Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

1
Τὸ ἐκκλησάκι τοῦ Ἀπ. Παύλου πάνω σε ἀμμουδιὰ στὰ Σφακιά!

Ὁ Ἅγιος Παῦλος εἶναι μιὰ πανέμορφη παραλία στὴ θέση Πίσω Αἰγιαλοί, 3 χιλιόμετρα ἀνατολικὰ ἀπὸ τὴν Ἁγία Ρουμέλη καὶ 6 χιλιόμετρα δυτικά τοῦ Λουτροῦ, στὴν ἔξοδο ἀπὸ τοῦ ἄγριου φαραγγιοῦ τῆς Ἐλυγιᾶς. Ἡ παραλία εἶναι ἐντελῶς ἀπομονωμένη ἀπὸ τὸν πολιτισμό, δεδομένου ὅτι ὁ μόνος δυνατὸς τρόπος γιὰ νὰ ἔρθετε ἐδῶ εἶναι μὲ βάρκα ἢ μὲ πολύωρη πεζοπορία. Τὸ πιὸ κοντινὰ λιμάνια εἶναι ἡ Ἁγία Ρουμέλη καὶ τὸ Λουτρό. Ἡ πεζοπορία ἀπὸ τὴν Ἁγία Ρουμέλη παίρνει 50'-60', σὲ ἕνα εὔκολο δρομάκι κατὰ μῆκος τῆς ἀκτογραμμῆς.
Ἡ παραλία καλύπτεται ἀπὸ χοντρὴ ἀσημένια καὶ καφὲ ἄμμο καὶ εἶναι κρυμμένη μέσα σὲ ἕνα πανέμορφο μικρὸ πευκοδάσος. Φυσικά, δὲν ὑπάρχουν ἀνέσεις κοντά, ἐκτὸς ἀπὸ μιὰ μικρὴ ταβέρνα ὅπου μπορεῖτε νὰ....
προμηθευτεῖτε νερὸ καὶ φαγητό. Τὰ πεῦκα εἶναι πολλά, ἀλλὰ ἀρκετὰ ψηλότερα καὶ ἔτσι χρειάζεται νὰ φέρετε κάποια ὀμπρέλα μαζί σας.
Τὸ ὄνομα Ἅγιος Παῦλος προέρχεται ἀπὸ τὴν βυζαντινὴ ἐκκλησία ποὺ εἶναι χτισμένη πάνω στὴν παραλία, στὴ θέση Σελούδα. Ἡ ἐκκλησία βρίσκεται στὸ σημεῖο ὅπου ὁ Ἀπόστολος Παῦλος λέγεται ὅτι βάπτισε ἀνθρώπους περνώντας ἀπὸ δῶ κατὰ τὸ ταξίδι του γιὰ τὴ Ρώμη. Εἶναι μιὰ πολὺ γραφικὴ μικρὴ ἐκκλησία, χτισμένη πάνω στὴν παραλία μὲ πέτρες ἀπὸ τὴν περιοχή. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ δὲν εἶναι εὔκολο νὰ ξεχωρίσετε τὴν ἐκκλησία ἀπὸ μακριά, καθὼς γίνεται ἕνα μὲ τὸ τοπίο.
Ἡ ἐκκλησία ἔχει σταυροειδῆ ἀρχιτεκτονικὴ μὲ ἕνα ἰσομήκη σταυρὸ καὶ ἕνα θόλο στὸ κέντρο. Ἡ ἐκκλησία χτίστηκε γύρω στὸ δέκατο αἰώνα ἀπὸ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη τὸν Ξένο καὶ οἱ τοιχογραφίες της χρονολογοῦνται ἀπὸ τὸ δέκατο τρίτο αἰώνα.


Kλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

http://www.cretanbeaches.com/paralies/h ... ia-sfakia/
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

2
ΛΗΜΝΟΣ - Η Παναγιά Κακαβιώτισσα, η μόνη εκκλησία ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ!!!!
Εικόνα
Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.
Εικόνα
Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ' αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.
Εικόνα
Η Παναγιά, ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι της. Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Δε είναι ακριβώς σπηλιά αλλά μια εσοχή που σχηματίζουν τα βράχια.
Κάτω από το βραχώδες αυτό μπαλκόνι ασκητές ήδη από τα 1305 επέλεξαν το τόπο του Κάκαβου, για να ασκητέψουν και να δοξολογήσουν την Παναγία.
Έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται οι μοναχοί, που ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού. Κάποτε οι μοναχοί πέθαναν, καινούργιοι ασκητές δεν ήρθαν και ο τελευταίος που έμεινε, αποφάσισε, να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος.
Πριν φύγει για το όρος, βρήκε ένα Λημνιό από την *οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά,
που' χε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας,
το «Ρόδον το αμάραντον».

Ο μοχαχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό
κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται.

Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του,
το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.
To μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο πια χωριό Ζεματά ή Ζυματά στη περιοχή του Κοντιά, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα.
Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου.
Το μετόχι είναι γνωστό ήδη από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία
της μονής Μεγίστης Λαύρας.
Μοναχοί τότε από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή της Μεγίστης Λαύρας,
εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά, για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων.
Εντυπωσιακή είναι η θέση του ναΐσκου.
Βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στις παρυφές του βουνού.
Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες.
Ακόμα και σήμερα σε μια διπλανή μικρή σπηλιά συναντάμε ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν
στη σπηλιά, για να απομονωθούν και να προσευχηθούν.
Υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία και στρωσίδια.

Το ξωκλήσι λειτουργεί και εορτάζει κάθε Λαμπροτρίτη,
όταν οι κάτοχοι της εικόνας την ανεβάζουν στο ναό, για να λειτουργηθεί.












http://i-rena.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1175.html
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

3
Σίφνος Παναγία Χρυσοπηγή

Το θέαμα της Παναγίας της Χρυσοπηγής στη Σίφνο καθώς κατηφορίζεις το δρόμο που θα σε πάει κοντά της είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα. Μια κατάλευκη εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.
Εικόνα
Το μοναστήρι, που είναι πλέον ανενεργό και τα κελιά του διατίθενται για διαμονή στους επισκέπτες, δεσπόζει πάνω στο μικρό ακρωτήρι που χωρίζει στα δυο τον όρμο του Φάρου. Χτίστηκε το 1615 για να στεγάσει την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής την οποία έσωσαν οι ψαράδες από τη θάλασσα.
Οι αντιθέσεις του τοπίου θα σε συνεπάρουν. Τα καταγάλανα νερά και ο ουρανός, η εκτυφλωτική λευκότητα του κτίσματος, τα άγρια βράχια που περιβάλλουν το ακρωτήρι συγκροτούν μια εικόνα που θα γεμίσει τα μάτια σου φως και αρμονία.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και αρκεί να ακολουθήσεις το δρόμο προς την παραλία του Πλατύ Γιαλού και να στρίψεις αριστερά όταν δεις την πινακίδα. Ο δρόμος είναι εξαιρετικός και το τοπίο σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

Η Παναγία η Χρυσοπηγή είναι η πολιούχος της Σίφνου και εορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, με μεγαλειώδεις τελετές και πανηγύρια στα οποία συμμετέχει σύσσωμο το νησί.

phpBB [video]


Κι ένα δεύτερο καταπληκτικό !!!!!!.....

phpBB [video]










http://www.sifnosinfo.gr/sifnosplirofor ... index.html
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

4
Άγιος Νικόλαος ο Χωστός



Καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο πολλά χρόνια τώρα, περνάνε από μπροστά του χιλιάδες αυτοκίνητα και εκατοντάδες πεζοί. Όμως ελάχιστοι γυρίζουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν τον ασημί τρούλο του και να κάνουν το σταυρό τους. Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, ένα ξωκλήσι που στέκεται εκεί στον Κηφισσό, αγέρωχο σε πείσμα των αιώνων και όλων εκείνων που προσπάθησαν να το γκρεμίσουν…



"Ένα βυζαντινό Ναΰδριο παλαιά κατακόμβη, στην είσοδο του ΚΤΕΛ Κηφισσού, πολύ όμορφο, ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών. Έσπασε μία πρώτη μικρή μπολντόζα και στην συνέχεια μία μεγαλύτερη. Τρομοκρατήθηκαν και το άφησαν στην θέση του...", διαβάζουμε σε έντυπα του περασμένου αιώνα.



Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στον σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στην ανατολική όχθη του Κηφισού, και σε υπόγεια θέση λόγω της οικοδομικής διαρρύθμισης της περιοχής. Χρονολογείται από τον 16ο ή τον 17ο αιώνα.



Πρόκειται για μικρό μονόκλιτο ιερό ναό βασιλικού ρυθμού, με τρούλο. Ο νάρθηκας εξέχει και στις δύο πλευρές του κυρίως ναού. Η στέγη του ιερού είναι ημικυκλική. Στον τρούλο υπάρχουν παράθυρα για τον φωτισμό του εσωτερικού του ναού. Το 1907 έγιναν έργα απελευθερωτικής ανασκαφής και επιδιορθώσεις.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Πηγές

http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=5523
http://www.asda.gr/g14per/programs/kini ... k-xost.htm
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

5
Το εκκλησάκι της Ανάληψης στην Ικαρία
Εικόνα
Στο Γιαλισκάρι,ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ικαρίας,υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Ένας ικαριώτης από την Αμερική,ονομαζόμενος Γιάκας Νίκος,επέστρεψε στην Ικαρία μετά από χρόνια και θέλησε να χτίσει ένα μικρό εκκλησάκι για το χωριό.

Υπήρχε ένα μικρό νησάκι πολύ κοντά στην ακτή,ανάμεσα στο Γιαλισκάρι και στην παραλία της Μεσακτής.Ξεκίνησε λοιπόν να χτίζει το εκκλησάκι πάνω σε αυτό το νησί ,μεταφέροντας τα υλικά με βάρκες και με την βοήθεια των ντόπιων κατάφερε να το ολοκληρώσει το ΄65.

Το 1980,το έργο του, πήρε άλλη αξία γιατί το νησάκι ενώθηκε με το κυρίως νησί με τεράστιες πέτρες.Έτσι ,δημιουργήθηκε και ένα μικρό λιμανάκι που εξυπηρετούσε αρκετούς ψαράδες του χωριού.

Το 1985,φτιάχτηκε και ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από το χωριό στο νησάκι,ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε όλο το λιμανάκι.

Σήμερα,το λιμανάκι έχει ονομαστεί επισήμως αλιευτικό καταφύγιο και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από πενήντα βάρκες και καϊκια,όπως και πολλά φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι ένα από τα πιο ρομαντικά αξιοθέατα του νησιού.Τα βράχια στο νησάκι καταλήγουν σταδιακά μέσα στην θάλασσα,δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται όρθιος μέσα στο νερό,ενώ έχει θέα από την μία μεριά τον Αρμενιστή και την παραλία της Μεσακτής και από την άλλη το Γιαλισκάρι και όλα τα παράλια μέχρι και το Καραβόσταμο.

*Η βόλτα είναι πολλή όμορφη το ηλιοβασίλεμα που ο ήλιος πέφτει δίπλα στον Αρμενιστή.
Εικόνα










http://www.ikariamag.gr/%CF%84%CE%BF-%C ... E%B7%CF%82
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

6
ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΦΑΛΗΡΟΥ
Εικόνα
Στό Παλαιό Φάληρο, στήν περιοχή πού βρίσκεται άκόμη ένα κτίριο τής άεροπορίας στήν όποία άνήκε τό έκκλησάκι, βρίσκεται αύτό τό ναϊδριο πού έξυπηρετούσε τίς άνάγκες τών εύρισκομένων στό χώρο αύτό. Καί έπειδή ήταν τής άεροπορίας οί άνθρωποι πού τό έφτιαξαν σκέφθηκαν ότι είναι καλό νά συνδυάσουν τό ναό μέ κάτι πού νά είναι ένδεικτικό τού έλληνικού πολιτισμού καί έβαλαν στό περικύκλιο τού τρούλου τόν μαίανδρο τό σήμα κατατατεθέν τού έλληνικού πολιτισμού.
Εικόνα
phpBB [video]


Ο ναός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, από τον οποίον πήρε το όνομά της και η γειτονική στάση του τραμ, κατασκευάστηκε το 1952 με δαπάνες του προσωπικού του 202 Κρατικού Εργοστασίου Αεροπλάνων. Μετά από μια εικοσαετία ο ναός επεκτάθηκε στο οικόπεδο που άνήκε στην Πολεμική Αεροπορία. Με την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονταν δίπλα του το 1981 ο ναός δωρίθηκε στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου και έτσι σήμερα αποτελεί Μετόχι του.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

7
Άγιος Σώστης, η εκκλησία στη σχισμή του βράχου-Πάργα
Εικόνα
Σε απόσταση χλμ. από την Πάργα ή 20 λεπτών με το καραβάκι βρίσκεται η παραλία του Αϊ Σώστη. Ερημική και πανέμορφη με τουρκουάζ νερά και γραφικούς βράχους σε περίεργους σχηματισμούς.
Εικόνα
Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αϊ Σώστη, μια από τις πιο ιδιόρρυθμες εκκλησίες της πατρίδας μας. Χτισμένη στο βαθούλωμα που σχηματίζεται από δυο κολλημένους τεράστιους βράχους -από τους οποίους ο ένας χρησιμεύει σαν προστατευτικός της τοίχος- μοιάζει να είναι ένα με το τοπίο ενώ η εντυπωσιακή είσοδος από το στενό άνοιγμα των γιγαντιαίων βράχων προκαλεί δέος στον επισκέπτη.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Σκαλοπάτια λαξεμένα στον βράχο οδηγούν κατευθείαν στη θάλασσα προσφέροντας θέα στο ‘Σκάσμα’ (ψηλή βράχινη λόγχη σαν δέηση ή ικεσία) και στο ‘Φραγκοπήδημα’ (ορθόστητος βράχος όπου το 1814 πήδηξε από κει τμήμα της γαλλικής φρουράς κυνηγημένο από τους στρατιώτες του Αλή Πασά)

ΠΗΓΗ

http://proskynitis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_6.html
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

8
Η Αίνος και ο Άγιος Εύπλους
Εικόνα
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Σήμερα, 11 Αυγούστου, γιορτάζει ο Άγιος Εύπλους. Πρόκειται για μάλλον άγνωστη γιορτή, αλλά για τους Θράκες έχει ιδιαίτερη σημασία.

Εύπλους σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θαλασσινό ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη, γιατί... και πλούτο συσσώρευαν αλλά και όταν κηρύχθηκε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, αρκετοί καπεταναίοι της αλλά και μεμονωμένα παλληκάρια της, έσπευσαν τότε στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Όπως είναι ο Φιλικός Χατζή Αντώνης Βιζβίζης και η σύζυγός του Δόμνα, ο Χατζή Φραντζής Κούταβος και ο γιος του Μαργαρίτης, ο Δημήτριος Χαρίλαος και τόσοι άλλοι.
Εικόνα
Ο Άγιος Εύπλους της Αίνου το 1908

Ναυτικοί οι περισσότεροι, επάνδρωσαν τα πλοία του Αγώνα και έδωσαν το αίμα τους και το βιος τους για να ελευθερωθεί η πατρίδα. Αλλά πριν φύγουν για το μεγάλο Αγώνα, στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου 1821, κατάφεραν να καταλάβουν το κάστρο της πόλης τους και να κάνουν αισθητή την αντίθεσή τους στη Σουλτανική σκλαβιά. Μετά την ανακατάληψή του όμως από τους Τούρκους δεν είχαν πολλά περιθώρια να μείνουν εκεί. Έτσι μπήκαν στα καράβια τους και τράβηξαν για το Νοτιά, εκεί που τους καλούσε η φωνή του καθήκοντος.

Το 1821, όταν ξέσπασε η Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας η Αίνος, αριθμούσε 300 πλοία περίπου, τα οποία όργωναν τη Μεσόγειο, κουβαλώντας όλα τα αγαθά. Ο Γάλλος πρόξενος στην Πάτρα και ιστορικός της εποχής του, έχει γράψει ότι νωρίτερα, το 1813, η Αίνος είχε μόνο τέσσερα μεγάλα καράβια και 60 σακολέβες.
Εικόνα
Ο Άγιος Εύπλους της Αίνου όπως είναι σήμερα

Την ναυτοσύνη της Αίνου, δηλαδή τους φημισμένους καπεταναίους της, τους ηρωικούς ναύτες, τους δεξιοτέχνες ναυπηγούς, αλλά και τις υπομονετικές Αινίτισες, ύμνησε η δημοτική μούσα:

«Έχει η Αίνος ξακουστές
πλεούμενες φεργάδες,
έχει καραβοκύρηδες
και καραβοκυράδες,
έχει καραβομαραγκούς
καράβια π’ αρματώνουν,
που φεύγουν στην Ανατολή
και πάνε και στη Δύση,
φέρνουν χρυσό κι ασημικό
και κεντητά μαντήλια,
τα βάζουν οι νοικοκυρές
και παν στην εκκλησία…»

Οι Αινίτες τιμώντας τον Άγιο Εύπλου, είχαν χτίσει μικρή εκκλησία στο όνομά του, στο λιμάνι τους.
Εικόνα
Ο Άγιος Εύπλους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πανομοιότυπο αντίγραφο του ομώνυμου ναού της Αίνου

Οι Αλεξανδρουπολίτες, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Αίνο, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία, το 1997 επί δημάρχου Γιοφτσίδη, έκτισαν στην άκρη του δικού τους λιμανιού μια πανομοιότυπη εκκλησία για να τιμούν ως θαλασσινή πόλη τον Άγιο Εύπλου και να θυμίζουν το παρελθόν της ένδοξης πόλης Αίνου.

Ο άγιος Εύπλους o διάκονος έζησε στη Σικελία στα χρόνια του σκληρού Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνα). Μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού στις 11 Αυγούστου του 304, μετά από από­φαση του Ρωμαίου διοικητή Καλβισιανού.
Εικόνα
Η θεμελίωση του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 1997 επί Δημάρχου Γιοφτσίδη.
Αγιασμό τελεί ο Πρωτοσύγκελος (τότε) Άνθιμος Κουκουρίδης.

phpBB [video]
















http://www.alexpolisonline.com/2013/08/ ... plous.html
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ταπεινά Εκκλησάκια - Οι άγνωστοι θησαυροί της Ελλάδος

9
Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων
Εικόνα
O Βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων

Το σπήλαιο των αγίων Θεοδώρων είναι διαμορφωμένο σε ναΐδριο με την προσθήκη χτιστού τέμπλου και με την τοιχογράφηση των επιφανειών του βράχου, θυμίζοντας τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας. Oι τοίχοι και το εικονοστάσιο είναι πλούσια διακοσμημένοι με βυζαντινές τοιχογραφίες δύο φάσεων: Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 11ου αι. και ανήκει στη λεγόμενη “μοναστική” τεχνοτροπία, η δεύτερη στη στροφή του 12ου με τον 13ο αι. και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης “μεταβατικής εποχής”. Η τέχνη τους αντανακλά τη μεγάλη παράδοση αγιογραφιών της Κωνσταντινούπολης.



Oι τοιχογραφίες

Oι τοιχογραφίες του χρονολογούνται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στον 11ο αι. και η δεύτερη στο τέλος του 12ου και αρχές του 13ου αι. Ζωγραφική διακόσμηση καλύπτει τα πλάγια τοιχώματα του διαδρόμου εισόδου και του ναΐσκου, όλη την επιφάνεια του κτιστού τέμπλου και τα τοιχώματα του ιερού βήματος. Είναι πολύ πιθανό ότι αρχικά στο σπήλαιο υπήρξαν μεμονωμένες ζωγραφικές παραστάσεις με χρονική ίσως απόσταση μεταξύ τους και στη συνέχεια έγινε ένα ενιαίο τοιχογραφικό σύνολο που κάλυψε και τις παλαιότερες τοιχογραφίες, όπου υπήρχαν.

Η θεματική κυριαρχία των απεικονίσεων της Θεοτόκου και στο αρχικό και στο νεώτερο στρώμα, ενισχύει την άποψη ότι το παρεκκλήσιο ήταν αφιερωμένο αρχικά στην Παναγιά. Oι τοιχογραφίες διακρίνονται για την εξαιρετική τεχνοτροπία τους, σπάνια δείγματα μνημειακής ζωγραφικής της περιόδου αυτής.

• O Αρχάγγελος. Στο νότιο τοίχωμα του διαδρόμου εισόδου διακρίνεται ολόσωμη αναπαράσταση του Αρχάγγελου με πολυτελή ενδυμασία, να κρατάει μία σφαίρα στο αριστερό χέρι. Η κατάσταση της ζωγραφικής δεν επιτρέπει ακριβή χρονολόγηση της παρά μόνο μία προσέγγιση σε πρώιμες τοιχογραφίες του 10ου αιώνα.

• Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη νότια πλευρά της σπηλιάς. Τα βασικά στοιχεία της τεχνοτροπίας στη ζωγραφική παρουσιάζονται στην αυστηρή μοναστική παράδοση που ολοκληρώνεται στο τέλος του 11ου αιώνα.

• O Ασπασμός. Δύο γυναικείες μορφές, της Παναγίας και της Ελισάβετ σαν δύο περίκλειστες φιγούρες τυλιγμένες μέσα σε σκουρόχρωμα μαφόρια σπεύδουν με μία σφοδρή κίνηση η μία προς την άλλη.

• Μήτηρ του Θεού – η Επίσκεψις. Η επωνυμία αυτή της Θεοτόκου είναι γνωστή από την ψηφιδωτή εικόνα του ναού του Αγίου Βασιλείου στην Τριγλια της Μικράς Ασίας κοντά στην Προύσα. Η Θεοτόκος είναι ένθρονη, κρατά με τα δύο χέρια μπροστά στο στήθος της τον Χριστό και πλαισιώνεται από τους δύο αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

• Oι κορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

• Η Παναγιά Δεομένη

• O Αγιος Ιωάννης ο Θεολογος

• O Άγιος Προκόπιος

• O Ευαγγελισμός στην ωραία πύλη

• Η μεγάλη Δέηση. Το Tρίμορφο της Δέησης και οι δύο Αρχάγγελοι που το πλαισιώνουν γεμίζουν με την παρουσία τους τον χώρο της σπηλιάς και προκαλούν δέος στον προσκυνητή καθώς αντικρίζει στο βάθος την επιβλητική μορφή του Χριστού Φωτοδότη, με την περίφημη ρήση. «Εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωαν. 8,12).

Στις νοτιοανατολικές υπώρειες της Ροδόπης, που αναφέρονται στα νεώτερα χρόνια με το όνομα «Θεού Βουνά», βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στο δρόμο προς την κοινότητα του Άβαντα, σχηματίζεται ένα πέρασμα που διασχίζει σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης. Στην είσοδό του προβάλει επιβλητικό ένα βυζαντινό φρούριο Σώζει τετράγωνους πύργους και σε ορισμένα σημεία διπλό τείχος. Η οχύρωση ελέγχει ένα στενό πέρασμα, μια χαράδρα του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που χρησιμοποιεί η σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή. Πρόκειται όπως λένε για την βυζαντινή Περιστεριά, απ’ όπου πέρασαν το 1225 ο Θεόδωρος Κομνηνός, ακολουθώντας το δρόμο από τη Γρατσιανού (σημερινή Γρατίνη του Ν.Ροδόπης) για τον Έβρο και οι στρατοί του Ιωάννη Καντακουζηνού το 1345. Συνεχίζοντας στο χωματόδρομο που περνάει μπροστά από τα κάστρα του Πόταμου και μετά από πορεία πέντε χλμ. περίπου δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων.
Εικόνα

http://www.imalex.gr/EF7361E5.el.aspx




Εικόνα
Εικόνα





https://greece.terrabook.com/evros/el/p ... -theodoron
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”