Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

1

*Ένα από τα καλύτερα και περιεκτικότερα κείμενα που έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Διαβάστε το και θα καταλάβετε το γιατί!


«Αν ένας λαός βυθιστεί σε μεγάλη πνευματική σύγχυση αποδέχεται πιο εύκολα την ιδεολογία αντικατάστασης, σε αντίθεση με άλλον λαό, στον οποίον η έντονη πίστη και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελούν έναν απόρθητο προμαχώνα» – (J.P. Μorin Commandant SECTARUS, κεφ. 9: Η Ψυχοπολεμολογία και κεφ. 10: Η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών, σ.σ. 201-218)

«Ο άνθρωπος είναι ψυχο-διασπάσιμος και ο τεχνικός της αποσταθεροποίησης θα του προσφέρει τα υλικά της ζύμωσης που θα επισπεύσει την σήψη των ιδεολογικών του πεποιθήσεων»

-Commandant J.P. Μorin


Της Δάφνης Βαρβιτσιώτη, από το εξαιρετικό βιβλίο «“ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ”- Εξέλιξη ή Χειραγώγηση;» (αποσπάσματα σελ. 85-100)*

Θα σας θυμίσω ότι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμείς οι Έλληνες, που προασπισθήκαμε τα σύνορά μας από την επίθεση των δυνάμεων του Άξονα, έστω και αν στο τέλος καμφθήκαμε, ήμασταν οι ήρωες της υφηλίου. Τότε, οι πάντες υποκλίνονταν στις δικές μας αξίες, στα δικά μας ιδανικά, στις δικές μας αρετές. Τότε, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ είχε πει: «Τώρα δεν θα λέμε πια ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».


Και ενώ, ως πολίτες, ήμασταν απίστευτα φτωχοί και η χώρα μας ήταν ρημαγμένη, είχαμε ως πρότυπα τον Ήρωα, τον Φιλόσοφοκαι τον Άγιο και ήμασταν πλούσιοι σε φιλότιμο, αυτοσεβασμό και υπερηφάνεια, διότι είχαμε αποδείξει ότι ήμασταν άξιοι, γενναίοι και ανδρείοι, δηλαδή αντάξιοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, συνεχιστές της δοξασμένης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και απόγονοι των Ηρώων του 1821. Με άλλα λόγια, τότε είχαμε βαθειά ριζωμένη την αυτοσυνειδησία του Έλληνα.

Λίγα χρόνια αργότερα, εν καιρώ ειρήνης, αρχίσαμε να ακούμε ότι είμαστε Νεοέλληνες και ότι, ως Νεοέλληνες, είμαστε περιορισμένων αντιλήψεων, ηθικιστές, σεξουαλικά καταπιεσμένοι και καταπιεστικοί, προσκολλημένοι στο παρελθόν, γεμάτοι προλήψεις, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, σωβινιστές, ανάγωγοι, βρώμικοι, καλοπερασάκηδες, τεμπέληδες. Μας είπαν ότι έπρεπε πλέον να γίνουμε «προοδευτικοί», «ριζοσπαστικοί», «εξελιγμένοι», ότι έπρεπε οπωσδήποτε να αποκτήσουμε «ευρύτητα πνεύματος» και να γίνουμε «επιτέλους» Ευρωπαίοι. Τότε, βάλαμε νερό στο κρασί των άξιων μας, βάλαμε κατά μέρος τα ιδανικά μας και υποκλιθήκαμε ενώπιον της «ανώτερης» Ευρώπης και των «εξελιγμένων» άξιων της. Έτσι,σχετικοποιήσαμε την ηθική μας, εγκαταλείψαμε το φιλότιμο μας και προσπαθήσαμε να εξευρωπαϊσθούμε και, κυρίως, να πλουτίσουμε.

Η Πρώτη Μεταβολή

Τότε, υποστήκαμε την πρώτη μεταβολή στην ψυχοσύνθεση και την αυτοσυνειδησία μας.

Αλλάζοντας, προκειμένου να μοιάσουμε στο πρότυπό μας, τον Ευρωπαίο, όντως αποκτήσαμε την αυτοσυνειδησία τού Νεοέλληνα. Δηλαδή αποκτήσαμε, άθελά μας, την αυτοσυνειδησία ενός τύπου ανθρώπου με τεράστιο σύμπλεγμα εθνικής και πολιτιστικής κατωτερότητας.
Ως υπό διαμόρφωσιν Ευρωπαίοι, κάναμε προσπάθειες να «κατανοήσουμε» τα μέχρι πρότινος ακατανόητα και αδιανόητα, όπως, π.χ., τούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι πράξεις αποδεκτές ο βανδαλισμός καταστημάτων ή ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ή το κάψιμο της Σημαίας, ή ότι υπάρχουν και «μαλακά» ναρκωτικά, ή ότι η έκλυση ηθών, δηλαδή ο πανηδονισμός, ο διαστροφικός ερωτισμός, ή η ομοφυλοφιλία, αποτελούν αποδείξεις «προοδευτικότητας», ή ότι τα κίνητρα του Ιούδα μπορεί να ήταν αγαθά κ.ο.κ.. Βέβαια, εξακολουθούσαμε να μην τα κατανοούμε, αλλά αφού μας διαβεβαίωναν ότι αυτά οι Ευρωπαίοι τα καταλαβαίνουν, εμείς σωπαίναμε. Τότε, μας είπαν ότι η γλώσσα μας έπρεπε να «εξελιχθεί» σε ό,τι αφορά στην ορθογραφία και την γραμματική της και, ενθουσιασμένοι, το δεχθήκαμε! Αργότερα, με μεταμεσονύχτια τροπολογία της αφαίρεσαν τα πνεύματα και δύο από τους τρεις τόνους της. Και το δεχθήκαμε! Από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο μας δόθηκαν νέα «εξελιγμένα» πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς. Και τα υιοθετήσαμε!


Η Δεύτερη Μεταβολή

Παρ’ όλα ταύτα, η κατάσταση όχι μόνον δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε. Μας πληροφόρησαν ότι, ως λαός, δεν ήμασταν μόνο αγράμματοι, απαίδευτοι, ωχαδελφιστές, οπισθοδρομικοί, απολίτιστοι, σκληροί με τα ζώα, «προγονόπληκτοι», αλλά και «αντιδραστικοί», «δογματικοί», «σκοταδιστές», «θρησκόληπτοι», «μεσαιωνικοί», «φανατικοί», «μισαλλόδοξοι» και, τελευταίως, «εικονολάτρες», «φονταμενταλιστές» και «ταλιμπάν». Παρά το γεγονός ότι βοηθήσαμε με κάθε τρόπο τα πρώτα κύματα λαθρομεταναστών, μας αποκάλεσαν «ρατσιστές», μάς είπαν ότι είμαστε «ξενοφοβικοί» και εθνικιστές και ότι, ως εκ τούτου, είμαστε «εθνο-φυλετιστές», άρα αιρετικοί. Μας κατηγόρησαν και ως «φασίστες», ως «καταπιεστές μειονοτήτων» – εθνικών, θρησκευτικών και σεξουαλικών.


Οι κατηγορίες αυτές μας έστελναν το υποσυνείδητο μήνυμα ότι εξακολουθούσαμε να παραμένουμε Νεοέλληνες, ότι, δηλαδή, δεν είχαμε γίνει ακόμα σωστοί Ευρωπαίοι. Όχι μόνον πιστέψαμε τις κατηγορίες, αλλά – ξεχνώντας την πολύ σοφή λαϊκή ρήση, περί του τι συμβαίνει σε όποιον δεν παινεύει το σπίτι του – αρχίσαμε να αυτοκατηγορούμεθα ως λαός. Συγχρόνως, προσπαθήσαμε να «διευρύνουμε» ακόμα περισσότερο τις αντιλήψεις μας, να «απελευθερωθούμε» ακόμα πιο δραστικά από όσα μάς έλεγαν ότι αποτελούσαν τις «προλήψεις», τις «προκαταλήψεις», τους «δογματισμούς», τους «φανατισμούς» και τις «αγκυλώσεις» μας.


Τότε, γυρίσαμε τελείως πια την πλάτη στον Έλληνα και υιοθετήσαμε έναν νέο τρόπο σκέψης, που κάποιοι μας παρουσίασαν ως ιδέες του Διαφωτισμού. Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης, ότι δηλαδή ο Διαφωτισμός απορρίπτει τον Χριστιανισμό και θεοποιεί τον άνθρωπο. Έτσι, ενστερνισθήκαμε μια σκέψη που γνωρίζαμε ότι απορρίπτει τον ένα εκ των δύο πυλώνων του δυτικού πολιτισμού (αφού ο δυτικός πολιτισμός θεμελιώθηκε αφ’ ενός μεν, επί του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και, αφ’ ετέρου, επί του Χριστιανισμού). Τότε, ξεχάσαμε τον Ήρωα και, γυρίζοντας την πλάτη μας στον αρχαίο Φιλόσοφο, υποκλιθήκαμε σε ό,τι μας παρουσίασαν ως δυτικο-ευρωπαϊκή διανόηση, αφαιρέσαμε το καντήλι από τον Άγιο, τον βγάλαμε από το εικονοστάσι και τον μεταφέραμε στο σαλόνι, ως διακοσμητικό δείγμα βυζαντινής τέχνης (για να τον ξανα-θυμηθούμε ίσως μόνον ενώπιον ασθένειας ή θανάτου). Και περιμέναμε κάποιος να μας επαινέσει επιτέλους.


Όχι μόνο ουδείς μας επαίνεσε, αλλά οι κατηγορίες πολλαπλασιάσθησαν και εντάθηκαν. Με την διαφορά ότι άρχισαν πλέον να στρέφονται κατά του ιστορικού μας παρελθόντος. Παρα-ιστορικοί άρχισαν να λυμαίνονται τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε., διαχέοντας συκοφαντικές, ανιστόρητες ή μονομερείς εκδοχές της Ιστορίας μας. Το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Στρασβούργο αρνήθηκε να συμπεριλάβει οτιδήποτε ελληνικό. Επιφανείς καθηγητές επέμεναν ότι προερχόμαστε από τούς ιστορικά ανύπαρκτους Ινδοευρωπαίους, ότι το αλφάβητό μας είναι φοινικικό και ότι είχε δίκιο ο Φλαμεράγιερ, ότι δηλαδή ουδεμία σχέση έχουμε με τους Αρχαίους Έλληνες. Ακόμα και από το εξωτερικό προσκλήθηκαν καθηγητές, προκειμένου να μας πουν ότι ο Φίλιππος ο Β’ ήταν, όπως και όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες, ομοφυλόφιλος. Άλλοι ανέλαβαν να μας πληροφορήσουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μέθυσος, ομοφυλόφιλος, ιμπεριαλιστής καί – φυσικά – «σφαγέας των λαών». Επίσημα χείλη μας πληροφόρησαν ότι η Επανάσταση του 1821 έγινε από «κάτι ξυπόλυτους», που δεν εξετίμησαν την ήρεμη και ειρηνική ζωή των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας! Άλλοι ανέλαβαν να μας πληροφορήσουν ότι το 1821 έγινε από τούς Αλβανούς (!) ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν, κατ’ άλλους μεν, Αλβανός, κατ’ άλλους δε, δολοφόνος, ότι ο Μακρυγιάννης ήταν τοκογλύφος και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.


Η Τρίτη Μεταβολή

Ανυποψίαστοι αποδέκτες των μεθοδεύσεων αποδόμησης που χρησιμοποιεί ο Νέος Διαφωτισμός, έχοντας ήδη διαβρωμένη την αυτο-συνειδησία μας ως Νεοέλληνες, με αποτυχημένη την μετάλλαξή μας σε Ευρωπαίους, με αποσυντονισμένη την Λογική μας και με διαλυμένη την βούλησή μας, ήμασταν πλέον έτοιμοι να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα οτιδήποτε. Έτσι, πιστέψαμε ότι«όλες οι θρησκείες είναι ίδιες», ότι «όλοι οι λαοί είναι ίδιοι», ότι «όλοι οι πολιτισμοί είναι ίδιοι», ότι τα σύνορα είναι δήθεν ευρωπαϊκή επινόηση του 19ου αιώνα. Πιστέψαμε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξαμε ενιαίο Έθνος, αλλά ότι πάντα ήμασταν συνονθύλευμα εθνοτικών, φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, τις όποιες, όμως, οι ίδιοι καταπιέζουμε (!) και ότι, συνεπώς, οφείλουμε να ντρεπόμαστε. Η ντροπή και οι ενοχές άρχισαν να διαβρώνουν εντός μας οποιαδήποτε αυτοσυνειδησία, προς μεγάλη ικανοποίηση των φορέων τού Νέου Διαφωτισμού.

Αρχίσαμε, δηλαδή, να αμφισβητούμε το Ιστορικό μας παρελθόν και, στην συνέχεια, αρχίσαμε να το κατηγορούμε εμείς οι ίδιοι και, τέλος, ο ένας μετά τον άλλο να το απορρίπτουμε. Τότε, ήταν πού έσπασε μέσα μας και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας της Ιστορίας που μας συνέδεε πνευματικά, συναισθηματικά και συνειδησιακά με το παρελθόν μας και με τα παλαιά πρότυπά μας: τον Ήρωα και τον Φιλόσοφο.

Γνώριζαν ότι, με την βοήθεια του Νέου Διαφωτισμού, είχαμε μεταβληθεί σε έναν τύπο ανθρώπου που, όπως λέει με κρυφή ειρωνεία ο Φουκουγιάμα, «αρκείται στο να παραμένει στο σπίτι του, αυτο-θαυμάζοντας την ευρύτητα του νου του και την έλλειψη φανατισμού του».
Πράγματι, στο βιβλίο του «Ο Τελευταίος Άνθρωπος στο Τέλος της Ιστορίας», το 1992, ο Φουκουγιάμα αναφέρεται στον σύγχρονο δυτικοευρωπαΐο ως σε έναν αποδυναμωμένο πλέον άνθρωπο και τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο χωρίς σθένος» -εννοώντας, βέβαια «άνθρωπο χωρίς βούληση», αν όχι άνθρωπο εκφυλισμένο και παρηκμασμένο.


*ΚΟ: Το βιβλίο αυτό της Δάφνης Βαρβιτσιώτη, ιστορικού – αρχαιολόγου, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό βιβλίο που κυριολεκτικά «ρούφηξα» κάποιες ήσυχες ημέρες του φετινού Αυγούστου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους όχι μόνο δεν θέλουν να «χειραγωγούνται», αλλά ενδιαφέρονται να έχουν εφόδια στη μάχη κατά του «νέου πολιτισμού» που μας θέλει ομογενοποιημένους – μαζοποιημένους, με μια συνείδηση προσαρμοσμένη προς τα ζητούμενα της παγκοσμιοποιημένης Νέας Εποχής.


**Ο Commandant J. P. Morin, είναι ταγματάρχης της γαλλικής αστυνομίας, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν στη Γαλλία και παγκοσμίως με το φαινόμενο των σεκτών και ειδικότερα με την υποδούλωση ανθρώπων στις σέκτες μέσω της διανοητικής χειραγώγησης. Το κλασικό βιβλίο του είναι το «Sectarus. Le violeurde conscience».


http://redskywarning.blogspot.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

2
Μετά τη Ρώμη και το Βυζάντιο είναι εσφαλμένο να λέμε ότι ήμασταν πλέον Έλληνες. Ποτέ δεν έγινε μετάβαση από Έλληνες σε νεοέλληνες. Αυτό που έγινε ήταν μία χώρα εδαφικό απομεινάρι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ρημαγμένη από τους Τούρκους που έλαβε ταυτότητα "νεοελληνική" για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων .....
Τότε, βάλαμε νερό στο κρασί των άξιων μας, βάλαμε κατά μέρος τα ιδανικά μας και υποκλιθήκαμε ενώπιον της «ανώτερης» Ευρώπης και των «εξελιγμένων» άξιων της. Έτσι,σχετικοποιήσαμε την ηθική μας, εγκαταλείψαμε το φιλότιμο μας και προσπαθήσαμε να εξευρωπαϊσθούμε και, κυρίως, να πλουτίσουμε.
Όχι να μέναμε αγράμματοι φτωχοί και χωριάτες με φιλότιμο
Βέβαια, εξακολουθούσαμε να μην τα κατανοούμε, αλλά αφού μας διαβεβαίωναν ότι αυτά οι Ευρωπαίοι τα καταλαβαίνουν, εμείς σωπαίναμε. Τότε, μας είπαν ότι η γλώσσα μας έπρεπε να «εξελιχθεί» σε ό,τι αφορά στην ορθογραφία και την γραμματική της και, ενθουσιασμένοι, το δεχθήκαμε! Αργότερα, με μεταμεσονύχτια τροπολογία της αφαίρεσαν τα πνεύματα και δύο από τους τρεις τόνους της. Και το δεχθήκαμε!
Οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν κεφαλαία και χωρίς τόνους .....
Τότε, γυρίσαμε τελείως πια την πλάτη στον Έλληνα και υιοθετήσαμε έναν νέο τρόπο σκέψης, που κάποιοι μας παρουσίασαν ως ιδέες του Διαφωτισμού. Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης, ότι δηλαδή ο Διαφωτισμός απορρίπτει τον Χριστιανισμό και θεοποιεί τον άνθρωπο.
Γυρίσαμε την πλάτη στον Έλληνα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης ; ντοινκ ! :slap

Ο Διαφωτισμός δέχεται τον Ελληνισμό και απορρίπτει το Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός απορρίπτει και τον Ελληνισμό και τον Διαφωτισμό. Την πλάτη μας επομένως την γυρίσαμε στον Έλληνα ακριβώς εκείνη της στιγμή που πάψαμε να ακολουθούμε την Ελληνική Παιδεία για τα κοσμικά ζητήματα και τοποθετήσαμε τον Χριστιανισμό ολοκληρωτικά στη ζωή μας και όχι μόνο στα πνευματικά όπως θα έπρεπε κανονικά.

Ο Έλληνας είναι κάπου εκεί μέσα μας, περιμένει, όποτε θέλουμε να τον ελευθερώσουμε.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

3
LAPTONAS έγραψε:Μετά τη Ρώμη και το Βυζάντιο είναι εσφαλμένο να λέμε ότι ήμασταν πλέον Έλληνες. Ποτέ δεν έγινε μετάβαση από Έλληνες σε νεοέλληνες. Αυτό που έγινε ήταν μία χώρα εδαφικό απομεινάρι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ρημαγμένη από τους Τούρκους που έλαβε ταυτότητα "νεοελληνική" για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων .....
Η αλήθεια είναι πως η αλλοίωση του Έλληνα (η Αποστασία) έφερε την άλωση της Πόλης και όχι το αντίθετο!
Τότε, βάλαμε νερό στο κρασί των άξιων μας, βάλαμε κατά μέρος τα ιδανικά μας και υποκλιθήκαμε ενώπιον της «ανώτερης» Ευρώπης και των «εξελιγμένων» άξιων της. Έτσι,σχετικοποιήσαμε την ηθική μας, εγκαταλείψαμε το φιλότιμο μας και προσπαθήσαμε να εξευρωπαϊσθούμε και, κυρίως, να πλουτίσουμε.
Δεν τα βάλαμε τότε, τα είχαμε βάλει πολύ πρίν, απλά τότε ήρθε ο λογαριασμός!
Βέβαια, εξακολουθούσαμε να μην τα κατανοούμε, αλλά αφού μας διαβεβαίωναν ότι αυτά οι Ευρωπαίοι τα καταλαβαίνουν, εμείς σωπαίναμε.
Τι να πούμε τώρα εμείς που σαν δασκάλοι διδάσκαμε αλλά νόμο δεν κρατούσαμε...

Τότε, γυρίσαμε τελείως πια την πλάτη στον Έλληνα και υιοθετήσαμε έναν νέο τρόπο σκέψης, που κάποιοι μας παρουσίασαν ως ιδέες του Διαφωτισμού. Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης, ότι δηλαδή ο Διαφωτισμός απορρίπτει τον Χριστιανισμό και θεοποιεί τον άνθρωπο.
Γυρίσαμε την πλάτη στον Έλληνα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης ; ντοινκ ! :slap
LAPTONAS έγραψε:Ο Διαφωτισμός δέχεται τον Ελληνισμό και απορρίπτει το Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός απορρίπτει και τον Ελληνισμό και τον Διαφωτισμό. Την πλάτη μας επομένως την γυρίσαμε στον Έλληνα ακριβώς εκείνη της στιγμή που πάψαμε να ακολουθούμε την Ελληνική Παιδεία για τα κοσμικά ζητήματα και τοποθετήσαμε τον Χριστιανισμό ολοκληρωτικά στη ζωή μας και όχι μόνο στα πνευματικά όπως θα έπρεπε κανονικά.
Ο διαφωτισμός μας δέχεται όσο εμείς παύουμε να επαναπαυόμαστε στα παλαιά μας μεγαλεία!

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

4
Ούτε και μένα μου αρέσει ο όρος Νεοέλληνες,αλλά το δέχομαι ως κάτι που χαρακτηριζει την διαφορετική,πιο δυτικόφρονη νοοτροπία.
LAPTONAS έγραψε:Όχι να μέναμε αγράμματοι φτωχοί και χωριάτες με φιλότιμο
Δεν ειναι απαραίτητο να είσαι αγράμματος για να κρατήσεις το φιλότιμο,υπάρχει παιδεία που σε οδηγεί στο να γίνεσαι καλύτερος συνέχως και να εξελίσσεσαι πνευματικά στηριζόμενος στα ιδανικά σου και τις αξίες σου και "παιδεία" που σε μεταλλάσει και σε κάνει αγριάνθρωπο,νομίζοντας πως εισαι πολιτισμένος.
LAPTONAS έγραψε:Οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν κεφαλαία και χωρίς τόνους .....
Τις λέξεις τις τόνιζαν με άλλο τρόπο,απλά επειδή ήταν δύσκολο για τους αλλόφωνους να μάθουν ελληνικά,εισήχθηκαν οι τόνοι και τα πνεύματα γύρω στο 220 π.Χ.
Αυτό που έγινε με την αφαίρεση τους για μένα ήταν έγκλημα.

LAPTONAS έγραψε:Γυρίσαμε την πλάτη στον Έλληνα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης ; ντοινκ ! :slap

Ο Διαφωτισμός δέχεται τον Ελληνισμό και απορρίπτει το Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός απορρίπτει και τον Ελληνισμό και τον Διαφωτισμό. Την πλάτη μας επομένως την γυρίσαμε στον Έλληνα ακριβώς εκείνη της στιγμή που πάψαμε να ακολουθούμε την Ελληνική Παιδεία για τα κοσμικά ζητήματα και τοποθετήσαμε τον Χριστιανισμό ολοκληρωτικά στη ζωή μας και όχι μόνο στα πνευματικά όπως θα έπρεπε κανονικά.

Ο Έλληνας είναι κάπου εκεί μέσα μας, περιμένει, όποτε θέλουμε να τον ελευθερώσουμε.

Μου επιτρέπεις να διαφωνήσω;
Σχεδόν όλοι οι Διαφωτιστές ήταν μασόνοι ή παρομοίων λέσχεων.
Αρα για μένα παρουσιάζονταν ως υποστηρικτές του Ελληνισμού.

Διαφωνώ με τον διαχωρισμό του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό.
Ο Χριστιανισμός δεν δύναται να απορρίπτει τον Ελληνισμό στο σύνολό του.
Απορρίπτει κάποιες φιλοσοφικές διδασκαλίες που εμπλέκονται με θρησκευτικής φύσεως θέματα.


Είναι οξύμωρο βέβαια ,πως ο Διαφωτισμός που βασιζόταν στην ορθή λογική δεχόταν αυτές της θρησκευτικής φύσεως φιλοσοφικές διδασκαλίες και απέρριπτε την θρησκεία.
Ο Διαφωτισμός θεοποιούσε τον άνθρωπο,ο Ελληνισμός και εν προκειμένου η αρχαιοελληνική φιλοσοφία δεν έπραττε κάτι ανάλογο,τουλάχιστον στο σύνολό της.

Αρα ο Διαφωτισμός ήταν και ενάντια στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία,παρόλο που το έπαιζε υπερ του ορθολογισμού.


Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό ον,αναγκαστικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του θα τοποθετηθεί και με βάση τα ψυχικά - πνευματικά.
Ένας Χριστιανός δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για τα κοσμικά χωρίς να λάβει υπόψιν του και τα πνευματικά.
Δεν νομίζω οτι υπάρχει λόγος διαχωρισμού,αλλά ένωσης.




Δεν είπε ο Χριστιανισμός μην γίνεσαι επιστήμονας,αλλα ως επιστήμονας λέω εγω πως στο καλό γίνεσαι άθεος,ενώ θα έπρεπε να είσαι ο πιο ένθεος απο όλους,αντιλαμβανόμενος σε βάθος τα μεγαλεία του Θεού;
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

5
dominique έγραψε:Ούτε και μένα μου αρέσει ο όρος Νεοέλληνες,αλλά το δέχομαι ως κάτι που χαρακτηριζει την διαφορετική,πιο δυτικόφρονη νοοτροπία.
Ο όρος δεν είναι άστοχος, εγώ διαφωνώ με το ότι μεταβληθήκαμε τάχα από Έλληνες σε Νεοέλληνες. Δεν ήμασταν Έλληνες πριν γίνουμε Νεοέλληνες, ήμασταν 400 χρόνια σκλάβοι Ρωμιοί. Έλληνες ήμασταν επί της ουσίας μέχρι την εισβολή των Ρωμαίων.

dominique έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:Όχι να μέναμε αγράμματοι φτωχοί και χωριάτες με φιλότιμο
Δεν ειναι απαραίτητο να είσαι αγράμματος για να κρατήσεις το φιλότιμο,υπάρχει παιδεία που σε οδηγεί στο να γίνεσαι καλύτερος συνέχως και να εξελίσσεσαι πνευματικά στηριζόμενος στα ιδανικά σου και τις αξίες σου και "παιδεία" που σε μεταλλάσει και σε κάνει αγριάνθρωπο,νομίζοντας πως εισαι πολιτισμένος.
[/quote]

Το φιλότιμο μας καταρχάς δεν το χάσαμε ως λαός ακόμα και σήμερα. Έπειτα , όλα αυτά που λέει στο κείμενο, δηλαδή ο πλουτισμός και οι αξίες της Ευρώπης, δεν είναι ο λόγος που τάχα "χάσαμε το φιλότιμο μας" αλλά ήταν μάλιστα και τα μέσα με τα οποία ο Ελληνικός λαός μπορούσε να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας λαός που ήταν σκλάβος επί 400 χρόνια, έπρεπε με κάποιο τρόπο να ανακάμψει .... και ευτυχώς η Ευρώπη βοήθησε σε αυτό.

Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, αν θέλουμε δηλαδή να ακολουθήσουμε ή όχι, και όπως φαίνεται ο ελληνικός λαός ακολουθεί την Ευρώπη παρά τις δυσκολίες.
dominique έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:Οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν κεφαλαία και χωρίς τόνους .....
Τις λέξεις τις τόνιζαν με άλλο τρόπο,απλά επειδή ήταν δύσκολο για τους αλλόφωνους να μάθουν ελληνικά,εισήχθηκαν οι τόνοι και τα πνεύματα γύρω στο 220 π.Χ.
Αυτό που έγινε με την αφαίρεση τους για μένα ήταν έγκλημα.
ναι είναι έγκλημα κατά της Ελληνικής Γλώσσας αλλά αν ζούσε ένας "αρχαίος Έλληνας" σήμερα αυτό το έγκλημα θα ήταν κάπου στην τελευταία στήλη εκεί στην τεράστια λίστα με τα εγκλήματα που θα διαπίστωνε ότι έχει υποστεί ο Έλληνας ..................
dominique έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:Γυρίσαμε την πλάτη στον Έλληνα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης ; ντοινκ ! :slap

Ο Διαφωτισμός δέχεται τον Ελληνισμό και απορρίπτει το Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός απορρίπτει και τον Ελληνισμό και τον Διαφωτισμό. Την πλάτη μας επομένως την γυρίσαμε στον Έλληνα ακριβώς εκείνη της στιγμή που πάψαμε να ακολουθούμε την Ελληνική Παιδεία για τα κοσμικά ζητήματα και τοποθετήσαμε τον Χριστιανισμό ολοκληρωτικά στη ζωή μας και όχι μόνο στα πνευματικά όπως θα έπρεπε κανονικά.

Ο Έλληνας είναι κάπου εκεί μέσα μας, περιμένει, όποτε θέλουμε να τον ελευθερώσουμε.

Μου επιτρέπεις να διαφωνήσω;
Σχεδόν όλοι οι Διαφωτιστές ήταν μασόνοι ή παρομοίων λέσχεων.
Αρα για μένα παρουσιάζονταν ως υποστηρικτές του Ελληνισμού.
Αυτό σε τι διαφωνεί με αυτό που λέω κι εγώ, ότι δηλαδή οι Διαφωτιστές ήταν υπέρ του Ελληνισμού, συνεπώς ο συγγραφέας του άρθρο εσφαλμένα λέει ότι ακολουθώντας τον Διαφωτισμό γυρίσαμε την πλάτη στον Έλληνα.... το αντίθετο... με το Διαφωτισμό γυρίσαμε την πλάτη στην βάρβαρη Τουρκιά και ακολουθήσαμε ότι συγγενέστερο υπήρχε στον Ελληνισμό.
dominique έγραψε: Διαφωνώ με τον διαχωρισμό του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό.
Ο Χριστιανισμός δεν δύναται να απορρίπτει τον Ελληνισμό στο σύνολό του.
Απορρίπτει κάποιες φιλοσοφικές διδασκαλίες που εμπλέκονται με θρησκευτικής φύσεως θέματα.

Είναι οξύμωρο βέβαια ,πως ο Διαφωτισμός που βασιζόταν στην ορθή λογική δεχόταν αυτές της θρησκευτικής φύσεως φιλοσοφικές διδασκαλίες και απέρριπτε την θρησκεία.
Ο Διαφωτισμός θεοποιούσε τον άνθρωπο,ο Ελληνισμός και εν προκειμένου η αρχαιοελληνική φιλοσοφία δεν έπραττε κάτι ανάλογο,τουλάχιστον στο σύνολό της.
Επιτρέπεται να διαφωνήσεις απεριόριστα, όμως οφείλω να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου κάνεις λάθος σε πολλά εδώ και εξηγούμε για να μη παρεξηγούμε : ο ελληνισμός και ειδικά η ελληνική φιλοσοφία στο σύνολο της ύψωνε τον άνθρωπο και τον τοποθετούσε στην κορυφή των λογικών όντων... τοποθετώντας πρώτα από όλα την λογική (τον Λόγο) ως βασικό όργανο διαχωρισμού μας από τα ζώα όπως και οι "Δυτικόφρονες" Ευρωπαίοι. Οι Διαφωτιστές δεν δέχονταν καμία "θρησκευτική διδασκαλία" γιαυτό και τα έβαλαν με την οπισθοδρομική καθολική εκκλησία που κυνηγούσε μάγισσες.... Οι αρχαίοι φιλόσοφοι ορθολογικά προσπαθούσαν να εξηγήσουν το κόσμο, και γιαυτό κυνηγήθηκαν , όπως λόγου χάρη οι Πυθαγόρειοι οι οποίοι εξηγούσαν το σύμπαν με τα Μαθηματικά (και ασφαλώς δεν πίστευαν σε Ομηρικές θεότητες κτλ) και τους κυνηγούσαν οι οπισθοδρομικοί θεοκράτες τις εποχής τους. Ή πάρε επιπλέον παράδειγμα τον Πρωταγόρα που του έκαψαν όλα τα βιβλία "περί θεών" σε δημόσια θέα οι ειδωλολάτρες ιερείς γιατί έλεγε ότι δεν υπήρχαν θεότητες κτλ
dominique έγραψε: Αρα ο Διαφωτισμός ήταν και ενάντια στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία,παρόλο που το έπαιζε υπερ του ορθολογισμού.
Άκρως αντιθέτως, ήταν υπέρ του Ορθολογισμού και υπέρ της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας η οποία ήταν επίσης ορθολογιστική. Αν εννοείς ότι ήταν ενάντια στις αρχαίες λατρείες τότε ασφαλώς δεν ήταν υπέρ αλλά αυτές δεν έχουν σχέση με την αρχαιελληνική φιλοσοφία.

dominique έγραψε: Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό ον,αναγκαστικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του θα τοποθετηθεί και με βάση τα ψυχικά - πνευματικά.
Ένας Χριστιανός δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για τα κοσμικά χωρίς να λάβει υπόψιν του και τα πνευματικά.
Δεν νομίζω οτι υπάρχει λόγος διαχωρισμού,αλλά ένωσης.
Μα εδώ είναι το εντυπωσιακό της υπόθεσης. Για τα πνευματικά ζητήματα (με την Ορθόδοξη έννοια) ενδείκνυται άριστα το χριστιανικό μυστήριο. Για την καθημερινή ζωή όμως που απασχολεί τους κοσμικούς, η υγιής ελληνική κουλτούρα και παιδεία είναι προτιμότερος οδηγός αντιμετώπισης των κοσμικών προβλημάτων παρά η "χριστιανική" η οποία έχει καταντήσει Φαρισαϊκή και απολιθωμένη στις μέρες μας ...

Αυτή είναι αυστηρά προσωπική μου άποψη βέβαια, το ξεκαθαρίζω γιατί σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την κοινή εκκλησιαστική θέση και ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν, από άγνοια πιστεύω γιατί αρκετοί άγιοι στηρίζουν όμοια θέση, αλλά αυτή είναι κατά βάση και η αιτία που η χώρα κατά τη γνώμη μου πάει κατά @όλου, διότι ο "νεοέλληνας" είναι μπερδεμένος, αλλοτριωμένος, απογοητευμένος, προδομένος και και και .....πολλά τα οποία οφείλονται στο ότι δεν έχουμε Ελληνική Παιδεία.
dominique έγραψε: Δεν είπε ο Χριστιανισμός μην γίνεσαι επιστήμονας,αλλα ως επιστήμονας λέω εγω πως στο καλό γίνεσαι άθεος,ενώ θα έπρεπε να είσαι ο πιο ένθεος απο όλους,αντιλαμβανόμενος σε βάθος τα μεγαλεία του Θεού;
ο επιστήμονας γίνεται άθεος γιατί τα πανεπιστήμια της άθεης, Μασονικής Ευρώπης είναι πρώτα σε σχέση π.χ. με τα Ελληνικά και επιβάλλουν τις ιδέες τους περί αθεΐας και εδώ σου μιλάω εκ πείρας προσωπικής.. Γιαυτό το λόγο το φαινόμενο αυτό το παρατηρούμε στην "Δύση". Στην Ρωσία ασφαλώς οι επιστήμονες που φοιτούν σε Ρώσικα Πανεπιστήμια δεν είναι και τόσο άθεοι.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

