Ημερομηνία : 29 Φεβ 2020, 00:28


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το BBC αφαίρεσε τους όρους ‘προ Χριστού’ και ‘μετά Χριστόν’!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2011, 00:34 
Αφυπνισμένος
Αφυπνισμένος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 02 Ιουν 2010, 11:25
Δημοσ.: 211
Thanks:
Thanked:
time στο post
Σχ.ΚΟ: Μετά την Αυστραλή πρωθυπουργό σειρά πήρε το - αντιχριστιανικό - BBC και προφανώς, έπεται συνέχεια.

Η χριστιανόφοβη πολιτική ορθότητα σαρώνει στην παραπαίουσα Δύση (και ύστερα μας φταίνε οι μουσουλμάνοι… )


Για «παράλογη πολιτική ορθότητα» κατηγορείται το BBC, μετά την αφαίρεση από το λεξιλόγιό του, των όρων προ Χριστού (π.Χ.) και μετά Χριστόν (μ.Χ.),προκειμένου να «μην προσβληθούν οι μη χριστιανοί».

Το κανάλι έχει αντικαστήσει το γνωστό μ.Χ. (Anno Domini στα αγγλικά) και το π. Χ. με τους ασαφείς όρους Κοινή Εποχή (Common Era) και Προ ΚοινήςΕποχής (Before Common Era).
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές του BBC, όπως το ‘University Challenge’, που παρουσιάζει ο Jeremy Paxman και το ‘In Our Time’ του Radio 4, με τον Melvyn Bragg, είναι δύο από τα πολλά προγράμματα πουχρησιμοποιούν τις νέες περιγραφές.

Το τμήμα θρησκευτικών και ηθικής του BBC, λέει ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί η προσβολή των μη χριστιανών.
«Tο BBC έχει δεσμευτεί να είναι αμερόληπτο (sic). Είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε όρους που δεν προσβάλλουν ή αποξενώνουν τους μη χριστιανούς» αναφέρει.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές, τα BCE / CE (Πριν από την Κοινή Εποχή / Κοινή Εποχή) χρησιμοποιούνται ως θρησκευτικά ουδέτερη εναλλακτική λύση των π.Χ. / μ.Χ. "

Αλλά η κίνηση έχει εξοργίσει τους Χριστιανούς, έχει προκαλέσει απορία σε άλλους θρησκευτικούς ηγέτες και έχει χαρακτηρισθεί ως ‘περιττή’ από το Plain English Campaign. Οι επικριτές λένε ότι οι νέοι όροι δεν έχουν νόημα επειδή, ακριβώς όπως και τα μ.Χ. και π.Χ., υποδηλώνουν τα χρόνια σε σχέση με τη ζωή του Χριστού.
Η ιστοσελίδα του BBC για τη Θρησκεία και την Ηθική, με επικεφαλής τον αρχισυντάκτη Aaqil Ahmed, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, είναι γεμάτη με αναφορές στην κοινή εποχή και πριν από την κοινή εποχή

Ο Δρ Michael Nazir-Ali, ο Επίσκοπος του Ρότσεστερ, δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό ισοδυναμεί με μία ανόητη υποτίμηση της χριστιανικής βάσης του πολιτισμού, της γλώσσας και της ιστορίας μας. Οι αλλαγές αυτές είναι περιττές και δεν θα πετύχουν αυτό που θέλει το BBC να πετύχει.

«Είτε χρησιμοποιήσετε το Κοινή Εποχή ή το Anno Domini, η ημερομηνία στην πραγματικότητα παραμένει η ίδια και το σημείο αναφοράς εξακολουθεί να είναι η γέννηση του Χριστού."
Η Marie Clair της ‘Plain English Campaign’ δήλωσε: «Όπως με τιςπερισσότερες πολιτικώς ορθές καινοτομίες, είμαι βέβαιη ότι αυτό έγινε με τις καλύτερες προθέσεις. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε ποιο είναι το νόημα των αλλαγών, αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν τους νέους όρους. Ακούγεται σαν αλλαγή μόνο για χάρη της αλλαγής. "

Οι όροι δεν περιορίζονται σε θρησκευτικές εκπομπές και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και σε δελτία ειδήσεων. Μερικές εκθέσεις αναφέρουν τη σύγχυση με την εναλλαγή και των δύο όρων στην ίδια θέση.

Ένα ρεπορτάζ σχετικά με τα ιστορικά μνημεία στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, ενημέρωσε τους θεατές ότι το Όρος του Ναού, ένας ιερός τόποςγια τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, χτίστηκε το 70 μ.Χ. (Κοινής Εποχής)», ενώ ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για το λιβάνι έκανε αναφορά στο 7000 π.Χ., και μετά υπήρχε περιγραφή ενός άλλου γεγονότος ότι πραγματοποιήθηκεστο 1ο αιώνα π.Κ.Χ..

Οι ιστοσελίδες Learning and GCSE Bitesize, που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, χρησιμοποιούν επίσης, τους όρους και συμβουλεύουν ότι το«BCE / CE» είναι τώρα πιο αποδεκτά από ένα μεγάλο αριθμό θρησκευόμενων.

Οι παρουσιαστές και οι παραγωγοί του BBC χρησιμοποιούν τη φράση στα blogs τους. Πέρυσι, ο ανταποκριτής από τη Βόρειο Ιρλανδία, William Crawley,ανέφερε ότι η κατασκευή του Ναού του Σολομώντα έγινα στα 950 Π.Κ.Χ. περίπου.

Πολλές φορές, οι τηλεθεατές δεν έχουν ιδέα γιατί οι παρουσιαστέςχρησιμοποιούν τους νέους όρους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το BBC έχει προκαλέσει διαμάχη για την χρήση ξένης γλώσσας για να προωθηθεί μια πολιτικώς ορθή, φιλευρώφιλη ατζέντα.

Αρκετοί διακεκριμένοι Χριστιανού έχουν επιτεθεί στην εταιρεία γιαεξοβελισμό του χριστιανισμού.
Ο αιδ. Peter Mullen, Αγγλικανός, δήλωσε: «Πρόκειται για παράλογη πολιτική ορθότητα και αυτοί οι νέοι όροι δεν σημαίνουν τίποτα σε κανέναν.

«Νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πως το BBC προσπαθεί να υπονομεύσει τον Χριστιανισμό προωθώντας μια επιθετική εκκοσμίκευση.

«Θα ήμουν πολύ έκπληκτος εάν κάποια άλλη θρησκεία είχε διαμαρτυρηθεί για τη χρήση του Anno Domini και προ Χριστού."

Η Ann Widdecombe, Καθολική και πρώην υπουργός με τους Συντηρητικούς, είπε: «Νομίζω ότι αυτό που το BBC κάνει είναι προσβλητικό για τους Χριστιανούς. Απορρίπτουν όρους που χρησιμοποιούνται για αιώνες και πουείναι πολύ καλά κατανοητοί.

«Πιο θα είναι το επόμενο βήμα; Ξεφορτωθείτε όλο το ημερολόγιο καθώς έχει τις ρίζες του στον Χριστιανισμό;
Αρκετοί από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του BBC είπαν ότι δεν είδαν κανένα πρόβλημα με το καθιερωμένο σύστημα του π.Χ. και μ. Χ.

Ο John Humphrys, που παρουσιάζει το πρόγραμμα Today από το Radio 4, είπε: «Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το μ.Χ. και π.Χ. Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

«Πρόκειται για όρους που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν και είναι σαφές ότι είναι κατανοητοί», λέει ο ιστορικός Simon Shems, ο οποίος έχειπαρουσιάσει πολλά πρόγραμμα για το BBC. Και συνεχίζει : «Ως Εβραίος δεν έχω κανένα πρόβλημα με το AD και το BC. Όμως, οι όροι Κ.Χ. και Π.Κ.Χ. χρησιμοποιούνται συχνά σε εβραϊκούς κύκλους.
Άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν διαφορετικές γνώμες.

Ο Δρ Ghayasuddin Siddiqui, του μουσουλμανικού Ινστιτούτου, είπε: «Δεν ξέρω κάποιον να έχει προσβληθεί από το μ.Χ. και το π.Χ., οπότε γιατί να τααλλάξουν»;

Αλλά ο Ραβίνος Jonathan Romain, από την Συναγωγή Maidenhead, είπε ότι θα μπορούσε να δει τη λογική πίσω από την αλλαγή.
Είπε: «Το μετά Χριστόν είναι μια θρησκευτική άποψη που δεν γίνεται αποδεκτή από πολλούς σε όλο τον κόσμο, ή ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλλαγή σε BCE και CE είναι απλά πιο περιεκτική. "


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

_________________
No Ctrl + Z\n\nhttp://www.youtube.com/watch?v=RqCq1u3XkkQ


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το BBC αφαίρεσε τους όρους ‘προ Χριστού’ και ‘μετά Χριστόν’!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Οκτ 2011, 13:14 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Η ημερολογιακή πρακτική που έκανε αναγκαίο τον όρο "κοινή χρονολογία" είναι το σύστημα αρίθμησης των ετών με εκκίνηση το έτος που υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς. Ωστόσο η εκτίμηση εκείνη αποδείχτηκε ανακριβής, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ο Ιησούς γεννήθηκε περίπου το 2 με 7 Π.Κ.Χ. Το ημερολογιακό σύστημα βάσει της γέννησης του Ιησού επινοήθηκε από τον μοναχό Διονύσιο τον Μικρό το έτος 525 κατόπιν εντολής του Πάπα Ιωάννη Α’ χρησιμοποιώντας τη λατινική συντομογραφία A.D. (στη λατινική, anno Domini, που σημαίνει στο έτος του Κυρίου [μας], το οποίο στην ελληνική γραμματεία αντιστοιχήθηκε με το "μ.Χ.", μετά Χριστόν) για τον προσδιορισμό των ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι όροι δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για αιώνες καθώς γύρω στον όγδοο αιώνα άρχισε η ευρύτερη χρήση τους. Ο πρώτος χρονικογράφος που χρησιμοποίησε τον όρο "A.D." ("μ.Χ.") ήταν ένας αφρικανός ιστορικός του έβδομου αιώνα. Λίγο αργότερα, ο αγγλοσάξωνας ιστορικός και θεολόγος Βέδας έκανε χρήση του λατινικού όρου "ante incarnationis dominicae" (που σημαίνει "πριν την ενσάρκωση του Κυρίου") η οποία αποτελεί αντίστοιχο αντίστοιχο του όρου B.C. (π.Χ.) για να προσδιορίσει τα έτη που προηγούνται του πρώτου έτους αυτής της περιόδου, στο έργο του Εκκλησιαστική Ιστορία του Αγγλικού Λαού.

