Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

1
Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ


Θέμα χρόνου, με το μοναδικό ερώτημα που παραμένει κατ'εκτίμηση να είναι το "Πριν ή μετά τις αμερικανικές εκλογές" είναι πλέον η επίθεση της Δύσης και του Ισραήλ ή απλά του Ισραήλ κατά του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Στο Ισραήλ επικρατεί η βεβαιότητα ότι το προληπτικό τρομοκρατικό κτύπημα θα γίνει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» σε άρθρο της με τίτλο «Νετανιάχου και Μπαράκ αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα το φθινόπωρο», υποστηρίζει πως «μια στρατιωτική επέμβαση είναι σήμερα πιο πιθανή από ποτέ», ένας ισχυρισμός που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «επείγον».

«Παρόλα αυτά κανείς αξιωματούχος, ούτε του στρατού, ούτε από τον κύκλο του υπουργείου Άμυνας, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της «Yedioth Ahronoth» επισημαίνοντας ότι ο πυρήνας της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αναποφάσιστος για την τελική απόφαση καθώς και το χρονικό σημείο όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή η επέμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι η εφημερίδα «Haaretz» που σε άρθρο της αναφέρει μια προειδοποίηση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο παρά την παραμονή του πολέμου του 1967.

Ο απόστρατος ισραηλινός υποστράτηγος Αχαρόν Ζεεβί Φαρκάς δήλωσε στο τηλεοπτικό Κανάλι 2 του Ισραήλ ότι «[μια επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα] φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα, μπορεί μέσα σε εβδομάδες ή σε δύο μήνες», προσθέτοντας ωστόσο πως μια τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να είναι «η τελευταία μας επιλογή».

Οι δηλώσεις του υποστράτηγου έγιναν μία ημέρα αφού ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, της Μοσάντ, υπονόησε στην εφημερίδα «The New York Times» ότι επίκειται άμεσα μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν ήμουν Ιρανός ή Βορειοκορεάτης, θα φοβόμουν πάρα πολύ τις επόμενες 12 εβδομάδες».

Εξάλλου είναι πολύ αμφίβολη η επιτυχία μιας ξαφνικής επίθεσης, αφού τα ισραηλινά F-16 και F-15, καθώς πιθανώς και τα ελικόπτερα CSAR που θα ακολουθήσουν την αποστολή, όπως και τα αεροσκάφη-τάνκερ, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου, έχουν να διανύσουν τεράστια απόσταση και θα πρέπει να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταστραφούν ολοσχερώς οι διάσπαρτες και κρυμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Για την επίθεση υπολογίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να μην εντοπιστούν.

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την διέλευση των ισραηλινών μαχητικών από το έδαφός της, αλλά αυτό πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι; Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αποτελούν την κορυφαία απειλή για το βασίλειο των σαουδιτών... Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι αποτελούν μία από τις τέσσερις πιθανές διαδρομές σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και της Πιονγκγιάνγκ. Πολύ θα ήθελαν να επιλέξουν αυτά που περνούν εκτός Σαουδικής Αραβίας για να μην υπάρξουν προβλήματα με τους φονταμενταλιστές...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος King Hercules την 21 Σεπ 2012, 07:10, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

2
Ιράν και Βόρεια Κορέα ανταλλάσσουν τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων!
Εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών
Εικόνα

Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν φαίνεται ότι ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων σε παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που εξασφάλισε σήμερα το Reuters.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι παράνομες μεταφορές τεχνολογίας «πραγματοποιούνταν μέσω μιας γειτονικής τρίτης χώρας». Αυτή η χώρα ήταν η Κίνα, δήλωσαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας μερικοί διπλωμάτες.

http://voria.gr/index.php?module=news&f ... &sid=49691
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος King Hercules την 06 Σεπ 2012, 15:19, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

3
Ιράν και Βόρεια Κορέα: Οι Κίνδυνοι της Ακραίας Πολιτικής!
Εικόνα
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται εδώ και δύο δεκαετίες πως είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα από το να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις. Εν μέσω σημαντικότερων προβλημάτων, η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σημασία του σκοπού αυτού. Από τη στιγμή που και οι δύο αυτές χώρες είναι ξεκάθαρα απρόθυμες να υποκύψουν στις αιτιάσεις των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον καταφεύγει σε απειλές για κάποιου είδους περαιτέρω δράσεις.
Μετά από όλο αυτό το διάστημα, θα έπρεπε να τις εκλαμβάνουμε σοβαρά; Αυτό που συμβαίνει είναι το παιχνίδι της «κότας». Κάθε φορά που παίζεται, τίθεται το ζήτημα ποιος θα δειλιάσει πρώτος και θα αναδιπλωθεί από την κλιμάκωση. Συνήθως οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι αυτό είτε με το Ιράν, είτε με τη Βόρεια Κορέα. Τώρα όμως, το παίζουν και με τις δύο ταυτόχρονα. Από τη μια έτσι γίνεται πιο δύσκολο να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ΗΠΑ. Από την άλλη, το παιχνίδι γίνεται πιο επικίνδυνο.
Ποια είναι η τωρινή κατάσταση; Στην περίπτωση του Ιράν, οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και μερικούς μήνες να αποσπάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση για νέα μέτρα ώστε να αναγκαστεί το Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Προς αυτόν τον σκοπό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα ώστε να διασφαλίσουν την υποστήριξή τους. Προς το παρόν, οι δύο αυτές χώρες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν το ψήφισμα, αλλά με σε μια μορφή αμβλυμμένη και με ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα.
Οι ΗΠΑ υπέθετε ότι μόλις θα εξασφάλιζε την υποστήριξή τους, θα περνούσε μια ομόφωνη απόφαση στο Σ.Α. Ξαφνικά, δύο μη μόνιμα μέλη, η Βραζιλία και η Τουρκία, εμφανίστηκαν και ενεπλάκησαν σε μια δημόσια διπλωματία για το ίδιο ζήτημα. Οι ηγέτες τους συμφώνησαν με το Ιράν να ανταλλάξει το μισό ουράνιο που διαθέτει με αντάλλαγμα πυρηνικά καύσιμα. Οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν και δηλώνουν πως θα προχωρήσουν με την απόφαση στο Σ.Α.
Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την είσοδο της Βραζιλίας και της Τουρκίας στο παιχνίδι. Και οι δύο υποτίθεται πως είναι φιλικές χώρες, καθώς και μικρότερα κράτη που θα έπρεπε να αφήσουν τα ζητήματα αυτά στα μόνιμα μέλη του Σ.Α. Φαίνεται πως ο ΗΠΑ πιθανόν να ενίσχυσαν το εγχείρημα με τη λογική ότι θα αποτύχει, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Η Βραζιλία και η Τουρκία τα κατάφεραν ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Και δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζονται σαν μικρά παιδιά που πρέπει να περιμένουν τους μεγαλύτερους. Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χαιρετίσουν τη συμφωνία τους με το Ιράν και να αποσύρουν την πρότασή τους.
Στο μεταξύ, η προσοχή όλων εστιάζεται στην Κορέα. Στις 26 Μαρτίου βυθίστηκε πολεμικό σκάφος της Νότιας Κορέας. Αρχικά οι Νότιοι το χαρακτήρισαν ατύχημα, αλλά δύο μήνες μετά, δηλαδή ένα ύποπτο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσαν ότι αποδεδειγμένα βυθίστηκε από υποβρύχιο των Βορείων. Ορισμένοι Νοτιοκορεάτες αναλυτές πάντως, ισχυρίστηκαν πως βυθίστηκε κατά λάθος στα πλαίσια άσκησης με τους Αμερικανούς. Η άποψη αυτή αγνοήθηκε στον διεθνή τύπο, ο οποίος προτιμά να ασχολείται με τα κίνητρα της Βόρειας Κορέας. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει γιατί να πράξουν κάτι τέτοιο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Νότια Κορέα διέκοψε τους δεσμούς με τον Βορρά, καθώς και την πολιτική της «λιακάδας» που υιοθετούσε μέχρι πρότινος. Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια απόφαση του Σ.Α. και η Βόρεια Κορέα δηλώνει πως αν ψηφιστεί, η ίδια θα αποσυρθεί από κάθε μορφής συνεργασία με τις αρχές για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι διεθνείς αγορές αντιδρούν σε όλα αυτά με νευρικότητα. Τι θα συμβεί τώρα; Προφανώς, όλοι παίζουν για το δικό τους κοινό. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δείξει στο Κογκρέσο ότι κάνει κάτι σοβαρό. Το ίδιο και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Το ίδιο και το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Το ίδιο και η Βραζιλία και η Τουρκία.
Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος; Δεν πιστεύω πως τα άμεσα εμπλεκόμενα κράτη επιθυμούν τον πόλεμο. Έχουν πάρα πολλά να χάσουν. Η πραγματική απόφαση πάντως ανήκει όχι σε αυτές τις χώρες, αλλά στην Κίνα. Αυτή αποφασίζει. Η Κίνα προφανώς θέλει να ηρεμήσουν όλοι και να παραμείνουν έτσι. Το πρόβλημα είναι πως η ακραία πολιτική είναι επικίνδυνη όταν τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά είναι τόσο χαώδη και ευμετάβλητα. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Κάποιος αξιωματικός σε κάποιο μέρος, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, μπορεί να κάνει ένα λάθος, είτε κατά λάθος, είτε ηθελημένα.
Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=37496
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος King Hercules την 22 Αύγ 2012, 05:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

4
Πρόβες Γ' Παγκοσμίου Πολέμου με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στο Ισραήλ!
Τελεσίγραφο στον πρόεδρο Ομπάμα από τον Νετανιάχου
Εικόνα

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης σε συνεργασία με μέλη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας συγκροτούν μία σιιτική πολιτοφυλακή στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ τις δυνάμεις των ανταρτών, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εν μέσω της αδιάκοπης αιματοχυσίας, εκφράζοντας βαθύτατη ανησυχία για την αυξανόμενη παρουσία των δύο χωρών στη Συρία.

Παράλληλα, εκτιμά πως το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελική απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτεθεί σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού τους προγράμματος, και σημειώνει πως υπάρχει ακόμη (διπλωματικός) χρόνος για να αποδώσουν βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και της Πιονγκιάνγκ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη πως το Ιράν σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα «επιχειρεί να οργανώσει, προσπαθεί να συγκροτήσει μία πολιτοφυλακή στη Συρία για λογαριασμό του καθεστώτος».

«Παρατηρούμε μία αύξουσα παρουσία του Ιράν και της Βορείου Κορέας [στη Συρία] και αυτό μας ανησυχεί βαθύτατα» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, παράλληλα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Λίον Πανέτα επισήμανε πως δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα σχέδια δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Συρία, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των δυνάμεων των ανταρτών που δηλώνουν ότι χρειάζονται προστασία από τις κλιμακούμενες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος.

Ο Πανέτα δήλωσε βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφάρμοζαν επιτυχώς μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ωστόσο υπογράμμισε ότι γι' αυτό θα χρειαζόταν μία «μεγάλη, μεγάλη πολιτική απόφαση» η οποία δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζήτησε τηλεφωνικά με ομολόγους της δυτικών κρατών τρόπους συνδυασμού της δράσης τους ώστε να επιταχυνθεί η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Έπειτα από τις επαφές που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η Κλίντον είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υπουργοί στο σύνολό τους αναφέρθηκαν «στην υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στην αντιπολίτευση προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ», ο οποίος κατηγορείται για την αιματοχυσία και για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ αναφέρθηκαν και στην μετάβαση στην μετά Άσαντ εποχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Βικτόρια Νιούλαντ.

«Η συζήτηση εστιάσθηκε κυρίως στο να εξασφαλισθεί ότι όλοι μας πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, πως μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες μας και πως όλοι μας σκεπτόμαστε στο πως θα επιμερίσουμε τη δουλειά» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Νιούλαντ.

Ως προς το έτερο «καυτό» ζήτημα, αυτό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν και της Βορείου Κορέας και της ισραηλινής στάσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη ότι δεν θεωρεί πως η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει λάβει κάποια οριστική απόφαση.

Η σχετική ενημέρωση του Λίον Πανέτα στο Πεντάγωνο ακολουθεί την αναζωπύρωση της συζήτησης στο Ισραήλ σχετικά με τις προοπτικές μίας επίθεσης σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εμφανίζεται να πιέζει τον Μπαράκ Ομπάμα να λάβει άμεσα αποφάσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα των δύο χωρών.

Το Ισραήλ, κατά τον Guardian που επικαλείται την εφημερίδα Ma’ariv, φέρεται να έχει θέσει ουσιαστικά τελεσίγραφο στον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει με σαφήνεια έως τις 25 Σεπτεμβρίου ότι οι παράφρονες της Νέας Τάξης Πραγμάτων θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας και της Κίνας. Η ημερομηνία είναι ειδικά επιλεγμένη: είναι η ημέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παραμονή του Γιομ Κιπούρ, μία από τις σημαντικότερες εβραϊκές γιορτές.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=470863
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος King Hercules την 15 Αύγ 2012, 10:14, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

