Η παραχάραξη της ιστορίας

1
Η παραχάραξη της ιστορίας






Η παραχάραξη της ιστορίας

Γιάννης Χ. Μπαϊμπάκης



Κουστώ και Φαλκώ

Οι πρώτες επισκέψεις του Ζακ Υβ Κουστώ στην Ελλάδα έγιναν την δεκαετία του 1950. Σε μία από αυτές, και επί δύο μήνες περίπου, έκανε μια τομή που ξεκινούσε από το κεντρικό Αιγαίο και έφτανε μέχρι την Θεσσαλονίκη, για δειγματοληψία νερών και ιζημάτων. Στα 1955 έφτιαξε την πρώτη υποβρύχια κάμερα, την οποία δοκίμασε νότια της Πελοποννήσου, σε βάθος 4.000 μέτρων, και αργότερα γύρισε έναν ντοκιμαντέρ για τους Καλύμνιους σφουγγαράδες. Με το σκάφος του «Καλυψώ» επισκέφτηκε και πάλι την χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου του 1975, προσκαλεσμένος από την Ελληνική κυβέρνηση για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αναζητώντας την Ατλαντίδα». Οι έρευνες του Κουστώ διήρκησαν ένα χρόνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1976, και περιελάμβαναν ολόκληρο το Αιγαίο. Έγιναν κάτω από την εποπτεία αρχαιολόγων του υπουργείου πολιτισμού, το οποίο είχε δώσει και την σχετική άδεια, καθώς και δυτών του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών. Το σκάφος διέθετε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, στον τύπο της εποχής γράφτηκε πως ορισμένα από τα μηχανήματα αποτελούσαν προσφορά της ΝΑΣΑ, μέσα στον οποίο περιλαμβανόταν και ένα σονάρ το οποίο έδινε την εικόνα του βυθού για μια λωρίδα πλάτους 500 μέτρων. Τον εξοπλισμό του «Καλυψώ» συμπλήρωνε ένα βαθυσκάφος, που αν και ήταν κατασκευής του 1958, διέθετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μέσα στον πρώτο ενάμιση μήνα περίπου, ερευνήθηκαν επίσημα πέντε θαλάσσιες περιοχές.

Η πρώτη περιοχή αφορούσε το στενό της Κέας, όπου εντοπίστηκε το ναυάγιο του «Βρετανικού» σε βάθος γύρω στα 100 μέτρα. Ο «Βρετανικός» ήταν το αδερφό πλοίο του «Τιτανικού», και μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον τελευταίο. Είχε επιταχθεί και χρησιμοποιείτο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πλωτό νοσοκομείο. Οι απόψεις για τις αιτίες βύθισης του διίστανται. Λένε ότι χτυπήθηκε το 1916 από γερμανικό υποβρύχιο, ή ότι έπεσε σε νάρκη. Οι σύγχρονοι ερευνητές που καταδύθηκαν στο ναυάγιο αναφέρουν ότι η έκταση και το είδος της ζημιάς είναι τέτοια που πιθανό η έκρηξη να προήλθε από το εσωτερικό του πλοίου και κάνουν λόγο για ατύχημα ή σαμποτάζ. Όπως και να χει διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν το ναυάγιο, όπως ότι μετέφερε κρυφά στρατό και πολεμικό εξοπλισμό ή ότι στα αμπάρια του υπήρχαν μεγάλες ποσότητες χρυσού.

Η επόμενη περιοχή που ερεύνησε ο Κουστώ ήταν αυτή του Αρτεμισίου της Εύβοιας. Εκεί αναζήτησε το ναυάγιο ενός αρχαίου πλοίου, από το οποίο θεωρήθηκε ότι προέρχονταν κάποια χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο ακρωτήρι στα 1925 με 1928. Ο καιρός δεν ευνοούσε την έρευνα, αναφέρθηκε όμως ότι ίσως εντοπίστηκε το ναυάγιο σε βάθος 42 μέτρων. Βρέθηκαν και μερικά αρχαία αντικείμενα.

Επόμενη στάση ήταν η περιοχή της Ελίκης. Υπήρχε η πίστη πως στον βυθό της βρισκόταν μια πόλη, η οποία βυθίστηκε το 373 π.Χ. Η πίστη αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι ο βυθός είχε κάποιες έντονες ανωμαλίες, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν φυσικές.

