Κραυγή πολέμου απο την Βουλγαρία;Βουλγαρία: Πέφτει η κυβέρνηση για τον South Stream…

1
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλγαρία «τρίζει» και παρότι η ερμηνεία που ακολουθεί δεν καλύπτει την πραγματικότητα 100%, μάλλον δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχει παίξει τον βασικότερο ρόλο για τη νέα πολιτική αναταραχή που μαστίζει τη γειτονική μας χώρα.
Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, ότι το ζήτημα που έχει εγερθεί με τον αγωγό South Stream, που προωθεί η κυβέρνηση και μπλοκάρεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέβαλε τα μέγιστα στην αποσταθεροποίηση που παρατηρείται. Η κυβέρνηση προέκρινε το σταμάτημα της διαδικασία, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ και οι υπερατλαντικές πιέσεις είναι ασφυκτικές.
Εικόνα
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσει» τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον κυβερνητικό εταίρο «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» να ασκεί σφοδρή κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό για τον χειρισμό της υπόθεσης. Εξίσου καυστικά είναι και τα σχόλια του άλλου κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας».



Τώρα, οι ίδιοι οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες (τον Ιούλιο). Προφανώς, ο βουλγαρικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εμμέσως και για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας, αφού αυτή έχει βρεθεί λόγω και της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με αφορμή τα γεγονότα της Ουκρανίας.


Στις Ευρωεκλογές οι Σοσιαλιστές ηττήθηκαν και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα έχει την ίδια τύχη με αυτή του φιλοδυτικού Μπόικο Μπορίσοφ, η οποία είχε καταρρεύσει υπό το βάρος των αντιδράσεων στις αρχές του 2013. Η Βουλγαρία δύσκολα θα δει σταθερή κυβέρνηση και όσο δεν επιλύονται τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μαζί με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι θετικές.
Τα εισοδήματα μειώνονται και το ενεργειακό κόστος για τη χώρα αυξάνει, οι αντιδράσεις του λαού είναι συνεχείς και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την πορεία που θα λάβουν οι εξελίξεις. Όσο βέβαια διατηρείται η πολιτική αναταραχή, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα και η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική…

defence-point
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Κραυγή πολέμου απο την Βουλγαρία;Βουλγαρία: Πέφτει η κυβέρνηση για τον South Stream…

2
Τι θα συμβεί στην περιοχή μας μετά το πάγωμα από την Βουλγαρία ΤΟΥ SOUTH STREAM
Εικόνα


Ας τα πούμε αλλη μια φορά. Δεν πειράζει, αλλά κι εσείς να διαβάζετε γιατί η αλήθεια δεν κρύβεται στον ”ανασχηματισμό” και τα μνημόνια. Άντε ρε αδέρφια ένα κουράγιο κάντε και διαβάστε επιτέλους.

Το 2006 και το 2009 η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία διότι η τελευταία χρώσταγε εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη για την αποπληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που κατανάλωνε.

Επειδή όμως οι αγωγοί ,οι σωλήνες που τροφοδοτούν την Ουκρανία και την Ευρώπη είναι οι ίδιοι, κοινοί , αυτόματα διακόπηκε και η παροχή αερίου προς την Ευρώπη.Εμείς στην Ελλάδα δεν το ζήσαμε αυτό διότι όπως το χαλασμένο ρολόι δείχνει σωστή ώρα δύο φορές την μέρα έτσι και η αβλεψία μας να συνδεθούμε μέχρι τότε με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου μας κράτησε μακριά από την κρίση.

Η διακοπή αερίου δεν αναφορούσε μόνο στο πάγωμα των νοικοκυριών αλλά και στο σταμάτημα της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης ,κάτι το οποίο εάν συνεχίζονταν για πολύ θα είχε ως συνέπεια την οικονομική κα΄ταρρευση της κεντρικής Ευρώπης.
Η Ε.Ε.( βλ. Γερμανία) αποφάσισε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου ,όρος που περικλείει όλες τις προσπάθειες και σχεδιασμούς για την τροφοδοσία με υδρογονάνθρακες μέσω αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Κατάρ, Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο-Ισραήλ.