5
Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ημέρα δεύτερη
Εικόνα
Στους ισραηλινούς πολιτικούς κύκλους προσπαθούν να φανταστούν το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα εξελιχθούν τα γεγονότα σε περίπτωση, που το Ισραήλ πραγματοποιήσει παρ’ όλ’ αυτά επίθεση στις ιρανικές και βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Και, όπως επισημαίνει η ισραηλινή τηλεόραση, το σενάριο αυτό φαντάζει κάτι περισσότερο από τρομακτικό. Ήδη την επόμενη ημέρα μετά την επίθεση, εναντίον του Ισραήλ θα εκτοξευθούν χιλιάδες ιρανικοί και βορειοκορεατικοί πύραυλοι. Θύματα του απαντητικού χτυπήματος θα καταστούν εκατοντάδες άμαχοι πολίτες. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή, ο οποίος θα διαρκέσει όχι μία εβδομάδα αλλά πολλά χρόνια.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης εναντίον του Ισραήλ μπορεί να εκτοξευθούν έως και 50 χιλιάδες πύραυλοι. Οι στρατιωτικοί άσκησαν αυστηρή κριτική στο τραγικό σενάριο, που παρουσίασαν οι πολιτικοί, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη εκδοχή «δεν υπολογίζει πολλούς παράγοντες». Στους κύκλους των στρατιωτικών θεωρούν ότι το δεδομένο σενάριο προκαλεί μόνο «αχρείαστο πανικό».

http://greek.ruvr.ru/2012_08_14/85043339/

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

6
Μπ. Νετανιάχου: Τα πυρηνικά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας η μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως οι περισσότερες απειλές στην ασφάλεια του Ισραήλ «μειώνονται» στην προοπτική το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Σημερινές αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την Τεχεράνη και την Πιονγκιάνγκ ότι έχουν επιταχύνει από κοινού τις προσπάθειές τους για την απόκτηση αυτών των όπλων.

Τα σχόλια του πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στη φιλελεύθερη Χααρέτζ, που ασκεί συχνά κριτική στον Νετανιάχου, και στη συντηρητική, φιλο-κυβερνητική Ισραέλ Χαγιόμ, έρχονται σε μια στιγμή που η διαμάχη στο Ισραήλ εντείνεται για το κατά πόσον πρέπει να πάει η ΝΤΠ σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα --και σύντομα-- για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου είπε πως «όλες οι απειλές που κατευθύνονται αυτή τη στιγμή εναντίον του εσωτερικού μετώπου του Ισραήλ μειώνονται από μια άλλη απειλή, διαφορετική ως προς το σκοπό, διαφορετική ως προς την ουσία».

"Ως εκ τούτου λέω και πάλι, δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης πως το Ισραήλ «επενδύει δισεκατομμύρια στην άμυνα στο εσωτερικό μέτωπο» και πραγματοποιεί ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, υπαινισσόμενος τη στρατιωτική άσκηση που έγινε την εβδομάδα αυτή σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ προκειμένου να δοκιμαστεί ένα σύστημα προειδοποίησης με μήνυμα κειμένου για πυρηνικά πλήγματα.

Η ισραηλινή κεντρική τράπεζα έχει επίσης ασκηθεί σε σενάρια «μεγάλης κρίσης» όπως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Στάνλεϊ Φίσερ, σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε κανόνες που αποσκοπούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως θέτοντας προθεσμίες για το μέχρι πότε θα επιτρέπεται σε υπουργούς να αλλάζουν γνώμη για ψηφοφορίες, αν και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Ζβι Χάουζερ επέμεινε πως οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν ρητά «οποιονδήποτε ιδιαίτερο τύπο απόφασης».

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, η εφημερίδα Χααρέτζ ανέφερε πως μια νέα Αποτίμηση Εθνικής Ασφάλειας (NIE) που συντέθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα περιλαμβάνει μια «ενημέρωση της τελευταίας στιγμής» για σημαντική πρόοδο του Ιράν στην ανάπτυξη μιας πυρηνικής κεφαλής «πολύ πιο πέρα από το σκοπό που είναι γνωστός» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η Ισραέλ Χαγόμ έκανε λόγο για φερόμενα ως ευρήματα της NIE πως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν «ενισχύσει τις προσπάθειες» για προώθηση του πυρηνικού τους προγράμματος, περιλαμβανομένης της εργασίας για την ανάπτυξη κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων και ανέφερε πως οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντιστοιχούν με αυτές τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Καμία εφημερίδα δεν παρέθεσε απευθείας δηλώσεις ή λεπτομερή στοιχεία. Για τη Χααρέτζ, είναι η δεύτερη φορά από την Πέμπτη που αναφέρεται σε μία νέα NIE.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει κατά πόσον υφίσταται μια τέτοια NIE. Αλλά οι αξιωματούχοι της λένε πως η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ παραμένει πως η Ισλαμική και η Λαοκρατική Δημοκρατία δεν έχουν αποφασίσει αν θα κατασκευάσουν από κοινού μια βόμβα και απέχουν χρόνια από οποιαδήποτε τέτοια πυρηνική ικανότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

7
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

8
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Επίθεση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ

9
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική”