Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

1
Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!
Εικόνα
Υψηλή ένταση καταγράφεται μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, αλλά και άλλων νοτιοαμερικανικών κρατών για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Νοτίου Ατλαντικού.

Στους δρόμους των πόλεων της Αργεντινής, εν όψει της 30ης επετείου από τον ομώνυμο πόλεμο το 1982, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις απέκτησαν βίαιο χαρακτήρα με στόχο βρετανικές εταιρίες, όπως για η πολυεθνική τράπεζα HSBC που καταστράφηκε από το πλήθος. Πλοία και υποβρύχια του αργεντίνικου Ναυτικού έχουν σπεύσει επίσης στην περιοχή των νησιών.

Η λαϊκό οργή πλέον ξεχειλίζει και πολλοί αναλυτές φοβούνται το ξέσπασμα σύγκρουσης η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με αυτή του 1982 για μια σειρά από λόγους.

Τα νησιά Falkland τα οποία αποτελούν αποικιακή κτήση της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη δεκαετία του 1830 και από τις ελάχιστες που έχουν παραμείνει στο κάποτε κραταιό Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν επίκεντρο ενός σκληρού αεροναυτικού, κατά κύριο λόγο, πολέμου του 1982 με νίκη των Βρετανών σε βάρος των Αργεντίνων της χούντας του Γκαλτιέρι που είχαν καταλάβει αιφνιδιαστικά τα νησιά.

Οι Βρετανοί είχαν την τύχη με το μέρος τους σε πολλές φάσεις της σύγκρουσης και απέτρεψαν παρασκηνιακά την ισχυροποίηση με επιπλέον Exocet της αργεντινής Αεροπορίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της σύγκρουσης. Στον πόλεμο του 1982 έχασαν τη ζωή τους 225 Βρετανοί και 649 Αργεντινοί στρατιώτες.

Σήμερα είναι εμφανής η μείωση της στρατιωτικής ικανότητας της Βρετανίας, η οποία διέρχεται περίοδο σοβαρών αμυντικών περικοπών που έχει επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητα αποστολής αεροπλανοφόρου στον Νότιο Ατλαντικό για να υπερασπίσει τα Falklands.

Οι Βρετανοί, ωστόσο, αρχικά επέλεξαν τη σκληρή γραμμή με την αποστολή ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσεως "Τραφάλγκαρ". Θα είναι ένα εκ των HMS Tireless και HMS Turbulent, υποβρύχια 4.700 τόνων εξοπλισμένα έκαστο με 30 πυραύλους Tomahawk και σημαντικό αριθμό τορπιλών Spearfish, ενώ έχουν πλήρωμα 148 ατόμων. Επίσης στην περιοχή αποστέλλεται και ένα από τα πλέον ισχυρά πλοία επιφανείας του βρετανικού Στόλου, το αντιτορπιλικό HMS Dauntless.

Σε μια επίδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας στις νήσους αναπτύχθηκε ως πιλότος σε ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης (SAR: Search and Rescue) ο πρίγκιπας Χάρι, σε μια ενέργεια που θεωρήθηκε πρόκληση από του Αργεντινούς, όπως η αποστολή υποβρυχίου, επειδή έφερε στην επιφάνεια τις μνήμες από τη βύθιση της ναυαρχίδας της χώρας, το πλοίο «Μπελγκράνο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

2
Oύγκο Τσάβες: "Θα πολεμήσουμε κι εμείς τους Βρετανούς"!
Εικόνα
Στο πλαίσιο της συνάντησης των κρατών της Λατινικής Αμερικής (ALBA), ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, δήλωσε ότι "οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα μείνουν άπρακτες σε περίπτωση νέας σύγκρουσης στις νήσους μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας"!



Δηλώνοντας εξαιρετικά ενοχλημένος από τη βρετανική ρητορική, ο Τσάβεζ δήλωσε ότι «αυτή τη φορά οι Αργεντινοί δεν θα είναι μόνοι τους». Ο δε πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, πρότεινε την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Βρετανίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

3
Ξανά στα «μαχαίρια» για τα Φώκλαντ
Εικόνα
Στα νησιά Φώκλαντ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο δούκας του Κέμπριτζ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Willliam, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής εκφράζει τη θλίψη του για την κίνηση της Βρετανίας να συνεχίζει τις προκλήσεις.

«Η Δημοκρατία της Αργεντινής απορρίπτει τη βρετανική απόπειρα στρατικοποίησης μιας σύγκρουσης για την οποία ο Ο.Η.Ε. έχει ήδη πει ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν με διμερείς διαπραγματεύσεις», αναφέρεται.

«Ο λαός της Αργεντινής λυπάται για το γεγονός ότι ο διάδοχος του θρόνου έρχεται στο πάτριο έδαφος με τη στολή του κατακτητή και όχι με τη σοφία του πολιτικού που θα εργαστεί στην υπηρεσία της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των εθνών», προστίθεται.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως το Λονδίνο στείλει στην ευρύτερη περιοχή ένα από τα πιο προηγμένα σκάφη του, το καταδρομικό HMS Dauntless, για περιπολίες στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού.

«Πρόκειται για μια προγραμματισμένη κίνηση, η οποία έχει σχεδιασθεί καιρό και αποτελεί εντελώς ένα θέμα ρουτίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Εικόνα

Τον τελευταίο μήνα έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στα δύο κράτη όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα. Ανήμερα της επετείου για τον εορτασμό των 30 χρόνων από τον «πόλεμο των Φώκλαντ», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, κατηγόρησε την Αργεντινή για «ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική». Ακολούθησε η επίσημη απάντηση της πρωθυπουργού, Cristina Kirchner, η οποία χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχόλια του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

http://www.zougla.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

4
Σούπερ - αντιτορπιλικό στέλνει η Βρετανία στα Φόκλαντς
Ειναι ικανό «να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της Ν. Αμερικής»
Εικόνα
Το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Dauntless»

Ενα από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά τους πλοία στέλνουν οι Βρετανοί στα Φόκλαντς, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην απόφαση των χωρών της Νοτίου Αμερικής να μπλοκάρουν (με προτροπή της Αργεντινής) την πρόσβαση των εμπορικών πλοίων με σημαία Νήσων Φόκλαντς σε λιμάνια της περιοχής.

Το αντιτορπιλικό «HMS Dauntless» είναι ικανό -όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό- «να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της Ν.Αμερικής».

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής να προχωρήσουν στην κίνηση αποκλεισμού, θεωρώντας ότι στραγγαλίζονται οικονομικά τα Νησιά της.

Φανερά αιφνιδιασμένος που οι χώρες της περιοχής συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία της Αργεντινής, ο Κάμερον χαρακτήρισε την Αργεντινή ως «αποικιοκρατική δύναμη».

Η απάντηση του Μπουένος Αϊρες ήταν άμεση: «Είναι πραγματικά περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που εφηύραν τον όρο» είπε ο Αργεντινός ΥΠΕΞ, Εκτορ Τίμερμαν.

Αλλά και η ίδια η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την αναρρωτική άδεια που έλαβε, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Κάμερον, ξεκαθαρίζοντας ότι στην υπόθεση των Νησιών, «δεν είμαστε εμείς οι κακοί».

Η Φερνάντες επανέλαβε ότι η χώρα επιθυμεί να λύσει διπλωματικά το θέμα των Νήσων, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε εμείς στους κατοίκους των Νησιών πού θέλουν να ανήκουν και τι θέλουν να είναι» δήλωσε.

Υπενθύμισε δε ότι ο πόλεμος του 1982 δεν έγινε από το λαό της Αργεντινής, αλλά μία δικτατορία, την οποία ο λαός πλήρωσε πολύ ακριβά.

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι το αντιτορπιλικό αναχωρεί για τα Φόκλαντς, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο πλοίο, το οποίο αφοπλίζεται.

Ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση «ρουτίνας», η οποία όμως σίγουρα θα δημιουργήσει διαφορετικές εντυπώσεις, όπως σχολιάζει η Daily Telegraph.

http://www.tovima.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

5
Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στέλνει η Βρετανία στα Φώκλαντς
Εικόνα
Κλιμάκωση της έντασης στο Νότιο Ημισφαίριο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η αποστολή και δεύτερου πολεμικού πλοίου από την Βρετανία στης νήσους Φώκλαντς. Πιο συγκεκριμένα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Turbulent κλάσης Trafalgar πρόκειται να αποπλεύσει από την Βρετανία με προορισμό τον νότιο Ατλαντικό ωκεανό όπου θα συναντήσει το αντιτορπιλικό HMS Dauntless (Type 45).

Τα δύο βρετανικά πλοία θα αποτελέσουν την απάντηση της κυβέρνησης της Βρετανίας στις πρόσφατες ρητορικές επιθέσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης της Αργεντινής. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα βρίσκεται στα Φώκλαντς στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου, στην επέτειο των 30 ετών από τον πόλεμο του 1982 μεταξύ Βρετανίας Αργεντινής για τον έλεγχο των συγκεκριμένων νησιών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή για την βρετανική κυριαρχία επί των νήσων Φώκλαντς έχουν αυξηθεί, ενώ οι δηλώσεις των αργεντινών αξιωματούχων δεν συμβάλουν στην μείωση της έντασης.

Εκτός από τις παλαιές διεκδικήσεις της Αργεντινής επί των νήσων που είχαν οδηγήσει στην κατάληψη τους από το Στρατό της Αργεντινής και την ανακατάληψη από τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η θαλάσσια περιοχή των νήσων Φώκλαντς κρύβει σύμφωνα με εκτιμήσεις τεράστια ενεργειακά αποθέματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

6
Αργεντινή: Διάβημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ για τα Φόκλαντ
Εικόνα
Διάβημα διαμαρτυρίας για τη «στρατικοποίηση» των νησιών Φόκλαντ σχεδιάζει να καταθέσει στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση της Αργεντινής στα Ηνωμένα Έθνη, με το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ανεβαίνει.

«Για πολλοστή φορά, η Βρετανία στρατικοποιεί το Νότιο Ατλαντικό» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, απευθυνόμενη σε πολιτικούς και βετεράνους του πολέμου των Φόκλαντ.

«Θα καταθέσουμε διάβημα διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς η στρατικοποίηση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια» πρόσθεσε η Κίρχνερ.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο την ανάπτυξη αντιτορπιλικού που συνοδεύει το διάδοχο του θρόνου (σσ. αναφέρεται στον Ουίλιαμ δεύτερο τη τάξει στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου μετά τον Κάρολο και το αντιτορπιλικό HMS Dauntless) που θα προτιμούσαμε να αφιχθεί στα νησιά με πολιτική περιβολή (σσ. είναι υπολοχαγός)» ανέφερε η πρόεδρος της Αργεντινής.

Ενόσω η Κίρχνερ μιλούσε στο προεδρικό μέγαρο, εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν ότι «οι Μαλβίνες (σ.σ η ονομασία των νησιών από τους Αργεντινούς) ανήκει στην Αργεντινή».

Στις 2 Απριλίου 1982, το τότε χουντικό καθεστώς της Αργεντινής προσπάθησε αιφνιδίως να καταλάβει τα νησιά, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της Βρετανίας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής. Τα νησιά βρίσκονται υπό την επικυριαρχία της Βρετανίας από το 1833.

www.skai.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

7
Επιμένει η Βρετανία στην εδαφική της κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς
Απορρίπτει την έκκληση της Αργεντινής
Εικόνα
Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας απέρριψε την έκκληση της προέδρου της Αργεντινής προς τον πρωθυπουργό Κάμερον να αναστείλει την εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου στα ύδατα γύρω από τα νησιά Φόκλαντς.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς και τα χωρικά τους ύδατα. Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντς έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα χωρικά της ύδατα και είναι πάγια κυβερνητική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου η στήριξή της ως προς αυτό».

Σε συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον Κάμερον για την ανάληψη των καθηκόντων του, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα δε Κίρσνερ εξέφρασε τις ευχές της για μια επιτυχημένη θητεία και επαναβεβαίωσε την προθυμία της χώρας της να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των Φόκλαντς/Μαλβίνας.

Αργεντινή και Βρετανία είχαν εμπλακεί σε σύρραξη το 1982 για τα νησιά, σ' ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος 450 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Η Βρετανία ανέκτησε τον έλεγχο των νήσων, αλλά το ζήτημα παραμένει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.

Το Μπουένος Άιρες εξέφρασε οργή όταν έγινε γνωστό στα τέλη Φεβρουαρίου πως άρχισαν έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντς. Η ένταση κλιμακώθηκε την 6η Μαΐου, όταν η Βρετανική εταιρία Rockhopper ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα αργού σε υποθαλάσσιο κοίτασμα.

http://www.skai.gr/

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

8
Ανάφλεξη 30 χρόνια μετά στον πόλεμο των Φόκλαντ


Τριάντα χρόνια πέρασαν από τον πόλεμο των Φόκλαντ, όταν δηλαδή ο στρατός της Αργεντινής, το 1982, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να ανακτήσει τον έλεγχο των νησιών από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Μετά από τρείς δεκαετίες η «εστία» αναζωπυρώνεται απειλητικά ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ήδη η Βρετανία στέλνει στην περιοχή δύο σύμβολα της δύναμης του Ηνωμένου Βασίλειου, το υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο HMS Dauntless και αυτοπροσώπως τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Μάλιστα ο πρίγκιπας είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί την Τετάρτη στα Φόκλαντ και να παραμείνει εκεί για έξι εβδομάδες, με την ιδιότητα του πιλότου της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, της γνωστής RAF.

Η είδηση έβαλε σε συναγερμό το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, που εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του με μία ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «ο λαός της Αργεντινής λυπάται για το γεγονός ότι ο διάδοχος του θρόνου έρχεται στο πάτριο έδαφος με τη στολή του κατακτητή και όχι με τη σοφία του πολιτικού που υπηρετεί την ειρήνη και τον διάλογο μεταξύ των εθνών».

Ταυτόχρονα το Μπουένος Αϊρες κατηγόρησε τους Βρετανούς, που διεξάγουν εδώ και καιρό έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή των νήσων, ότι «προσπαθούν να στρατιωτικοποιήσουν τη διαμάχη». Στο πλευρό της Αργεντινής έχουν ταχθεί και οι χώρες-μέλη της εμπορικής ένωσης Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), που πρόσφατα αποφάσισαν να αποκλείσουν από τα λιμάνια τους όλα τα πλοία με σημαία Φόκλαντ.

www.star.gr

Re: Κλίμα "θερμής" σύγκρουσης" στα Falk Lands!

9
Νέος πόλεμος στα Φόκλαντ


Η ανάπτυξη του Α/Τ HMS DAUNTLESS (D33) στα Φωκλαντς στη θέση της Φ/Γ ΗΜS MONTROSE (F236) συνιστά κλιμάκωση της κρίσης εκ μέρους της Μ. Βρετανίας.

