζερβα και να εγκαταλειψουν τον ΕΛΑΣ. Ετσι Ο ταγματαρχης Κωστοριζος και ο Αντωνοπουλος που με αλλους 25 ανταρτες μετα την ανατιναξι της γεφυρας περασαν στις γραμμες του Ζερβα, συνεληφθησαν και αφολπισθησαν. Ο Δημητριος Δημητριου (Καπεταν Νικηφορος) υπαρχηγος του Αρη κατα την επιχειρησι της ανατιναξεως της γεφυρας, γραφει «Ο Κωστοριζος και οι αξιωματικοι του βασανισθησαν, δεχθηκαν ταπεινωσεις και μετα μιαν παρωδιαν δικης εκτελεστηκαν σαν σκυλια...
Ηταν η κομμουνιστικη αντιληψι για την λεγομενη « ενωμενη εθνικη αντισταση»

4. Ο Στρατηγος Σαραφης που επισης συνεληφθη απο τον ΕΛΑΣ, προτιμησε να αφηση στην τυχη τους τον Κωστοριζο και τους ανδρες του, δεχομενος ο ιδιος να αναλαβει την στρατιωτικη ηγεσια του ΕΛΑΣ.

5. Ο Αρης Βελουχιωτης επεισε την κεντρικη επιτροπη του ΚΚΕ να τον αφησουν ως στρατιωτικο αρχηγο στο αρχηγειο της Ρουμελης, εχοντας ομως στο πλευρο του τον Αντρεα Τζιμα.

6. Στις 9 Απριλιου 1943, 34 Γερμανοι απο την ομαδα που επισκευασε την ανατιναχθεισα γεφυρα υπο τον αξιωματκο επιμελητειας Χερμαν Μαγερ, 16 ιταλοι ως επισης και η Βιεννεζα Τρουντε Ραντβαϊν ( κατοικος Πλατυστομουαπο το 1930) τουφεκισθησαν απο τους αντατρες του ΕΛΑΣ.

Ο Εντι Μαγερς επεστρεψε στην Αφρικη τον Οκτωβριο του 1943 μετα απο περιπου 9 μηνες δημιουργικης και επικινδυνης παραμονης στην Ελλαδα. Ειχε προαχθει σε στρατηγο. Τον ακολουθησαν οι εκπροσωποι των ανταρτικων οργανωσεων ο γενικος γραμματευς τους ΚΚΕ Σιαντος και ο Πυρομαγλου ο αντιπροσωπος του Ζερβα, για να συμμετασχουν στην συσκεψι του Καιρου, που επιβεβαιωσε την αδυναμια ενοτητος των αντιστασιακων οργανωσεων.

Οσο υπηρξε «εθνικη αντιστασι» του ΕΑΜ /ΕΛΑΣ/ΚΚΕ κατα των Γερμανων, αλλο τοσο υπηρξε και «ενωμενη»...

Αναρτήθηκε από gianniotis.gr
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σαν σήμερα”

cron