Περί της προοπτικής ενός “ιστορικού συμβιβασμού”

1
H Kαθημερινή της Κυριακής φιλοξενεί κατά κόρον τις απόψεις στελεχών του ΕΛΙΑΜΕΠ, ερευνητικού ινστιτούτου πάσης (!), στελέχη τα οποία ανήκουν στην πλειοψηφία τους στη Κεντρο-Δεξιά τύπου Ντόρας Μπακογιάννη ή Στέφανου Μάνου…

Οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν ονόματα και ιδιότητες των στελεχών αυτών. Μεταξύ των πλέον προβεβλημένων (και ιστορικών) εκπροσώπων της σχολής σκέψης του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Κουλουμπής. Ο εν λόγω καθηγητής υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ελληνο-Τουρκικού (πολιτικού) Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν γνωστά στελέχη του Kεμαλικού εθνικιστικού κατεστημένου όπως ο πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ και διπλωμάτης Ilker Turkmen (απολογητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Εrgenekon).

Στο τελευταίο του άρθρο στη ΚτΚ (3/10/2010) επανέρχεται στις λίγο-πολύ Τουρκοφοβικές απόψεις περί “ιστορικού συμβιβασμού” με τους Νεο-Οθωμανούς Ερντογάν – Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα γράφει:

Κορυφαία είναι η τουρκική πρόκληση και συνεπάγεται τη διατήρηση επαρκών αμυντικών δυνάμεων για την πειστική λειτουργία της αποτρεπτικής μας στρατηγικής. Σωστά, όμως, τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουμε ανοίξει την προοπτική ενός ιστορικού συμβιβασμού, υποστηρίζοντας, με αυστηρούς όρους, την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια συμφωνία, για παράδειγμα, αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης επιθετικών όπλων στο Αιγαίο και στη Θράκη θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στους αναπτυξιακούς τους στόχους.

- Ο κ. Κουλουμπής αναφέρεται στην “Διπλωματία των σεισμών” που εγκαινίασαν το 1999 ως Υπουργοί Εξωτερικών οι κ.κ Γιώργος Παπανδρέου και Ιsmail Cem. ( Σημείωση: Το Τουρκικό σχέδιο πραξικοπήματος υπό τον τίτλο “Βαριοπούλα” για την ανατροπήι της δημοκρατικώς εκλεγμένης κυβέρνησςη Ερντογάν, το 2003 προέβλεπε ότι θέση Υπουργού Εξωτερικών στη νέα Χουντική Κυβέρνηση θα αναλάμβανε ο “σοσιαλδημοκράτης “ Ismail Cem!!!)

- Ο κ. Κουλουμπής αναφέρεται στα τελευταία ένδεκα χρόνια των 50 και πλέον διμερών συναντήσεων οι οποίες ΔΕΝ οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα περί καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αντιθέτως η συζήτηση πέρασε σε άλλα ζητήματα Τουρκικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν έγιναν ποτέ γνωστά στο ευρύ κοινό καθώς τα πρακτικά ΔΕΝ έχουν μέχρι σήμερα δημοσιευθεί. Γιατί άραγε;

- Ο κ. Κουλουμπής προτείνει αμοιβαία ισόρροπη μείωση επιθετικών όπλων σε Αιγαίο και Θράκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι των δύο χωρών.

1) Πότε θα καταλάβει ο κ. καθηγητής ότι η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία και ιδιαίτερα οι εταιρίες Aselsan, Havelsan και Roketsan (ιδιοκτησίας ΤΕΔ) αποτελούν βασικό πυλώνα της βιομηχανικής παραγωγής της Τουρκίας;

2) Πότε θα καταλάβει ο κ. καθηγητής ότι ο Τουρκικός ΣΕΒ (Τusiad) παίρνει δουλειές από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΤΕΔ και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργαζομένων εξαρτώνται από αυτά;

(Στη Tuzla της Πόλης ναυπηγούνται 8 νέα αποβατικά σκάφη εκ των οποίων το πρώτο καθελκύστηκε μόλις χτες. Ποιος θα τα “υποδεχτεί” στις ακτές των νησιών του κ. καθηγητά;)

Ο κ. Κουλουμπής γράφει:

Σωστά επίσης στηρίζουμε την ένταξη του συνόλου των δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Στο θέμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κόκκινη γραμμή ενός σύνθετου ονόματος για όλες τις χρήσεις είναι άκρως συμβιβαστική, με την καλή έννοια της λέξης, και αναμένει την ανάλογη συμπεριφορά των γειτόνων μας.

Δεν μας είπατε κ Κουλουμπή αν τα Κράτη αυτά (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, κλπ) πρέπει να μπουν στον “αυτόματο πιλότο” του κ. πρωθυπουργού της Ελλάδος (Πρωτοβουλία 2014) ή θα πρέπει να αποκηρύξουν τον εθνικισμό και αλυτρωτισμό προτού αρχίζει να ρέει ζεστό χρήμα από την Ε.Ε . Όσον αφορά τη ΠΓΔΜ, τι προτιμάτε α)Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη ή β) Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ποιος είναι ο “ιστορικός συμβιβασμός” εδώ;


Κώστας Πικραμένος

Σύμβουλος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων – Ειδικός σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας

Eκδότης Επιθεώρησης “Διπλωματία & Εξαγωγές”


Πηγή:http://www.strategyreport.gr/?p=4388#more-4388
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαφορες συζητήσεις και θέματα.”

cron