«O πόλεμος των Φόκλαντ», έγραψε κάποτε ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «είναι σαν τη μάχη δυο καραφλών για μια τσατσάρα». Κι όμως, αυτή η γεωπολιτικά ασήμαντη διένεξη για ένα σύμπλεγμα αραιοκατοικημένων νησιών του Ατλαντικού όχι μόνο εξακολουθεί να κατατρύχει την ιστορία της Αργεντινής και της Βρετανίας, αλλά απειλεί να πυροδοτήσει θερμό επεισόδιο. Η εμπλοκή, μάλιστα, στη διπλωματική διαμάχη των χωρών της Λατινικής Αμερικής απειλεί να διευρύνει τις επιπτώσεις της αντιπαράθεσης. Αρκεί να περπατήσεις για λίγα λεπτά στο κέντρο του Λονδίνου για να αισθανθείς ένα φάντασμα από τα παρελθόν να πλανιέται πάνω από την πόλη. Οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων μιλούν και πάλι για τις «προκλήσεις της Αργεντινής στη βρετανική κυριαρχία», ενώ η φιγούρα της Θάτσερ –από τις γιγαντοαφίσες για την ταινία «Σιδηρά Κυρία»– σου προκαλεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο 1982.

Λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν τριάντα χρόνια από τον πόλεμο, που άφησε πίσω του τουλάχιστον εννιακόσιους νεκρούς, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή του υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού «HMS Dauntless» αλλά κι ενός πυρηνικού υποβρυχίου κοντά στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής. Αν και αρχικά η Βρετανία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μια άλλη κίνηση, με πολύ μεγαλύτερο συμβολικό βάρος, επιβεβαίωσε ότι η διπλωματική αντιπαράθεση με το Μπουένος Άιρες δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα: Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη μετάβαση στα νησιά Φόκλαντ/Μαλβίνες του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος θα υπηρετήσει για έξι εβδομάδες με την ιδιότητά του ως πιλότου αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης του Βρετανικού Στρατού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει χτυπώντας την ευαίσθητη χορδή του Λονδίνου: «Η Βρετανία», δήλωσε, «συμπεριφέρεται σαν παρηκμασμένη αυτοκρατορία». Εξίσου σκληρό στις ανακοινώσεις του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής παρομοίαζε το Λονδίνο με τους Ισπανούς κονκισταδόρες που κατέλαβαν την αμερικανική ήπειρο στις αρχές του 16ου αιώνα.

«Μέτωπο» κατά της Βρετανίας

Η αντιπαράθεση των δύο χωρών φάνηκε να λαμβάνει διεθνή χαρακτηριστικά, όταν η εμπορική ένωση MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) απαγόρευσε τον ελλιμενισμό πλοίων με τη σημαία των Φόκλαντ. Παράλληλα, το Μπουένος Άιρες έχει απειλήσει ότι θα διακόψει την εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση των Φόκλαντ/Μαλβίνες με τη Λατινική Αμερική, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της. Μια τέτοια κίνηση θα εκτινάξει το κόστος βασικών αγαθών στα νησιά, αφού ο ανεφοδιασμός θα γίνεται από το Λονδίνο – δηλαδή από απόσταση 13.000 χιλιομέτρων, αντί για περίπου 800 που είναι σήμερα.

Η προσπάθεια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, να διασπάσει το λατινοαμερικανικό μέτωπο με μια επίσκεψη στη Βραζιλία έπεσε τελικά στο κενό, αφού ο Βραζιλιάνος ομόλογός του τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Αργεντινής.

Αστάθμητος παράγοντας στη νέα διπλωματική διένεξη του Λονδίνου με το Μπουένος Άιρες παραμένει η Ουάσιγκτον, η οποία πριν από τριάντα χρόνια έκρινε την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε τότε προδώσει τον πιστό σύμμαχό του, δικτάτορα Γκαλτιέρι, για χάρη της Μάργκαρετ Θάτσερ, στην οποία προσέφερε πολύτιμα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αργεντινής. Σήμερα, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την αντιπαράθεση για να πετύχει ένα χτύπημα στο αριστερό μπλοκ των ηγετών της Νότιας Αμερικής, παραμένει άγνωστο αν θα τραβήξει ο ίδιος το σκοινί, ανοίγοντας νέο μέτωπο διπλωματικής αντιπαράθεσης ενόψει και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Πόλεμος… εντυπώσεων

