Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

1
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς πόρους μπορεί να προκαλέσει εμπόλεμες συρράξεις κοντά στα ρωσικά σύνορα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό ασφαλείας ως το 2020.

Το κείμενο δεν αναφέρει ρητά τις ΗΠΑ, αλλά διαπνέεται από έντονο πνεύμα αντιπαλότητας προς τη μοναδική (;) υπερδύναμη.

Παρότι μεγάλο μέρος της ρωσικής συνοριογραμμής, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, εκτείνεται κατά μήκος της Κίνας, η Ρωσία συνεργάζεται μαζί της στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Σανγκάης, όπου συμμετέχουν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Γι' αυτό η κλειστή ομάδα εξουσίας που χαράζει τη ρωσική στρατηγική (πολιτικοί, στρατιωτικοί σύμβουλοι και αναλυτές, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) προτείνει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία, με προφανή στόχο τον περιορισμό της διεθνούς επιρροής των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής θα επικεντρωθεί στην απόκτηση ενεργειακών πηγών. Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού δεν πρέπει να αποκλειστεί η χρήση στρατιωτικής βίας, που θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της», τονίζει το έγγραφο του Κρεμλίνου. Αναφέρει μάλιστα αναλυτικά τις πιθανές εστίες συγκρούσεων: Μέση Ανατολή, Θάλασσα του Μπάρεντς, Αρκτικός Κύκλος, Κασπία Θάλασσα και Κεντρική Ασία.

Η... σύμπτωση
Κατά σύμπτωση σε όλα τα μέτωπα υπάρχει έντονος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, επεισόδιο του οποίου υπήρξε και ο περσινός πόλεμος της Γεωργίας και η ισορροπία τρόμου κατά μήκος της νοητής γραμμής Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν.

Πέρα από την ενέργεια η ρωσική έκθεση προβλέπει ένταση του διακρατικού ανταγωνισμού για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και την καλλιεργήσιμη γη, ενώ περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική κρίση. «Οι διεθνείς επιπτώσεις της μπορούν να συγκριθούν με τα ερείπια που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας», υπογραμμίζεται. «Συνιστά απειλή και για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».

Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας φυσικού αερίου και ο δεύτερος πετρελαίου, ενώ προβάλλει ισχυρές διεκδικήσεις στα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Βόρειου Πόλου.

Ο πρωθυπουργός Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας. Επιπλέον η Μόσχα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πρόσφατη ευρωτουρκική συμφωνία για τον νότιο αγωγό Nabucco, που θα μεταφέρει στη Δυτική Ευρώπη το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν χωρίς ρωσική διαμεσολάβηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

Έθνος
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

2
Μαίνεται ο πόλεμος των αγωγών

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κομφούζιο επικρατεί στη διεθνή σκηνή αναφορικά με τις εξελίξεις στην πραγματικά τιτάνια αναμέτρηση που μαίνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας.

Μια αναμέτρηση που αντανακλάται σε αντιφατικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου - πολλές φορές ακόμη και της ίδιας εφημερίδας. «Γεια χαρά ευρασιατικοί αγωγοί; Η Δύση εκχωρεί την ενέργεια της Κασπίας στη Ρωσία και την Κίνα. Δεν θα έπρεπε» ήταν π.χ. οι τίτλοι άρθρου των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την περασμένη Τετάρτη.

«Η Γκαζπρόμ πιάστηκε σε μια δική της παγίδα. Η ρωσική εταιρεία φορτώθηκε με ακριβά μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Κεντρική Ασία» ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδης ανάλυσης της ίδιας εφημερίδας δύο 24ωρα αργότερα, την Παρασκευή.

Ενδιαμέσως, την Πέμπτη, η γαλλική «Μοντ» έπιανε μια άλλη πλευρά του ζητήματος: «Η ΕΕ ξαναβάζει μπροστά το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο για να παρακάμψει τη Ρωσία».

Δέκα μέρες νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση των «Τάιμς της Ασίας» είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση που παρουσίαζε τα πράγματα εντελώς αντίθετα: «Κεντρική Ασία - Η Δύση παγιδεύει τη Ρωσία στην ίδια την πίσω αυλή της»!

Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια διελκυστίνδα, με διαρκείς μετατοπίσεις θέσεων των αντιπάλων και συνεχείς μεταβολές του συσχετισμού δυνάμεων, οπότε και οι προαναφερθείσες αναλύσεις αποτυπώνουν απλώς πτυχές της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης.

Η ουσία των εξελίξεων όμως είναι καθαρή: Η Μόσχα αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου τόσο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και από το Τουρκμενιστάν που είναι κύριοι παραγωγοί στην περιοχή προκειμένου να μην υπάρχουν ουσιαστικά ποσότητες διαθέσιμες για τον αγωγό Ναμπούκο που προωθούν οι Αμερικανοί και ο οποίος υποτίθεται ότι θα μεταφέρει, αν και όταν κατασκευαστεί, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία και αργότερα στην υπόλοιπη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Ούτως ή άλλως η παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν δεν θα έφτανε ούτε ύστερα από δέκα χρόνια να τροφοδοτήσει με πλήρη επάρκεια τον Ναμπούκο, αλλά καθώς τώρα οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει το μέγιστο μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου της Κ. Ασίας που είναι διαθέσιμο, κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει να πληρώσει για να κατασκευαστεί ο Ναμπούκο, αφού όλοι τον θεωρούν άχρηστο ως μη οικονομικά βιώσιμο.

Μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας με αφορμή την επίθεση της τελευταίας εναντίον της Νότιας Οσετίας και τη στρατιωτική συντριβή της Γεωργίας εντός λίγων ωρών, το Αζερμπαϊτζάν, που μέχρι τότε έπαιζε με τους Αμερικανούς και αποτελούσε το κυριότερο χαρτί τους, στράφηκε προς τη Ρωσία και έκλεισε σοβαρά συμβόλαια με τη Μόσχα.

Η ενεργειακή ήττα των ΗΠΑ ήταν σημαντικότατη.

Η Ουάσιγκτον αντεπιτέθηκε προσπαθώντας να υπονομεύσει τους ενεργειακούς δεσμούς της Ρωσίας με το Τουρκμενιστάν. Οι Αμερικανοί μάλιστα έκαναν την παραχώρηση να προωθήσουν την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Γερμανίας, την RWE, και το Τουρκμενιστάν, προσπαθώντας έτσι να δελεάσουν τους Γερμανούς. Οντως η καγκελάριος Μέρκελ ήταν λιγότερο ψυχρή απέναντι στο σχέδιο Ναμπούκο στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έγινε στην Πράγα προ δεκαημέρου και ασχολήθηκε και με ενεργειακά θέματα.

Στη σύνοδο εκείνη όμως ούτε το Τουρκμενιστάν ούτε το Καζακστάν ούτε το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο! Αποδείχθηκε έτσι εμπράκτως ότι οι σχέσεις τους με τη Μόσχα είναι πλέον ισχυρότερες από όσο με την Ουάσιγκτον και έτσι θα απαιτηθούν και άλλες αμερικανικές προσπάθειες για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων - ακόμη και πολύχρωμες δήθεν «επαναστάσεις».

Εχουν πολλά, πάρα πολλά να δουν ακόμη τα μάτια μας σε αυτή την ιστορία..

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ
Ο εφιάλτης του Κ. Χατζηδάκη

Εναν από τους χειρότερους πολιτικούς εφιάλτες της καριέρας του έζησε στο γραφικό ρωσικό θέρετρο του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Φανατικός υποστηρικτής των αμερικανικών ενεργειακών σχεδίων ο ίδιος και πολέμιος της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, υπεβλήθη σε διπλό μαρτύριο: όχι μόνο παρέστη στην υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» που θα προμηθεύει την Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και άκουσε τους Ρώσους, παρουσία του Πούτιν και του Μπερλουσκόνι, να ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να διπλασιάσουν τη χωρητικότητα του αγωγού αυτού, καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στα σχέδια των ΗΠΑ.
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

4
εγω λεω οτι θα γινει πολεμος,αλλα μήπως γίνει για το νερό τελικά και οχι για την ενεργεια???
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

6
Ειμαι μπροστα απο την εποχη μου,το εχει το ζωδιο τι να κάνω??? :132
Ποτε μην λες ποτε,δεν ξερεις τι γίνεται....ειδικα εκει με τον ευφρατη και την Τουρκια που εχει κάνει τόσα φράγματα..
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σημεία των Καιρών”