Aπάντηση ΙΝΚΑ:Μην αγοράζετε τα ληγμένα προιόντα απο τα ράφια

1
ΛΗΓΜΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ


Σημαίνει ότι τρως «αέρα κοπανιστό», σημαίνει την μετεξέλιξη των χημικών συντηρητικών, σε τι; σε τοξικό εμπλουτισμό!
Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο, δήθεν χτυπούν την ακρίβεια.
Θέλουν ο καταναλωτής, να επιτρέπεται να αγοράζει και με τον νόμο, ληγμένα προϊόντα, για να μπορεί να τα φτάσει με το χαρατσωμένο πορτοφόλι του.
Αν όντως τα δημοσιεύματα (πως σχεδιάζεται να επιτραπεί η πώληση τροφίμων και με λήξη μετά από μία έως τρεις εβδομάδες σε ειδικά ράφια και ψυγεία) τότε πρόκειται για ολέθριο σφάλμα, της Εθνικής Αντιπροσωπείας και μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου, κατά της Υγείας των Ελλήνων και του Συστήματος Υγείας της χώρας.
Τα προσχήματα περί πίεσης και πτώσης των τιμών είναι παραμύθι.
Αρκετά επιβαρύνατε το δικαίωμα στην Υγεία στην Παιδεία επιφέροντας και την κατάθλιψη σε Εθνικό επίπεδο.
Τώρα, και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνονται με μονοκονδυλιές αποφάσεις λανθασμένες και προσωρινές. Μια τέτοια απόφαση θα πλήξει τον κεντρικό Ευρωπαϊκό Κανόνα Ασφάλειας Τροφίμων, θα μειώσει την σωματική και πνευματική Υγεία των μικροεισοδηματιών καταναλωτών στην Ελλάδα, και αργότερα θα αυξήσει κάθετα τις υγειονομικές δαπάνες.
Προς τι αυτή η κοντόφθαλμη σκέψη.
Το ζήτησε η Τρόικα ; Αφήστε την Τρόικα να ζητά, δώστε σε αυτήν τα ληγμένα, να κοπεί η δράση και επιθετικότητά της!
Οι Έλληνες καταναλωτές - ψηφοφόροι δεν ψήφισαν Τρόικα, ψήφισαν Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τους Έλληνες και όχι για τους φονιάδες τοκογλύφους και τις αγορές. Δεν είναι όλα αγοραία.
Η εξ αντιδιαστολής λογιστική αξιολόγηση του προσδοκώμενου αποτελέσματος, της δήθεν πτώσης των τιμών, παράγει αρνητικό αποτέλεσμα στην εργασιακή ενεργητικότητα και στην Υγεία των πολιτών και συνεπάγεται την αύξηση δαπανών Υγείας.

Αλλά, το κοινοβούλιό μας, δεν φημίζεται για καλή γνώση της λογιστικής.
Θυμούμαστε, που ψήφισαν, χωρίς να τα έχουν διαβάσει…

http://apantisiinka.blogspot.gr
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Aπάντηση ΙΝΚΑ:Μην αγοράζετε τα ληγμένα προιόντα απο τα ράφια

2
Η αλήθεια για τα ληγμένα τρόφιμα


Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί στο καταναλωτικό κοινό από την αγορανομική διάταξη που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας {δηλαδή ληγμένα} θα βρίσκωνται στα καταστημάτα τροφίμων σε ειδικά ράφια με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας» και θα πωλούνται στό 1/3 της τιμής.
Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας οπως ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, ζυμαρικά, φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ και όχι ευαλοίωτα τρόφιμα οπως γάλα, γιαούρτι, κρέας, κονσέρβες, κλπ.Τ

α ληγμένα αυτά τρόφιμα προoρίζoνται για τις οικονομικά αδύνατες τάξεις του πληθυσμού πρέπει όμως να γνωρίζουν οτι η κατανάλωση των τροφίμων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Τα ληγμένα τροφιμα εάν η συσκευασια τους εχει διατρηθεί έστω και ελάχιστα μπορει να προκληθούν αλλοιώσεις απο μικρόβια και να προκαλέσουν στόν καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές,εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτωσεις που θα φανούν αργότερα.

Ακόμη εάν δεν έχουν διατηρηθεί σωστα μπορουν πέραν απο την αλλοίωση των γευστικών χαρακτηριστικών να έχουν υποστεί και αλλες σοβαρότερες αλλοιώσεις.

Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές γνώριζαν και παρατηρούσαν προσεκτικά την ημερομηνία ληξης και δεν αγόραζαν ούτε τρόφιμα πού ήταν κοντά στην ημερομηνία λήξης, σήμερα ομως έρχεται η κυβέρνηση και ανεβάζει στα ράφια τα ήδη ληγμένα τρόφιμα. Είναι γνωστό οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ήδη ασθενικοί εως ανύπαρκτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επι πλέον και στον έλεγχο των ληγμένων τροφίμων .Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 75% των ελλήνων καταναλωτών δεν εμπιστεύονται οτι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η αγορανομική αυτή διαταξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία τους.

