ΣΠΗΛΙΑΝΗ

1
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Η Παναγιά η Σπηλιανή, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο μεγάλα σπήλαια της Νήσου Σάμος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 109 μέτρων και οι διαστάσεις του είναι 120Χ36 μ. Στην είσοδο του, υπάρχει Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, που κτίστηκε πάνω στα λείψανα αρχαίων κτισμάτων. Στο εσωτερικό του σπηλαίου, συναντάς το μικρό Εκκλησάκι που έχει αφιερωθεί στα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ εντός του, υπάρχουν υπολείμματα από αρχαίους κίονες καθώς και στην είσοδο του. Αριστερά από τον μικρό Ναό, φιλοξενείται ο χώρος με το αγίασμα, όπου στην αρχαιότητα αποκαλούνταν ‘Ιερό Ύδωρ’. Εντός του σπηλαίου, υπάρχουν και ορισμένα τμήματα από ανθρώπινους σκελετούς, που πιθανολογείται ότι ανήκουν στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, όταν και ο χώρος αποτέλεσε σημείο παραμονής ασκητών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Γεωργειρήνης, θα αναφερθεί στο σπήλαιο και τα θαύματα που πραγματοποιούνται εκεί, σε εκδόσεις που θα κάνει στο Λονδίνο το 1677. Κατά την αρχαιότητα, υπάρχουν αναφορές που θέλουν το σπήλαιο, να αποτελεί μαντείο της ΣΙΒΥΛΛΑ ΦΥΤΩ και στεγάστηκε εκεί το 600 π. Χ-500 π. Χ. Το ίδιο το μαντείο, αναφέρεται πως είχε προφητεύσει ότι ο Πυθαγόρας θα πήγαινε στην Σικελία. Επίσης, το σπήλαιο αναφέρεται και από τον νεοπλατωνικό φιλόσοφο Πορφύριο, ως τον χώρο που αποτέλεσε την φιλοσοφική σχολή του Πυθαγόρα. Άξιο αναφοράς είναι ότι παρόλο που ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, δεν υπάρχει καμία επισήμανση εντός του. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το εσωτερικό του, αποτέλεσε κατάλυμα πολλών κατοίκων κατά την διάρκεια του γερμανικού βομβαρδισμού.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ

Το σπήλαιο, εκτός των ιστορικών αναφορών που υπάρχουν γι’ αυτό, έχει και μία σειρά από διάφορες λαογραφίες. Η πιο γνωστή, έχει να κάνει με την εικόνα που φιλοξενεί ο μικρός Ναός στο εσωτερικό του. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η εικόνα κλάπηκε κάποτε από ναυτικούς, όμως κατά την μεταφορά της, έπεσε και έσπασε σε πέντε κομμάτια. Οι ναυτικοί ύστερα από αυτό, την πέταξαν στην θάλασσα, αλλά αυτή αντί να χαθεί, αρμένισε ως τα παράλια του Νησιού, όπου την βρήκαν οι ντόπιοι και την έβαλαν στην θέση της. Όμως και ο τρόπος που βρέθηκε η ίδια η εικόνα εντός του σπηλαίου, έχει να κάνει με τον τομέα των θρύλων, αφού τον 16ο αιώνα, ναυτικοί είδαν να φέγγει τα βράδια ένα παράξενο φως, στο σημείο του σπηλαίου. Έτσι αποφάσισαν να πάνε να δουν, τι είναι αυτό που προκαλεί το φως. Έκπληκτοι, ανακάλυψαν την εικόνα που έβγαζε ένα εκτυφλωτικό φως. Οι θρύλοι όμως, δεν σταματούν εδώ. Μπαίνοντας στο σπήλαιο, ο επισκέπτης θα διακρίνει αριστερά, κάγκελα που του απαγορεύουν την πρόσβαση. Αυτό σύμφωνα με ορισμένους ντόπιους, οφείλεται ότι στο σημείο, εισχώρησαν κάποιοι Άγγλοι τουρίστες κατά την δεκαετία 50’ με 60’ και δεν επέστρεψαν ποτέ. Παρόμοια περίπου ιστορία, συνέβη και στο άνοιγμα που υπάρχει στον διάδρομο που οδηγεί προς τον μικρό Ναό και εμπρός του, βρίσκεται μια μικρή κολόνα. Σε εκείνο το μικρό άνοιγμα, που δυστυχώς δεν μπορεί να περάσει άνθρωπος, υποτίθεται ότι χάθηκε ένα ζευγάρι που εισχώρησε, ώστε να δει από περιέργεια μέχρι που έφτανε ο χώρος. Αν όμως ρίξεις λίγο φως, τότε θα διακρίνεις ότι η πρόσβαση είναι αδύνατη, ακόμα και πίσω από την κολόνα. Προσωπικά πιστεύω, ότι ο μύθος απλώς αποτελεί μια σύγχρονη παραλλαγή της αρχαίας κατάβασης στα υποχθόνια και τους συμβολισμούς της. Ωστόσο, πραγματικά εντύπωση μου έκανε, πως κάποιοι υποτίθεται πολιτισμένοι, κατόρθωσαν να ρίξουν τα σκουπίδια τους πίσω από την κολόνα, δείχνοντας τον πολιτισμό τους απέναντι σε τέτοιους χώρους.
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.

Re: ΣΠΗΛΙΑΝΗ

3
Μια χαρά ειναι το έργο,υπάρχουν πολλοι που δεν τα ξέρουν για αυτο γίνονται οι αναρτησεις για να μαθαινουν.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΣΠΗΛΙΑΝΗ

4
Μην σε χαλάει βρέ ντοκ εμείς έτσι και άλλιως συνεχίζουμε και σε όποιον αρέσει, ο καιρός που δίναμε μία δεκάρα στούς υποτακτικούς έχει περάσει ασε που τώρα με το δντ η δεκάρα μετρά :cooll
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.

Re: ΣΠΗΛΙΑΝΗ

6
sifoynas έγραψε:Kαλή η λαογραφία με τα θαύματα.
Να υποθέσω οτι δεν πιστεύεις σε θαυματα.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Tόποι δύναμης”