Αφρικανικες μυθολογιες

1
μυθολογια Ασαντι

Μυθολογία Ασάντι

Ο σημαντικότερος θεός στο πάνθεον της μυθολογίας των Ασάντι της Γκάνας είναι ο Νυάμε, (Nyame) (επίσης Νυανκοπόν (Nyankopon)), ο παντογνώστης και πανίσχυρος, θεός-ουρανός. Η σύζυγός του είναι η Ασάσε Γιάα (Asase Yaa) και οι σημαντικότεροι γιοι τους ο Μπία, (Bia) και ο Τάνο (Tano). Η Ασάσε Γιάα εκπροσωπεί στη μυθολογία Ασάντι τη μητέρα θεά της γονιμότητας. Ο Μπία και ο Τάνο δεν είναι βέβαια οι μοναδικοί γιοι του Νυάμε. Από τους πολλούς γιους του ο καθένας είχε να εκτελέσει μια διαφορετική λειτουργία. Άλλος ήταν βροχοποιός, άλλος η ηλιακή ακτινοβολία (κ.λπ.) Η λατρεία του Νυάμε ήταν αποκλειτικό προνόμιο των φυλετικών βασιλιάδων, ενώ ο απλός λαός επιτρεπόταν να λατρεύει μόνο τους γιους του.

Ο Τάνο είναι ένας από τους σημαντικότερους θεούς των Ασάντι. 'Όλοι οι άλλοι θεοί, ειδικά οι ποτάμιοι θεωρούνται παιδιά του Τάνο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ασάντι πιστεύουν ότι οι ανιμιστικοί θεοί τους είναι εγγόνια του μεγάλου Νυάμε και λειτουργούν ως αγγελιαφόροι ανάμεσα στους ανθρώπους και τον Θεό.

Ο Ανάνσι (Αράχνη είναι ένας πολιτισμικός ήρωας που αν και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μυθολογίας των Ασάντι, εντούτοις είναι κεντρικό πρόσωπο στους λαϊκούς μύθους των Ασάντι, όπου απεικονίζεται ως κατεργάρης.

Re: Αφρικανικες μυθολογιες

2
Μυθολογία Κχοϊκχόι


Οι Κχοϊκχόι ( Khoikhoi ) είναι μία εθνική ομάδα από τη νότια Αφρική.

Ο ανώτερος θεός των Κχοϊκχόι είναι ο Γκαμάμπ ( Gamab ), θεός του ουρανού και της μοίρας. Ρίχνει βέλη από τους ουρανούς στους θνητούς, σκοτώνοντάς τους.

Ο Τσούι ( Tsui ή Tsui'goab ) είναι ο θεός της μαγείας, της βροχής και του κεραυνού. Ο Γκουνάμπ ( Gunab ) είναι ένας κακός θεός.

Ένας από τους σημαντικότερους ήρωες των Κχοϊκχόι ήταν ο Χεϊτσί-εϊμπίμπ ( Heitsi-eibib ) ή απλά Χεϊτσί, που ήταν γόνος μιας αγελάδας και του μαγικού χόρτου που η αγελάδα έφαγε. Ήταν θρυλικός κυνηγός, μάγος και πολεμιστής και αυτός που σκότωσε το Γκα-γκορίμπ ( Gago-rib ). Επίσης σε πολλές περιπτώσεις πέθαινε και επανερχόταν στη ζωή. Κηδευτικοί σωροί από πέτρες για τον Χεϊτσί υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες στη νότια Αφρική. Λατρεύεται ως θεός του κυνηγιού.

Re: Αφρικανικες μυθολογιες

3
Μυθολογία Λοτούκο

Οι Λοτούκο είναι εθνική ομάδα από το Σουδάν .

Ο σημαντικότερος θεός ονομάζεται Αγιόκ ( Ajok ) . Είναι γενικά καλός και ευεργετικός , αλλά μπορεί και να εξαγριωθεί . Μια φορά απάντησε στις προσευχές μιας γυναίκας που ζητούσε να αναστηθεί ο γιός της . Ο σύζυγός της όμως εκνευρίστηκε και ξανάσκότωσε το παιδί . Ο Αγιόκ ενοχλήθηκε από τις πράξεις του και ορκίστηκε ποτέ ξανά να μην αναστήσει κανένα Λοτούκο . Έτσι ο θάνατος είναι μόνιμος .

Re: Αφρικανικες μυθολογιες

4
Μυθολογία Τουμπούκα


Οι Τουμπούκα είναι εθνική ομάδα που ζει στο Μαλάουι. Ο σημαντικότερος θεός τους είναι ο Κιούτα ( Chiuta ), ο οποίος είναι παντοδύναμος, παντογνώστης και αυτοδημιούργητος. Επίσης είναι θεός της βροχής και της γονιμότητας.

Η Τουμπούκα, όπως οι περισσότερες Αφρικανικές γλώσσες, έχει πολλούς μύθους που συνθέτουν την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι μύθοι αυτοί λέγονται συνήθως γύρω από φωτιές αργά τη νύχτα, συχνά με τη συνοδεία τυμπάνων και χορικών. Σκοπό έχουν να διδάξουν στα παιδιά μια ηθική συμπεριφορα, αλλά και να διασκεδάσουν .

Οι περισσότεροι απο αυτούς τους μύθους έχουν χάσει τη δυναμή τους μετά την επαφή με τα δυτικά ήθη. Ωστόσο, αρκετοί έχουν υπερνικήσει τις δυσκολίες των αλλαγών και έχουν επιβιώσει. Γνωστές ως vidokoni (φανταστικές ιστορίες) οι ιστορίες αυτές έχουν πάντα ως υπόβαθρο ένα ηθικό δίδαγμα.

Στην μυθολογία Τουμπούκα αναφέρονται τρία ζώα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα: η φούλου (fulu/χελώνα) , ο καλούλου (kalulu/λαγός) και η τσίμπβε (chimbwe/ύαινα) . Η φούλου θεωρείται το πιο σοφό ζώο, η τσίμπβε κατεργάρα και ο καλούλου ο έξυπνος παραπλανητής που μπορεί να νικηθεί μόνο από τη φούλου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια μυθολογία”