Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=118&t=17261
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  dominique [ 10 Νοέμ 2016, 21:11 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;

Είναι καιρός τώρα που προσπαθεί ο κ.Τσίπρας να κάνει ανοίγματα προς την εκκλησία ψάχνοντας ταυτόσημες αρχές μεταξύ Μαρξισμού και Χριστιανισμού. Η τελευταία ατάκα του ενώπιον του Αρχιεπισκόπου ήταν ότι ο Χριστιανισμός προβάλλει το «αγαπάτε αλλήλους» και η Αριστερά την «αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι και οι δυο «κοσμοθεωρίες» έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο. Άρα ένας Χριστιανός μπορεί να προσβλέπει στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς, αφού δεν έχουν και μεγάλες διαφορές.
Αλήθεια όμως, πόσο συμβατές είναι οι δυο αξίες αυτές;

Εικόνα

Το «αγαπάτε αλλήλους» του Ιησού Χριστού αναφέρεται μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως τάξης , φυλής, φύλου, εθνότητας και θρησκείας. Η προβαλλόμενη «αλληλεγγύη» της Αριστεράς είναι στην ουσία η συσπείρωση της εργατικής τάξης έναντι της Αστικής. Συνεπώς ουδεμία σχέση δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ του «Όλου» με το «Μερικόν». Η Αγάπη του Χριστού είναι καθολική και αδιάκριτη. Απευθύνεται ξεχωριστά στον κάθε άνθρωπο κάθετα, ενώ η αλληλεγγύη της Αριστεράς λειτουργεί οριζόντια, όχι καθολικά , αλλά επιβεβλημένα και μεροληπτικά.


Κατά την Μαρξιστική θεωρία ότι παράγεται από την εγκεφαλική λειτουργία (πάθη, αδυναμίες, πιστεύω, ιδέες, συναισθήματα κλπ) είναι παράγωγα της συνείδησης που εκπηγάζει από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, ενώ για τον Χριστιανισμό η συνείδηση προϋπάρχει όλων και τα παράγωγα της είναι καθαρά προσωπικές επιλογές των ανθρώπων. Αν για τον Χριστιανισμό ο άνθρωπος ολοκληρώνεται με την καταπολέμηση των παθών του, για τον Μαρξισμό επιτυγχάνεται με την ανατροπή των σχέσεων παράγωγης. Η ανατροπή αυτή χρειάζεται συσπείρωση της εργατικής τάξης εναντίον αυτών που καθορίζουν τις σχέσεις παράγωγης. Εκεί χρειάζεται η «αλληλεγγύη» των καταπιεσμένων ενάντια των καταπιεστών. Η τελική αναμέτρηση γίνεται με ένοπλη επανάσταση και επανάσταση σημαίνει θύματα .

Ο Μαρξισμός πιστεύει ότι αν αποκαταστήσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις τότε και μόνο τότε οι κοινωνίες θα αναπαράγουν ευτυχισμένους ανθρώπους.

Ο Χριστιανισμός αγωνίζεται για ακριβώς το αντίθετο. Πρώτα πρέπει να έχουμε υγιή κύτταρα και μετά να προσβλέπουμε σ’έναν εύρωστο οργανισμό. Αυτό όμως επιτυγχάνεται μόνο με την αγάπη και ποσώς με την ανυπακοή, την ανατροπή , την απειθαρχία και την κοινωνική σύγκρουση, δεδομένου ότι η οικονομία είναι κλάδος της ηθικής.
Ευτυχώς η ιστορία έδωσε τις απαντήσεις της.
Δείτε όμως ποια επ-ανάσταση χώρισε την ιστορία στη μέση. Η αναίμακτη επανάσταση της αγάπης του Χριστού ή η αιματηρή επανάσταση των Μπολσεβίκων , των Μαοϊκών, των Κουβανών ή των Ερυθρών Χμέρ;


Πως μπορεί να προσβλέπει ο κ. Τσίπρας σ’αυτούς που πιστεύουν σ’Αυτόν που κατεδάφισε μια ολόκληρη σιδερόφρακτη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αφού πρώτα την συγχώρεσε, με αυτούς που αυτόκλητα διορίζονται κοινωνικοί εισαγγελείς προβάλλοντας ένα ψευδεπίγραφο αξιακό σύστημα που καταλήγει στο αίμα και στην επιβολή;
Για αυτούς και για άλλους λόγους, ο Μαρξισμός και ο Χριστιανισμός θεωρούνται ως θεωρίες ασυμβίβαστες που φαινομενικά μπορεί οι λέξεις να συγγενεύουν μεταξύ τους, έχουν όμως διαφορετική αφετηρία και διαφορετικό σκοπό.

Αντώνης Κρούστης


http://trelogiannis.blogspot.gr/

Συγγραφέας:  asterias [ 16 Νοέμ 2016, 12:27 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;

κάμια σχέση το ένα με το άλλο , αλλά μην χαίρονται λίγα είναι τα ψωμία τους που θα βάλουν στο ίδιο καζάνι το χριστό με τον μάρξ και τους όμοιους του

Συγγραφέας:  dominique [ 18 Νοέμ 2016, 20:42 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;

Eίναι αυτό που συζητάγαμε και σε άλλο θέμα, παίρνουν μια χριστιανική φράση και την μετατρέπουν σε μια πιο νεοφιλελεύθερη και λένε μετά τα ίδια λέει ο Χριστός, τα ίδια λέμε και εμείς.

Και θα σκεφτεί ο απλός άνθρωπος, δηλαδη ο Χριστός είναι αλληλέγγυος;!!!
(Η καινούργια λέξη που μπήκε στην ζωή μας. Πως έχουμε την μόδα των ρούχων, έχουμε και την μόδα των λέξεων και έρχεται ο κάθε σχεδιαστής μόδας και μας προωθεί νέες λέξεις. Θα μου πείτε τώρα, μα δεν είναι καινούργια λέξη.
Φυσικά και οχι, σάμπως αυτοί που την χρησιμοποιούν γνωρίζουν τι σημαίνει;)

Παράθεση:
Η φιλανθρωπία είναι ασυγκρίτως ανώτερη από την αλληλεγγύη. Γιατί ;

Διότι καταρχήν δεν μπορεί κάποιος να στέκεται αλληλέγγυος στο συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο εάν πρωτίστως δεν είναι φιλάνθρωπος. Δηλαδή η υψίστη αυτή αρετή, η αγάπη για τον άνθρωπο, αυτή συνιστά την έννοια της φιλανθρωπίας. Και η έννοια αυτή είναι η γενεσιουργός, η μητέρα δηλαδή, της αλληλεγγύης.

Αλληλεγγύη μπορούν να έχουν μεταξύ τους και οι ληστές, οι ψεύτες, οι πολιτικοί που εξουθενώνουν τους λαούς τη γης, οι κακοποιοί. Αυτοί συμπαρίστανται ο ένας στον άλλον διότι προσδοκούν και ευελπιστούν στο ίδιον όφελος που είναι κοινό για τους ίδιους. Όμως, αυτοί δεν είναι φιλάνθρωποι. Είναι κτηνάνθρωποι. Απεναντίας, εκείνος που είναι φιλάνθρωπος είναι αδύνατον να μην είναι αλληλέγγυος σε οποιαδήποτε δομή ή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης στο συνάνθρωπο ή την κοινωνία, η οποία πρέπει να είναι προϊόν ΑΓΑΠΗΣ και ΜΟΝΟΝ, όχι λύπης η ανάγκης. <<Έκαστος καθώς προαιρείται τη καρδία, μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης. Ιλαρόν γάρ δότην αγαπά ο Θεός>> (Β΄ Κορινθ. Θ΄, 7).
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Κήρυκα θείου λόγου

Συγγραφέας:  asterias [ 25 Νοέμ 2016, 13:41 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;

πέστα βρε δομινίκη..

Συγγραφέας:  dominique [ 25 Νοέμ 2016, 21:01 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;Η παραπάνω άποψη επικραττεί τελευταία, προσωπικά την θεωρώ λάθος.
Η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη δεν είναι κάθετης λογικής απο τα πάνω προς τα κάτω, απο τον ισχυρό στον ανίσχυρο.
Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη που περιορίζει εντελώς και εναντιώνεται αναίτια στην έννοια της φιλανθρωπίας.

Διαβασα κάπου

Παράθεση:
"Φιλανθρωπία είναι να δώσεις σε έναν πεινασμένο ένα πετρόψαρο από τα ψάρια που έπιασες. Αλληλεγγύη είναι να πηγαίνετε μαζί για ψάρεμα."


Και αναρωτιέμαι, δηλαδη αν παμε για ψάρεμα μαζί και πιάσω τα ψάρια και του δώσω ένα είμαι αλληλέγγυος, αλλα αν τα πιάσω μόνος μου και του δώσω ενα, είμαι φιλάνθρωπος;

Δηλαδη η διαφορά ποια είναι;

Αν κάνω κάτι μόνος μου(φιλανθρωπία) ή μαζί με κάποιον άλλον(αλληλεγγύη);

Γιατί και οι δυο περιπτώσεις ,έχουν ενα κοινο, οτι δίνεις ψάρια.

Και στην περίπτωση που κάτσουμε και φτιάξουμε πολλοι τρόφιμα και τα δώσουμε σε φτωχούς, τι είμαστε, φιλάνθρωποι ή αλληλλέγγυοι;

Φιλανθρωπία δεν είναι να δίνεις μόνο χρήματα, αλλιώς φιλάνθρωποι θα ήταν μόνο οι πλούσιοι.
Φιλάνθρωπος μπορεί να είναι και ένας φτωχός.

Φιλανθρωπία είναι και να πεις ενα καλημέρα ,να χαμογελάσεις σε κάποιον, να του κάνεις παρέα, να αφιερώσεις λίγο απο τον χρόνο σου για κάποιον άλλον, απο αγάπη και μόνο, οχι επειδή έχεις τύψεις ή ως αντάλλαγμα.

Συγγραφέας:  asterias [ 02 Δεκ 2016, 13:48 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Πόσο σχέση έχει το «αγαπάτε αλλήλους»με την «Αλληλεγγύη» του Τσίπρα;

ξέρουν και το πλασάρουν το παραμυθάκι...

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/