Ο όρος "κοινή χρονολογία/εποχή" αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο αναφοράς σε αυτή την χρονική περίοδο. Σύμφωνα με αυτή την ονοματολογική σύμβαση, η Γαλλική επανάσταση έγινε το έτος 1789, και ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι το έτος 1969. Όσοι χρησιμοποιούν την ονοματολογία της «κοινής χρονολογίας» θεωρούν ότι αυτές είναι χρονολογίες «της κοινής [μας] χρονολογίας».

Όταν χρησιμοποιείται ως αντικατάσταση της σήμανσης "π.Χ./μ.Χ", ο όρος «της κοινής [μας] χρονολογίας» συντομογραφείται ως «Κ.Χ.», και είναι το ακριβές αριθμητικό αντίστοιχο του «μ.Χ.» . Αντίστοιχα, η περίοδος πριν από την κοινή μας χρονολογία καλείται «Π.Κ.Χ.» (πριν την Κοινή [μας] Χρονολογία), και είναι το ακριβές αντίστοιχο του «π.Χ.» Και στις δύο περιπτώσεις, η συντομογραφία τοποθετείται μετά το έτος, οπότε γράφουμε πως ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 Π.Κ.Χ. (ή, 384 π.Χ.) και ότι η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε το έτος 1821 Κ.Χ. (ή, 1821 μ.Χ.).

Χρήση

Σύγχρονοι Ιουδαίοι[3], Μουσουλμάνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι[4] Μάρτυρες του Ιεχωβά[5], Μεννονίτες[6] και άλλων αποχρώσεων συγγραφείς, λόγιοι, θεολόγοι και άλλοι προτιμούν αυτή την ουδέτερη χρονολογική σήμανση "Π.Κ.Χ./Κ.Χ.", ή τον παρόμοιο όρο "Χριστιανική εποχή" ("C.E.", ή "Χ.Ε."). Πολλοί ακαδημαϊκοί στα πεδία της Ιστορίας, της θεολογίας[7], της αρχαιολογίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα σήμανσης τις πρόσφατες δεκαετίες.

Οι περισσότερο εμφανείς χρήσεις της σημειολογίας της Κοινής Χρονολογίας έκαναν την εμφάνισή τους πρόσφατα σε μεγάλα μουσεία στον αγγλόφωνο κόσμο: το καναδικό Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο υιοθέτησε το σύστημα της Κοινής Χρονολογίας το 2002[8], το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κ.α., αν και ανεξάρτητα μουσεία δεν υποχρεούνται να την χρησιμοποιούν[9]. Ακόμη, πολλοί συγγραφικοί οδηγοί τώρα προτιμούν ή επιβάλουν την χρήση της [10][11][12][13][14]. Ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι αναφέρονται σε χριστιανικές εκκλησίες την καθιστούν υποχρεωτική: για παράδειγμα, αυτός του Επισκoπικού Αββαείου του Μαίρυλαντ[15].

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση της σήμανσης ΠΚΧ/ΚΧ είναι αυξανόμενη στη βιβλιογραφία. Χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο Κολεγίων (College Board) στα τεστ ιστορίας, όπως επίσης και σε εκδόσεις της National Geograpic Society και από το Αστεροσκοπείο των Η.Π.Α. Το History Channel χρησιμοποιεί επίσης αυτή την σήμανση σε κάποια από τα θέματά του.

Βικιπαίδεια

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Ανταρκτική: Ανησυχία για τους πάγους!
Δ. Συζήτηση: Γενικά θέματα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
65 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερ
Δ. Συζήτηση: Σαν σήμερα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
Χιλιάδες άνθρωποι εμφυτεύουν τσιπ στο σώμα τους!
Δ. Συζήτηση: Βιντεάκια για τη Νέα Τάξη
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Ραββίνος Συμεών: "Μισούμε τους Έλληνες" - Αυτές τις ανθελληνικές δηλώσεις τις γνωρίζει η Ελληνική κυβέρνηση και το Europ
Δ. Συζήτηση: Ελληνοεβραικά
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 2
Δεν έμαθαν να καταθέτουν… τους τα κατάθεταν άλλοι!
Δ. Συζήτηση: Το παρακράτος και η διαβρωμένη πολιτική
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr