Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας

1
Εικόνα
Το Google Earth ανακάλυψε τη χαμένη Ατλαντίδα;

Η εικονική απεικόνιση της Γης από την Google Earth έφερε τους χρήστες της λειτουργίας αυτής μπροστά σε μικρές και μεγαλύτερες εκπλήξεις. Εικόνες ανθρωπόμορφων μαζών αλλά και η καλλιτεχνική απεικόνιση ενός γιγάντιου ροζ λαγού ήταν κάποιες από αυτές. Πριν από λίγο καιρό η εταιρία έθεσε σε εφαρμογή μια καινούργια λειτουργία, την εικονική απεικόνιση των ωκεανών, μια λειτουργία που έμελλε να δώσει μια νέα, πολύ μεγαλύτερη «ανακάλυψη».

Όλα άρχισαν όταν ο Βρετανός αεροναυπηγός Μπέρνυ Μπάμφορντ χρησιμοποιώντας την νέα λειτουργία της εικονικής απεικόνισης του θαλάσσιου πυθμένα από την Google, διέκρινε στην οθόνη του υπολογιστή του κάποιες «ύποπτες», υποθαλάσσιες, ανάγλυφες γραμμές στα παράλια της Αφρικής. Το μυαλό του δαιμόνιου Μπάμφορντ δεν άργησε να κάνει την συσχέτιση. Η περιοχή των ακτών της Δυτικής Αφρικής όπου εμφανίζονταν αυτές οι περίεργες γραμμές ήταν μία από της πιθανές περιοχές όπου κάποτε ίσως υπήρχε η μυθική Ατλαντίδα.

Ο εκπρόσωπος της Google ήρθε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους δηλώνοντας ότι αυτά που βλέπουν οι χρήστες του προγράμματος είναι αποτέλεσμα της σάρωσης του πυθμένα από τα σόναρ (ηχητικά ραντάρ) πλοίων που διασχίζουν τους ωκεανούς. Αυτή η γραμμή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Google δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάγλυφη απεικόνιση της πορείας ενός πλοίου. Δεν μάθαμε αν η άποψη της Google έπεισε τον κ. Μπαμφορντ σίγουρα όμως η έρευνα για την ανακάλυψη της χαμένης Ατλαντίδας συνεχίζεται, ακόμα και με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας.





πηγη: zougla.gr
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LAPTONAS την 17 Οκτ 2013, 18:28, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Λόγος: Συγχώνευση
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Έρευνα επιβεβαιώνει τον Πλάτωνα για την χαμένη Ατλαντίδα!

2
Εικόνα
Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται οτι εντόπισαν τη θέση της χαμένης πόλης Ατλαντίδα, την οποία είχε καταπιεί τσουνάμι, πριν από χιλιάδες χρόνια. Αν όντως τα ευρήματα είναι η Ατλαντίδα τότε ο Πλάτωνας είχε δίκιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ατλαντίδα για την οποία έχει κανει αναφορά ο Πλάτωνας, ήταν τελικά εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μεγαλύτερος βαλτότοπος της Ευρώπης, στη νότια Ισπανία.

“Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι” δήλωσε ο αρχαιολόγος Ρ. Φρόιντ στο Reuters. “Παρόλο που είναι δύσκολο να το συλλάβουμε το κύμα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 60 μίλια μέσα στη στεριά. Αυτό έγινε και εδώ” αναφέρει ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Χάρτφονρτ, ο οποίος με την ομάδα του ψάχνει εδώ και χρόνια την πραγματική θέση της Ατλαντίδας.

Για τις έρευνες, η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες που θεωρούν ότι μπορεί να δείχνουν την βυθισμένη πόλη και την εντοπίζουν βόρεια του Κάδιθ στην Ισπανία. Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται θαμμένη στον πυθμένα του βάλτου της Δόνα Άνα.

Για την εξερεύνηση της περιοχής, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ραντάρ, ψηφιακούς χάρτες και υποβρύχιο εξοπλισμό. Ο Φροιντ έχει βρει επίσης στην περιοχή πόλεις - “μνημεία”, δηλαδή πόλεις που θεωρεί οτι πρόσφυγες από την Ατλαντίδα έχτισαν σε ανάμνηση της κατεστραμμένης πατρίδας τους.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε για την Ατλαντίδα πριν από 2.600 χρόνια. Την περιέγραψε ως ένα νησί μπροστά πριν τις “Στήλες του Ηρακλέους”, το όνομα με το οποιό ήταν γνωστά τα Στενά του Γιβραλτάρ στον αρχαίο κοόσμο.

Ο “μύθος της Ατλαντίδας” έιναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν απασχολήσει την επιστήμη της αρχαιολογίας. Η μόνη αναφορά για την πόλη μας δίνεται από τον Πλάτωνα ο οποίος αναφέρει ότι η πόλη “σε μία μόνο ημέρα και νύχτα... εξαφανίστηκε μέσα στα βάθη της θάλασσας”. Ο Πλάτωνας είχε πει επίσης ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται απέναντι από την πόλη της "Γκαντάρα", το αρχαίο όνομα του σημερινού Κάδιθ.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο National Geographic Channel στην εκπομή “Αναζητώντας την Ατλαντίδα”.

Το ντοκιμανταίρ “ταξιδέυει” στην Τουρκία καθώς επίσης και σε Κρήτη και Σαντορίνη πριν καταλήξει στη νοτια Ισπανία, πέρα από το Γιβραλτάρ. Εδώ έχουμε εικόνα από υποβρύχιες έρευνες που μας δείχνουν σχηματισμούς φτιαγμένους από ανθρώπινο χέρι, που χρονολογούνται στον Αιώνα του Χαλκού.

Εκεί, στο Δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι επιστήμονες μας δείχνουν τα απομεινάρια μίας πόλης χτισμένης σε βαθμίδες.

Το πιο συναρπαστικό σημείο του ντοκιμανταίρ είναι όταν η κάμερα δειχνει το πιο ενδιαφέρον εύρημα που έχει να κάνει με την Ατλαντίδα: Πάνω σε πέτρα είναι χαραγμένη η μορφή ενός πολεμιστή που “φυλάει” την είσοδο της πόλης.

Πηγή

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/03/blo ... z1GhRnweFL
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Έρευνα επιβεβαιώνει τον Πλάτωνα για την χαμένη Ατλαντίδα!

3
evaggelia έγραψε:Έρευνα επιβεβαιώνει τον Πλάτωνα για την χαμένη Ατλαντίδα
Ωραίος όσο και εντυπωσιακός ο τίτλος...αλλά πουθενά στο κείμενο που ακολουθεί, δεν επιβεβαιώνεται...
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Έρευνα επιβεβαιώνει τον Πλάτωνα για την χαμένη Ατλαντίδα!

4
H Ατλαντίδα βρίσκονταν μετά τις Ηράκλειες στήλες δηλαδή μετά το Γιβλαρτάρ.
Ήταν ένα σύμπλεγμα μεγάλων νησιών κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Καραϊβική και εκτείνονταν από εκεί μέχρι και τις Κανάριες νήσους. (Σημερινός Ατλαντικός Ωκεανός)
Η Ατλαντίδα δεν βυθίστηκε στα μεγάλα βάθη των ωκεανών από φυσικό σεισμό ή από τσουνάμι και άλλες τέτοιες αυταπόδεικτες βλακείες που διαδίδουν οι άσχετοι ή οι στημένοι εβραιομασόνοι συγγραφείς, αλλά βυθίστηκε από δρακονιανή σεληνιακή υψηλή τεχνολογία βαρυτικών κανονιών - βαρυτικής υπερπίεσης κοσμικής ακτινοβολίας επί των λιθοσφαιρικών πλακών αυτής της ηπείρου.
Με όμοια τεχνολογία βυθίστικε και η Αιγηίτιδα ζώνη, σημερινή ανατολική μεσόγειος και Αιγαίο Πέλαγος.
Μέρη της βυθισμένης Ατλαντίδος με πυραμίδες και άλλα χτίσματα έχουν ήδη βρεθεί στην Καραιβική σε βάθος 900 μέτρων(!!!)

Η αφήγηση του Κριτία για την νήσο "Ατλαντίδα"

5
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΓΙΝΕ
Εικόνα
05/08/13 - 14:41


Όλοι έχουμε ακούσει για την χαμένη Ατλαντίδα, την ένδοξη αυτή πόλη που, παρά τα μεγάλα τεχνολογικά και τα άλλα επιτεύγματα, καταστράφηκε από μεγάλους σεισμούς και πλημμύρες. Οι πλείστοι, γνωρίζουν επίσης, ότι αυτή η ιστορία φθάνει στις μέρες μας μέσα από τα κείμενα του Πλάτωνα και συγκεκριμένα τους διαλόγους Τίμαιος και Κριτίας.

Τα γραπτά του Πλάτωνα, αποτελούν μάλιστα την μοναδική βιβλιογραφική πληγή που υπάρχει για αυτήν την ιστορία. Η ύπαρξη της Ατλαντίδος αναφέρεται σε ένα διάλογο μεταξύ του Σωκράτη, του Κριτία, του Τίμαιου και του Ερμοκράτη.

Αυτόν τον διάλογο θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε εδώ στο Ελληνικό Αρχείο ,κάνοντας την ακριβές αντιγραφή του από το έργο του Πλάτων "ΤΙΜΑΙΟΣ" ,ώστε να διαβάσετε και να μάθετε αυτή την ιστορία από πρώτο χέρι και όχι από διάφορες προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Στην συνέχεια θα παραθέσουμε και το πρωτότυπο κείμενο, γραμμένο στην αρχαία Ελληνική, έτσι ακριβώς όπως μας τα διηγήθηκε ο μεγάλος Πλάτων, ώστε να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά και για να νιώσετε πιο κοντά, εν μέρη, στην εποχή που ειπώθηκε ο παρακάτω διάλογος των προσκεκλημένων του Σωκράτη...

Ο Κριτίας λοιπόν, σε κάποιο σημείο αυτού του διαλόγου, παίρνει τον λόγο και αναφέρει στην ομήγυρη, μια ιστορία «απόλυτα αληθινή, όπως τη διηγήθηκε κάποτε ο Σόλωνας» στον προπάππου του. Αυτή την ιστορία ο Κριτίας την άκουγε από τον παππού του όταν ήταν ακόμη παιδί και την είχε απομνημονεύσει καλά. Ο Κριτίας, αναφέρει πως ο Σόλωνας είχε καταγράψει την ιστορία και «τα χειρόγραφα του, που βρίσκονταν στην κατοχή του παππού μου, είναι σήμερα στα χέρια μου και μπορώ να πω ότι τα έμαθα απ’ έξω όταν ήμουν μικρός».

Ο Κριτίας ενημερώνει τους συνομιλητές του, ότι ο Σόλωνας είχε πάει ταξίδι την Αίγυπτο, σε μια περιοχή στην αρχή του δέλτα του Νείλου, της οποίας η μεγαλύτερη πολιτεία είναι η Σάις.

«Σύμφωνα με κείνους, (σ.σ. τους Αιγύπτιους ιερείς στην Σάις) ιδρυτής της πόλης ήταν μια θεά που στα Αιγυπτιακά ονομάζεται Νήιθ, και, όπως λένε οι ίδιοι, Αθηνά στα Ελληνικά. Οι κάτοικοι της αγαπούν πολύ τους Αθηναίους και ισχυρίζονται ότι, κατά κάποιο τρόπο, είναι συγγενείς τους.» Οι ναοί της Αιγύπτου φαίνεται να ήταν πολύ καλή πηγή πληροφοριών για προϊστορικά θέματα, αφού η γη τους δεν καταστρεφόταν από θεομηνίες, και η αρχαία γνώση μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Σε αυτή την πόλη με τις ιδιαίτερες σχέσεις με την Αθήνα, ο Σόλωνας ζήτησε πληροφορίες για την αρχαία ιστορία από τους ιερείς, που κατ’ εξοχήν γνώριζαν αυτά τα πράγματα».

Ο Σόλωνας άρχισε πρώτος να μιλά για την ιστορία όπως την ήξερε, θέλοντας να παρασύρει τους ιερείς σε συζήτηση σχετικά με την αρχαία ιστορία. Τότε ένας πολύ ηλικιωμένος ιερέας αρχίζει και διηγείται στον Σόλωνα την παρακάτω ιστορία....:

"Κάποτε, Σόλωνα, πριν από την μέγιστη υδάτινη καταστροφή, η πόλη - που σήμερα είναι των Αθηναίων - ξεχώριζε ως άριστη στον πόλεμο και η περισσότερο ευνοούμενη σε όλα. Γι΄αυτήν λέγεται ότι πραγματοποίησε τα ωραιότερα έργα και τα ωραιότερα πολιτεύματα απ' όλα όσα εμείς ακούσαμε να υπάρχουν κάτω από τον ουρανό."

Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο Σόλων έμεινε έκθαμβος και παρακάλεσε του ιερείς να του διηγηθούν στην συνέχεια, με ακρίβεια, τα πάντα για τους παλαιούς πολίτες της χώρας μας.

Ο ιερέας αποκρίθηκε: "Δεν θα σου τα αρνηθώ, Σόλωνα αλλά θα τα πω για χάρη σου και για χάρη της πόλης σας και μάλιστα για χάρη της Θεάς, η οποία ανέλαβε και ανέθρεψε και εκπαίδευσε την πόλη σας και την δική μας - πρώτα την δική σας, χίλια χρόνια νωρίτερα, παραλαμβάνοντας το σπέρμα σας από την Γη και τον Ήφαιστο, και ύστερα την δική μας. Για την μέχρι σήμερα πορεία μας στον κόσμο, οι ιερές γραφές δίνουν τον αριθμό των οχτώ χιλιάδων ετών. Θα σου μιλήσω λοιπόν για τους συμπολίτες σου, που εμφανίστηκαν προ εννέα χιλιάδων ετών, θα σου μιλήσω για το ωραιότερο έργο απ' όσα έπραξαν.

Πολλά και μεγάλα έργα της πόλης σας είναι εδώ καταγεγραμμένα και θαυμάζονται, αλλά ένα απ' όλα υπερέχει σε μέγεθος και αρετή. Λένε οι γραφές ότι η πόλη σας κάποτε κατανίκησε μια πολύ μεγάλη δύναμη που πορευόταν υβριστικά εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης και της Ασίας, ορμώντας απ΄έξω από το Ατλαντικό πέλαγος.

Τότε ήταν πορεύσιμο το εκεί πέλαγος. Εμπρός από το στόμιό του - το οποίο, όπως λέτε, ονομάζεται Στήλες Ηρακλέους - είχε νησί. Και το νησί αυτό ήταν μεγαλύτερο από την Λιβύη και την Ασία μαζί. Περνώντας από αυτό, πορεύονταν προς τα άλλα νησιά και από αυτά τα νησιά σε όλη την αντικρινή ήπειρο, που περιβάλει εκείνον τον αληθινό πόντο. Αυτά λοιπόν που βρίσκονται εντός του στομίου, για το οποίο λέμε, φαίνονταν σαν λιμάνι που έχει μια στενή είσοδο. Εκείνο όμως ήταν όντως πέλαγος και η γη που το περιέβαλλε ορθότατα θα ονομαζόταν ήπειρος, παντελώς και αληθώς.

Σ' αυτή λοιπόν την νήσο Ατλαντίδα υπήρχε μεγάλη και θαυμαστή βασιλική δύναμη, που επικρατούσε σε όλο το νησί, καθώς και σε πολλά άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου. Επιπλέον, στα δικά μας μέρη, ήταν άρχοντες στην Λιβύη, μέχρι την Αίγυπτο και στην Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία. Όλη αυτή η δύναμη, συναθροισμένη σε ένα στράτευμα, επιχείρησε κάποτε να υποδουλώσει με ορμή τον δικό σας και τον δικό μας και κάθε τόπο εντός του στομίου.

Τότε λοιπόν Σόλωνα, η δύναμη της πόλης σας έγινε εμφανής σε άπαντες τους ανθρώπους, ως προς την αρετή και την ρώμη της, γιατί πρωτοστάτησε ενώπιον όλων με ευψυχία και με όσες πολεμικές τέχνες κατείχε, αρχικά ως ηγεμόνας των Ελλήνων κ' έπειτα - εξ' ανάγκης απομονωμένη, όταν οι άλλοι αποστάτησαν - φτάνοντας στους έσχατους κινδύνους, νίκησε τους επιδρομείς κ' έστησε τρόπαιο, αποτρέποντας την υποδούλωση των μη υπόδουλων και ελευθερώνοντας μεγαλόκαρδα όλους τους άλλους, όσους κατοικούμε εντός των ορίων των Ηρακλείων Στήλων.

Σε κατοπινούς χρόνους, όταν έγιναν φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί, μέσα σε μία ημέρα και μία νύχτα τρομερή, όλοι οι μαχητές σας χάθηκαν αθρόοι μέσα στην γη και η νήσος Ατλαντίδα αφανίστηκε, παρομοίως βυθισμένη στην θάλασσα. Γι' αυτό και τώρα έγινε απροσπέλαστο και αδιερεύνητο το εκεί πέλαγος, αφού εμποδίζει ο εντελώς βαθύς πηλός, τον οποίο άφησε το νησί καθώς καταποντιζόταν".


Το πρωτότυπο κείμενο στην αρχαία Ελληνική:

"ην γάρ δή ποτε, ώ Σόλων, υπέρ τήν μεγίστην φθοράν ύδασιν ή νύν Άθηναίων ούσα πόλις άριστη πρός τε τόν πόλεμον καί κατά πάντα εύνομωτάτη διαφερόντως ή κάλλιστα έργα καί πολιτείαι γενέσθαι λέγονται κάλλισται πασών όπόσων ύπό τόν ούρανόν ήμείς άκοήν παρεδεξάμεθα. Φθόνος ούδείς, ώ Σόλων, άλλά σού τε ένεκα έρώ καί τής πόλεως ύμών, μάλιστα δ'ε τής θεού χάριν, ή τήν τε ύμετέραν καί τήνδε έλαχεν καί έθρεψεν καί έπαίδευσεν, προτέραν μέν τήν παρ' ύμιν έτεσιν χιλίοις, έκ Γής τε καί Ήφαιστου τό σπέρμα παραλαβούσα ύμών, τήνδε ύστεραν. τής δέ ένθάδε διακοσμήσεως παρ' ήμίν έν τοίς ίεροίς γράμμασιν όκτακισχίλια έτών άριθμός γέγραπται. Περί δή τών ένακισχίλια γεγονότων έτη πολιτών σοι δηλώσω διά τών έργων αύτοίς ό κάλλιστον έπραχθη. Πολλά μέν ούν ύμών καί μεγάλα έργα τής πόλεως τήδε γεγραμμένα θαυμάζεται, πάντων μήν έν ύπερέχει μεγέθει καί άρετη έγει γάρ τά γεγραμμένα. Όσην ή πόλις ύμών έπαυσέν ποτε δύναμιν ύβρει πορευομένην άμα έπι πάσαν Ευρώπην καί Άσίαν, έξωθεν όρμηθείσαν έκ τού Άτλαντικού πελάγους.

Τότε γάρ πορεύσιμον ήν τό έκεί πέλαγος νήσους γάρ πρό τού στόματος είχεν ό καλείτε, ώς φάτε, ύμείς Ήρακλέους στήλας, ή δέ νήσος άμα Λιβύης ήν καί Άσίας μείζων, έξ ής έπιβατόν έπί τήν καταντικού πάσαν ήπειρον τήν περί τόν άληθινόν έκείνον πόντον. Τάδε μέν γάρ, όσα έντός τού στόματος ού λέγομεν, φαίνεται λιμήν στενόν τίνα έχων είσπλουν έκείνο δέ πέλαγος όντως ή τε περιέχουσα αύτό γή παντελώς άληθώς όρθότατ'άν λέγοιτο ήπειρος. Έν δέ δή τή Άτλαντίδι νήσω ταύτη μεγάλη συνέστη καί θαυμαστή δύναμις βασιλέων, κρατούσα μέν άπασης τής νήσου, πολλών δέ άλλων νήσων καί μερών τής ήπείρου πρός δέ τούτοις έτι τών έντός τήδε Λιβύης μέν ήρχον μέχρι πρός Αίγυπτον, τής δέ Εύρώπης μέχρι Τυρρηνίας. Αύτη δή πάσα συναθροισθείσα είς έν ή δύναμις τόν τε παρ' ύμίν καί τόν παρ' ήμίν καί τόν έντός τού στόματος πάντα τόπον μιά ποτέ έπεχείρησεν όρμή δουλούσθαι.

τότε ούν ύμων, ώ Σόλων, τής πόλεως ή δύναμις είς άπαντας άνθρώπους διαφανής άρετή τε καί ρώμη έγένετο πάντων γάρ προστάσα εύψυχία καί τέχναις όσαι κατά πόλεμον, τά μέν τών Έλλήνων ήγουμένη, τά δ' αύτή μονωθείσα έξ άναγκης τών άλλων άποστάντων, έπί τούς έσχάτους άφικομένη κινδύνους, κρατήσασα μέν τών έπιόντων τρόπαιον έστησεν, τούς δέ μήπω δεδουλωμένους διεκώλυσεν δουλωθήναι, τούς δ' άλλους, όσοι κατοικούμεν έντός όρων Ήρακλείων, άφθόνως άπαντας ήλευθέρωσεν. Ύστερω δέ χρόνω σεισμών έξαισίων καί κατακλυσμών γενομένων, μιάς ήμέρας καί νυκτός χαλεπής έπελθούσης, τό τε παρ' ύμίν μάχιμον πάν άθρόον έδυ κατά γής, ή τε Άτλαντίς νήσος ώσαύτως κατά βαθέος έμποδών όντος, όν ή νήσος ίζομένη παρέσχετο.

ΠΗΓΗ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Η Αθήνα ήρωας στο πόλεμο της Ατλαντίδας

6

Η ύπαρξη της χαμένης Ατλαντίδας μπορεί να βασιστεί σε δύο σημεία. Στις αναφορές του Πλάτωνα περί του Σόλωνα και στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Η πιθανή ανακάλυψη της όμως επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα ήταν ο μεγάλος ήρωας στο πόλεμο της Ατλαντίδας.

Εικόνα
Ταξιδεύουμε ξανά πίσω στο παρελθόν ...σε ένα αγαπημένο θέμα για όλους μας ... με χάρτη τα έργα που άφησαν οι πρόγονοι μας ...για να δούμε τι ξεχάσαμε .. τι ίσως δεν είδαμε αλλά και να θυμηθούμε τον Ηρωικό χαμό των Αθηναίων στην Ατλαντίδα που θυσιάστηκαν για να υπερνικηθεί αυτός ο Παγκόσμιος Εχθρός που απειλούσε τη συμμαχία μετά τις Ηράκλειες στήλες. Το θέμα απευθύνεται σε καλούς γνώστες του μύθου επομένως όσοι βρίσκουν δυσνόητα κάποια πράγματα μπορούν να μελετήσουν περισσότερο στις παραπομπές που δίδονται.

Σε αντίθεση ίσως με τη κοινή γνώμη ο μύθος της Ατλαντίδας είναι γνωστός σε εμάς από το Σόλωνα (όχι από τον ίδιο το Πλάτωνα) που ταξίδευσε στη συμμαχική Αίγυπτο και κατέγραψε όλα εκείνα τα θαυμαστά που συζητάμε ... ενώ στην συνέχεια ο Σωκράτης τα μεταφέρει στις συζητήσεις του ως όραμα, της αναγέννησης της Αθηναϊκής υπερδύναμης που είναι άλλωστε και το βαθύτερο νόημα της ιδανικής πολιτείας..και που τελικώς μαθαίνουμε μέσα από τον Τιμαίο του Πλάτωνα ότι η Αθήνα είχε φτάσει κάποτε στο τεχνολογικό απόγειο ώστε να διαθέτει την ιδανική πολιτεία, αλλά όχι μόνο αυτό όπως μας αφηγείται ο Κριτίας (εγγονός του Σόλωνα) αλλά θυσιάστηκε για την Σωτηρία του πλανήτη και υπήρξε το υπέρτατο ηρωικό παράδειγμα.

Εις την νήσον λοιπόν αυτήν Ατλαντίδα ωργανώθη μεγάλη και αξιοθαύμαστος δύναμις βασιλέων, η οποία εκυριάρχει εις ολόκληρον την νήσον καθώς και εις πολλάς άλλας νήσους και τμήματα της ηπείρου εκτός τούτων οι βασιλείς εκείνοι εξουσίαζον, από τα εντεύθεν του στομίου μέρη, την Λιβύην μέχρι της Αιγύπτου και την Ευρώπην μέχρι της Τυρρηνίας. Ολόκληρος λοιπόν η δύναμις αυτή, αφού συνεκεντρώθη και ενοποιήθη, επεχείρησε τότε με μίαν εξόρμησίν της να υποδουλώση και τον ιδικόν μας τόπον και τον ιδικόν σας και ολόκληρον τον εντεύθεν του στομίου. Την εποχήν εκείνη, Σόλων η δύναμις της πόλεώς σας ανεδείχθη εξαιρετική μεταξύ όλων των ανθρώπων και εξ' αιτίας της αρετής της και εξ' αιτίας της ανδρείας της. Διότι αφού εξεπέρασεν όλους κατά την . ανδρείαν και τας πολεμικάς τέχνας, είτε αρχηγεύουσα των Ελλήνων είτε και τελείως μόνη της, κατ' ανάγκην, διότι οι άλλοι την εγκατέλειψαν, αφού έφθασεν εις το χείλος της καταστροφής, κατενίκησε τους επιδρομείς, έστησε τρόπαια εναντίον των ημπόδισε να υποδουλωθούν όσοι ακόμη δεν είχον υποδουλωθεί και απελευθέρωσε χωρίς καμία αξίωση, όλους ημάς τους άλλους που είμεθα εντεύθεν των Ηρακλείων στηλών. Μετά παρέλευσιν αρκετού χρόνου όμως έγιναν φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί και εντός ενός τρομερού ημερονυκτίου ολόκληρος ο στρατός σας ετάφη εις την γην και εξηφανίσθη επίσης βυθισθείσα εις την Θάλασσαν η νήσος Ατλαντίς.Δι' αυτό ακριβώς και τώρα το μέρος εκείνο του ωκεανού είναι αδιάβατον και αδιερεύνητον, διότι εμποδίζει ο πολύ ολίγον υπό την επιφάνειαν της Θαλάσσης πηλός, τον οποίον εδημιούργησεν η νήσος, όταν κατεβυθίσθη”


Παρατηρούμε λοιπόν διάφορες αναφορές στο απόσπασμα οι οποίες είναι πολύ εντυπωσιακές και δεν σχετίζονται τόσο με το "μύθο της" Ατλαντικής Ηπείρου αλλά με το γενικότερο σκηνικό της εποχής. Για κάποιο λοιπόν λόγο η Άτλαντες εξορμούν ενάντια στις χώρες που είναι εντός των Ηράκλειων στηλών (διαχωριστικό σημείο αν και κάποιες χώρες εντός αναφέρει ότι είχαν ήδη πέσει στον έλεγχο των Ατλάντων). Ένας παγκόσμιος πόλεμος εξελίσσετε ανάμεσα στις δυνάμεις της Ατλαντίδας κατά των δυνάμεων τη Συμμαχίας που περιλαμβάνει τουλάχιστον την Ελληνική Αθήνα και την Αιγυπτιακή Σάις ( πόλεις που είχε ιδρύσει η θεά Αθηνά) αλλά και τις υπόλοιπες πόλεις της συμμαχίας.

Ως ύψιστο παράδειγμα Ηρωισμού και Ανδρείας η Αθήνα πολεμάει με σθένος τις δυνάμεις της Ατλαντίδας ενώ συγκρατεί τους συμμάχους να μην λυγίσουν ενάντια στην χαοτική υπερδύναμη της Δύσης.

Κι όμως....μια μέρα συνέβη το εξής. Σε αντίθεση με τη κοινή γνώμη που θέλει την μόνο την Ατλαντίδα να χάνετε δια μαγείας .... ο Κριτίας μας αναφέρει ότι όλα τα στρατεύματα των Αθηνών χάθηκαν με αυτοθυσία για την ελευθερία όλων από τις δυνάμεις των Ατλάντων. Πως έγινε αυτό ;

"Μετά παρέλευσιν αρκετού χρόνου όμως έγιναν φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί και εντός ενός τρομερού ημερονυκτίου ολόκληρος ο στρατός σας ετάφη εις την γην και εξηφανίσθη επίσης βυθισθείσα εις την Θάλασσαν η νήσος Ατλαντίς."

Επομένως μαζί με την Ατλαντίδα χάθηκε και ο στρατός της Αθήνας. Ποια δύναμη άραγε εξόντωσε τις δύο δυνάμεις ; Κάποια "θεϊκή" δύναμη; ή ένα υπέρ-όπλο της εποχής; Και γιατί οι Αθηναϊκή πόλη παρά το γεγονός ότι επιβίωσε δεν θυμόταν τίποτα από αυτό ; Τελικά αν βρεθεί η Χαμένη Ατλαντίδα , αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πολιτισμός 9500.π.Χ; Κι αν υπάρχει παρουσία τεχνολογίας στα "αρχαιολογικά" ευρήματα , τι μπορεί να σημαίνει αυτό ;

_________________

Η σύνθεση του θέματος έγινε εδώ : http://laptonarchives.blogspot.gr/2013/ ... _2690.html

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :

Πλάτων "Τίμαιος"
http://www.angelfire.com/pro/delfoi/page6.htm.
http://lefobserver.blogspot.gr/2008/04/ ... st_19.html
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Κριτία ουσία περί Ατλαντίδας

7

Σε αυτό το θέμα κάνουμε μία ανασκόπηση του Πλατωνικού έργου "Κριτία" ή "Ατλαντικός" για να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία που οδήγησε σε πόλεμο την Αθηναϊκή συμμαχία και τις δυνάμεις της Ατλαντίδας.

Εικόνα
Ο Κριτίας ήταν Αθηναίος πολιτικός, φιλόσοφος, ποιητής και ρήτορας που έζησε τον 4 αιώνα π.Χ. Ήταν Γιος του πλούσιου Κάλλαισχρου και υπήρξε μαθητής του Σωκράτη, του Γοργία και πολλών φιλοσόφων και σοφιστών της εποχής ενώ αργότερα έγινε ίσως ο σκληρότερος και ποιο βίαιος από τους Τριάκοντα Τυράννους της Αθήνας. Ο Κριτίας εμφανίζεται σε δύο πολύ σημαντικά έργα του Πλάτωνα , στο έργο "Κριτίας" που φέρει το όνομα του διότι είναι κεντρικός ομιλητής και στο έργο "Τίμαιος" όπου παρουσιάζεται ως συνομιλητής μαζί με τον Σωκράτη και τον Τίμαιο.

Ο Κριτίας ήταν κατά γενική παραδοχή δύο γενιές μικρότερος από τον ιστορικό Σόλωνα που ο οποίος ταξίδευε στις Αιγυπτιακές πόλεις από τις οποίες αντλούσε πληροφορίες για την Ελλάδα. Ο Σόλων άφησε μία σπουδαία κληρονομιά στον Κριτία ο οποίος διάβαζε τα χειρόγραφα του από μικρός και ανάμεσα στην οποία βρίσκονται και όλες οι πληροφορίες που διαθέτουμε σχετικά με την Χαμένη Ατλαντίδα και τον πόλεμο της με την συμμαχία εντός των Ηράκλειων στηλών που ηγούνταν η Αθήνα.

Στο έργο "Τίμαιος" του Πλάτωνος λοιπόν μαθαίνουμε για την συμμαχία και τον πόλεμο ανάμεσα στην Αθήνα και την Ατλαντίδα ενώ στο έργο "Κριτίας" μαθαίνουμε για την πολιτεία της Ατλαντίδας και τον τρόπο που ήταν οργανωμένη.

Ξεκινώντας λοιπόν ο Κριτίας μας αναφέρει :

"Πρώτον λοιπόν από όλα ας αναμνησθώμεν, ότι εννέα το όλον χιλιάδες έτη έχουν περάση, αφ' ότου εκηρύχθη πόλεμος μεταξύ εκείνων οι οποίοι κατοικούν έξω από τας στήλας του Ηρακλέους και εκείνων όπου κατοικούν μέσα· το οποίον πρέπει τώρα να σας εκθέσω απ' αρχής μέχρι τέλους. Του μεν ενός λοιπόν μέρους έλεγον ότι έλαβε την αρχηγίαν αυτή η πόλις (δηλαδή αι Αθήναι) και διεξήγαγεν όλον τον πόλεμον μέχρι τέλους, του δε άλλου μέρους οι βασιλείς της νήσου Ατλαντίδος, η οποία νήσος είπομεν (εις τον διάλογον «Τίμαιον») ότι τα παλαιά χρόνια ήτο νήσος μεγαλυτέρα από την Λιβύαν (δηλαδή την Αφρικήν) και την Ασίαν, τώρα δε, επειδή εβυθίσθη από σεισμούς, άφησεν εκεί μίαν λάσπην και εμποδίζει πλέον να περνούν εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να ταξειδεύσουν από την εδώθεν θάλασσαν εις την εκείθεν."

Στη συνέχεια μας λέει ότι οι Θεοί μοίρασαν το κόσμο με κλήρωση :

"Και λοιπόν οι θεοί τα παλαιά χρόνια έβαλαν εις κλήρον τους διαφόρους τόπους και
εμοιράσθησαν μεταξύ των όλην την γην"


Η Αθηνά λοιπόν με τον Ήφαιστο έλαβαν το τόπο που κατοικούσαν οι Έλληνες γιατί ήταν αδέλφιααναφέροντας τα εξής :

"Άλλοι λοιπόν από τους θεούς, οι οποίοι επήραν με κλήρον άλλους τόπους, έβαλαν εκείνα τα μέρη
εις τάξιν· ο Ήφαιστος δε και η Αθηνά, επειδή είχαν την ιδίαν φυσικήν καταγωγήν, διότι ήσαν συγχρόνως και αδέλφια από τον ίδιον πατέρα και είχαν την ιδίαν κλίσιν και εις την μάθησιν και εις τας τέχνας, διά τούτο και εις τους δύο έτυχε να πέση ως κλήρος αυτός εδώ ο τόπος, διότι εκ φύσεως τους ήρμοζε και ήτο κατάλληλος διά την αρετήν και την φρόνησίν των· αφ' ού δ' έκαμαν τους εντοπίους αγαθούς ανθρώπους, έβαλαν εις τον νουν των την αγάπην της πολιτικής τάξεως"·


Ο Ποσειδώνας έλαβε ολόκληρο τον Ατλαντικό και την νήσο Ατλαντίδα! Μας λέει λοιπόν για τον Ποσειδώνα :

"Καθώς είπομεν εις τα προηγούμενα διά την κλήρωσιν, την οποίαν έκαμαν οι θεοί, ότι εμοίρασαν όλην την γην με κλήρους και έλαβαν άλλοι μεν μεγαλύτερα κομμάτια και άλλοι μικρότερα και εσύστησαν εκεί ναούς και θυσίας εις τους εαυτούς των, έτσι λοιπόν και ο Ποσειδών, αφού του έλαχεν η Ατλαντίς, εκατοίκισεν εκεί τα παιδιά του, τα οποία εγέννησεν από θνητήν γυναίκα εις ένα τόπον της νήσου ως θα είπωμεν. Πλησίον εις την θάλασσαν, εις το μέσον δε όλης της νήσου, ήτο μία πεδιάς, η οποία λέγουν ότι υπήρξεν η ωραιοτέρα και η πλέον εύφορος από όλας τας πεδιάδας."

Ο Κριτίας στη συνέχεια προχωράει σε περιγραφή των δύο πολιτειών δίδοντας στοιχεία τόσο για την Αθήνα όσο για την Ατλαντίδα. Περιγράφει το γενεαλογικό δέντρο των Βασιλέων απόγονων του Ποσειδώνα και προχωράει σε ανάλυση των ανακτόρων και των κατασκευών.

Προς τη μέση όμως του βιβλίου η περιγραφή αρχίζει να γίνεται περίεργη και μυστηριώδης.Μας αναφέρει εδώ ο Κριτίας ότι η Ατλαντίδα άκμαζε και ήταν θεάρεστη και υπηρετούσε τη δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά μας λέει τα εξής :

"υπήκουαν εις τους νόμους και ετίμων τον θεόν με τον οποίον είχαν συγγένειαν διότι τα φρονήματά των ήσαν σύμφωνα με την αλήθειαν και γενναία εις όλας τας περιστάσεις· μετεχειρίζοντο ημερότητα με φρόνησιν και εις τας περιστάσεις, αι οποίαι ετύχαινε να συμβούν και αναμεταξύ των· διά τούτο επεριφρόνουν όλα τ' άλλα εκτός της αρετής και ενόμιζαν ως μικρά τα αγαθά τα οποία είχαν, και ευκόλως εβάσταζαν ως βάρος τον όγκον του χρυσού και των άλλων κτημάτων των. Δεν άφηναν να μεθύσουν από την καλοπέρασιν και να μη ημπορούν να κυβερνήσουν τον εαυτόν των ένεκα του πλούτου και να κλονίζονται (από τα πάθη), αλλά άγρυπνοι έβλεπαν καθαρά και δυνατά ότι και αυτά (τα πλούτη) όλα αυξάνουν, όταν είναι όλα σύμφωνα με την αρετήν, και ότι όταν κυνηγά κανείς αυτά με πολύν ζήλον και τα τιμά, και αυτά τα ίδια καταστρέφονται και εκείνη (δηλαδή η τιμή) καταστρέφεται μαζί με αυτά."

Με την πάροδο όμως των ετών οι Άτλαντες έχασαν την θεία φύση τους, ξέχασαν τις παραδόσεις τους και επικράτησε το θνητό στοιχείο σε αυτούς, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να κάνουν ασχήμιες και αντί να βαδίζουν προς την ευτυχία βάδιζαν προς την καταστροφή. Και τότε συνέβηκε το πολύ εντυπωσιακό σημείο της επέμβασης του ανώτατου Θεού Δία. Μας λέει χαρακτηριστικά ο Κριτίας το εξής :

"Ο δε θεός των θεών, ο Ζευς, ο οποίος βασιλεύει σύμφωνα με νόμους, επειδή έχει την δύναμιν να βλέπη καλώς τα τοιαύτα πράγματα, παρατηρήσαςότι εβάδιζεν εις την αθλιότητα ένας λαός καλός, απεφάσισε να τους τιμωρήση, διά να σωφρονισθούν και να γείνουν προσεκτικότεροι· διά τούτο εκάλεσεν εις συνεδρίαν όλους τους θεούς εις το λαμπρότερον ανάκτορόν των, το οποίον, επειδή είναι
υψωμένον εις το μέσον όλου του κόσμου, βλέπει καλά όλα τα πράγματα όσα έγειναν και υπάρχουσι, και αφ' ού τους συνήθροισεν, είπεν εις αυτούς. . .. . .. . .. . .. . "


Βλέπουμε λοιπόν ότι επεμβαίνει ο Δίας για να μη χαθεί ο καλός λαός και συγκαλεί συνεδρία. Δυστυχώς όμως το κείμενο του Κριτία δεν συνεχίζει την περιγραφή .... συνεπώς δεν μαθαίνουμε τι έγινε στη συνέχεια!

Από το κείμενο του Τίμαιου πάντως συμπεραίνουμε ότι η Ατλαντίδα και η Αθήνα προχώρησαν σε πόλεμο όπου η Ατλαντίδα εξοντώθηκε ολοσχερώς ! Εδώ όμως προκύπτουν κάποια σημαντικά ερωτήματα :

Τι συζητήθηκε στο "συνέδριο των Θεών";;; Για ποιο λόγο προχώρησε σε πόλεμο ο λαός του Ποσειδώνος εναντίον του λαού της Αθηνάς ;;; Ποιο ήταν το "τίμημα" του ηττημένου δεδομένου ότι η Ατλαντίδα καταστράφηκε μέσα σε ένα ημερονύκτιο ;;; Ένας μυθικός διαγωνισμός - πόλεμος ανάμεσα σε θεούς και θνητούς ή ένας παγκόσμιος πόλεμος που περιγράφει ανθρώπινους πολιτισμούς να πολεμούν 9.500 χρόνια προ Χριστού ;;;


___________________

Η σύνθεση του θέματος έγινε εδώ : http://laptonarchives.blogspot.gr/searc ... E%B4%CE%B1

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :

"Κριτίας" Πλάτωνος
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF% ... E%B1%CF%82
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας

8
Παρελθόν αποτελεί η χαμένη Ατλαντίδα όπως την παρουσίαζαν αρχικά να έχει βρεθεί με την βοήθεια του Google earth. Ανανέωση που έγινε στους χάρτες της google "έσβησε" κυριολεκτικά την Ατλαντίδα μέσα σε μία βραδιά κατά παρόμοιο τρόπο με τον οποίο είχε γίνει το 9.500 π.Χ. σύμφωνα με τον Πλάτωνα!

phpBB [video]
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαίοι πολιτισμοί”