Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος έκρηξης ενός Ηφαιστείου κοντά στην Ελλάδα;

1
Γενικώς πόσα δυνητικά ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο;
Θεωρείται γενικά ότι υπάρχουν περίπου 1.500 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 500 έχουν εκραγεί κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ορισμένα, όπως η Αίτνα στην Ιταλία και το όρος Αγία Ελένη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, μελετώνται εκτενώς. Αλλά μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ηφαιστείων παρακολουθείται καθόλου, εν μέρει λόγω έλλειψης πόρων. Ως αποτέλεσμα, πολλές εκρήξεις αιφνιδιάζουν τους ανθρώπους - όπως το ηφαίστειο Chaitén στη νότια Χιλή, το οποίο εξερράγη εκρηκτικά το 2008 μετά από 9.000 χρόνια σιωπής, καλύπτοντας την κοντινή πόλη Chaitén με περισσότερο από ένα μέτρο λασπώδους τέφρας.

https://www.protothema.gr/stories/artic ... opoiiseis/

Στην Ελλάδα, ένα από τα σημαντικότερα ηφαίστεια για το οποίο ακούγεται η πιθανότητα έκρηξης είναι το ηφαίστιο της Σαντορίνης για το οποία έχουμε γράψει εδώ:  viewtopic.php?f=133&t=14045 

Το 2023 γράφτηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο με το εξής ερώτημα : Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί έκρηξη ηφαιστείου; με αφορμή την έκρηξη του Ηφαίστειου Eyjafjallajökull . Ως προς την Ελλάδα σημειώνεται ότι :
 Ο ηφαιστειακός κίνδυνος στην Ελλάδα
Παράλληλα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, εξηγεί ποιος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα μας καθώς όπως λέει «ένα παρόμοιο φαινόμενο αντιμετωπίσαμε το 2011-2012, στη Σαντορίνη, όπου υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για την αύξηση της δραστηριότητας, ποτέ όμως δεν επήλθε η τελική έκρηξη, καθώς μετά από μια παρατεταμένη έντονη δραστηριότητα, οι μετρήσεις επανήλθαν τελικά σε φυσιολογικές τιμές ‘ηρεμίας’».

.....(και παρακάτω)
 Ειδικά στη Σαντορίνη έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους αρμόδιους φορείς το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου με την κωδική ονομασία «Τάλως», το οποίο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προβλέπει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα έργα και στις κρίσιμες υποδομές, την έγκαιρη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλή σημεία, τη διασφάλιση της συγκοινωνίας από θάλασσα και αέρα και κυρίως τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο».
Γενικώς, με τα τα Σχέδια Εγκέλαδος (Σεισμούς) και Τάλως (Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης) & Ηράκλειτος (Τεχνολογικά Ατυχήματα) ασχολείται το υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Πόσα είναι τα Ηφαίστεια στην Ελλάδα; 
Στην Ελλάδα υπάρχουν 39 ηφαίστεια. Ωστόσο, τα θεωρούμενα ενεργά είναι διατεταγμένα σε ένα τόξο, το λεγόμενο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο. Περιλαμβάνει από Δυτικά προς Ανατολικά τα εξής ηφαίστεια: Σουσάκι, Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Γυαλί, Νίσυρος και Κως. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης, η οποία ξεκινά από τον Ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο. Υπάρχουν επίσης ηφαίστεια στη Βόρεια Εύβοια, στη Σκύρο, στη Χίο, στη Λήμνο, στη Θήβα, στον Έβρο και στην Έδεσσα.

https://www.cna.gr/focus/ta-39-ifaistei ... ai-energa/
Από το παραπάνω άρθρο μαθαίνουμε για τα 39 ηφαίστεια, και για το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο.
Εικόνα
Πέντε ενεργά ηφαίστεια διαφορετικής δυναμικής και επικινδυνότητας
Τα ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και της Νισύρου είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό, επισημαίνει ο κ. Ευαγγελίδης και δίνει το παράδειγμα πως «Στα Μέθανα, το ηφαίστειο έχει δυναμικό αλλά οι ηφαιστειακές εξάρσεις είναι πιο ήπιες. Ακόμα και αν υπάρξει ηφαιστειακή έκρηξη στα Μέθανα θα έχουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη τύπου έκχυσης λάβας και δημιουργίας ηφαιστειακών δόμων αργά-αργά. Κάποια πιθανή έκρηξη στην Σαντορίνη ή στην Νίσυρο, μπορεί να είναι εκρηκτικού χαρακτήρα, όπως αυτές που βλέπουμε στην Ισλανδία». 

https://www.news247.gr/epistimi/ifaiste ... i-eimaste/
 
Τελικώς, το πρόβλημα με τα Ηφαίστεια στην Ελλάδα έχει να κάνει με το κατά πόσο συνεπείς και υπεύθυνη είναι η παρακολούθηση τους από την πολιτεία. Ευτυχώς, τα Ηφαίστεια πριν εκραγούν μας δηλώνουν με ενδείξεις ότι υπάρχει κινητικότητα. 

Το πιο επικίνδυνο Ηφαίστειο κοντά μας φαίνεται να είναι το Ηφαίστειο της Αίτνας. Η παρακάτω Ιστοσελίδα περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου Ηφαιστείου. 
Το όρος Αίτνα είναι ένα ενεργό στρατοηφαίστειο στην ανατολική ακτή της Σικελίας, στην Ιταλία, στη Μητροπολιτική πόλη της Κατάνια, μεταξύ των πόλεων Μεσσίνα και Κατάνια. Βρίσκεται πάνω από το περιθώριο συγκλίνουσας πλάκας μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής πλάκας. Είναι το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, με ύψος 3.329 μ., αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις εκρήξεις κορυφής. Είναι η ψηλότερη κορυφή της Ιταλίας νότια των Άλπεων. Η Αίτνα καλύπτει μια έκταση 1.190 km2 με βασική περιφέρεια 140 km. Αυτό το καθιστά μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ενεργά ηφαίστεια στην Ιταλία, όντας περίπου δυόμισι φορές το ύψος του επόμενου μεγαλύτερου, του Βεζούβιου. Μόνο το όρος Teide στην Τενερίφη (ιδιοκτησίας της Ισπανίας) το ξεπερνά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή-βορειοαφρικανική περιοχή. Στην Ελληνική Μυθολογία, το θανατηφόρο τέρας Τυφών παγιδεύτηκε κάτω από αυτό το βουνό από τον Δία, τον θεό του ουρανού και της βροντής και βασιλιά των θεών, και οι σφυρηλάτες του Ηφαίστου λέγεται ότι βρίσκονται επίσης κάτω από αυτό.

Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή κατάσταση δραστηριότητας. Τα γόνιμα ηφαιστειακά εδάφη υποστηρίζουν εκτεταμένη γεωργία, με αμπελώνες και οπωρώνες που απλώνονται στις χαμηλότερες πλαγιές του βουνού και στην ευρεία πεδιάδα της Κατάνια στα νότια. Λόγω της ιστορίας της πρόσφατης δραστηριότητας και του κοντινού πληθυσμού, η Αίτνα έχει χαρακτηριστεί ηφαίστειο της δεκαετίας από τα Ηνωμένα Έθνη. Τον Ιούνιο του 2013 προστέθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

https://earth.esa.int/web/earth-watchin ... ily-italy/
 
 
 
Πολύ από εμάς ίσως θυμούνται το 2018 όταν έγινε η έκρηξη του συγκεκριμένου Ηφαιστείου και το 2021. Γενικώς, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος φόβος όσον αφορά Ηφαιστειογενείς κινητικότητες, περισσότερο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, πως θα έχουμε μία καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές καταστροφές ή την παρακολούθηση αυτών. 
Εικόνα
https://www.anagnostis.org/2021/09/22/t ... loponniso/
_____________________________
Μια καλή πηγή - για όσους έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και θέλουν αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης - πέραν των Ελληνικών - είναι είναι η ακόλουθη : https://earth.esa.int/eogateway EARTH ONLINE

Περισσότερα σχετικά με τα Ηφαίστεια στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο από προηγούμενα άρθρα στο φόρουμ εδώ:
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβαλλοντικές ανησυχίες”

cron