Σοβαρό ομως είναι και το γεγονός οτι εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα έτοιμου και πρόχειρου φαγητού θα εκμεταλλευτούν την διάταξη αυτή και στον βωμό του κέρδους θα σερβίρουν τα ληγμένα προϊόντα στούς πελάτες.

Η αγορανομική διάταξη αναφέρει οτι τα τρόφιμα αυτά δεν προορίζωνται για εστιατόρια κλπ ποιός ομως θα μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο.

Στον καταναλωτή είναι γνωστες οι εικόνες απελπισμένων που αναζητουν οτι ληγμένα τρόφιμα στα σκουπίδια ή τις εικόνες επιδρομών απο περιθωριακούς στις χωματερές για ληγμένες κονσέρβες και αλλα τρόφιμα.Ολα αυτά έρχεται να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση ανεβάζωντας στά ράφια ληγμένα τρόφιμα χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί και την ασφάλεια τους.

Προτείνω να τροποποιηθεί η αγορανομική αυτή διάταξη και να μπαινουν στα ειδικά ράφια των καταστημάτων τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν στις επόμενους τρείς μήνες με ειδική τιμή και όχι αυτά που έχουν ήδη λήξει.

Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος ΕΦΕΤ


Νίκος Κατσαρός

Νewsit

Re: Aπάντηση ΙΝΚΑ:Μην αγοράζετε τα ληγμένα προιόντα απο τα ράφια

4
Θα μάς ταϊζουν όντως ληγμένα!- VIDEO
Εικόνα
το πλαίσιο του «συμμαζέματος» του κράτους και της εξοικονόμησης όσων περισσότερων χρημάτων γίνεται, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας νομοθετούν μέχρι και τη δυνατότητα πώλησης ληγμένων τροφίμων σε τιμή προσφοράς!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το 5ο άρθρο της νέας αγορανομικής νομοθεσίας, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως «ευαλλοίωτα», με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και με ταμπέλα που θα αναρτάται σε αυτά, στην οποία θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία", επισημαίνεται ότι τα ως άνω προϊόντα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, ενώ προβλέπεται ότι την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων στις περιπτώσεις αυτές φέρει ο πωλητής.

phpBB [video]


Πρόκειται όχι για προϊόντα που έχουν αυστηρή ημερομηνία λήξης, όπως τα ευαλλοίωτα (γάλα, γιαούρτι), αλλά για εκείνα πάνω στα οποία αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση» (για παράδειγμα όσπρια, ρύζια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αναψυκτικά, μέλια, μαρμελάδες, χυμοί ραφιού, λάδια κ.λπ.).

Ετσι, αντί να επιστρέφονται στις εταιρείες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ή κατά περίπτωση να πετιούνται στα σκουπίδια, θα αποκτήσουν τη δική τους θέση στα ράφια των λιανεμπορικών αλυσίδων, αποδίδοντας κέρδος, τόσο στη βιομηχανία όσο και στους λιανεμπόρους.

Κατά πόσο βέβαια τα ληγμένα μπορούν να είναι τα ασφαλή τρόφιμα, μένει να απαντηθεί...

Όπως αναφέρεται στο ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

- Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

- Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

- Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι την πρακτική να πωλούν σε μειωμένες τιμές είδη τροφίμων που λήγουν ακολουθούν κατά κόρον οι γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες.

Ωστόσο, ακόμη και οι Γερμανοί discounters πωλούν τρόφιμα μισοτιμής ή και χαμηλότερα, την ίδια ημέρα που τελειώνει η «ζωή» τους, όχι μέχρι και τρεις μήνες αργότερα!

Πάντως, σύμφωνα με τον ανανεωμένο αγορανομικό κώδικα της χώρας μας, προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Επίσης, απαγορεύεται η αντικατάσταση ή η τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Σημείωνεται πως στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν σήμερα Πέμπτη φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ για τον Codex Alimentarius, το διαβόητο, παγκόσμιο διατροφικό κώδικα, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης των διατροφικών μας συνηθειών...


πηγή: tvkosmos.gr/www.epikaira.gr

Re: Aπάντηση ΙΝΚΑ:Μην αγοράζετε τα ληγμένα προιόντα απο τα ράφια

5
"Όχι" ΕΦΕΤ για τα ληγμένα


Ανενεργή πρέπει να παραμείνει, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η αγορανομική διάταξη που προωθήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως «η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες-καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας επισήμανε: «Το υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα». Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ την περασμένη Παρασκευή με την παρουσία των ενώσεων καταναλωτών, των επιχειρήσεων τροφίμων και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου (Super Market), ο ΕΦΕΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη πρέπει να παραμείνει ανενεργή διότι:

Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους. Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις. Δεν προσδιορίζεται το ποσόστο που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα). Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.


http://www.mediasoup.gr/node/61092
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”

cron