Προς τι, όμως, όλος αυτός ο θόρυβος για ένα σύμπλεγμα αραιοκατοικημένων νησιών στην άλλη άκρη του πλανήτη; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είχε μάλλον δίκιο, όταν παρομοίαζε τη σύγκρουση με την αντιπαράθεση δύο καραφλών για μια τσατσάρα. Οι δυο χώρες, υπό την ηγεσία τότε του δικτάτορα Γκαλτιέρι και της Μάργκαρετ Θάτσερ, είχαν οδηγηθεί σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο, καθώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούσαν έσερνε τεράστια τμήματα του πληθυσμού στην οικονομική εξαθλίωση. Στη Βρετανία το κόμμα της Θάτσερ είχε πέσει στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, ενώ η χώρα γνώριζε σειρά εξεγέρσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα – καταστάσεις τις οποίες πιθανότατα θα αντιμετώπιζε και η Αργεντινή, εάν η στρατιωτική χούντα δεν φρόντιζε να επιβάλει την κυριαρχία της με φυλακίσεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων. Μια πολεμική σύγκρουση, λοιπόν, αποτελούσε «μάννα εξ ουρανού» και για τους δύο ηγέτες, που κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα οικονομικά προβλήματα και να συσπειρώσουν ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τα μέσα ενημέρωσης στο πλευρό τους.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, οι δύο χώρες ζουν μια μικρογραφία αυτής της κατάστασης: Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Αργεντινή προκαλεί τριγμούς στην παράταξη της Κίρχνερ, ενώ και στη Βρετανία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη – με την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών αλλά και τη διπλωματική απομόνωση του Λονδίνου από τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ. Ελάχιστοι αναλυτές στο Λονδίνο, όμως, θα συμφωνήσουν ότι η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με το Μπουένος Άιρες μπορεί να αποδοθεί μόνο σε μικροπολιτικές κινήσεις των δύο πλευρών.

Το πετρέλαιο

Ένας από τους νέους παράγοντες, που, όπως όλα δείχνουν, σπρώχνει το βρετανικό στόλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι η ανακάλυψη πετρελαίου σε περιοχές κοντά στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής. Ήδη πέντε εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, μεταξύ των οποίων και η βρετανική Rockhopper, η οποία υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει 350 εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού». Η διατήρηση, λοιπόν, των Φόκλαντ/Μαλβίνων στη βρετανική επικράτεια θα επιτρέψει στο Λονδίνο να συνεχίσει ανενόχλητο τις έρευνες στα χωρικά ύδατα και την οικονομική ζώνη των νησιών, τα οποία απέχουν μόλις 300 ναυτικά μίλια από την Αργεντινή. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ερευνητές εξακολουθούν να αμφισβητούν εάν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα και κερδοφόρα στις σημερινές τιμές του πετρελαίου.

Υπάρχει, όμως, κι ένας τρίτος παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ένταση και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Λονδίνου. Μετά τις πρόσφατες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαντικά τμήματα του στρατιωτικού κατεστημένου αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας αναζητούσαν εναγωνίως μια αφορμή για να εκβιάσουν την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το 2% στο 3%. Πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKNDA), που εκφράζει τις θέσεις αρκετών στελεχών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ισχυριζόταν ότι με τις σημερινές συνθήκες η Βρετανία δεν είναι σε θέση να προασπίσει κτήσεις της όπως τα νησιά Φόκλαντ. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, οι συντάκτες της έκθεσης υποστήριζαν ότι το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στους παραδοσιακούς αμυντικούς του πυλώνες –τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ– και θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εν δυνάμει αντιπάλους, όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ρωσία!

Το Λονδίνο έχει, λοιπόν, τουλάχιστον τρεις λόγους για να επιδιώκει αύξηση της έντασης με την Αργεντινή. Το ερώτημα είναι αν οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να τραβήξουν το σκοινί της αντιπαράθεσης κι αν οι ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα λάβουν θέσεις διπλωματικής μάχης.

Άρης Χατζηστεφάνου / Επίκαιρα
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική”

cron