Τι Κινδύνους Κρύβει Το Ορος «Αιγαίο»

1
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στον τούρκο ομόλογό του, Τ. Ερντογάν, με την οποία άλλωστε η Αθήνα θέλει να επισπεύσει την κατάληξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, που άρχισαν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και είχαν παγώσει επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, ύστερα από επιμονή του τότε υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη.Θα επισημανθούν τρία στοιχεία της επιστολής Παπανδρέου, με ειδικό εθνικό ενδιαφέρον:Πρώτον: Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο ΑΙΓΑΙΟ είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση».Η ελληνική αυτή διατύπωση (σ.σ.: «στο Αιγαίο») -την οποία σημειωτέον η Άγκυρα προσπαθεί να συμπεριλάβει στα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια και στις ασκήσεις- αυτομάτως παραχωρεί στην Τουρκία το πλεονέκτημα να εκτελεί μεγάλες στρατιωτικές δραστηριότητες και στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ανατολικά της Ρόδου, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή αυτή δεν είναι Αιγαίο αλλά Μεσόγειος.Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν διατυμπανίζει την εξωτερική πολιτική της «στην Ανατολική Μεσόγειο» ώστε η περιοχή αυτή (από το Καστελλόριζο και την Κύπρο μέχρι τα παράλια της Μέσης Ανατολής) να γίνει μια περιοχή ασφαλείας, υπό την πολιτική και, ει δυνατόν, στρατιωτική «επίβλεψη» της Άγκυρας.Οι γενικές αναφορές «στο Αιγαίο», ακόμα και η επίκληση του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, έχουν ήδη δημιουργήσει εθνικό πρόβλημα, κάτι που θα έπρεπε να είναι γνωστό στον πρωθυπουργό λόγω της πολυετούς θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Και τούτο γιατί η Τουρκία εκτελεί συνεχώς ασκήσεις ανατολικά της Ρόδου, όπως φαίνεται στον χάρτη (1 και 2), κατά τους θερινούς μήνες και τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, απομονώνοντας το Καστελλόριζο από τη Ρόδο, από τη θάλασσα και τον αέρα, ακόμα και για μεταφορά ασθενών.
Σε διαβήματα και διαμαρτυρίες της Αθήνας προς την Άγκυρα για παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ η τουρκική κυβέρνηση απαντά ότι δεν παραβιάζει το Μνημόνιο διότι ο περιορισμός αφορά το Αιγαίο, ενώ η περιοχή της τουρκικής άσκησης βρίσκεται στη Μεσόγειο.
Με την προτεινόμενη πολιτική του Γ. Παπανδρέου, η Άγκυρα θα μπορέσει να εξακολουθήσει τις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και μέσα στο FIR Αθηνών, με την αποδοχή της Αθήνας.
Εν ολίγοις, με τη χρήση του όρου «Αιγαίο» διαγράφεται ο όρος FIR Αθηνών, εντός του οποίου ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) μας έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου των κανόνων του ICAO και Έρευνας και Διάσωσης. Το FIR Αθηνών, ως γνωστόν, περιλαμβάνει διεθνή θάλασσα και διεθνή εναέριο χώρο, αλλά και ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Επομένως, με βάση τις προτάσεις Παπανδρέου, ενώ η Τουρκία θα περιορίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της μόνο στον διεθνή εναέριο χώρο, η Ελλάδα αναγκαστικώς θα τις περιορίσει και στην κυριαρχία της, δηλαδή θα περιορίσει τις ασκήσεις της και πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Δεύτερον: Στην επιστολή Παπανδρέου αναφέρεται ότι «οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας».
Η αναφορά αυτή είναι υπερβολικά γενικόλογη και υπολείπεται της πραγματικότητας, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει πετύχει να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο (Μεγίστη), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται επίσης ως θέμα προς εξέταση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.
Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά μόνον με διαβήματα για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, που αποτελούν ήδη καθημερινό φαινόμενο.
Το «Π» σταχυολογεί μια από τις σχεδόν πανομοιότυπες απαντήσεις της Άγκυρας (φωτοτυπία) σε ένα τέτοιο διάβημα της Αθήνας (Νοέμβριος του 2001) επειδή τα τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τα νησιά Αγαθονήσι, Φούρνοι, Καλόγηρος, Χταπόδια, Λειψοί, Αρκοί, Άνυδρο, Αντίψαρα και επειδή παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. στη νήσο Σάμο - όταν ακόμα ήταν νωπή η συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, που έδωσε στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και είχαν μόλις αρχίσει οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας.
Η τουρκική απάντηση αναφέρει ότι «... δεν έχουν γίνει παραβιάσεις εναερίου χώρου υπεράνω νησίδων και βραχονησίδων η κυριαρχία των οποίων έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες», αμφισβητώντας έτσι την ελληνικότητα των προαναφερόμενων νησιών, τα οποία η Άγκυρα εντάσσει στις «γκρίζες ζώνες».
Επειδή η Αθήνα εξακολουθεί να τηρεί απλώς στάση «παρατηρητή», η Άγκυρα νομιμοποιεί την πρακτική παρανομίας σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον θα ενταθούν και δεν θα μειωθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις.
Τρίτον: Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού από την επιστολή Παπανδρέου είναι η πρόταση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όμως, με την αναφορά αυτή υποδηλώνεται ότι μόνον τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι το Καστελλόριζο (Μεγίστη), που βρίσκεται στη Μεσόγειο, στερείται υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα τίθεται θέμα αξιοπιστίας, διότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή καθορίζεται σε αυτό ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν μέχρι στιγμής να δεχθεί η Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παρ' όλα αυτά, αν η Τουρκία δεχθεί την προσφυγή για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, θα δημιουργηθεί μείζον εθνικό θέμα, διότι η οριοθέτησή της προϋποθέτει τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι 6 ν.μ.
Έτσι, αν η τυχόν οριοθέτηση γίνει στη βάση των 6 ν.μ. που έχουμε σήμερα, θα στερηθούμε το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ...
Πηγή: Το Παρόν
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Τι Κινδύνους Κρύβει Το Ορος «Αιγαίο»

