Καδμεια

1
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ

Νιώθετε συχνά σαν κάτι να σας πνίγει; Σαν μια αόρατη θηλιά να τοποθετείται γύρω από τον ψυχολογικό σας λαιμό και ξαφνικά όλα τα όνειρα και οι ελπίδες σας να χάνονται σε μια νοητή άβυσσο, αφήνοντας σας μετέωρους στο απόλυτο κενό ; Και όμως εκείνη την στιγμή που νιώθετε ότι χαθήκαν όλα, κάτι μέσα σας επιμένει και εκεί που έχετε πέσει και είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, αυτό το κάτι σας δίνει νέα πνοή, βγάζει αυτήν την θηλιά από τον λαιμό σας και ξανά στέκεστε όρθιοι ,αδυνατώντας να καταλάβετε πως συνέβη αυτό.Σίγουρα έχετε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση, αλλά ίσως δεν έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό το κάτι. Ίσως είναι η δύναμη του αδιευκρίνιστου εσωτερικού μας κόσμου που θα ονομάσω ψυχή ή πιο απλά ο ήρωας που κρύβουμε όλοι μέσα μας.Βλέπετε, ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο και ρέπει μια προς την θετική, μια προς την αρνητική συνιστώσα στον άξονα του ψυχικού του κόσμου ,προσπαθώντας ασυναίσθητα να πετύχει την πολυπόθητη ισορροπία.Στην σημερινή εποχή η κυρίαρχη τάση, δεδομένου ότι ο άνθρωπος επηρεάζεται από το ελεγχόμενο περιβάλλον του , αναγκάζει τους περισσότερους από μας στο να θάβουμε τον εσωτερικό μας ήρωα και να έχουμε αφήσει να κρατάει τα χαλινάρια της ζωής μας ο αντιήρωας με τις ανάλογες συνέπειες, οδηγώντας ωστόσο τον ήρωα μέσα μας να επεμβαίνει σαν από μηχανής θεός, όταν καταστεί αναγκαίο.Ρίχνοντας όμως μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρχαν εποχές που ο ρόλος του ήρωα ήταν στην επιφάνεια και κυριαρχούσε. Εποχές ηρώων… όπου κάθε πόλη είχε τον δικό της ήρωα ή ήρωες για να καυχάται, κρατώντας το όνομα της αλησμόνητο δια μέσου των αιώνων.

ΚΑΔΜΕΙΑ

Μια τέτοια πόλη ήταν και τα Καδμεία, γνωστή στις μέρες μας ως Θήβα. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη αρχικά ονομαζόταν Ωγυγία και οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι ‘Εκτηνες, των οποίων ο βασιλιά τους με το όνομα Ώγυγος ήταν αυτόχθων. Μετά οι κάτοικοι αυτοί αφανίστηκαν από επιδημία και ήρθαν και κατοίκησαν εκεί οι βοιωτικές φυλές με το όνομα Υαντες και οι ‘Αονες. Το όνομα της η πόλη , ωστόσο το πήρε από τον μυθολογικό Κάδμο, γιο του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα και της Τηλεφάσσας ,ο οποίος κατά την αναζήτηση της αδελφής του Ευρώπης που απήγαγε ο Δίας μεταμφιεσμένος ως ταύρος, έφτασε στους Δελφούς. Εκεί το μαντείο του είπε να ακολουθήσει μία αγελάδα και να χτίση μία πόλη, όταν το ζώο θα σταματήσει να ξεκουραστεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η αγελάδα σταμάτησε στο σημείο όπου κτίσθηκε αργότερα η Ακρόπολη, τα Καδμεία. «…Καδμεία πόλις = Θηβών ακρόπολις, αφ’ ης οι Θηβαίοι Καδμείοι και Καδμίωνες και Καδμείαι και το τείχος Καδμεία…»Ο Κάδμος παντρεύτηκε την Αρμονία, κόρη του Άρεως και της Αφροδίτης. Παιδιά τους ήταν η Σεμέλη που με την ένωση με τον Δια, γέννησε το Διόνυσο, η Αγαύη, που γέννησε τον Πενθέα, και ο Πολύδωρος, γενάρχης της βασιλικής οικογένειας των Λαβδακιδών. Στους ήρωες Ζήθο και Αμφίωνα, που ήταν γιοι της Αντιόπης, αποδίδει η παράδοση την οχύρωση της πόλης.Από τον τύμβο του Αμφείου που βρίσκεται στο τέλος της περιοχής της Καδμείας Ακροπόλεως της αρχαίας Θήβας, πίσω ακριβώς από το σημερινό αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών πήρε την ονομασίας της η γνωστή πυραμίδα της Θήβας .Ενώ, από το όνομα της γυναίκας του Ζήθου Θήβης, κόρης του Ασωπού, πήρε η πόλη το όνομά της.Το μυθολογικό παρελθόν της Θήβας όμως δεν σταματάει στον Κάδμο.Οι απόγονοι του Κάδμου στη Θήβα οι Λαβδακίδες ενέπνευσαν τους τραγικούς της αρχαιότητας. O Οιδίποδας γιος του Λάιου και της Iοκάστης είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας Από την ένωσή του με τη μητέρα του γεννήθηκαν τέσσερα παιδιά, ο Ετεοκλής, ο Πολυνείκης, η Αντιγόνη, και η Ισμήνη, τα οποία ακολούθησε η κατάρα του οίκου των Λαβδακιδών.Από την Θήβα επίσης καταγόταν ο ημίθεος Ηρακλής, γιος του Δία και της Αλκμήνης, που είναι γνωστός για τους δώδεκα άθλους του, τον οποίον τιμούσαν οι Θηβαίοι με ετήσιους αγώνες που γινόταν προς τιμήν του.Στα μετέπειτα χρόνια η πόλη παραμένει γνωστή τόσο εξαιτίας τόσο του Πελοπίδα, όσο και με τον ηρωικό θάνατο του Επαμεινώνδα στην μάχη της Μαντίνειας.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Η αρχαία πόλη είναι χτισμένη πάνω σ’έναν μεγάλο λόφο και καταλαμβάνει το κέντρο της σημερινής πόλης. Ανασκάφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Α.Κεραμόπουλο.Η Μυκηναϊκή ακρόπολη ξεχωρίζει για το τείχος της και για τις περίφημες 7 πύλες σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, ίχνη των οποίων ωστόσο δεν βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Στο εσωτερικό της ακρόπολης βρέθηκε μυκηναϊκό ανάκτορο, κατεστραμμένο από πυρκαγιά. Το ταύτισε με την «Οικία του Κάδμου», που σύμφωνα με την παράδοση, είχε αποτεφρωθεί από τους κεραυνούς του Δία.Στο «Παλαιό Καδμείο», τμήμα του μυκηναϊκού ανακτόρου αποκαλύφθηκαν τμήματα μεγάλης τοιχογραφίας, με παράσταση πομπής γυναικών, μία από τις παλαιότερες και ωραιότερες της μυκηναϊκής εποχής. Στην δεκαετία του ’60 ανακαλύφθηκε το «Δωμάτιο του Θησαυρού» ,όπου βρέθηκαν κοσμήματα από χρυσό, κυανό, αχάτη και ελεφαντόδοντο και πινακίδες Γραμμικής Β’ στις οποίες αναφέρονταν ονόματα θεοτήτων, ‘όπως της Ήρας, του Ερμή και της Πότνιας ,καθώς και τμήμα κτιρίου γνωστού ως «Οπλοθήκη» που οφείλει το όνομά του στο πλήθος των χάλκινων ευρημάτων (όπλων, πανοπλίας κλπ.) που ήρθαν στο φως Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη στην Καδμεία έγινε από τον Β. Αραβαντινό το 1993-1995, μπροστά από την «Οπλοθήκη», στην οδό Πελοπίδου, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης αποχετευτικού αγωγού .Στο φως ήρθαν 238 «φοινικόφυλλες» και «σελιδόσχημες» πινακίδες και θραύσματα πινακίδων Γραμμικής Β γραφής που αναφέρονται σε προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, υπεύθυνους για τη διανομή των διαφόρων προϊόντων οι οποίοι φαίνεται να συνδέονται με τον θρησκευτικό κόσμο (Μητέρα Γη, Κόρη και ιερά ζώα) και σε τοπωνύμια, που σχετίζονται με την εδαφική έκταση του μυκηναϊκού βασιλείου των Θηβών.

ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΝΕΦΕΝΙΑ


http://enterstarenergyplaces.blogspot.c ... -post.html
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Tόποι δύναμης”