Στον κόλπο της Πύλου (Ναυαρίνο) ο Κουστώ χαρτογράφησε λεπτομερώς τον πυθμένα και εντόπισε αρκετά από τα ναυάγια της αρμάδας του Ιμπραήμ που βυθίστηκαν εκεί κατά την διάρκεια της Ναυμαχίας του 1827. Αναφέρθηκε πως διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση μισοβυθισμένα στην λάσπη. Ακόμη εντοπίστηκε στην είσοδο του όρμου ένα φορτίο αμφορείς καθώς και δύο μολύβδινες άγκυρες από ένα αρχαίο ναυάγιο, πιθανόν του 2ου π.Χ. αιώνος, καθώς και μεμονωμένα αρχαία ευρήματα.
Τέλος, ερευνήθηκε η θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζας της Μεθώνης, όπου κινηματογραφήθηκαν τρία γνωστά αρχαία ναυάγια που μετέφεραν μάρμαρα, κίονες, και σαρκοφάγους.

Γενικά ο Κουστώ έκανε έρευνες σε διάφορες περιοχές. Είχε καλέσει μάλιστα και έλληνες δύτες να τον επισκεφτούν και να παραμείνουν στο σκάφος του, τους ενημέρωσε για τον εξοπλισμό του πλοίου, και βούτηξαν μαζί του, ώστε να δουν τα διάφορα ευρήματα του βυθού. Αυτή ήταν μια τακτική που συνήθιζε να εφαρμόζει στις διάφορες χώρες που επισκεπτόταν για τις έρευνες του. Αναφερόμενος στους θησαυρούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στις ελληνικές θάλασσες είπε χαρακτηριστικά ότι «για την εξερεύνηση τους θα χρειάζονταν δέκα «Καλυψώ» και δέκα χρόνια έρευνας».

Στις αρχές του 1976, με αφορμή την παρουσία του Κουστώ στην χώρα μας, ξεκίνησε μια συζήτηση για την ανάγκη εξοπλισμού του πολεμικού ναυτικού μας με ένα σκάφος τύπου «Καλυψώ». Έτσι θα μπορούσαμε να ερευνήσουμε συστηματικά όλα τα σημεία όπου γίνεται εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία, κυρίως από ξένους, καθώς και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος, όπως ο κόλπος της Σαλαμίνας, στον οποίο είχε βυθιστεί ολόκληρος ο Περσικός στόλος. Ειπώθηκε μάλιστα πως οι Πέρσες, εκτός από τους στρατιώτες, τα άρματα, και τα άλογα, μετέφεραν με τα πλοία τους μεγάλους θησαυρούς αποτελούμενους από χρυσό και πολύτιμες πέτρες, ώστε να στηριχτεί η νέα αυτοκρατορία του Δαρείου.
Τον Ιανουάριο του 1976 γίνεται η ανακάλυψη τεσσάρων αρχαίων ναυαγίων στο νησάκι Δίας, μερικών βενβετσιάνικων αγκυρών, καθώς και ενός αρχαίου λιμανιού. Επίσης στις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης εντοπίστηκαν μινωικά αγγεία σε βάθος 30 μέτρων.

Το Φεβρουάριο του 1976 το «Καλυψώ» βρίσκεται για συντήρηση στην μαρίνα της Ζέας. Εκεί εφοδιάζεται με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1976 συνεχίζονται οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του νησιού Δίας, κοντά στην Κρήτη, όπου εξερευνούνται τα αρχαία ναυάγια και γίνεται ανέλκυση εκατοντάδων αμφορέων, ασημένιων πιάτων, και άλλων αντικειμένων. Επίσης τον Μάιο του 1976 γίνεται έρευνα στα Αντικύθηρα, όπου ανακαλύφτηκε στο γνωστό ναυάγιο ο έφηβος των Αντικυθήρων και ο περίφημος μηχανισμός του αστρολάβου, και έγινε χαρτογράφηση του πυθμένα της περιοχής.