2
Εικόνα
Εικόνα
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

«…Μετά το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΙΕΛΥΣΕ τη χώρα»

(Θεόδωρος Πάγκαλος


Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - Σε ποιούς υποθηκεύουν τον ελληνικό πλούτο;

Σ.Α: Δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη το παρακάτω άρθρο που περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει οι Ελληνες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τον πλούτο της χώρας μας και ποιοί τον επιβουλεύονται.
Εχουμε μια ένσταση όμως στο άρθρο.
Αναφέρεται το εξής στο άρθρο:
"Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:

α') Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),
β') Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
γ') Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),
δ') Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL)."

Η αλήθεια είναι ότι:

1) Η εταιρεία "Occidental Petroleum" ανήκει αληθώς στον κ. Χάμμερ, ο οποίος όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΤΕΞΑΝΟΣ" αλλά εβραϊκής καταγωγής (Δείτε εδω σχετικά για την οικογένεια Χάμμερ, που πήγαν στο Μανχάταν απο την Οδησσό και είναι Εβραίοι της Ρωσίας)

2) Οι Ροκφέλλερ ιδιοκτήτες της "CHEVRON", όπως έχουμε δημοσιεύσει σε ειδικό μας άρθρο είναι και αυτοί εβραίοι

3) Η ESSO είναι επίσης εβραϊκών συμφερόντων αφου ανήκει στην οικογένεια Ροκφέλλερ.

4) Η TEXACO αναφέρεται ως "αμερικανική" στο άρθρο αλλά είναι και αυτή παρακλάδι των "7 αδερφών πετρελαϊκών των Ροκφέλερ". Οσο για την SHELL ο ιδρυτής της Marcus Samuel, ήταν επίσης εβραϊκής καταγωγής απο το Whitechapel του Λονδίνου.(Δείτε εδώ)

Οπως καταλαβαίνετε οι μέχρι τώρα διοικούντες του νεοιδρυθέντος το 1830 κράτους της Ελλάδος, έχουν φροντίσει(εκτός απο τον Καποδίστρια πιστεύουμε) να υποθηκεύσουν τον πλούτο μας και της γή μας στο εβραϊκό λόμπι.
Αν δεν είναι αυτό ενδοτισμός τότε τι είναι;

Ακολουθεί το άρθρο με τα στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος.

