Ημερομηνία : 24 Αύγ 2019, 03:37


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τι συνέβη στην Παγκόσμια Υπερθέρμανση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Δεκ 2009, 12:08 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 10 Αύγ 2009, 11:24
Δημοσ.: 7864
Thanks:
Thanked:
time στο post
Τι συνέβη στην Παγκόσμια Υπερθέρμανση;

What happened to global warming?

Άρθρο του Paul Hudson, κλιματικού ανταποκριτή στο BBC News.


Η παραπάνω επικεφαλίδα μπορεί να σας φαίνεται περίεργη, όσο περίεργο μπορεί να σας φανεί το γεγονός ότι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ήταν το 2008 ούτε το 2007, αλλά το 1998.Κι όμως είναι αλήθεια. Για τα τελευταία 11 χρόνια δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.Και τα μοντέλα που έχουμε για το κλίμα δεν το προέβλεψαν, αν και οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το αέριο που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, συνέχισε να αυξάνεται.


Τι στο καλό συμβαίνει λοιπόν;


Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι με πάθος και συνέπεια υποστηρίζουν ότι η επιρροή του ανθρώπου στο κλίμα μας έχει υπερεκτιμηθεί, λένε ότι το είδαν να έρχεται.


Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν φυσικές κύκλοι, στους οποίους δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, που υπαγορεύουν πόσο ζεστός είναι ο πλανήτης. Αλλά ποιες είναι οι αποδείξεις για αυτό;

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο πλανήτης μας θερμάνθηκε γρήγορα.


Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε προέρχεται εξαιτίας της αυξανόμενης δραστηριότητας του Ήλιου. Άλλωστε το 98% της θέρμανσης της Γης προέρχεται από τον Ήλιο.


Όμως, η έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια, και δημοσιεύθηκε από την Βασιλική Εταιρία (Royal Society), φαίνεται να αποκλείει την επιρροή από τον Ήλιο.


Η κύρια προσέγγιση που έκαναν οι επιστήμονες ήταν απλή: να εξετάσουν την ηλιακή δραστηριότητα και την ένταση των κοσμικών ακτινών τα τελευταία 30-40 χρόνια, και να συγκρίνουν τις τάσεις αυτές με το γράφημα για την παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας.

Και τα αποτελέσματα ήταν σαφή. "Η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 20 με 40 χρόνια δεν μπορεί να έχει προκληθεί από την ηλιακή δραστηριότητα", δήλωσε ο Δρ Piers Forster από το Πανεπιστήμιο του Leeds, κορυφαίος συνεργάτης στην φετινή Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).


Αλλά ένα ηλιακός επιστήμονας, ο Piers Corbyn από το Weatheraction, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μακρά πρόγνωση του καιρού, διαφωνεί.


Ισχυρίζεται ότι η επιρροή που έχει ο Ήλιος μας επηρεάζει πολύ περισσότερο από ό, τι είναι σήμερα αποδεκτό, σε τέτοιο βαθμό που λέει ότι είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για ό, τι συμβαίνει στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.


Είναι ενθουσιασμένος από αυτό που έχει ανακαλύψει ότι σχεδιάζει να πει η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μια διάσκεψη στο Λονδίνο στο τέλος του μήνα.


Είναι τόσο ενθουσιασμένος από αυτό που έχει ανακαλύψει που σχεδιάζει να το πει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα σε μια διάσκεψη στο Λονδίνο στο τέλος του μήνα.

Αν βγει σωστός, αυτό θα μπορούσε να φέρει μία επανάσταση σε όλο το ζήτημα.Οι κύκλοι των ωκεανών


Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι αυτό που συμβαίνει με τους ωκεανούς μας. Είναι οι μεγάλες αποθήκες θερμότητας της Γης.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή Don Easterbrook από το Western Washington University, τον περασμένο Νοέμβριο, οι ωκεανοί και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συσχετίζονται.


Οι ωκεανοί, λέει, έχουν ένα κύκλο όπου θερμαίνονται και ψύχονται κυκλικά. Το πιο σημαντικό είναι η δεκαετής ταλάντωση του Ειρηνικού (Pacific decadal oscillation - PDO).


Για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 και του 1990, ήταν σε ένα θετικό κύκλο, που σημαίνει θερμότερο από το μέσο όρο. Και τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων αποκάλυψαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν επίσης πολύ ζεστές.Αλλά τα τελευταία χρόνια (ο Ειρηνικός) έχει χάσει τη θερμότητά του και άρχισε πρόσφατα να κρυώνει.


Αυτοί οι κύκλοι στο παρελθόν είχαν διάρκεια για περίπου 30 χρόνια.


Ώστε θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πορεία και η παγκόσμια θερμοκρασία;

Η παγκόσμια ψύξη από το 1945 ως το 1977 συνέπεσε με έναν από αυτούς τους κρύους κύκλους του Ειρηνικού.Ο Καθηγητής Easterbrook λέει: "Η ψυχρή φάση του PDO έχει αντικαταστήσει την θερμή φάση στον Ειρηνικό Ωκεανό, βεβαιώνοντάς μας ουσιαστικά για μία περίοδο περίπου 30 χρόνων παγκόσμιας ψύξης."


Έτσι τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απόδειξη ότι είχαν δίκιο όλα αυτά τα χρόνια.

Λένε ότι υπάρχουν τόσες πολλές άλλες φυσικές αιτίες για την θέρμανση και την ψύξη του πλανήτη, ώστε ακόμη και αν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πολύ μικρό μερίδιο ευθύνης σε σχέση με τη φύση.

Αλλά εκείνοι οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι εξίσου παθιασμένοι με την επίδραση του ανθρώπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη υποστηρίζουν ότι και η δική τους επιστήμη είναι σταθερή.

Η αρμόδια βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Hadley Centre, που είναι υπεύθυνο για τις μελλοντικές προβλέψεις του κλίματος, λέει ότι οι αλλαγές στον Ήλιο και οι κύκλοι των ωκεανών, δεν είναι κάτι καινούργιο στα μοντέλα του κλίματος.

Στην πραγματικότητα, το Κέντρο λέει ότι είναι απλά μόνο δύο από την πληθώρα των γνωστών παραγόντων που επηρεάζουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες - τα οποία αξιολογηθεί από το μοντέλα του.

Επιπλέον, λένε οι επιστήμονες του Met Office, ότι οι θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί σε ευθεία γραμμή, και ότι πάντα θα υπάρχουν περίοδοι βραδύτερης αύξησης της θερμοκρασίας, ή ακόμη και προσωρινής ψύξης.

Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας, λένε, είναι η μακροπρόθεσμη τάση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Και ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Met Office, είναι σαφώς αυξημένη.


Για να μπερδευτούμε με το θέμα ακόμη περισσότερο, τον περασμένο μήνα, ο Mojib Latif, ένα μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), είπε ότι μπορεί πράγματι να είμαστε σε μια περίοδο ψύξης θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα 10-20 χρόνια.


Ο Καθηγητής Latif βασίζεται στο Ινστιτούτο Leibniz των Θαλασσίων Επιστημών (Leibniz Institute of Marine Sciences) στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία που είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα του κλίματος του πλανήτη.

Όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει γίνει σκεπτικιστής. Πιστεύει ότι αυτή η ψύξη θα είναι προσωρινή, πριν η συντριπτική δύναμη της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη επιβεβαιωθεί.


Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια;

Και οι δύο πλευρές έχουν πολύ διαφορετικές προβλέψεις. Η Met Office λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να επανέλθει γρήγορα και έντονα.

Προβλέπει ότι από το 2010 μέχρι το 2015 τουλάχιστον το ήμισυ του χρόνου θα είναι θερμότερο από το σημερινό θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί (1998).


Οι σκεπτικιστές διαφωνούν. Επιμένουν ότι είναι απίθανο οι θερμοκρασίες να φτάσουν στα μεγάλα ύψη του 1998 τουλάχιστον μέχρι το 2030 το νωρίτερο. Είναι δυνατόν, λένε, λόγω των ηλιακών κύκλων και των κύκλων των ωκεανών, να είναι περισσότερο πιθανή μια περίοδος παγκόσμιας ψύξης.


Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Φαίνεται ότι η συζήτηση για το τι προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει ακόμα πολύ δρόμο. Πάντως, κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτή συζήτηση έχει ήδη «ανάψει» (... it is hotting up. .).

[video]http://www.youtube.com/watch?v=_6zSLQA-BrY&feature=player_embedded[/video]


Climate Change Debate Sky TV - Piers Corbyn & John Ackers - 19th Oct 2009

_________________
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία!\nΤο θέμα λοιπόν, δεν είναι να έχεις γνώμη...Το θέμα είναι, να έχεις γνώση!\n\nΈχουν αγιοποιήσει την άποψη κι ο καθένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τη δική του... καθώς "ως γνωστόν"..."κάθε άποψη είναι σεβαστή"! \nΌχι, ρε φίλε! Εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ την άποψή σου..."γιατί έτσι"!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι συνέβη στην Παγκόσμια Υπερθέρμανση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Δεκ 2009, 14:26 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ούτε αυτοι δεν ξέρουν που πανε τα τεσσερα..πως βγαινουν καποιοι με τοση σιγουρια και μιλανε για υπερθερμανση?

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αυστραλία!
Δ. Συζήτηση: Θεματολογία περί Μέγα Αλέξανδρου
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Απο την φάρμα των ζώων,στην φάρμα των ανθρώπων!
Δ. Συζήτηση: Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 0
Ανησυχεί το ΔΝΤ και εστιάζει σε εννέα σημεία την πιθανή του αποτυχία στην Ελλάδα
Δ. Συζήτηση: Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Σκληρή κόντρα στρατηγών-Ερντογάν στην Άγκυρα - Φοβάται η Αθήνα ότι θα ξεσπάσουν στο Αιγαίο
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: King Minos
Απαντησεις: 6
ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Με ρουκέτες χτύπησε η Hamas τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην Dimona
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 1


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr