Νίτσε:«Γιατί μισούν τους Έλληνες»

1
Εικόνα
Λιγα λογια για τον Νιτσε:
Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε,ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Βόννη και τη Λειψία. Καταγόταν από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια και προοριζόταν για την επιστήμη της Θεολογίας. Ωστόσο, η πορεία του άλλαξε κατά τα μετεφηβικά του χρόνια με αποτέλεσμα να στραφεί στον χώρο της φιλοσοφίας. Μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία και από τότε ξεκίνησε το πολύμορφο συγγραφικό του έργο.Ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων, ιδιαίτερα του Χριστιανισμού. Πληθώρα συγγραμμάτων του γράφτηκαν με οξύ και επιθετικό ύφος, χρησιμοποιώντας ευρέως αφορισμούς. Το φιλοσοφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από βιβλίο του:
«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του…
Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με Αχίλλειο πήδημα».
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 20 Φεβ 2012, 11:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: Νίτσε:«Γιατί μισούν τους Έλληνες»

2
Φρίντριχ Σίλερ: 1759-1805

Καταραμένε Έλληνα, όπου και να στρέψω την ψυχή μου μπροστά μου σε βρίσκω»
Εικόνα

Ο Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής είχε γράψει μέσα από τα βάθη της ψυχής του, τους παρακάτω στίχους που σήμερα είναι πιο επίκαιροι παρά ποτέ:
"Καταραμένε Έλληνα.
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να...
στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.

Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.

Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.

Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση...

Γιατί να σε αγγίξω;

Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;

Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;"
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: Νίτσε:«Γιατί μισούν τους Έλληνες»

3
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!



ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ. Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας.

ΒΙΛΑΜΟΒΙΤΣ. Η Ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα του πολιτισμού.

BECKEL. Δεν θα υπήρχε μωαμεθανικός πολιτισμός χωρίς τον Μ. Αλέξανδρο.

BLOOMFIELD. Για ό,τι οι άλλοι λαοί θεωρούν αυτονόητο οι Έλληνες έχουν το χάρισμα να απορούν.

ΒΙΝΚΕΛΜΑΝ ΓΙΟΧΑΝ. Γερμανός ιστορικός. Για να γίνουμε αμίμητοι πρέπει να μιμηθούμε την ελληνική αρχαιότητα.

BURY . Καθηγητής Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Οφείλουμε στους Έλληνες τα πάντα, Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαν την κριτική στα γεγονότα. Θεμελίωσαν την ιστοριογραφία, την ποίηση, τα γράμματα, την τέχνη, την φιλοσοφία, έτσι και την ιστορία.

BRUN JEAN. Οι ρίζες του δέντρου της ζωής και της γνώσης βρίσκονται στη γη της Ελλάδος.

ΒΙΣΜΑΡΚ. Θα κατακτούσαν την υφήλιο αν δεν αλληλοσπαράσσονταν. Αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία των Ελλήνων.

ΓΚΑΙΤΕ. Η Ελλάδα για την ανθρωπότητα είναι ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για τον άνθρωπο.

ΓΚΡΟΥΣΕ ΡΕΝΕ. Γάλλος ιστορικός. Η Ευρώπη είναι το σύνολο των χωρών κληρονόμων της Ελληνικής Παιδείας.

ΓΚΛΟΤΖ Γ. Η ανωτερότητα των Ελλήνων οφείλεται στην ιδέα που είχαν για την πόλη. Μόνο ο ελληνικός κόσμος είναι ον πολιτικό. (αν και κάποιοι θέλουν να μας κάνουν απολίτικους, και το έχουν καταφέρει εν μέρει).

ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ. Φιλόσοφος - συγγραφέας. Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος στη Δύση θεωρούμε την Ελλάδα μητέρα μας.

ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ. Αυτό που χρειάζεται η Δύση είναι να ξαναγυρίσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ. Ρώσος ηγέτης. Η καταγωγή μας και οι ρίζες μας είναι ελληνικές.

ELLIOT. Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία έχει αίμα ελληνικό και λατινικό. Δεν είναι δύο συστήματα κυκλοφορίας διαφορετικά, αλλά ένα. Για μέσα από τη Ρώμη μπορεί να βρει κανείς την ελληνική μας καταγωγή.

ΕΡΑΣΜΟΣ. Δεν θα είμασταν τίποτα χωρίς τους Έλληνες.

ΕΡΕΜΠΟΥΡΓΚ ΗΛΙΑ. Ρώσος συγγραφεύς. Οφείλει πολλά στους αγώνες και τις θυσίες της Ελλάδος η Ρωσία και η Ευρώπη.

Εφημερίδα ΤΑΪΜΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Δεν είναι μόνο φίλος εις καιρόν ευτυχίας, αλλά πιστός σύμμαχος και εις καιρό δυστυχίας. Επομένως η οφειλή μας προς τον γενναίο και ιπποτικό λαό της Ελλάδος είναι μεγάλη. (Ποτέ δεν απέδειξαν την οφειλή τους).

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ "GAVELCANDE". Οι Έλληνες κατέπληξαν τον κόσμο με ένα νέο Μαραθώνα. Κανείς δεν τολμούσε να προείπη, ότι οι Έλληνες που 500 χρόνια π.Χ. είχαν ρίξει στη θάλασσα τους παντοκράτορες Πέρσες, θα επαναλάμβαναν κατά το 1940 αυτό το κατόρθωμα.

ΖΙΠΕΝ ΑΛΑΙΝ. Γάλλος πολιτικός. Η Ελλάς είναι το εκτυφλωτικό φως. Μ' αυτήν τα σύννεφα διαλύονται, όλες οι απορίες λύνονται.

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΑ". 7 Δεκεμβρίου 1940. Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαιτέρως η ανδρεία, παρακολουθεί τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία με θαυμασμό. Μα συγκινεί τόσο πολύ ώστε να φωνάζουμε παραμερίζοντας κάθε άλλο άισθημα: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!

ΚΛΑΡΚ. Χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι η διορατικότης που αν συμβάδιζε με την ιδιοφυϊα τους η βιομηχανική επανάσταση θα άρχιζε χίλια χρόνια πριν τον Κολόμβο. Έτσι σήμερα δεν θα περιφερόμασταν γύρω από τη Σελήνη αλλά θα είχαμε φθάσει και σε άλλους πλανήτες.

KOLDEOW. Ένα από τα πιο επιβλητικά φαινόμενα της Ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας ένας πολιτικός που με την πρωτοτυπία του πνεύματός του προπορεύθηκε κατά πολύ της εποχής.

ΚΙΚΕΡΩΝ. Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος που έφερε στη γη τη φιλοσοφία του ουρανού.

ΕΜΑΝΝΟΥΕΛ ΚΑΝΤ. Τα μαθηματικά ως επιστήμη ξεκίνησαν από τους Έλληνες. Η άγνοια των Αιγυπτίων ως προς τα μαθηματικά και τη γεωμετρία φαίνεται από το ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το ύψος κ.λ.π.

ΚΑΙΣΛΕΡ. Οι Έλληνες μάς κληροδότησαν με μια από τις ωραιότερες λέξεις. Τον ενθουσιασμό, από το εν-Θεός. Ένας Θεός μέσα μας. Μακάριος όποιος φέρει ένα Θεό μέσα του.

ΚΙΝΓΚ ΜΑΚΕΝΖΥ. Πρωθυπουργός Καναδά. Όσο καιρό ήταν το μόνο Έθνος που πολεμούσαν οι ηρωϊκοί Έλληνες, επέτυχαν θαυμαστές νίκες με αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος μόνοι.

LIVINGSTONE RICHARD. Το σημαντικότερο που έκαναν οι Έλληνες εκτός από τη φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη και πολλά άλλα είναι ότι ήταν ο πρώτος λαός που έθεσε το ερώτημα: "Ποιός είναι ο σωστός τρόπος ζωής για τον άνθρωπο;". Και έδωσαν την πιο ικανοποιητική απάνταση από όσες εδόθησαν ποτέ.

LIVINGSTONE RICHARD. Από τους άλλους λαούς οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο μιας άριστης ζωής.

LIVINGSTONE RICHARD. Το ρέμα του ελληνισμού ανακατεύεται με τα λασπόνερα που τα ονομάζουμε σύγχρονη σκέψη και φιλολογία.

LIVINGSTONE RICHARD. Το πιο χαρακτηριστικό γνώριμα των Ελλήνων είναι το κάλλος.

ΛΑΙΜΠΝΙΤΣ. Δεν θα θαυμάζαμε τόσο τους νεότερους σοφούς και μαθηματικούς εάν κατανοούσαμε τον Αρχιμήδη και τον Απολλώνιο.

ΛΟΡΙΑ ΑΧΙΛΛΕΥΣ. Καθ. Πανεπιστ. Πάνταβα. Τα έργα του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους είναι πράγματι πραγματείες κοινωνιολογίας. (Αυτός που δεν ζει σε κοινωνία ή είναι Θεός ή θηρίο - Αριστοτέλης).

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α'. Προνόμιο για μένα δεν είναι η διαδοχή του θρόνου αλλά το ότι μου επιτρέπεται να ζω με τους Έλληνες.

ΛΑΚΑΡΡΙΕΡ ΖΑΝ. Το ελληνικό θέατρο σημαίνει από τη γέννησή του, ένα θέαμα με την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια της λέξεως, ένα νέο βλέμμα, και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η εικόνα της ορχήστρας είναι πάντα μια εικόνα που θυμίζει το μάτι, που φέρνει στον νου την μεγάλη κόγχη των βλεφάρων και τον βολβό των ματιών. Η ελληνική λέξη "θέατρο" βγαίνει από το ρήμα "θέωμαι". Το θέατρο είναι μαζί ο χώρος όπου σε βλέπουν και όπου εσύ βλέπεις.

LOON HENDRIK VAN. Ιστορικός. Νομίζω πως η άνθιση μιας πάρα πολύ υψηλής μορφής πολιτισμού είναι δυνατή τότε μόνο, όταν όλες οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, οι φυλετικές κλιματολογικές, βρεθούν κάτω από ιδανικούς όρους και αναλογίες. Αυτό συνέβη με την Ελλάδα. Η ιστορία απορεί και θαυμάζει πώς μια μικρή μεσογειακή χερσόνησος, Η Ελλάς, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο αιώνες να προικίσει τον κόσμο μας με ένα τέλειο σκελετό για όλα τα πνευματικά ενδιαφέροντα!

"ΛΑΙΦ" ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. 23 Δεκεμβρίου 1940. Ενώ τους υπολόγιζαν για ένα λαό αβοήθητο και αδύνατο, κατάφεραν στους της φασιστικής Ιταλίας εισβολείς ένα τόσο ισχυρό πλήγμα, ώστε να καταλήξει σε μια εξίσου επαίσχυντη ήττα. Μετά από πόλεμο έξι εβδομάδων όχι μόνο αναχαίτισαν τους εισβολείς και συνέλαβαν 7000 Ιταλούς αιχμαλώτους, 500 αυτοκίνητα, 200 πυροβόλα, πολλά άρματα μάχης, χιλιάδες πολυβόλα και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, αλλά κατέκτησαν και της Ιταλικής Αλβανίας το 1/4 περίπου.

ΜΑΚΕΝΖΥ ΚΙΝΓΚ. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότης. Σ' αυτήν οφείλουμε ό,τι κάνει την ζωή ανώτερη και ωραιότερη.

MEHN HENRY. Όλα τα πολιτισμένα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδος.

ΜΠΕΝΓΚΣΤΟΝ Χ. Κανείς πολιτισμός δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς το κοσμογόνο έργο του Μ. Αλεξάνδρου.