Η υπάρχουσα υποδομή προς το παρόν περιορίζεται σε δίκτυο αγωγών που διατρέχουν την επικράτεια της Τουρκίας και οι οποίοι θα επεκταθούν μελλοντικά για να

α. ενώσουν Αζερμπαϊτζάν με Ευρώπη δια μέσω του ΤΑΡ
β. για να ενώσουν μελλοντικά τα Ισραηλινά και Αιγυπτιακά με την υπάρχουσα τουρκική υποδομή ( κάτι που ακόμα συζητιέται)
γ. για να ενώσουν το Κατάρ με την υπάρχουσα τουρκική υποδομή και τον ΤΑΡ όταν ολοκληρωθεί.
Παρακαλώ την προσοχή σας για το (γ) , δηλαδή τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας -ΤΑΡ. Το 2009 το Κατάρ με τις ευλογίες της Γερμανίας πρότεινε στον Άσαντ την συμμετοχή στην κατασκευή αγωγού Κατάρ -Ιορδανίας- Συρίας-Τουρκίας .

Ο Άσαντ αρνήθηκε να δεχθεί τον αγωγό στην επικράτεια της Συρίας επειδή ως Σιιτης είχε συνάψει συμμαχία με το Σιιτκό Ιράν με στόχο την μελλοντική κατασκευή αγωγού Ιράν-σιιτικού τμήματος Ιράκ και Συρίας.Το Κατάρ αλλά και η Σ.Αραβία-Κουβέιτ-ΗΑΕ, είναι Σουνιτκές χώρες , δηλαδή βρίσκονται σε μια θρησκευτική διαμάχη με την Συρία και Ιράν, διαμάχη η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το χάος της Μ.Ανατολής.
Το 2011 ο Συριακός λαός άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ με αιτήματα που έχουν να κάνουν με την φτώχεια, την δημοκρατία, την διαφθορά.

Οι διαμαρτυρίες γρήγορα εξελίχθηκαν σε εξέγερση και ο Άσαντ φοβούμενος την ανατροπή του από μια ακόμα επανάσταση τύπου ”Αραβικής άνοιξης” έβγαλε τον στρατό και τα τάνκς εναντίον των χωρικών και των άοπλων πολιτών του.
Το Κατάρ είδε ότι αυτή ήταν η τέλεια ευκαιρία για το ξήλωμα του Άσαντ και απέστειλε μισθοφόρους ισλαμιστές οι οποίοι κατάφεραν και μετέτρεψαν την κατάσταση σε θρησκευτικό πόλεμο με τα εκατομμύρια των προσφυγων και εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων.
Σήμερα ο Άσαντ επιβιώνει με την αμέριστη βοήθεια του Σιιτικού Ιράν αλλά και της Ρωσίας.
Εχθές τρεις Αμερικάνοι γερουσιαστές πήγαν στην Βουλγαρία και στρίμωξαν τον πρωθυπουργό της Πλάμεν Ορεσαρσκι ο οποίος είχε συνάψει συμφωνία με την ρωσική GAZPROM για την κατασκευή του αγωγού south stream .

Ανάμεσα στους Αμερικάνους γερουσιαστές ήταν και ο Μακ Κέιν , ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Ομπάμα ο οποίος είναι πάντα και σταθερά υπέρ κάθε δυνατού πολέμου των ΗΠΑ εναντίον κάθε δυνατού εχθρού στην γη και στο υπερπέραν.

Ο Ορεσάρκι μετά από την πίεση που δέχθηκε αναγκάσθηκε να κάνει ανακοινώσεις για το πάγωμα του αγωγού.
Τώρα εάν νομίζεται μετά από όλα τα παραπάνω ότι οι αγωγοί απο οπου περνάνε ή σχεδιάζονται για να περάσουν δεν προκαλούν πολέμους ή ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αντιδράσουν μανιασμένα εναντίον των ΗΠΑ και του εκβιασμού τους προς την Βουλγαρία , έ τότε μπορείτε να πάτε για μπάνιο .

Οι υπόλοιποι προσέξτε.
Εάν δεν κατασκευασθεί ο south stream τότε η Ρωσία όχι μόνο θα χάσει έσοδα αλλά θα χάσει και το κύριο στρατηγικό της όπλο για την κυριαρχία στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη , όπλο το οποίο είναι η ενέργεια.
Όπως ακριβώς ο Άσαντ πλήρωσε με την απόλυτη καταστροφή της χώρας του την άρνηση για τον αγωγό του Κατάρ έτσι θα πληρώσει και η Ευρώπη αλλα αλλά και οι ΗΠΑ με τα πούλεν τους Ουκρανία και Γεωργία.

Σε πρώτη φάση η Ρωσία θα αναμένει να καθίσει ο κουρνιαχτός και θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και το επίπεδο δέσμευσης της Βουλγαρίας προς τους Αμερικάνους .
Σε δεύτερη φάση η Ρωσική διπλωματία θα πλευροκόπησει την Βουλγαρία προσφεροντας εγγυήσεις και ανταλλάγματα για να την πείσει να αγνοήσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Σε τρίτη φάση η προσπάθεια αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα , δηλαδή την Αυστρία-Σερβία-Σλοβενία-Ουγγαρία.
Σε τέταρτη φάση και εφόσον οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών υπαναχωρήσουν μπροστά στις απειλές ΗΠΑ και Γερμανίας τότε ο Πουτιν θα υποβοηθήσει τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτιστικά κόμματα να δημιουργήσουν αστάθεια.
Σε πέμπτη φάση εάν τα αποτελέσματα αργούν τότε η Ρωσία θα εισβάλλει στην ανατολική Ουκρανία -Οδησσό-Υπερδνειστερία με ταυτόχρονη εισβολή στην Γεωργία.(Μην αρχίσετε πάλι να μου λέτε για την δύναμη του ΝΑΤΟ μπλα-μπλα . ΔΕΝ υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ουκρανία αλλά και ούτε στην Γεωργία.)


Ο λόγος που η Ρωσία θα εισβάλει στην Αν.Ουκρανία θα είναι για να δείξει στις ευρωπαϊκές ανατολικές -Βαλκανικές και κεντρικές χώρες ότι είναι ισχυρή και ότι μπορούνε να βασίζονται πάνω της και ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ είναι κούφια λόγια .
Η εισβολή μάλιστα θα χαιρετιστεί από τους λαούς της Ευρωπης λόγω των εγκλημάτων εναντίον των αμάχων που γίνονται σήμερα από το Κίεβο.
Ο λόγος για την εισβολή στην Γεωργία είναι όπως έχει γραφθεί δεκάδες φορές σ αυτό το ιστολόγιο ο αποκλεισμός του Αζερμπαϊτζάν και η ακύρωση του αγωγού ΤΑΡ.
Επίσης σημαντικός λόγος είναι και ο αποκλεισμός των αυτονομιστών της Τσετσενίας από τον διάδρομο Γεωργίας -Τουρκίας από όπου λαμβάνουνε βοήθεια -υλικά -εφόδια -εκπαίδευση και επικοινωνούσαν με την Αλ Νουσρα και Αλ Κάιντα στην Συρία.
Μια ματιά στον χάρτη και θα καταλάβετε.

Η Αρμενία η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας θα βοηθήσει σε όλα τα παραπάνω.
Υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε πρώτα χτύπημα στο Ιράν από το Ισραήλ και ΗΠΑ και κατόπιν την εισβολή της Ρωσίας σε Ουκρανία και Γεωργία , αλλά ας μην το πολυμπλέκουμε τώρα.
Το ΝΑΤΟ είναι σίγουρο ότι αφού αδυνατεί να αντιδράσει στο χερσαίο μέτωπο της Ουκρανίας και Γεωργίας θα κλείσει τον Βόσπορο σε συνεργασία με την Τουρκία.

Η Ρωσία τότε και μιας και θα βρίσκεται στην Γεωργία δηλαδή στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας δεν αποκλείεται να εισβάλει στην ανατολική Τουρκία δημιουργώντας ένα μέτωπο πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων εφορμωντας τόσο από τα Γεωργιανά σύνορα όσο και από τα Αρμενικά.
Ακόμα και αν δεν εισβάλει στην Τουρκία μπορεί πάντα να έλθει σε συμφωνία με την Ρουμανία για τον διαμελισμό της Μολδαβίας.

Μην ξεχνάμε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα και την κατάκτηση της Υπερδνειστερίας η οποία είναι αυτόνομη περιοχή θύλακας της Μολδαβίας.
Θα μπορούσε λοιπόν η Ρωσία μετά την επίδειξη δύναμης να έλθει σε συμφωνία με την Ρουμανία για διαμελισμό της Μολδαβίας την οποία η Ρουμανία θεωρεί κομμάτι της που της το αφάιρεσαν οι μεγάλες δυνάμεις όπως ακριβώς αφαιρέθηκε η Β.Ηπειρος από την Ελλάδα.

Έτσι η Ρωσία θα βρίσκονταν κοντά στην καρδιά της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Θα βρίσκονταν όμως και δίπλα στο σύμμαχο Ιράν ,έτοιμη να περάσει από το φιλικό του έδαφος προς την Μ.Ανατολή.
Τώρα εάν νομίζεται ότι ολα αυτά είναι σενάρια δεν έχετε παρά να ασχοληθείτε με σοβαρά πράγματα όπως ο ανασχηματισμός , εαν ο μπουμπούκος θα είναι υπουργός , εάν το πουρνάρι θα είναι στην κυβέρνηση ή όχι , ποιες παραλίες πήραν μπλε σημαία(αλλη μεγάλη απάτη) κτλ κτλ

Greek Spirit
http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014 ... eam_9.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Κραυγή πολέμου απο την Βουλγαρία;Βουλγαρία: Πέφτει η κυβέρνηση για τον South Stream…

3
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε τον τερματισμό της κατασκευής του «South Stream»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ απαίτησε την παύση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου«South Stream», αφού το έργο αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο λόγος για την αντίδραση αυτή του Βούλγαρου προέδρου είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η βουλγαρική εταιρεία Energy Holding προετοιμάζεται να συνάψει σύμβαση με την ‘Gazprom’ για τη λήψη πίστωσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ εξεπλάγη από τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--
The Hellenic Information Team


© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Κραυγή πολέμου απο την Βουλγαρία;Βουλγαρία: Πέφτει η κυβέρνηση για τον South Stream…

4
Η κυβερνητική κρίση στη Βουλγαρία και ο αγωγός South Stream



Θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, South Stream, η παραίτηση της -ευμενώς διακείμενης προς τη Ρωσία- κυβέρνησης στη Βουλγαρία; Οι επιπλοκές είναι πιθανές, αν και το συμφέρον της Βουλγαρίας και της Ευρώπης, είναι το αντίθετο.

Προς το παρών, η προσωρινή κυβέρνηση στη Βουλγαρία θα αποτελείται από τεχνοκράτες με περιορισμένες εξουσίες, και δεν θα μπορεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Κατόπιν, πιθανώς να αναρριχηθεί στην εξουσία η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Gazprom κινδυνεύει να μην προλάβει να θέσει σε λειτουργία τον South Stream ως το τέλος του 2015.
Στις 24 Ιουλίου το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού του Πλάμεν Ορεσάρσκι, της οποίας ηγείτο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒSP). Οι αιτίες ήταν η Τραπεζική κρίση και η ήττα του BSP στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης GERB, πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αρνήθηκε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Αυγούστου και οι νέες εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τότε τη Βουλγαρία θα κυβερνά προσωρινή κυβέρνηση.


Αμερικανική απειλή;

Η παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται πιο φιλικό προς τη Μόσχα, είναι πιθανό να απειλήσει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream της Gazprom, ισχύος μεγαλύτερης από 60 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2015.
Το 2012 η Gazprom υπέγραψε με τη Σόφια συμφωνία για την κατασκευή, αλλά το 2014, επί κυβέρνησης Πλάμεν Ορεσάρσκι, στο διαγωνισμό των αναδόχων το δικαίωμα για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος έλαβε κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Γκενάντι Τίμτσενκο, που συμπεριλήφθηκε μεταξύ των προσώπων στο οποίο επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ. Τον Ιούνιο ο Ορεσάρσκι, υπό την πίεση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την αναστολή της κατασκευής, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απαίτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών που ορίστηκε από τον πρόεδρο, θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί για τον South Stream, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να τις εγκρίνει το κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ (εκπρόσωπος του GERB και υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας) έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Στις 23 Ιουλίου, το ΔΣ του «Βουλγαρικού ενεργειακού χόλντινγκ» δεν κατάφερε να λάβει απόφαση όσον αφορά την πίστωση της Gazprom ύψους 620 εκατ. ευρώ για το βουλγαρικό τμήμα του South Stream. Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα ενέργειας και μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Δημοκράτες για μια ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Ιβάνοφ, δεν θα γίνουν δεκτές ούτε οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ενέργειας, τις οποίες το BSP κατέθεσε υπέρ του South Stream.
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων
Η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την κατάσταση. Αρκετές πηγές της εφημερίδας Kommersant θεωρούν ότι η τύχη του South Stream «δεν θα κριθεί στη Βουλγαρία» και πιθανότατα δεν έχει σημασία ποιος θα έρθει στην εξουσία.

Ο South Stream σε νέα κρίσιμη καμπή

Η συμμετοχή της Αυστρίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ώθησε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τον υποστηρίξουν. Κατά την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα Βαλκάνια, την υποστήριξή τους εξέφρασαν η Σλοβενία και η Σερβία.

Μια από τις πηγές αμφιβάλλει ότι η Σόφια -ακόμη και μετά την αλλαγή κυβέρνησης και υπό την πίεση της Δύσης- θα παραιτηθεί από τον αγωγό. Αν διακοπεί η διέλευση μέσω της Ουκρανίας, τότε θα πληγεί η Βουλγαρία, η οποία δεν διαθέτει κανέναν εναλλακτικό προμηθευτή, ενώ τα έσοδα από τη διέλευση και η συμφέρουσα τιμή για το αέριο από τον South Stream, είναι σε θέση να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της χώρας.


Με τις εκτιμήσεις της Kommersant συμφωνεί εν μέρει και ο αναλυτής του διεθνούς οικονομικού χόλντινγκ FIBO Group, Βασίλι Γιακίμκιν. Ο ίδιος είπε στην RBTH ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται αρκετά για τον South Stream, αν και θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά πως, όταν τον φετινό χειμώνα, κατά τον οποίο πιθανώς θα προκύψουν προβλήματα με τη μεταφορά του αερίου μέσω της Ουκρανίας, όλα θα μπουν στη θέση τους και η κοινή λογική θα επικρατήσει. Πιστεύει λοιπόν, ότι τελικά το πρόγραμμα South Stream θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί στην ώρα του.

Ωστόσο, ο Ιλιά Πριλέπσκι της Ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων, εμφανίζεται δύσπιστος. Κατά τη γνώμη του, ο κίνδυνος ακύρωσης των συμφωνιών για τον South Stream είναι πολύ μεγάλος. «Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών -αναφέρει στη RBTH- στις πρόωρες εκλογές θα νικήσει κατά πάσα πιθανότητα το δεξιό κόμμα GERB, το οποίο στο παρελθόν προώθησε την απόρριψη κοινών σχεδίων με τη Ρωσία (Πυρηνικός σταθμός Μπελένε, κ.λ.π.). Συν τοις άλλοις -υπενθυμίζει- ο “δεξιός” πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, τον Ιούνιο είχε επικρίνει έντονα την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση για την προώθηση του South Stream, υποστηρίζοντας ότι είναι ασύμβατος με το Τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ».
Τέλος, ο Βαλέρι Νεστέροφ από την Sberbank CIB πιθανολογεί ότι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του αγωγού μπορεί να μετατεθεί κατά ένα έτος.
Πηγές: Δημοσίευμα της Kommersant και στοιχεία της RBTH.
Πηγή

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2 ... 9ZWlyieGF8
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική”