Ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ επισκέπτεται την Τουρκία

1
Εικόνα


Πέντε χρόνια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Οκτώβριο του 2005 στο Λουξεμβούργο, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, της μόνης χώρας η οποία τότε είχε προβάλει ανοικτά τις επιφυλάξεις και την άρνησή της για την έναρξη τους, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Το γεγονός πως ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας, πέραν των συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα γίνει δεκτός τόσο από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, οδηγεί ορισμένους παρατηρητές στη Βιέννη στο συμπέρασμα, ότι η Αγκυρα δεν βλέπει πλέον την Αυστρία ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο της για την Ευρώπη. Σε αυτή τη νέα εκτίμηση της κατάστασης από την τουρκική πλευρά και στην αλλαγή για την ίδια, της εικόνας της Αυστρίας, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας στην Αγκυρα, Γκέραλντ Κνάους, εμφανίζεται σήμερα να παίζει "εποικοδομητικότερο ρόλο απ΄ ότι πριν τρία χρόνια", πρέπει να έχει συμβάλει και η εντατικοποίηση των οικονομικών τους σχέσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Σπίντελεγκερ πραγματοποιεί την επίσκεψη στην Τουρκία σε μια εποχή όπου στην ίδια τη χώρα έχουν μερικώς αλλάξει τα δεδομένα, τουλάχιστον από την πλευρά των πολιτών της, ως προς την ένταξη στην ΕΕ, καθώς μόλις το 38 ο/ο από αυτούς φέρεται να βλέπει θετικά την ένταξη, έναντι του 73 ο/ο το 2004, αν και η ηγεσία εξακολουθεί να υποστηρίζει το στόχο της πλήρους ένταξης.
Από τις τρεις χώρες, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, που το 2005 είχαν προβάλει επιφυλάξεις ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, σήμερα μόνον η Γαλλία με τον πρόεδρο της Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται πως εξακολουθεί να κρατά ανοικτά "αντιτουρκική" στάση.
Βέβαια, σε αντίθεση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκιούντο Βέστερβελε, που δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να τονίζει τη "σαφή ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας", ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, βλέπει, κατά κύριο λόγο, τις "προκλήσεις" στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.
Εξάλλου, χωρίς να είναι τόσο κατηγορηματικός στην άρνηση σε μια πλήρη τουρκική ένταξη, όπως συνέβαινε με την προκάτοχό του στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, ο κ. Σπίντελεγκερ δεν είναι σίγουρα υποστηρικτής της, όπως δεν είναι και η πλειοψηφία των Αυστριακών πολιτικών, καθώς και ο αυστριακός πληθυσμός που στην συντριπτική πλειονότητά του, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τοποθετείται σαφώς αρνητικά.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως "οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων".
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια "προνομιακή σχέση" για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν τον τελευταίο λόγο. Πρόσφατα, ο πρώην ευρωπαϊκός Επίτροπος της Αυστρίας, Φραντς Φίσλερ, είχε δηλώσει πως θεωρεί ως τελείως απίθανη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς, κατά την άποψή του, ακόμη και σε μια θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι η ένταξη θα απορριφθεί στο σχετικό δημοψήφισμα σε κάποια από τις χώρες-μέλη. Συγχρόνως στις δηλώσεις του ο κ. Φίσλερ είχε επικρίνει τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία, γιατί, όπως τόνιζε, η Βιέννη δεν τόλμησε να πει "όχι" αλλά χρησιμοποίησε την ιδιόμορφη ορολογία "διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα", και ενώ από τη μία πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις, από την άλλη διαμηνύει στον πληθυσμό της ότι αυτός μπορεί να πει (κατά το δημοψήφισμα) "όχι" στην τουρκική ένταξη.
Ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΕ, είναι σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα σωστής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013, σε θέματα επιλογής κατάλληλου προσωπικού και διοίκησης όπως και προσαρμογής της αγροτικής οικονομίας της στα κοινοτικά πρότυπα.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, είχε διατυπώσει την άποψη πως η Τουρκία μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε τονίσει πως για τη χώρα του δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή από την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ και απορρίπτει κάθε συζήτηση, ως προσβλητική, για μία "προνομιακή σχέση", σημειώνοντας πως, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα σε σχέση με σήμερα.
Ο ίδιος είχε απαριθμήσει τα πλεονεκτήματα για την ΕΕ από μία ένταξη της Τουρκίας, αναφέροντας πως ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εγγυώνται στην ΕΕ έναν πολύ σταθερότερο εταίρο, και ότι η Τουρκία είναι επιπλέον μία γέφυρα προς τις ενεργειακές πηγές, των οποίων το 70 ο/ο βρίσκεται γύρω της, ενώ η ίδια αποτελεί και το φράγμα για παράνομη μετανάστευση και διεθνή τρομοκρατία.


ikypros
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαφορες συζητήσεις και θέματα.”

cron