Τον Ιούνιο του 1976 γίνεται εξερεύνηση της Καλντέρας στην Σαντορίνη, του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, καθώς και των γύρω ακτών. Τον Σεπτέμβριο του 1976 ο Κουστώ επιστρέφει στο Ναυάγιο του «Βρετανικού», όπου και γίνεται η εξερεύνηση του, και τον Νοέμβρη του 1976 επιστρέφει στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, όπου και ανελκύει αγάλματα, αμφορείς, χρυσά κοσμήματα, και διάφορα άλλα τιμαλφή.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 1976 το «Καλυψώ» ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στην βάση του στο Μονακό, ενώ ο τύπος στην χώρα μας έπλεκε το εγκώμιο του Κουστώ. Είχαν ερευνηθεί περισσότερα από 13.000.000 τετραγωνικά μέτρα βυθού, και κινηματογραφήθηκαν πάνω από 200 χιλιόμετρα ταινίας.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ (1910–1997), σπούδασε στην Γαλλική Ναυτική Ακαδημία και υπηρέτησε ως υποπλοίαρχος στην ναυτική βάση της Τουλόν. Στα 1943, με την βοήθεια ενός μηχανικού, κατασκεύασε το αυτόνομο σκάφανδρο με πεπεισμένο αέρα, γνωστό ως Scuba. Αρχικά χρησιμοποίησε αυτή την εφεύρεση για να κατασκοπεύει τους εχθρούς της Γαλλίας στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και έπειτα για τις υποβρύχιες έρευνες του. Έγινε παγκόσμια γνωστός για την δράση του, και βραβεύτηκε πολλές φορές για την συνεισφορά του στην γνώση και την οικολογική του ευαισθησία. Στα 1956 το ντοκιμαντέρ του ο «κόσμος της σιωπής» βραβεύτηκε στις Κάνες με τον χρυσό φοίνικα, και πήρε Όσκαρ στα 1957. Στα 1960 μπαίνει στο πρωτοσέλιδο του «Time», και χιλιάδες άρθρα σε όλο τον κόσμο γράφτηκαν γι αυτόν. Στα 1961 το National Geographic του απένειμε το χρυσό μετάλλιο.

Ωστόσο ο Κουστώ είχε και την σκοτεινή πλευρά του. Ο συμπατριώτης και βιογράφος του, Μπερνάρ Βιολέ, υποστήριξε πως ο Κουστώ δεν είχε τις οικολογικές ευαισθησίες που πίστευαν όλοι, αλλά συχνά κακομεταχειριζόταν τα ζώα για τις ανάγκες των ντοκιμαντέρ του. Ανέφερε επίσης πως δούλευε για το Γαλλικό Ναυτικό και πως παρείχε καταδυτικό εξοπλισμό στους κομάντος που ανατίναξαν το πλοίο της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία, με θύμα τον φωτογράφο Φερνάντο Περέιρα. Ακόμη έκανε λόγο για την επιλογή του Κουστώ να προβάλει το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «σε 18 μέτρα βάθος», στα 1943, σε μια αίθουσα γεμάτη από αξιωματικούς του Τρίτου Ράιχ, και παρ’ όλα αυτά η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε αργότερα για την αντιστασιακή του δράση.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1998 ο Αλμπέρ Φαλκώ, που υπήρξε επί 37 χρόνια συνεργάτης του Κουστώ, ξεκίνησε έρευνες στις ελληνικές θάλασσες, οι οποίες κράτησαν 22 μέρες, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «η μνήμη και το μέλλον της Μεσογείου». Ο Φαλκώ είχε συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές του Κουστώ που είχαν γίνει παλαιότερα στην χώρα μας. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, είχαν γυρίσει ακόμη οχτώ με τον Κουστώ, επισκέφτηκε διάφορες θαλάσσιες περιοχές όπως της Ζακύνθου, τις Στροφάδες, την Κάλυμνο, και τις Σποράδες.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η παραχάραξη της ιστορίας

2
Από τον Κουστώ στον Μπάλαρντ


Το 2004 έγινε στην Αθήνα μια ημερίδα, που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), με θέμα «Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα βαθέων υδάτων: τεχνολογία και προοπτικές». Επίτιμος καλεσμένος ήταν και ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος και δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» της 15/09/2004: «… πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν ακόμη πολλά υποβρύχια μουσεία που αποτελούν αδιάβαστα κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας. Γι’ αυτά τα κεφάλαια ανησυχώ περισσότερο, επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε τι γράφουν… Τα ναυάγια κινδυνεύουν από κυνηγούς θησαυρών και αρχαιοκάπηλους που τα παραβιάζουν και καταστρέφουν το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και μαζί την ιστορία τους… Δεν είναι πρακτικό να ξεθάψεις από την ελληνικό βυθό όλη την ιστορία, δεν είναι λογικό. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε υποθαλάσσια μουσεία που να τα επισκέπτεται ο κόσμος…». Ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ είχε επισκεφτεί την χώρα μας το 1995, όπου με ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και την χρήση τηλεκατευθυνόμενου σκάφους βιντεοσκόπησε το ναυάγιο του «Βρετανικού» στην Κέα. Μέσα στα σχέδια του ήταν να μετατρέψει το ναυάγιο αυτό σε μουσείο. Τελειώνοντας την συνέντευξη του ανέφερε πως στόχος του είναι να ασχοληθεί με τους αρχαίους Μινωίτες και τους θαλάσσιους δρόμους που ακολουθούσαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορώ να βρω στις ελληνικές θάλασσες».

Τον Μάιο του 2005 ο τότε υπουργός ανάπτυξης κ. Σιούφας ανακοίνωσε από το βήμα μιας ημερίδας του ΕΛΚΕΘΕ, ότι: «Το 2006 πρόκειται να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υποθαλάσσιων ερευνών στους θαλάσσιους δρόμους Σαντορίνης-Κρήτης, εκεί όπου -όπως πιστεύεται- έχουν γίνει στην αρχαιότητα χιλιάδες ναυάγια». Το εγχείρημα αυτό θα το αναλάμβανε ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ. Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος γιατί εντόπισε και ερεύνησε το ναυάγιο του Τιτανικού στα 1985. Ποιος όμως είναι πραγματικά ο κ. Μπάλαρντ;

Σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά (8.867/12.10.2000), συνταγμένη από τον βουλευτή του εργατικού κόμματος της Βρετανίας, κ. Έντουαρντ Ο’ Χάρα, τίθενται ζητήματα προστασίας των αρχαιοτήτων, αλλά και της εθνικής ασφάλειας των κρατών, προερχόμενα από τις έρευνες του Μπάλαρντ, οι οποίες αφορούν και τις ορυκτές πλουτοπαραγωγικές πηγές των διαφόρων χωρών.

Η έφορος αρχαιοτήτων κ. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα είχε υποβάλει ένα εμπιστευτικό έγγραφο προς το υπουργείο πολιτισμού, με ημερομηνία 07/10/2002, και αριθμό πρωτοκόλλου ΕΠ75, σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό του πλοίου «Napried» που ναυάγησε μεταξύ Κύπρου και Συρίας, στα 1872. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Στο πρόγραμμα μετέχουν μεταξύ άλλων και οι:

- Dr. Robert Ballard, ωκεανογράφος, γνωστός από τον Τιτανικό και άλλες «θησαυροθηρικές» έρευνες ανά τον κόσμο, με πρόσφατες δραστηριότητες στο Ισραήλ και στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας. Ο R. Ballard εξέφρασε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και δήλωσε ότι μπορεί να αναλάβει το τεχνικό τμήμα του.

- Dr. George Bass, αρχαιολόγος, ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος του Institute of Nautical Archaeology, γνωστός για τις υ/β ανασκαφές των γνωστών βυζαντινών και ελληνικών ναυαγίων στην Τουρκία, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Αλικαρνασσού. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο κ. Bass είχε εκφράσει ανθελληνικές θέσεις που δημοσιεύθησαν σε έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες…

Από πλευράς μας θεωρούμε ότι σε περίπτωση που το ΥΠΠΟ προχωρήσει σε οιαδήποτε μορφής συνεργασίας, η σύνθεση της ερευνητικής ομάδος και κυρίως η παρουσία του Robert Ballard (και ολιγότερον του George Bass) κρύβει τον κίνδυνο να εμπλακεί το ΥΠΠΟ σε μια επιχείρηση που δεν απέχει ή που μπορεί να καταλήξει τελικά σε θησαυροθηρία, όχι μόνο του πλοίου Napried αλλά πιθανώς και άλλων αρχαίων ναυαγίων. Ως εκ τούτου η συμμετοχή ή συνεργασία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν συνιστάται…»

Ο Μπάλαρντ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN, στην εκπομπή «American Morning», στις 15/11/2004, ανέφερε ότι υπηρετούσε στο Ναυτικό των ΗΠΑ για 33 χρόνια και μίλησε για την ψευτοεπιχείρηση «Τιτανικός» η οποία είχε ως κύριο στόχο τον εντοπισμό δύο βυθισμένων πυρηνικών αμερικανικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό. Νωρίτερα, στα 1999, είχε αναφερθεί στο ίδιο θέμα σε μια εκπομπή του PBS που είχε τον τίτλο «Υποβρύχια μυστικά και κατάσκοποι»!

Στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου Χούβερ, στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Deep Cover» που υπογράφει ο Μπρούς Μπέρκοβιτς (πρώην πράκτορας της CIA και σύμβουλος του υπουργείου αμύνης), στο οποίο αναφέρεται πως η έρευνα για το ναυάγιο του «Τιτανικού» από τον Μπάλαρντ, ήταν βιτρίνα για μια άκρως απόρρητη επιχείρηση του ναυτικού των ΗΠΑ για τον εντοπισμό δύο βυθισμένων πυρηνικών υποβρυχίων, του «Τρέσερ» που βυθίστηκε το 1963, και του «Σκόρπιον» που βυθίστηκε το 1967 και το οποίο μετέφερε τορπίλες με πυρηνικές κεφαλές! Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο Μπάλαρντ εξακολουθεί να δουλεύει για το Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο όποτε τον χρειάζεται τον ανακαλεί από την εφεδρεία και του αναθέτει αποστολές.

Στο περιοδικό National Geographic, Μάιος 2004, σε άρθρο του κ. Πίτερ ντε Τσάνγκ, αναφέρεται ότι ο Μπάλαρντ ερευνά για στρατιωτικούς σκοπούς των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μπάλαρντ είχε δηλώσει πως οι μεγαλύτερες επιτυχίες του δεν ήταν τίποτε άλλο από βιτρίνες για την κάλυψη μυστικών ερευνών και ότι παραμένει αξιωματικός πληροφοριών του ναυτικού των ΗΠΑ, εκτελώντας μυστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά ο Μπάλαρντ, με το ερευνητικό σκάφος «Endeavor», ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου 2006 τις έρευνες του στην χώρα μας, και στις 6 Ιουνίου τις ολοκλήρωσε στην Σαντορίνη, δείχνοντας για την συγκεκριμένη περιοχή γεωλογικό ενδιαφέρον. Επόμενος στόχος του η συνέχιση των ερευνών και πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που ορίζουν την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, κοντά στις Κυκλάδες. Ανέφερε πως σκοπός του ήταν η έρευνα των θαλάσσιων δρόμων των Μινωιτών, οι οποίοι κατά την γνώμη του ήταν Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες!

Το ζήτημα το ανέδειξε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, και τέθηκε στην συνέντευξη τύπου που είχε δώσει ο κ. Βουλγαράκης στις 07/06/2006. Αυτός που ανέλαβε να δώσει απαντήσεις ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Χρήστος Ζαχόπουλος. Ανέφερε πως οι έρευνες γίνονται σε διεθνή ύδατα και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ελέγχου και πως στην Σαντορίνη έγινε μόνο δειγματοληψία ηφαιστειακών ιζημάτων. Μάλιστα το ΕΛΚΕΘΕ εκπροσωπήθηκε από την γεωλόγο κ. Ματίνα Αλεξανδρή. Τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατάφερε να βάλει ως παρατηρητές για τις υπόλοιπες έρευνες του Μπάλαρντ στο Αιγαίο, δύο υπαλλήλους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται όταν ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Χρόνης δήλωσε πως δεν υπήρξε συνεργασία της υπηρεσίας του με τον Μπάλαρντ σε Κρήτη και Σαντορίνη, μια και δεν έδωσαν την απαιτούμενη άδεια στον τελευταίο η ΕΕΑ και η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Είχε άδεια για έρευνες μόνο από την «Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης» (ΕΧΟΕΠ) του Υπουργείου Εξωτερικών! Την ώρα που τα έλεγε αυτά, υπήρχε εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ πάνω στο ερευνητικό σκάφος του Μπάλαρντ και συμμετείχε στις έρευνες! Οι δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας που έψαξαν το θέμα, συνάντησαν στόματα κλειστά και αμηχανία των εκπροσώπων των υπουργείων. Μια μυστικότητα κάλυπτε τις έρευνες του Μπάλαρντ και κανείς δεν εξηγούσε το γιατί.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων έβαλε φρένο στην συνεργασία του Ελληνικού κράτους με τον Μπάλαρντ, ο οποίος όμως συνέχισε τις έρευνες του στα όρια των διεθνών υδάτων.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η παραχάραξη της ιστορίας

3
Ο ρόλος των Κουστώ και Μπάλαρντ


Τελικά πίσω από τις έρευνες των Κουστώ, Φαλκώ, και Μπάλαρντ αργότερα, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος σκοπός, πιο σκοτεινός;

Τόσο ο Κουστώ, όσο και ο Μπάλαρντ, εξυπηρετούσαν τις μυστικές υπηρεσίες και αναλάμβαναν ειδικές αποστολές για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού των χωρών τους. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των ξένων δυνάμεων, και ειδικά των αμερικανών, για το ορυκτό μας πλούτο, και ιδιαίτερα για τα πετρέλαια που υπάρχουν στο Αιγαίο. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι το ένα σκέλος.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, είτε αυτοί προέρχονται από την αρχαιότητα (ναυάγια, βυθισμένες πόλεις, κ.α.), είτε είναι πιο σύγχρονοι. Σημαντικές μαρτυρίες για αμύθητους θησαυρούς που κρύβονται στους βυθούς των θαλασσών μας, καθώς και σε υποθαλάσσιες σπηλιές, σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ως παράδειγμα την μαρτυρία για ύπαρξη θαυμαστού αρχαίου ναού σε θαλάσσια σπηλιά κάποιου νησιού των Κυκλάδων, στον οποίοι υπάρχουν τα χρυσά αγάλματα των 12 θεών του Ολύμπου, αλλά και άλλος αμύθητος πλούτος, καθώς και την μαρτυρία ότι ο θησαυρός του Ρόμελ δεν βρίσκεται ποντισμένος στον βυθό της Κορσικής, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά σε κάποια περιοχή των Κυκλάδων (το καθένα από αυτά θα αποτελέσει ξεχωριστό άρθρο μου).

Το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την παραχάραξη της ιστορίας μας. Σε διάφορα φόρα του διαδικτύου συναντούμε αναφορές για τον σκοτεινό ρόλο των Κουστώ και Φαλκώ, και συγκεκριμένα γίνεται λόγος πως ο Κουστώ είχε ποντίσει Φοινικικούς αμφορείς στον βυθό της Πύλου (Ναυαρίνο), ώστε σε μεταγενέστερες έρευνες, όπως αυτές που έκανε ο Φαλκώ στα 1998, να ανασυρθούν και έτσι να «αποδειχτεί» πως στην Πύλο δεν ζούσαν Έλληνες, αλλά Φοίνικες εβραίοι. Επίσης γίνεται λόγος για την πόντιση από τον Κουστώ διαφόρων πλακών με σημιτικές επιγραφές στα παράλια της Κρήτης.

Οι συγκεκριμένες αναφορές στο διαδίκτυο ήταν αρκετές, τα τελευταία χρόνια όμως τις συναντά κανείς αρκετά σπάνια. Γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος, και για τον λόγο αυτό δεν έγινε ευρύτερα γνωστό από την αρχή. Εδώ οφείλω να επισημάνω ότι οι έρευνες μου για τον Κουστώ, μέχρι την στιγμή που ολοκλήρωσα το παρόν άρθρο, δεν έφεραν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα πιο πάνω λεγόμενα, τα οποία και αναφέρω για περεταίρω έλεγχο. Πάντως το ειδικό ενδιαφέρον των Κουστώ και Μπάλαρντ για την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο. Μην ξεχνάτε το ενδιαφέρον αμερικανών και εβραίων για την Κρήτη, η οποία θέλουν να γίνει ανεξάρτητη χώρα και να παραχαράξουν την ιστορία της περνώντας την άποψη πως οι πρώτοι Κρήτες ήταν εβραίοι. Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν για κάποιους ως συνομοσιολογικά σενάρια, και πιθανό να το έβλεπα και εγώ έτσι, αν δεν διάβαζα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», της 22/06/2009, με τίτλο: «Εμφάνισαν τους Μινωίτες ως απογόνους Εβραίων». Τα κύρια σημεία του άρθρου ήταν τα εξής:

«Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κρήτη η δημόσια τοποθέτηση ανώτερης υπαλλήλου - αρχαιολόγου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ενός συναδέλφου της ιδιώτη, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνικότητα των Μινωιτών εμφανίζοντάς τους ως... απογόνους των Σημιτών, Εβραίων...

Στην ομιλία της ενώπιον τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μεταξία Τσιποπούλου είπε ευθέως ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Ελληνες…

…Η ίδια, επιτακτικά και με κατηγορηματικό τρόπο, επέμενε στις απόψεις της και μάλιστα για τους ισχυρισμούς της ζήτησε και τη συνηγορία του συνομιλητή της στο πάνελ, νεαρού αρχαιολόγου, επιμελητή της έκδοσης, κ. Κωστή Χρηστάκη.

«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους οι Μινωίτες ήταν σημιτικό φύλο», είπε με κατηγορηματικό τρόπο και ο δεύτερος ομιλητής.

Οι ατεκμηρίωτες απόψεις των δύο ομιλητών προκάλεσαν δυσφορία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, ενώ το θέμα χθες πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ…»

Έπειτα απ όλα αυτά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις (σε βάθος χρόνου), ώστε να δούμε με τι είδους «ευρήματα» θα προσπαθήσουν κάποια στιγμή να τεκμηριώσουν αυτά τα κατάπτυστα σενάρια.



Πηγές:coinsmania.gr
Τα Νέα, 23/12/1975, 20/11/1976, 27/06/1997, 02/09/1998, 15/09/2004
Το Βήμα, 20/07/1976, 28/11/1976
Βήμαgazino, 16/07/2006
Ελευθεροτυπία, 08/01/2006, 18/06/2006
Αρχιπέλαγος 14/06/2006, 23/06/2006
Έθνος, 22/06/2009
engforum.pravda.ru
http://www.oceanexplorer.noaa.gov
http://www.hoover.org
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η παραχάραξη της ιστορίας

4
Aυτοί οι Μινωίτες έχουν γίνει μήλο της έριδος!!!
Ανέφερε πως σκοπός του ήταν η έρευνα των θαλάσσιων δρόμων των Μινωιτών, οι οποίοι κατά την γνώμη του ήταν Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες!

Να μην ξεχνάμε οτι τους διεκδικούν και οι Εβραίοι!!!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Η παραχάραξη της ιστορίας

5
dominique έγραψε:Aυτοί οι Μινωίτες έχουν γίνει μήλο της έριδος!!!
Ανέφερε πως σκοπός του ήταν η έρευνα των θαλάσσιων δρόμων των Μινωιτών, οι οποίοι κατά την γνώμη του ήταν Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες!

Να μην ξεχνάμε οτι τους διεκδικούν και οι Εβραίοι!!!
Μα επιτέλους ας αποφασίσουν ποιοί είναι οι "ιστορικοί" Εβραίοι !!! Χωρίς γελοιότητες και γενικεύσεις. Και κυρίως με αποδείξεις και όχι βολικές θεωρίες.

Είναι αστείο.

Είναι σα να λέμε ότι οι Σιού ή οι Ντακότα είναι απόγονοι των Αμερικάνων.
Αφένος αυτό το συνονθύλευμα δεν είναι λαός και αφετέρου είναι πολύ πρόσφατο συνονθύλευμα.

Το καλό είναι ότι και οι πέτρες μας μιλούν, η ελληνική γη μιλάει και παρέχει αποδείξεις, όχι γελοίες θεωρίες.
DNA λέγεται και μπορεί πλέον να αποδείξει, εάν οι Μινωίτες έχουν κοινά με τους Εβραίους (εδώ ξεκαρδίζονται) ή με τους Έλληνες.
Αυτό το εβραικό συνονθύλευμα, η σάρα και η μάρα, κυριολεκτικά, ας βρει ποιοί είναι οι πατεράδες του, ας τους οργανώσει και σε ομάδες, για καλύτερη μελέτη.

Μήπως η "πολυπολιτισμικότητα" τελικά βρίσκεται στα γονίδια τους και για αυτό μας πρήζουν με αυτήν ? :blue
Όχι, δεν θα πάρουμε. :no Εμείς ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια μας. :flag
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η παραχάραξη της ιστορίας και του πολιτισμού”