Βιβλιοθήκες Αθήνας

1
Εικόνα
H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ιδρύθηκε τυπικά με το Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 1832, με την επωνυμία "Δημοσία Βιβλιοθήκη" και με Διευθυντή το Γεώργιο Γεννάδιο, που έφερε τον τίτλο του "Επιστάτου".

Οι πρώτες "Σκέψεις περί σχηματισμού Εθνικής Ελληνικής Βιβλιοθήκης" δημοσιεύτηκαν από το φιλέλληνα Ιω. Μάγερ σε άρθρο του στα "Ελληνικά Χρονικά" του Μεσολογγίου, τον Αύγουστο του 1824. Η ιδέα υλοποιήθηκε το 1829 από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος συμπεριέλαβε τη Βιβλιοθήκη μαζί με τα άλλα πνευματικά Ιδρύματα -Σχολεία, Εθνικό Μουσείο, Τυπογραφία- στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας, και ανέθεσε την επιστασία της στον Ανδρέα Μουστοξύδη, Πρόεδρο της Επιτροπής του Ορφανοτροφείου, Έφορο και Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου, Έφορο του Κεντρικού Σχολείου κ.λπ.

Στο τέλος του 1830 η Βιβλιοθήκη, που χαρακτηριζόταν από τον ίδιο το Μουστοξύδη ως Εθνική Βιβλιοθήκη, αριθμούσε 1.018 τόμους εντύπων βιβλίων, που είχαν συλλεγεί μετά από έκκληση των Αρχών προς όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες, προς τους διοικητές και προς τις μονές της χώρας.

Το 1834 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα του Κράτους, την Αθήνα, και στεγάστηκε προσωρινά στο κτίσμα του Λουτρού (στη Ρωμαϊκή Αγορά) και αργότερα στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου (δίπλα στη Μητρόπολη) και σε άλλα κτίρια.

Παράλληλα με την κρατική μέριμνα για τον εμπλουτισμό της με αγορές ιδιωτικών βιβλιοθηκών, όπως αυτή του Δημ. Ποστολάκα (1.995 τόμοι), η Βιβλιοθήκη δέχτηκε πολλές δωρεές βιβλίων, όπως αυτές των Χριστόφ. και Κωνστ. Σακελλαρίου (5.400 τόμοι), του Μάρκου Ρενιέρη (3.401 τόμοι) κ.ά.

Το 1842 η Δημόσια Βιβλιοθήκη (με 35.000 τόμους) ενοποιήθηκε με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου (15.000 τόμους) και συστεγάστηκαν, μαζί με τη Νομισματική Συλλογή, στο νέο κτίριο του Οθώνειου Πανεπιστημίου. Πρώτος Έφορος (Διευθυντής) ορίστηκε ο Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος, που παρέμεινε στη θέση αυτή ως το 1863. Την εποχή αυτή η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με σημαντικές δωρεές σπάνιων ξενόγλωσσων βιβλίων, προερχόμενες από βασιλείς και ηγεμόνες χωρών της Ευρώπης.

Με το βασιλικό διάταγμα του 1866 οι δύο Βιβλιοθήκες συγχωνεύτηκαν και διοικητικά σε μία, με τον τίτλο "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος".

Στις 16 Μαρτίου 1888 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νεοκλασσικού μαρμάρινου κτηρίου, που χρηματοδοτήθηκε από τους Κεφαλλήνες αδελφούς Παναγή, Μαρίνο και Ανδρέα Βαλλιάνο. Η Βιβλιοθήκη παρέμεινε στο κτήριο του Πανεπιστημίου μέχρι το 1903, οπότε μεταφέρθηκε στο νέο λαμπρό κτήριο, που σχεδιάστηκε από το Θεόφιλο Χάνσεν και οικοδομήθηκε με γενική επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ.

Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 32, Αθήνα) καθώς και σε δύο άλλα κτίρια (Αγία Παρασκευή - Νέα Χαλκηδόνα) και η πολύτιμη, στο σύνολό της, Συλλογή του υλικού της περιλαμβάνει το γραπτό εθνικό πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας.



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στεγάζεται σε Νεοκλασικό κτίριο στην Οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας.
Η ανέγερση του κτιρίου άρχισε το 1888 και ολοκληρώθηκε το 1903. Τα σχέδια έγιναν από τον Θεόφιλο Χάνσεν ενώ η επίβλεψη της ανέγερσης από τον Ερνέστο Τσίλλερ.
Τα έξοδα τις ανέγερσης του νέου κτιρίου ανέλαβαν οι αδελφοί Παναγής, Μαρίνος και Ανδρέας Βαλλιάνος.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Οι αυξανόμενες ανάγκες σε χώρους στέγασης των συλλογών, οδήγησαν την Εθνική Βιβλιοθήκη στην ανάγκη της ενοικίασης άλλων δύο κτιρίων, στο Βοτανικό και στην Νέα Χαλκηδόνα.

Το κτίριο της Ν.Χαλκηδόνας χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος για τα δεύτερα και πολλαπλά αντίτυπα βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων της Ε.Β.Ε.

--------------------------------------------------------
Εικόνα
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1835 από τον πρώτο Δήμαρχο της Αθήνας Ανάργυρο Πετράκη.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1936, όταν πραγματοποιήθηκε η αγορά της μεγάλης προσωπικής συλλογής του Γεωργίου Βλάχου, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στο Παλαιό Δημαρχείο, επί της οδού Αθηνάς, στην τότε πλατεία Λουδοβίκου.

Από τον Δεκέμβριο του 2002 στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2, στο σταθμό Λαρίσης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 55.000 τίτλους. Μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι τρίτη κατά σημασία και μέγεθος αλλά πρώτη όσο αφορά στο αρχείο εφημερίδων.

Η συλλογή περιλαμβάνει θεματική ενότητα για την Αθήνα (φωτογραφικό υλικό, βιβλία, καρτ ποστάλ), σπάνιες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (οι οποίες δεν είναι δανειστικές), ΦΕΚ που χρονολογούνται από το 1833, αρχείο εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου που χρονολογείται από το 1862 έως σήμερα και 900 τίτλους περιοδικών από το 1834.

Κάθε αναγνώστης μπορεί να δανείζεται έως δυο βιβλία για 15 μέρες με δικαίωμα ανανέωσης μιας εβδομάδας, με την προϋπόθεση να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο (opac) στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας κλικ εδώ.

----------------------------------------------------
Εικόνα
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002.

Αρχικά περιλάμβανε το μουσικό υλικό δωρεάς του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος Ο.ΒΕ.ΜΕ. και του Προέδρου του κ. Νίκου Τσολάκη.

Τα επόμενα χρόνια εμπλουτίζεται συνεχώς με διάφορες μουσικές συλλογές με μέριμνα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.).


--------------------------------------------
Εικόνα
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και είναι μια από τις δυο βιβλιοθήκες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Οι συλλογές της καλύπτουν θέματα σχετικά με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία. Ακόμα διαθέτει τα προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Συνολικά οι συλλογές αυτές ξεπερνούν τους 100.000 τόμους και συνεχίζουν να αυξάνονται. Στεγάζεται σε ένα μαρμάρινο κτίριο στις πλαγιές του Λυκαβηττού στην οδό Σουηδίας 61 (πρώην Σπευσίππου), κοντά στον Ευαγγελισμό.

Oνομάστηκε «Γεννάδειος» για να τιμηθεί ο Γεώργιος Γεννάδιος (1786-1854), μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους και πατέρας του ιδρυτή της Ιωάννη Γεννάδιου (1844-1932) διπλωμάτη, λόγιου και βιβλιόφιλου.

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την προσωπική συλλογή του δωρητή, που τη στιγμή της δωρεάς έφτανε τους 26.000 τόμους, την οποία το 1922 πρόσφερε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να στεγαστεί χωριστά και να είναι ανοιχτή και προσιτή για όλους τους επιστήμονες όλων των εθνών. Την ανοικοδόμηση του κτιρίου ανέλαβε το αμερικανικό ίδρυμα Carnegie στο χώρο που βρίσκεται σήμερα και που παραχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση. Το όλο οικοδομικό συγκρότημα που είναι αρχαϊκού ρυθμού στοίχισε περί τα τότε 300.000 δολάρια (1925). Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης έγιναν στις 23 Απριλίου του 1926 από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη γυναίκα του, όπου και άρχισε η λειτουργία της.

------------------------------------------------
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε το 1844 από την πρώτη Βουλή που συνήλθε μετά το Σύνταγμα του
1844. Σήμερα, λόγω του μεγάλου της όγκου στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας:

α) στο Μέγαρο της Βουλής όπου στεγάζεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν τις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, την νομική, την κοινωνιολογία, την φιλολογία, την ιστορία και την γεωγραφία. ( Πλατεία Συντάγματος, Τηλ.: 210 3707227, 210 3707404, 210 3707225)

β) στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει βιβλία που αφρούν τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, τις στρατιωτικές επιστήμες, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. ('Ανθιμου Γαζή 2, Αθήνα, στεγάζεται προσωρινά στην Λένορμαν 218, Τηλ.: 210 5102603, 210 5102604)
και τέλος

γ) στο πρώην Καπνεργοστάσιο στο οποίο στεγάζονται το τμήμα Μικροφωτογράφισης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης και το τμήμα συντήρησης Έργων Τέχνης και Εντύπων. (Λένορμαν 218, Περιστέρι, Τηλ.: 210 5102605, 210 5102315).

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι ανοιχτή όχι μόνο στους Βουλευτές αλλά και στο κοινό. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν περίπου 70.000 τόμους βιβλίων, 2000 τίτλους ελληνικών και ξένων περιοδικών και 5.000 τίτλους ελληνικών και ξένων εφημερίδων.

Διαθέτει πλήρη σειρά της εφημερίδος των συζητήσεων της Βουλής και των πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας.
Επίσης φυλάσσονται σπάνια βιβλία της περιόδου 1471-1850, η συλλογή χαρτών και χαρακτικών, τα πρωτότυπα των Ελληνικών Συνταγμάτων, τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σπάνιες προεπαναστατικές εφημερίδες, παράνομος τύπος, χειρόγραφοι κώδικες και σημαντικά ιστορικά λυτά έγγραφα σχετικά με την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία καθώς και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών όπως του Ι.Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι.Σιδέρη, Π. Τσαλδάρη κ.α

Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση και στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κατερίνα Τσαφ Τσουφ την 03 Ιούλ 2012, 16:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
.\n.\n.\n\n
Εικόνα

Re: Βιβλιοθήκες Αθήνας

2
:good

Η χαρά των βιβλιοφάγων
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα θέματα απο EMAIL”

cron