ΕΛΛΑΔΑ: Η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000

Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια)!!!!

Να γιατί "διεκδικούν" οι Αλβανοί εθνικιστές την Ήπειρο, οι Σκοπιανοί τη Μακεδονία, οι Τούρκοι τη Θράκη και το Αιγαίο! (γιατί από πίσω τους βρίσκονται οι Αμερικάνοι που θέλουν να λεηλατήσουν και να ληστέψουν τον εθνικό μας πλούτο)

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές...

πηγη http://antipliroforisi.blogspot.com/
Εικόνα
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω

Re: Τι Κινδύνους Κρύβει Το Ορος «Αιγαίο»

3
Εικόνα
Η ΚΡΗΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος της Ελλάδας, κάνει ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γ. Φώσκολος, ο οποίος είναι και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων.
Τα στοιχεία που δίνει στo newsbomb.gr ο κ. Φώσκολος (και στηρίζονται σε επίσημες επιστημονικές έρευνες) παρουσιάζουν μία Ελλάδα που μπορεί να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – αν την άφηναν όμως να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό της πλούτο.
Χωρίς σχόλια και παρεμβάσεις δίνουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Φώσκολου: «Υπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου.
Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που ξέρουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας.
Έχουμε επίσης μια άλλη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά.
Και υπάρχει επίσης ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές, οι οποίες έχουν αποθέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50% διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά ………..στοιχεία. Το υπολογίζω μεταξύ ένα και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.
Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δημιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον.
Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις.
Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νησιού.
Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.
Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια… Αλάσκα, η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20%, στην Ελληνική Κυβέρνηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δηλαδή ένα κέρδος της τάξης των 170 δισ. ευρώ.
Εκτός βεβαίως και από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, θα δουλέψουν επίσης όλα τα Ναυπηγεία, Σκαραμαγκά, τα Νεόρεια της Σύρου, θα δώσουμε δουλειά επίσης στους χημικούς μηχανικούς, θα αναπτυχθεί όλη η χημική βιομηχανία.
Γιατί το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη που κάνουμε λιπάσματα, φάρμακα και βεβαίως όλες οι εταιρείες δίνουν και ένα ποσοστό στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως π.χ. έδωσε τώρα η BP στη Λιβύη στο Πολυτεχνείο Τρίπολης, 50 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται είναι τεράστια. Και θα δημιουργηθεί μια ανακούφιση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα νέα στοιχεία λοιπόν έχουμε ακόμα πιο θετικά νέα σε σχέση με τα αποθέματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ναι την προηγούμενη φορά που μίλησα στον κ. Χαρδαβέλλα, τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφός μου, ο κ. Κωνοφάγος, μιλούσαμε για 300 δισεκατομμύρια.
Τώρα μιλάμε για 3 τρισεκατομμύρια. Μιλάμε για χίλιες φορές παραπάνω μόνο το ένα κοίτασμα, όχι κάτω από τη Μεσσαρά, όχι το κοίτασμα της Λιβύης.
Πιθανό να είναι 6 τρις. Και θα σας δώσω ένα μέτρο να καταλάβετε. Αυτή τη στιγμή η Αλγερία έχει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εμείς πιθανόν να έχουμε 6. Δηλαδή είμαστε περισσότερο από την Αλγερία. Και βεβαίως υπάρχουν και επιπτώσεις.
Αυτό το φυσικό αέριο για εμάς είναι πλεόνασμα. Αυτό το φυσικό αέριο θα φύγει κατευθείαν προς την Ευρώπη. Άρα θα έχουμε τεράστια αποθέματα και επ΄ ωφελεία της Ευρώπης.
Δηλαδή αλλάζει όλο το σκηνικό πλέον αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το γεωπολιτικό. Εάν προσθέσουμε και τα αποθέματα της Κύπρου αλλάζει όλη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και βάζω μέσα την Αίγυπτο και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή.
Το Ισραήλ από ότι μαθαίνω και πιθανόν ο κ. Κωνοφάγος να έχει περισσότερα στοιχεία, πρότεινε στον Πρωθυπουργό το δικό μας, να κατασκευάσουν αγωγό αερίου που να παίρνει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και να το διοχετεύει στην Ευρώπη».
http://www.newsbomb.gr http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Τι Κινδύνους Κρύβει Το Ορος «Αιγαίο»

4
Ο ΓΑΠ υποστήριζε διακαώς ότι Πετρέλαιο ΔΕΝ υπάρχει, σε αντίθεση με τα λεφτά που υπήρχαν άφθονα!)

Μέσα στο 2010 ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά! Για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φ/α (φυσικού αερίου), το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α. Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών αναμένονται να είναι της τάξης του 1 τρισ. m3 (κυβικών μέτρων) φυσικού αερίου. Ενα τέτοιο ύψος αποθεμάτων δεν μπορεί να απορροφηθεί τοπικά και θα πρέπει αναγκαστικά να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των 15 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου πρόσφατα το USGS (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου-Λιβάνου-Ισραήλ-Αιγύπτου & Κρήτης περικλείει ένα ελάχιστο σύνολο αναμενόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 15 τρισ. m3. Τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της εκπροσώπου του USGS: «…η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου με παγκόσμια κλάση».

To 2007 η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών, TGS-NOPEC, πραγματοποίησε -με άδεια της Αιγύπτου- σεισμικές καταγραφές νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης μέσα στην ατακτοποίητη ακόμη ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι καταγραφές αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών και παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική ΑΟΖ νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Παρόμοιο γεωλογικό ενδιαφέρον υπάρχει όμως και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το Ισραήλ αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η Ελλάδα γεωπολιτικά αποτελεί χώρα-κλειδί για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη! Δεν γνωρίζω ακόμη εάν εμείς ως λαός το έχουμε αντιληφθεί…

Το μόνο που φαίνεται να μας απασχολεί προς το παρόν είναι πώς θα αποκτήσουμε κάποια αντιπροσωπεία εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η Τουρκία όμως και ο ενεργειακός της σύμμαχος, το Ιράν, το έχουν αντιληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια! Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2010 ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν,το οποίο είναι κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εμφανίστηκε στον Λίβανο και δήλωσε με πάθος ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί αμέσως από τον παγκόσμιο χάρτη!

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσέλκυσης «fast track» ερευνητικών επενδύσεων στη χώρα μας νότια-νοτιοδυτικά & νοτιοανατολικά της Κρήτης για ανακάλυψη υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οπως είναι φυσικό, αποτελεί ευκαιρία ζωής για την Ελλάδα να μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι, να θεσπίσει γενναία οικονομικά κίνητρα, να προσελκύσει ερευνητικές επενδύσεις στο ελληνικό Λιβυκό Πέλαγος, να ανακαλύψει νέα αποθέματα φυσικού αερίου, να τα προσθέσει σε αυτά της Κύπρου και να τα κατευθύνει όλα μαζί στην Ευρώπη!!!!


ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ
Σύμβουλος ενεργειακών επιχειρήσεων, τ. γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων τής Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ

ΕΘΝΟΣ
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Τι Κινδύνους Κρύβει Το Ορος «Αιγαίο»

5
Φυσικό αέριο πίσω από τον ξαφνικό έρωτα Ελλάδας και Ισραήλ
Στο μεγάλο αυτό στρατηγικό παιχνίδι εμπλέκεται άμεσα η Κύπρος, καθώς τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται γειτνιάζουν στην κυπριακή ΑΟΖ και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μένει αδιάφορη και η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι θέλει να έχει λόγο στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Κρίσιμες γεωστρατηγικές διαστάσεις έχει η αντιπαράθεση η οποία είναι σε εξέλιξη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με πρωταγωνιστές το Ισραήλ και την Τουρκία, καθώς δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο Παλαιστινιακό ή στον ρόλο που διεκδικεί στον μουσουλμανικό κόσμο η Τουρκία, αλλά αφορά το ενδεχόμενο μικρές χώρες της περιοχής να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων.

Το ενδεχόμενο ενεργειακής απεξάρτησης του Ισραήλ με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που φαίνεται να υπάρχουν στον βυθό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του (ΑΟΖ), θα προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα στο Τελ Αβίβ, το οποίο σήμερα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του καταφεύγοντας σε χώρες όπως η Νορβηγία ή το Μεξικό, καθώς είναι αποκλεισμένο από τις ενεργειακές πηγές των Αράβων.

Η κινητικότητα αυτή, οι συγκρούσεις και οι υπόγειοι ανταγωνισμοί, από την έκβαση των οποίων όμως διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, η πρόσβαση σε κρίσιμα αποθέματα ενέργειας αλλά και οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στην ευαίσθητη Μέση Ανατολή έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και στον ξαφνικό «έρωτα» Αθήνας- Τελ Αβίβ.

Στο μεγάλο αυτό στρατηγικό παιχνίδι εμπλέκεται άμεσα η Κύπρος, καθώς τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται γειτνιάζουν στην κυπριακή ΑΟΖ και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μένει αδιάφορη και η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι θέλει να έχει λόγο στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ έχει ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy με έδρα το Χιούστον, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με εβραϊκά συμφέροντα και είναι η ίδια στην οποία ανατέθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η έρευνα στο περίφημο «Οικόπεδο 12» στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ.

Τον Απρίλιο η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ- Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.

Aνακάλυψη κοιτασμάτων
Τους πρώτους μήνες του 2010 η Noble Energy και οι ισραηλινές εταιρείες, με τις οποίες έχει από κοινού αναλάβει το έργο από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δύο υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έξω από τις ακτές του Ισραήλ, που έγιναν γνωστά ως «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» που σύμφωνα με τα στοιχεία διαθέτουν σχεδόν 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου (πάνω από τα διπλάσια αποθέματα της Μ. Βρετανίας).

Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το «Ταμάρ», με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2025. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Το «Λεβιάθαν» εντοπίζεται σε απόσταση 130 χλμ. από τη Χάιφα, σε κοντινή απόσταση από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Κατηγορίες και απειλές
Η Τουρκία μέσω Λιβάνου μπλοκάρει την Κύπρο

Η Noble Energy, σύμφωνα με δημοσιεύματα (και εκτενή ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»), έχει ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι και το κοίτασμα «Κύπρος Α» στο «Οικόπεδο 12» κρύβει πιθανόν πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ όμως αντιμετωπίζει σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο προβλήματα, καθώς ο Λίβανος, με τον οποίο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, διακήρυξε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η έρευνα και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων καθώς δεν έχει οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και συνεπώς ενδέχεται τα κοιτάσματα αυτά να επεκτείνονται και σε περιοχές δικής του αρμοδιότητας και κυριαρχίας. Προσθετό πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προκειμένου να αποφύγει διαδικασίες και θεσμούς επιδιαιτησίας.

Στις αρχές του καλοκαιριού αντηλλάγησαν κατηγορίες και απειλές μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ, ενώ αντίθετα υπήρξε εντελώς διαφορετικό κλίμα στις επαφές του Ισραήλ με την Κύπρο, όπου ακόμη συνεχίζονται οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή θα είναι καθοριστική για να αποδεσμευτεί και τυπικά πλέον για το Τελ Αβίβ η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί. Ταυτόχρονα όμως και η Λευκωσία διευκολύνεται, καθώς πλέον δημιουργείται ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας (μια και έχει ήδη συνάψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο) έναντι της Τουρκίας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες, με το επιχείρημα ότι οι ενεργειακοί πόροι του νησιού ανήκουν και στους... Τουρκοκύπριους και συνεπώς πρέπει να συνομολογήσει και το κατοχικό καθεστώς...

Το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει υπαναχωρήσει και κωλυσιεργεί προκειμένου να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιό του η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο, αποδίδεται -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- και στις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Εξάλλου σε τουρκική παρέμβαση οφείλεται η έλλειψη προόδου στις ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες για καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία απαιτεί να εξαιρεθεί από μια τέτοια οριοθέτηση το Καστελόριζο και να περάσει υπό τουρκική πλέον δικαιοδοσία ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση πετρελαϊκών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου είχε προωθήσει ο αείμνηστος πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Λιλλήκας.

Εθνος της Κυριακής http://www.imerisia.gr
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ο εντός των πυλών ανθελληνισμός”