Ανατέλλει η εποχή του «κυβερνό-πολέμου»;;

1
Ανατέλλει η εποχή του «κυβερνό-πολέμου»;;







Η έκθεση ασφαλείας της McAfee βασίζει τα συμπεράσματα σε αναλύσεις πρόσφατων διαδικτυακών επιθέσεων. Η ανάλυση των κινήτρων των πρωταγωνιστών πίσω από τέτοιου είδους επιθέσεις που πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου έδειξε ότι πολλές από αυτές είχαν καθαρά πολιτικά κίνητρα και στόχους.

Το κείμενο επισημαίνει ότι πολλές χώρες πλέον δημιουργούν άμυνες απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κυβερνό-πολέμου και στελεχώνουν ειδικά τμήματα πραγματοποίησης τέτοιων επιθέσεων. Αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με τον ακριβή ορισμό του κυβερνό-πολέμου και, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά είναι τα κράτη που προετοιμάζονται για ένα τέτοιο μελλοντικό ενδεχόμενο, όπου η σύγκρουση θα πραγματοποιείται στη διαδικτυακή σφαίρα.

«Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε χώρες που είναι γνωστό ότι προετοιμάζονται για ένα τέτοιο είδος σύρραξης», επεσήμανε ο Γκρέγκ Ντέι, αναλυτής της McAfee Europe. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν τις δικές τους δυνάμεις. Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν πρωτόκολλο που καθορίζει τις διαδικασίες και τον τρόπο αντιμετώπισης μιας διαδικτυακής επίθεσης, ενώ έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επιθέσεις σε συνδυασμό με χερσαίες επιχειρήσεις στην εκστρατεία στο Ιράκ, πρακτική που συνέχισε να εξασκεί και μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ντέι ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των διαδικτυακών επιθέσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αναγνωριστικές», πριν μία σύγκρουση, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ευκολία με την οποία μπορούν να συγκεντρωθούν τα εργαλεία πραγματοποίησης μιας τέτοιας επίυεσης.

«Μία φυσική ένοπλη σύγκρουση απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε. «Για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης στο Διαδίκτυο, τα μέσα είναι εύκολα διαθέσιμα σχεδόν σε οποιονδήποτε». Οι στόχοι μιας τέτοιας επίθεσης συνήθως στοχεύουν στις υποδομές ενός κράτους, εξαιτίας του βαθμού ενσωμάτωσης τους στις ζωές των πολιτών. Για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, πολλές χώρες έχουν συστήσει υπηρεσίες επίβλεψης των κρίσιμων κρατικών υποδομών, εξασφαλίζοντας την αντοχή τους ενάντια σε διαδικτυακές επιθέσεις.

Ο Κρις Γουισόπαλ, τεχνολογικός επικεφαλής στην Veracode, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επίπεδο κυβερνήσεων, δήλωσε ότι ο κυβερνό-πόλεμος έχει ιδιαίτερα προβλήματα στον εντοπισμό κινήτρων και κατάδειξης των υπεύθυνων. «Στον φυσικό πόλεμο είναι ξεκάθαρο ποιος έχει ποια όπλα και τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί. Στον δικτυωμένο κόσμο αυτό η συσχέτιση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Μέσα στο επόμενα 20 με 30 χρόνια, τέτοιου είδους επιθέσεις θα αποτελούν μέρος μιας εμπόλεμης σύγκρουσης», σχολίασε ο Γουίλιαμ Κρόγουελ, πρώην διευθυντής της NSA. «Αυτό που δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί είξναι κατά πόσο τα δίκτυα θα είναι τόσο ευάλωτα ώστε μια κυβερνό-επίθεση να μπορεί να κερδίσει από μόνη της ένα πόλεμο».



kathimerini.gr με πληροφορίες BBC, Cnet
allday-news.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαφορες συζητήσεις και θέματα.”

cron