ΜΠΗΝΤΛ ΤΖΩΡΤΖ. Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Μόνο όταν γνωρίσουμε την ελληνική επιστήμη θα κατανοήσουμε το σύμπαν και τα μυστικά του.

ΜΙΛΛΕΡ ΧΕΝΡΥ. Η παλαιά Ελλάς και η σημερινή Ελλάς έχει μεγάλη σημασία για όποιον ψάχνει να βρει τον εαυτόν του.

ΜΩΡΙΑΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ. Η Ελλάς ξεπέρασε τον εαυτόν της και με το παράδειγμά της μάς μαθαίνει να μη χάνουμε το κουράγιο μας ποτέ. Με το μαρτύριό της και τις αρετές της είναι σήμερα από κάθε άλλη φορά πιο μεγάλη στην πανένδοξη ιστορία της.

ΝΙΤΣΕ. Η φιλοσοφική δύναμη των Ελλήνων φιλοσόφων είχε αναπτυχθεί με τόση πληρότητα, ώστε ανακάλυψαν τους κυριότερους τύπους του φιλοσοφικού πνεύματος και οι μεταγενέστερες γενεές δεν πρόσθεσαν τίποτε το ουσιαστικό.

ΝΙΤΣΕ. Ο Ηράκλειτος είναι η πηγή του φωτός.

ΝΙΤΣΕ. Οι Έλληνες είναι αληθινά υγιής λαός. Δικαίωσαν τη φιλοσοφία επειδή είναι οι μόνοι που φιλοσόφησαν περισσότερο από κάθε άλλο λαό.

ΝΙΤΣΕ. Η ελληνική φυλή είναι η τελειότερη, η ωραιότερημ η γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές.

ΝΙΤΣΕ. Όταν αναφέρεται κανείς σε μια τόσο θαυμάσια ιδανικοποιημένη κοινωνία φιλοσόφων, του Θαλού, του Αναξίμανδρου, του Ηρακλείτου, του Παρμενίδου, το Αναξαγόρου, του Εμπεδοκλέους, του Δημόκριτου, του Σωκράτους, κάθε λαός γεμίζει ντροπή.

ΝΤΕ ΓΚΩΛ. Πρόεδρος Γαλλίας. Αναμφισβήτητα δικαιώματα δημιουργούν στην Ελλάδα ο αγών και τα κατορθώματά της.

ΟΡΑΤΙΟΣ. Η Ελλάς καταληφθείσα, τον άγριον νικητήν κατέκτησε και τις τέχνες εισήγαγε εις το αγροίκον Λάτιον.

ΠΑΣΚΑΛ. Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσεως κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.

ΠΡΕΛΟ ΜΑΡΣΕΛ. Οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της πολιτικής και της πολιτειολογίας ταυτόχρονα.

ΠΙΚΟΚ ΤΟΜΑΣ. Εκεί όπου οι Έλληνες είχαν μέτρο, ποίηση και κάθετι που γοητεύει και κοσμεί την ανθρωπότητα εμείς έχουμε χυδαιότητα. ( Η οποία εισάγεται δυστυχώς στην Ελλάδα...)

Παρομοιώδης λατινική φράση. Κινούμαστε με την πνοή του ελληνικού πνεύματος.

ΡΕΝΑΡ ΕΡΝΕΣΤΟ. Το ελληνικό θαύμα είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά που δεν θα δούμε ούτε είδαμε αλλού. Αυτά που έσπειρε όμως θα διαρκέσουν επ' άπειρω.

RABELAIS. Συγγραφέας. Μορφωμένοι λέγονται αυτοί που μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

RICHEPIN IEAN. Γαλλική ακαδημία. Η τελευταία λέξη της γης όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή θα είναι Ελλάς.

RENE PUAUX. Η γοητεία της Ελλάδος είναι ακατανίκητη στην αναπόληση του πλουσιοτέρου σε ομορφιά, ποίηση και φιλοσοφία πολιτισμού που υπήρξε ποτέ.

ΡΟΜΛΑΝ ΡΟΜΑΙΝ. Οι αρχαίοι Έλληνες θέλησαν να αγκαλιάσουν όλες τις δυνάμεις της ψτχής και της σκέψης και να καταστήσουν καλύτερους τους ανθρώπους.

ΡΕΝΦΡΙΟΥ ΚΟΛΙΝ. Άγγλος καθ. Καίμπριτζ. Τα νιάτα του κόσμου είναι ο ελληνικός λαός.

SEABORG. Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη της ανθρωπιστικής παιδείας και του βάλσαμου της τέχνης έτσι όπως τα καλλιέργησαν και τα ανύψωσαν οι Έλληνες.

SCHUBART W. Ελληνικός πολιτισμός σημαίνει ολοκλήρωση του ελληνικού πνεύματος και μετατροπή αυτού σε παγκόσμιο φαινόμενο.

ΣΩ ΜΠΕΡΝΑΡ ΤΖΩΡΤΖ. Το σπίτι που στη βιβλιοθήκη του δεν έχει έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι ένα σπίτι δίχως φως.

ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ. Ο Σωκράτης είναι ο πατήρ της ηθικής.

SARTON. Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι ασχολήθηκαν με την αστρονομία και την ανήγαγαν σε επιστήμη.

SAGAN CH. Καθηγητής στο Cornell University U.S.A. Ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός, η θρησκεία κ.λ.π. προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στα περίπλοκα προβλήματα του ανθρώπου με διάφορες φιλοσοφικές πρακτικές και θεωρίες. Η καλύτερη όμως, πιο βέβαι, πιο σίγουρη για επιτυχία διέξοδος σ' αυτά είναι ο Αρχαιοελληνικός πολιτισμός, οι νόμοι, οι αρχές, ο ορθολογισμός, η μέθοδος έρευνας που τον διέπουν...
Να εξιδανικεύσουμε ό,τι καλύτερο έδωσε ο πολιτισμός αυτός, να παραδειγματιστούμε από αυτόν και να τον καταστήσουμε πρότυπο θεωρίας και εφαρμογής στην παγκόσμια κοινότητα.

ΤΟΛΣΤΟΪ. Δεν υφίσταται παιδεία χωρίς ελληνική γραμματεία.

ΤΑΠΛΙΝ ΟΛΙΒΕΡ. Ο Ηρόδοτος πρώτος ονόμασε τα αφηγήματά του ιστορία.

ΤΑΤΟΝ. Οι αρχάιοι Έλληνες πρώτοι μελέτησαν την κίνηση των πλανητών και την περιγραφή του ουρανού.

ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. "Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες."

ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Αλίμονό μας αν οι Έλληνες αποκτήσουν ενότητα και μόρφωση.

ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Η Ελλάς θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωϊκά μέσα στους νικητές, μετά την τελική νίκη και λύτρωση.

EGON FRIEDELL. Οι Έλληνες σε πολλούς τομείς εδημιούργησαν διαχρονικά πρότυπα, και γι' αυτό θα έπρεπε να τους θεωρήσει κανείς ως τον υγιέστερο πνευματικά λαό του κόσμου.

A. HITLER. Στη γερμανική γη είχα μπροστά μου το υπέροχο ελληνικό στοιχείο. Και μόνο η αρχιτεκτονική, σου γεννούσε σεβασμό.

HEIDIGGER M. Η φιλοσοφία είναι ελληνική στην ύπαρξή της.

A. HITLER. Η ομορφιά κατά τους αρχαίους Έλληνες είναι η συζυγία της πιο λαμπρής καλλονής με την ευγένεια της ψυχής και με την πνευματική έκλαμψη.

DURANT WKC. Οτιδήποτε αιωνόβιο προέρχεται από την Ελλάδα: γυμναστήρι, σχολεία, γεωμετρία, ιστορία, αριθμητική, ρητορική, φυσική, βιολογία, κωμωδία, ηθική, πολιτική, θεολογία, ιδεαλισμός, φιλανθρωπία, κυνισμός, τυραννία, αριστοκρατία, δημοκρατία, πλουτοκρατία. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν ελληνικές λέξεις. Ο Ελληνικός πολιτισμός φώτιζε και φωτίζε τον δικό μας πολιτισμό. Η Ελλάς είναι η ζωντανή βάση του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου.

RICHARD WAGNER. Η δική μας τέχνη ήταν ένα απλό καλλιτεχνικό επάγγελμα σε αντίθεση με την ελληνική δημόσια τέχνη η οποία υπήρξε πράγματι τέχνη.

RICHARD WAGNER. Η σύγχρονη τέχνη μας στην αλυσίδα της καλλιτεχνικής εξελίξεως ολόκληρης της Ευρώπης δεν είναι παρά μονάχα ένας κρίκος, η οποία έχει ως αφετηρία της τους Έλληνες. Το ελληνικό πνεύμα όπως εκδηλώθηκε στο απόγειό του στο πολίτευμα και την τέχνη, βρήκε την πιο ταιριαστή έκφρασή του στον Απόλλωνα (θεός του Φωτός και της Μουσικής), τον ουσιαστικό κυρίαρχο και εθνικό Θεό των ελληνικών φυλών και τοποθέτησε το ωραίο, δυνατό και ελεύθερο άνθρωπο στην κορυφή της θρησκευτικής συνειδήσεως. Δίχως να παραδεχθούμε την συνάφειά της με την τέχνη των Ελλήνων, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στην μελέτη της τέχνης.

ΑΝΤΡΕ. Στρατιωτικός διοικητής του φρουρίου της Κρήτης. Έχουν πάνω τους κάτι το μυθικό οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Φαντάζουν σαν ήρωες μυθικοί. Είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει όποιος τους δει την ώρα εκείνη του θανάτου που είναι τόσο υπερήφανοι και τραγικοί. Μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω πολλές φορές όταν γίνονταν εκτελέσεις έφευγα απ' το γραφείο μου και έβγαινα στο μπαλκόνι. Τέτοια περιφρόνηση προς τον θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία δεν είδα σε κανέναν άλλο λαό.

Απομνημονεύματα Γερμανού αξιωματικού. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κανείς δεν αντιστάθηκε στην τρομερή μας πολεμική δύναμη. Ο πληθυσμός έφευγε και οι στρατιωτικοί έτρεχαν να παραδοθούν. Στην Κρήτη κανείς δεν φοβόταν. Βλέπαμε ένα μαινόμενο πλήθος να μας επιτίθεται, δίχως να φοβάται τις χειροβομβίδες μας και τα επαναληπτικά μας όπλα, όσοι πατούσαμε στο χώμα ζωντανοί. Τα πάντα μάς πολεμούσαν. Μόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν μονάχες τους για να μας κτυπούν στην Κρήτη.

Από Αγγλική εφημερίδα.Πραγματικά αξίζει να δοθεί στον λαό αυτόν κάθε βοήθεια. Οφείλει συγχαρητήρια στην Ελλάδα ο κόσμος ολόκληρος.

BOWRA G. Πρύτανης Οξφόρδης. Οι Έλληνες είναι λαός περίπου μυθικός που κατέχει προνομιούχα θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.




Πολλοί ξένοι αναγνώρισαν και κατανόησαν μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας και του πνεύματος που εδημιούργησε η φυλή μας. Χρέος των νεοελλήνων είναι, να κατανοήσουν κι αυτοί έναν πολιτισμό που είναι δικός τους, οι πρόγονοί τους τον δημιούργησαν, τον ανέπτυξαν και τον προσέφεραν στους τότε αμόρφωτους λαούς.
Χρέος μας είναι, να γίνουμε αντάξιοι συνεχιστές των...
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί Ελλάδας”

cron