Ημερομηνία : 21 Φεβ 2019, 00:44


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Περί της ιθαγένειας των μεταναστών
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2010, 14:25 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9068
Thanks:
Thanked:
time στο post
Περί της ιθαγένειας των μεταναστώνΣεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙεροθέουΠηγή: Εφημερίδα «Απογευματινή», 23/01/2010.
Το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο. Δεν αντιμετωπίζεται με μερικές αποσπασματικές και συνθηματολογικές δηλώσεις, όπως δυστυχώς συχνά γίνεται στην πατρίδα μας.

Θα ήθελα να καταθέσω ευσύνοπτα τις προσωπικές μου απόψεις, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη Συνοδική απόφαση για το θέμα αυτό. Τονίζω δύο σημεία.

Το πρώτο ότι άλλος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος ο ρόλος της Πολιτείας. Κατ' επέκταση άλλη γλώσσα χρησιμοποιεί η Εκκλησία και άλλη γλώσσα η Πολιτεία.

Η Πολιτεία με τους μηχανισμούς που έχει διερευνά ποιος έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήση την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να αλλοιωθή εθνολογικά. Το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήση είναι το εξής: Θα αδιαφορήση για το θέμα και θα δημιουργηθούν πολιτιστικά γκέτο η θα εντάξη δημιουργικά στον δικό της πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο τους μετανάστες;

Η Εκκλησία όμως έχει άλλο ρόλο και άλλη γλώσσα, δηλαδή αποδέχεται τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα Θεού, του δείχνει αγάπη και όταν θέλη να γίνη μέλος της τον αποδέχεται με πνευματικές προϋποθέσεις και όχι με κοινωνικά, πολιτικά και εθνικιστικά κριτήρια. Η Εκκλησία είναι εναντίον του ρατσισμού και του εθνοφυλετισμού, τον οποίον θεωρεί αίρεση. Άλλωστε η Εκκλησία είναι πνευματικό Νοσοκομείο που θεραπεύει τον κάθε άνθρωπο που θέλει να θεραπευθή. Συμβαίνει ό,τι και με τα Νοσοκομεία του σώματος. Είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε όποιον πονάει, υποφέρει και θέλει να θεραπευθή.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι η πρόθεση της Πολιτείας να δώση ελληνική ιθαγένεια σε μερικούς που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Κανένα γεγονός δεν είναι από μόνο του άσπρο η μαύρο. Οι απόλυτες διαχωριστικές γραμμές δείχνουν μια πουριτανική νοοτροπία. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να αποδεχθώ την άποψη ότι όλοι οι μετανάστες είναι επικίνδυνοι για την Πολιτεία μας και όλοι οι πολιτογραφημένοι Έλληνες είναι τίμιοι και νομοταγείς πολίτες.

Θα πρέπει να μελετηθή σοβαρά το θέμα αυτό από νομικούς, κοινωνιολόγους, εθνολόγους, ψυχολόγους, πολιτικούς κλπ., δηλαδή επιστήμονες που γνωρίζουν τα θέματα, έχουν αντικειμενική γνώση και δεν άγονται και φέρονται από προσωπικές τραυματικές εμπειρίες. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξετασθή τι ακριβώς είναι η «πολιτισμική πρόσκτηση» η αφομοίωση και τι ακριβώς είναι η δημιουργία «πολιτισμικών υβριδίων» η συγκρητισμός.

Άλλωστε, και η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει τα σχετικά με την κτήση της ιθαγένειας και τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης. Δεν ξεκινάει τώρα το θέμα από μηδενική βάση, όπως φαίνεται ότι μερικοί υπονοούν.

Και μια γενική παρατήρηση. Η ανωτερότητα κάθε πολιτισμού αποδεικνύεται από το κατά πόσον έχει την δυνατότητα να αφομοιώνη δημιουργικά άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις, χωρίς να αλλοιώνεται και να απο-εκπολιτίζεται ο ίδιος.

Συχνά υποστηρίζουμε με επιχειρήματα ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει μεγάλη δύναμη, γονιμοποίησε άλλες παραδόσεις, όπως την ρωμαϊκή, άντεξε σε Τουρκοκρατία, Φραγκοκρατία κλπ. Οι ενδεχόμενες φοβίες δείχνουν ότι αμφιβάλλουμε για την δύναμη και την γονιμότητα του πολιτισμού μαςoodegr.com

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περί της ιθαγένειας των μεταναστών
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2010, 18:35 
Σκεπτόμενος
Σκεπτόμενος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 12 Σεπ 2009, 17:08
Δημοσ.: 38
Τοποθεσια: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Thanks:
Thanked:
time στο post
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ KEVIN RUD!!!!!!

«Οι μετανάστες, και όχι οι Αυστραλοί, είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν. Έτσι είναι, και άμα τους αρέσει! Βαρέθηκα να ανησυχούμε σε αυτή τη χώρα μήπως προσβάλλουμε ένα άτομο ή την κουλτούρα του. Από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Bali, η πλειοψηφία των Αυστραλών ένιωσε ένα κύμα πατριωτισμού.
Η κουλτούρα μας εξελίχθηκε σε δύο αιώνες γεμάτους αγώνες, προσπάθειες και νίκες από εκατομμύρια άντρες και γυναίκες που επιζητούσαν την ελευθερία.
Η κύρια γλώσσα που μιλάμε είναι τα Αγγλικά. Όχι τα Ισπανικά,τα Λιβανέζικα, τα Αραβικά, τα Κινέζικα, τα Γιαπωνέζικα, τα Ρώσικα ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Οπότε, αν θέλετε να γίνετε μέρος της κοινωνίας μας, μάθετε τη γλώσσα μας!
Οι περισσότεροι Αυστραλοί πιστεύουν στο Θεό.
Αυτό δεν είναι κάποιο Χριστιανικό, ακροδεξιό, πολιτικό κίνημα, αλλά γεγονός: Χριστιανοί, άντρες και γυναίκες, με Χριστιανικές αρχές, ίδρυσαν αυτή τη χώρα, και αυτό είναι καθαρά καταγεγραμμένο. Αρμόζει, λοιπόν, να το δείχνουμε πάνω στους τοίχους των σχολείων μας.
Αν ο Θεός μας σας προσβάλλει, σας προτείνω να βρείτε άλλο μέρος του κόσμου για να ζήσετε, διότι εμάς ο Θεός είναι μέρος της κουλτούρας μας. Θα δεχτούμε αυτά που πιστεύετε, χωρίς ερωτήσεις. Αυτό που ζητάμε είναι να δεχτείτε κι εσείς αυτό που πιστεύουμε εμείς, και να ζήσετε μαζί μας με αρμονία, χαρά και ειρήνη.
Αυτή είναι η δική μας χώρα, η δική μας γη και ο δικός μας τρόπος ζωής, και θα σας προσφέρουμε κάθε ευκαιρία να τα απολαύσετε κι εσείς.
Όμως, μόλις χορτάσετε να παραπονιέστε, να γκρινιάζετε και να μουρμουρίζετε για τη σημαία μας, τον όρκο πίστης στη χώρα μας που δίνετε όταν παίρνετε την υπηκοότητα, τα χριστιανικά μας πιστεύω, τον τρόπο ζωής μας, τότε σας ενθαρρύνω να εκμεταλλευτείτε μια άλλη μεγάλη ελευθερία της Αυστραλίας:
Το δικαίωμα να φύγετε!
Αν δεν είσαστε ευχαριστημένοι, τότε φύγετε!
Δε σας φέραμε εδώ με το ζόρι.
Εσείς διαλέξατε να έρθετε.
Οπότε, δεχτείτε τη χώρα που εσείς διαλέξατε!»

Εμείς εδω στην Ελλάδα είμαστε υπερδημοκράτες,αντιρατσιστές και φιλελεύθεροι. Αλήθεια τί σημαίνουν αυτές οι λέξεις για τους σημερινούς Ελληνες?
Οι Ελληνες σήμερα εχουν ξεχάσει εντελώς τους αγώνες των ηρώων μας το 1821 1912 και 1940 και μάλιστα κάποιοι μέσα απο blogs και forum βρίζουν,ατιμάζουν και απαξιούν αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τις ζωές τους για ΕΜΑΣ.
Εάν όμως αυτοί οι ήρωες δεν έκαναν αυτά που έκαναν και άφηναν στο έλεος του κάθε κατακτητή την Ελλάδα ΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ???Θα υπήρχαμε?Θα μιλούσαμε Ελληνικά?
Θα χαρώ πάρα πολύ οι σημερινοί λαθρομετανάστες να πάρουν τις δουλειές των ηλίθιων νεοελλήνων φιλελεύθερων,να δημιουργήσουν συμμορίες και να σκοτώνουν όποιον γουστάρουν ανεξέλεγκτα,να αναγκάσουν τα παιδιά τους να πάρουν ναρκωτικά και να πέσουν στο βούρκο,να βιάσουν τις κόρες τους και να τις παρατάνε μετά με ενα μιγαδάκι στην αγκαλιά,να μαχαιρώσουν τους γονείς τους για 100 ευρώ και ότι άλλο θα γίνει δίνοντάς τους ελευθερία κινήσεων και ατιμωρησία.
Τότε ακόμα θα μιλάνε για αντιρατσιστές,ελευθερία των μεταναστών και πολιτογράφησή τους?
Φαίνομαι πολύ κυνικός αλλά εκεί που καταντήσαμε σαν λαός αυτό ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

_________________
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ.\nhttp://tsolias-travels.blogspot.com/


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περί της ιθαγένειας των μεταναστών
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2010, 20:05 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12062
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Πολλοί αντιρατσιστες τις βγάζουν ψευδεις αυτες τις δηλώσεις,ισως επειδη δεν συμφέρει!
Πάντως ψευδείς ή οχι λένε πολλές αλήθειες....

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Ο καλός Σαμαρείτης των μεταναστών
Δ. Συζήτηση: Αλληλοβοήθεια
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Περί των λεγόμεων ασυμφωνιών των ευαγγελίων.Η ανάσταση του Χριστού.
Δ. Συζήτηση: Ανάγνωση και ερμηνεία της Αγίας Γραφής
Συγγραφέας: grecko
Απαντησεις: 3
Θέματα κατήχησης,αυτά που δεν μάθαμε.Περί Θείας Κοινωνίας.
Δ. Συζήτηση: Δογματική, μυστήρια και εορτές
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Περί Ελληνικών ονομάτων
Δ. Συζήτηση: Η Ελληνική Γλώσσα
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 2
Συμφωνείτε με την παραχώρηση Ελληνικής ιθαγένειας;
Δ. Συζήτηση: Ψηφοφορίες
Συγγραφέας: Λέων
Απαντησεις: 7


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr