Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Οι θυσαυροί του Αγίου Όρους
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=16463
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  LAPTONAS [ 13 Ιαν 2015, 16:05 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Οι θυσαυροί του Αγίου Όρους

Ανοίγω αυτό το θέμα σχετικά με το Άγιο Όρος. Ξεκινάμε λοιπόν με διάφορες πληροφορίες σχετικές και θα ήθελα όσοι έχουν πάει να πουν τη γνώμη τους.


Μονή Μεγίστης Λαύρας (1η Τετράδα)

Μονή Σίμωνος Πέτρας (3η Τετράδα)


http://www.halkidiki.gov.gr/images/stor ... on_gr2.jpg

Το Άγιο Όρος
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE% ... E%BF%CF%82

Η επίσημη ιστοσελίδα του Αγίου Όρους είναι αυτή : http://www.inathos.gr/ από την οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες.


Εικόνα της Μονής Χιλανδαρίου (4η Τετράδα)

Χειρόγραφα του Αγίου Όρους με μεγάλη αξία μπορούν να βρεθούν εδώ :
http://www.elpenor.org/athos/gr/


Ετυμολογικόν Μέγα κατά αλφάβητον

Οι Θαυματουργές εικόνες του Αγίου Όρους :
http://www.mountathos.gr


Άξιον εστί - Πρωτάτο Καρυών

Παράθεση:
Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι' αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία "Άξιον εστίν" λόγω του εξής θαύματος : Ενώ ο Γέροντας του Κελλιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελλί, κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο μάλιστα έψαλλε και την ακολουθία του όρχου της της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν στην θ' ωδή του κανόνα, ο μεν μοναχός του Κελλιού έψαλλε "Την Τιμιωτέραν", το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή, που ψαλλόταν τότε όπως και σήμερα μαζί με τους θεομητορικούς στίχους της θ' ωδής (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον..."), ενώ ο ξένος μοναχός άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή του το μέχρι τότε άγνωστο προοίμιο “Άξιον εστίν ως αληθώς...”, το οποίο τόσο Θαυμασμό προκάλεσε στον ντόπιο μοναχό, ώστε το ζήτησε και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελλί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος. Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, ενώ την εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάριο, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελλί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.


Άλλες πηγές :
http://www.ec-patr.org/mones/athos/index.htm
http://www.agiooros.net/
http://www.marijan-birus.iz.hr/Grcki/Athos/Athos.htm
http://www.mountathos.gr

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/