6
LAPTONAS έγραψε: Ο όρος δεν είναι άστοχος, εγώ διαφωνώ με το ότι μεταβληθήκαμε τάχα από Έλληνες σε Νεοέλληνες. Δεν ήμασταν Έλληνες πριν γίνουμε Νεοέλληνες, ήμασταν 400 χρόνια σκλάβοι Ρωμιοί. Έλληνες ήμασταν επί της ουσίας μέχρι την εισβολή των Ρωμαίων.
Ποιά εισβολή Ρωμαίων εννοείς εδώ, άν εννοείς την Ρωμαική Αυτοκρατορία τότε πως εξηγείς το γεγονός ότι αυτή ελληνοποιήθηκε και συνέχισε επι σχεδόν χιλίων επιπλέον χρόνων από το λατινικό κομμάτι, εφόσον κατά τη γνώμη σου μας αλλοίωσε;

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

7
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε: Ο όρος δεν είναι άστοχος, εγώ διαφωνώ με το ότι μεταβληθήκαμε τάχα από Έλληνες σε Νεοέλληνες. Δεν ήμασταν Έλληνες πριν γίνουμε Νεοέλληνες, ήμασταν 400 χρόνια σκλάβοι Ρωμιοί. Έλληνες ήμασταν επί της ουσίας μέχρι την εισβολή των Ρωμαίων.
Ποιά εισβολή Ρωμαίων εννοείς εδώ, άν εννοείς την Ρωμαική Αυτοκρατορία τότε πως εξηγείς το γεγονός ότι αυτή ελληνοποιήθηκε και συνέχισε επι σχεδόν χιλίων επιπλέον χρόνων από το λατινικό κομμάτι, εφόσον κατά τη γνώμη σου μας αλλοίωσε;
Αετέ, οι Ρωμαίοι δεν ελληνοποιήθηκαν ακριβώς, αφομοίωσαν βέβαια το ελληνικό στοιχείο και είχαμε σαν αποτέλεσμα την "Ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία" ... όμως οι Έλληνες σύρθηκαν αρχικά σαν δούλοι στην Ρώμη και κατασκοτώθηκαν μέχρι την πλήρη υποταγή τους, συνεπώς σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας χαρακτιριστικός ιστορικός κόμβος όπου οι Έλληνες παύουν να είναι Έλληνες γιατί δεν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν ως Έλληνες . Οι ελληνικές παραδόσεις παράκμασαν, η διανόηση και γενικώς αυτό το οποίο χαρακτήριζε τους Έλληνες αφελληνίστηκε στην περιοχή μας και οι Έλληνες λειτουργούσαν μέσα από μία σχέση υποτέλειας στους Ρωμαίους. Τα λάφυρα των Ρωμαίων από τους Έλληνες και τους υπόλοιπους (π.χ. Αιγύπτιους, Ισραηλίτες κτλ) έγιναν καύσιμο για να επιβιώσει η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η οποία έως το 3 αιώνα μ.Χ. δήλωνε πίστη σε ένα αρχαίο πάνθεο το οποίο αντιπροσώπευε θεότητες από όλο τον Ρωμαϊκό κόσμο.

Τα βάσανα όμως των Ελλήνων δεν τελείωσαν ...... ο όρος Έλληνας είχε τόσο πολύ αλλοιωθεί από την αρχική του σημασία που μετά την άφιξη της Χριστιανικής ιδεολογίας είχε φτάσει στο σημείο να γίνεται χαρακτηρισμός ανθρώπου βλάσφημου, ειδωλολάτρη, ανήθικου και αντίθεου. Οι Έλληνες πρόγονοι μας πρώτα κατασκοτώθηκαν και βιάσθηκαν από τους Ρωμαίους και έπειτα έγιναν καθυβριστικό σύμβολο ενάντια στους Χριστιανούς!

Ασφαλώς οι τέχνες, οι επιστήμες, η παιδεία και γενικώς όλα τα δώρα του Ελληνικού πολιτισμού πέρασαν στην συνέχεια από την Ρωμαϊκή στην Βυζαντινή αυτοκρατορία η οποία επικράτησε και διαφύλαξε το Ελληνικό στοιχείο. Επικράτησε το Βυζάντιο τελικά ενάντια σε ποιους ; Στους Έλληνες ; Όχι φυσικά... αλλά επικράτησε ενάντια στην θεοκρατική μερίδα συμφερόντων που υποστήριζαν τους αρχαίους Θεούς. Έχουμε λοιπόν Έλληνες που χαρακτηρίζονται Έλληνες ειδωλολάτρες γιατί εμμένουν στους αρχαίους Θεούς και Έλληνες που χαρακτηρίζονται Χριστιανοί γιατί πιστεύουν στον Χριστό. Επικρατούν οι δεύτεροι. Ακμάζει το Βυζάντιο.

Ακμάζουν οι επιστήμες ; ακμάζει η Ιατρική ; Ακμάζει η αστρονομία ; ακμάζουν τα μαθηματικά ; Τι ακριβώς από εκείνα για τα οποία οι πρόγονοι μας Έλληνες θα έδιναν την ζωή τους αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο ;

Η απάντηση εδώ είναι η φιλοσοφία. Η φιλοσοφία την περίοδο του Βυζαντίου άνθισε κυριολεκτικά, όμως ποια φιλοσοφία ; Η φιλοσοφία εκείνη που σχετιζόταν με τον άνθρωπο ή εκείνη που σχετιζόταν με τον Θεό; Η δεύτερη. Πως ονομάστηκε αυτή η Σοφία ; Αγία Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του Θεού.

Εν πάση περιπτώσει για να μη μακρηγορώ.... οι Έλληνες πέρασαν από πολλά κύματα.......το Ελληνικό στοιχείο υπάρχει ασφαλώς παντού στο σημερινό πολιτισμό όμως οι Έλληνες που ζούσαν στα ελληνικά εδάφη μεταλλάχτηκαν, πήραν στοιχεία από άλλους πολιτισμούς, βάρβαρους, ανατολικούς, Εβραϊκούς. Το Ελληνικό στοιχείο σε ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα ασφαλώς δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί κάποιος Έλληνας. Αν δεν με πιστεύεις δεν έχεις παρά να κοιτάξεις μέσα σου.

Σύγκρινε λοιπόν έναν Έλληνα του 3 αιώνα π.Χ. με έναν "Έλληνα" του 3 αιώνα μ.Χ. ή έναν Έλληνα Ρωμιό του 9 αιώνα ή του 13 αιώνα ή του 19 ου αιώνα και θα δεις από μόνος σου τις τεράστιες αλλοιώσεις λόγω πολέμων και κατακτητών ... ειδικά ο Έλληνας του 19 αιώνα π.χ. ένας Αθηναίος από που και ως που μπορεί να μοιάζει με έναν Αθηναίο του 3 αιώνα π.Χ. ; Σε πληροφορώ ότι ο μέσος Αθηναίος του 300 π.Χ. ήταν ποιο μορφωμένος από τον μέσο Αθηναίο του 1900 μ.Χ.

Για να επισημάνω τη διαφορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Νεότερης Ελλάδας μετάφρασε τον Θουκυδίδη στην νέα ελληνική και τον θεωρούμε έναν απίστευτα μορφωμένο και πνευματώδη άνθρωπο. Πέτυχε δηλαδή ένα κατόρθωμα που επιτελούσε χωρίς καν ανάγκη μετάφρασης το μέσο δεκάχρονο στην εποχή του Περικλή.

Για ποιον Έλληνα λοιπόν μιλάμε ο οποίος έγινε "νεοέλληνας" ; Επί της ουσίας ο Έλληνας έγινε νεοέλληνας (και καλά ο σημερινός Έλληνας) μέσα από μία σειρά αλλοιώσεων που κράτησαν για παραπάνω από 2 χιλιετηρίδες.

...κι έχουμε τώρα ένα συγγραφέα τάχα μελετητή (του παραπάνω άρθρου) ο οποίος μας λέει ότι η πρώτη μεταβολή έγινε από το 1821 από τους Ευρωπαίους Διαφωτιστές .... :slap
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

8
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε: Ο όρος δεν είναι άστοχος, εγώ διαφωνώ με το ότι μεταβληθήκαμε τάχα από Έλληνες σε Νεοέλληνες. Δεν ήμασταν Έλληνες πριν γίνουμε Νεοέλληνες, ήμασταν 400 χρόνια σκλάβοι Ρωμιοί. Έλληνες ήμασταν επί της ουσίας μέχρι την εισβολή των Ρωμαίων.
Ποιά εισβολή Ρωμαίων εννοείς εδώ, άν εννοείς την Ρωμαική Αυτοκρατορία τότε πως εξηγείς το γεγονός ότι αυτή ελληνοποιήθηκε και συνέχισε επι σχεδόν χιλίων επιπλέον χρόνων από το λατινικό κομμάτι, εφόσον κατά τη γνώμη σου μας αλλοίωσε;
Αετέ, οι Ρωμαίοι δεν ελληνοποιήθηκαν ακριβώς, αφομοίωσαν βέβαια το ελληνικό στοιχείο και είχαμε σαν αποτέλεσμα την "Ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία" ... όμως οι Έλληνες σύρθηκαν αρχικά σαν δούλοι στην Ρώμη και κατασκοτώθηκαν μέχρι την πλήρη υποταγή τους, συνεπώς σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας χαρακτιριστικός ιστορικός κόμβος όπου οι Έλληνες παύουν να είναι Έλληνες γιατί δεν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν ως Έλληνες .
Συνεπώς, στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, επικρατεί ό, τι επιβιώνει και στη περίπτωσή μας επιβίωσε ο ελληνικός πολιτισμός με τον ρωμαικό ολοκληρωτικό τρόπο διοίκησης, το Ρωμαικό Δίκαιο. Ο συμβιβασμός αυτός επιτεύχθη μέσω της νέας θρησκείας, του χριστιανισμού, βάσει του οποίου διευθετούνταν τα διοικητικά θέματα με βάσει την Ηθική, εφόσον μόνο αυτή μπορεί να φέρει σε αρμονία τους πολίτες της.

Οι Έλληνες δεν παύουν δηλαδή να είναι Έλληνες αλλά αναγκάζονται μέσα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε συλλογικότητα με εξωτερικούς παράγοντες λύση της οποίας αποτέλεσε η νέα θρησκεία.

Οι ελληνικές παραδόσεις παράκμασαν, η διανόηση και γενικώς αυτό το οποίο χαρακτήριζε τους Έλληνες αφελληνίστηκε στην περιοχή μας και
Αυτό εξελίχθηκε απο του ίδιους τους Έλληνες κατά την διεθνοποίησή των με την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
οι Έλληνες λειτουργούσαν μέσα από μία σχέση υποτέλειας στους Ρωμαίους. Τα λάφυρα των Ρωμαίων από τους Έλληνες και τους υπόλοιπους (π.χ. Αιγύπτιους, Ισραηλίτες κτλ) έγιναν καύσιμο για να επιβιώσει η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η οποία έως το 3 αιώνα μ.Χ. δήλωνε πίστη σε ένα αρχαίο πάνθεο το οποίο αντιπροσώπευε θεότητες από όλο τον Ρωμαϊκό κόσμο.
Το ίδιο ισχύει και για του λαούς που κατακτήθηκαν απο τους Έλληνες.

Επομένως δικαίως συνέβει το ακόλουθο:
Τα βάσανα όμως των Ελλήνων δεν τελείωσαν ...... ο όρος Έλληνας είχε τόσο πολύ αλλοιωθεί από την αρχική του σημασία που μετά την άφιξη της Χριστιανικής ιδεολογίας είχε φτάσει στο σημείο να γίνεται χαρακτηρισμός ανθρώπου βλάσφημου, ειδωλολάτρη, ανήθικου και αντίθεου. Οι Έλληνες πρόγονοι μας πρώτα κατασκοτώθηκαν και βιάσθηκαν από τους Ρωμαίους και έπειτα έγιναν καθυβριστικό σύμβολο ενάντια στους Χριστιανούς!
Επικράτησε το Βυζάντιο τελικά ενάντια σε ποιους ; Στους Έλληνες ; Όχι φυσικά... αλλά επικράτησε ενάντια στην θεοκρατική μερίδα συμφερόντων που υποστήριζαν τους αρχαίους Θεούς. Έχουμε λοιπόν Έλληνες που χαρακτηρίζονται Έλληνες ειδωλολάτρες γιατί εμμένουν στους αρχαίους Θεούς και Έλληνες που χαρακτηρίζονται Χριστιανοί γιατί πιστεύουν στον Χριστό. Επικρατούν οι δεύτεροι. Ακμάζει το Βυζάντιο. Ακμάζει το Βυζάντιο. Ακμάζουν οι επιστήμες ; ακμάζει η Ιατρική ; Ακμάζει η αστρονομία ; ακμάζουν τα μαθηματικά ; Τι ακριβώς από εκείνα για τα οποία οι πρόγονοι μας Έλληνες θα έδιναν την ζωή τους αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο ;
Δεν είναι ακριβώς έτσι, έχουμε Έλληνες που αναγνωρίζουν την ήττα της ειδωλολατρίας και Έλληνες που δεν την αναγνωρίζουν.
Το Βυζάντιο ακμάζει καί στη συνέχεια παρακμάζει εφόσον επικρατεί η υποκρισία έναντι της αληθείας.
Η απάντηση εδώ είναι η φιλοσοφία. Η φιλοσοφία την περίοδο του Βυζαντίου άνθισε κυριολεκτικά, όμως ποια φιλοσοφία ; Η φιλοσοφία εκείνη που σχετιζόταν με τον άνθρωπο ή εκείνη που σχετιζόταν με τον Θεό; Η δεύτερη. Πως ονομάστηκε αυτή η Σοφία ; Αγία Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του Θεού.
Η ''Αγία Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του Θεού'' ποτέ δεν άνθισε στο Βυζάντιο, εκτός απο την αρχική περίοδο ίδρυσή του, και αυτό είναι το μυστήριο! Αυτή υπεβλήθη βάσει της κοινής λογικής, ή του ιδίου του Λόγου, που επικρατούσε, και αυτό, κατόπιν διωγμού μεμονομένων αγίων ανθρώπων που αγωνιζόταν γιά αυτό, καί εφόσον περνούσε η περίοδος διαμάχης των με το κατεστημένο έκαστης εποχής. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η περίοδος της εικονομαχίας που κράτησε περισσότερο απο 100 χρόνια.
Για να επισημάνω τη διαφορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Νεότερης Ελλάδας μετάφρασε τον Θουκυδίδη στην νέα ελληνική και τον θεωρούμε έναν απίστευτα μορφωμένο και πνευματώδη άνθρωπο. Πέτυχε δηλαδή ένα κατόρθωμα που επιτελούσε χωρίς καν ανάγκη μετάφρασης το μέσο δεκάχρονο στην εποχή του Περικλή.
Αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα, πως δηλαδή μπροστά στην υποκριτική εφαρμογή των ιδανικών της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας ή Βυζαντίου άν θέλετε, η Ειδωλολατρική Εποχή φαντάζει ο αληθινός καί μοναδικός τρόπος συμβίωσης.
Αυτό ακριβώς εκμεταλεύεται η Μασονία όπως γιά παράδειγμα η παράθεση που έκανες!
Για ποιον Έλληνα λοιπόν μιλάμε ο οποίος έγινε "νεοέλληνας" ; Επί της ουσίας ο Έλληνας έγινε νεοέλληνας (και καλά ο σημερινός Έλληνας) μέσα από μία σειρά αλλοιώσεων που κράτησαν για παραπάνω από 2 χιλιετηρίδες.
Δεν έχουμε λοιπόν ''Έλληνα'' και ''Νεοέλληνα'' αλλά τον σύγχρονο Έλληνα που έχει να επιλέξει μεταξύ ειδωλολατρείας, υποκριτικού χριστιανισμού και της ''υπό διωγμού αληθείας'' όπως αυτή διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη της εποχής μας!
...κι έχουμε τώρα ένα συγγραφέα τάχα μελετητή (του παραπάνω άρθρου) ο οποίος μας λέει ότι η πρώτη μεταβολή έγινε από το 1821 από τους Ευρωπαίους Διαφωτιστές .... :slap
Αυτός ανήκει, συνειδητά ή ασυνείδητα, στη κατηγορία της υποκρισίας, είναι ο κλασσικός υποκριτής!

Re: Πως μεταβληθήκαμε από Έλληνες σε νεοέλληνες

9
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε: Ο όρος δεν είναι άστοχος, εγώ διαφωνώ με το ότι μεταβληθήκαμε τάχα από Έλληνες σε Νεοέλληνες. Δεν ήμασταν Έλληνες πριν γίνουμε Νεοέλληνες, ήμασταν 400 χρόνια σκλάβοι Ρωμιοί. Έλληνες ήμασταν επί της ουσίας μέχρι την εισβολή των Ρωμαίων.
Ποιά εισβολή Ρωμαίων εννοείς εδώ, άν εννοείς την Ρωμαική Αυτοκρατορία τότε πως εξηγείς το γεγονός ότι αυτή ελληνοποιήθηκε και συνέχισε επι σχεδόν χιλίων επιπλέον χρόνων από το λατινικό κομμάτι, εφόσον κατά τη γνώμη σου μας αλλοίωσε;
Αετέ, οι Ρωμαίοι δεν ελληνοποιήθηκαν ακριβώς, αφομοίωσαν βέβαια το ελληνικό στοιχείο και είχαμε σαν αποτέλεσμα την "Ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία" ... όμως οι Έλληνες σύρθηκαν αρχικά σαν δούλοι στην Ρώμη και κατασκοτώθηκαν μέχρι την πλήρη υποταγή τους, συνεπώς σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας χαρακτιριστικός ιστορικός κόμβος όπου οι Έλληνες παύουν να είναι Έλληνες γιατί δεν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν ως Έλληνες .
Συνεπώς, στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, επικρατεί ό, τι επιβιώνει και στη περίπτωσή μας επιβίωσε ο ελληνικός πολιτισμός με τον ρωμαικό ολοκληρωτικό τρόπο διοίκησης, το Ρωμαικό Δίκαιο. Ο συμβιβασμός αυτός επιτεύχθη μέσω της νέας θρησκείας, του χριστιανισμού, βάσει του οποίου διευθετούνταν τα διοικητικά θέματα με βάσει την Ηθική, εφόσον μόνο αυτή μπορεί να φέρει σε αρμονία τους πολίτες της.

Οι Έλληνες δεν παύουν δηλαδή να είναι Έλληνες αλλά αναγκάζονται μέσα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε συλλογικότητα με εξωτερικούς παράγοντες λύση της οποίας αποτέλεσε η νέα θρησκεία.
Αετέ μετά την έλευση των Ρωμαίων παύουμε να ήμαστε ελεύθεροι, ήμασταν υπόδουλοι, συνεπώς Έλληνες υπό κατοχή, μας έκαναν ότι ήθελαν, οπότε εκεί τελειώνει το ταξίδι της Αρχαίας Ελλάδας.

Μιλάς για "νέα θρησκεία", αυτή η "νέα θρησκεία", δηλαδή ο Χριστιανισμός, ήρθε στην Ελλάδα αρχικά από τον Παύλο με την μορφή αναγγελίας του μηνύματος περί βασιλείας, με το μυστήριο του βαπτισμού κτλ και της διδασκαλίας περί του Ενός Θεού, αλλά διαστάσεις θρησκείας έλαβε στην ουσία πολύ αργότερα επί Μέγα Κωσταντίνου κατά τον 3ο αιώνα μΧ, έως τότε οι Έλληνες πρόγονοι μας είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές ψυχοπνευματικά.
aetos64 έγραψε:
Οι ελληνικές παραδόσεις παράκμασαν, η διανόηση και γενικώς αυτό το οποίο χαρακτήριζε τους Έλληνες αφελληνίστηκε στην περιοχή μας και
Αυτό εξελίχθηκε απο του ίδιους τους Έλληνες κατά την διεθνοποίησή των με την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
οι Έλληνες λειτουργούσαν μέσα από μία σχέση υποτέλειας στους Ρωμαίους. Τα λάφυρα των Ρωμαίων από τους Έλληνες και τους υπόλοιπους (π.χ. Αιγύπτιους, Ισραηλίτες κτλ) έγιναν καύσιμο για να επιβιώσει η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η οποία έως το 3 αιώνα μ.Χ. δήλωνε πίστη σε ένα αρχαίο πάνθεο το οποίο αντιπροσώπευε θεότητες από όλο τον Ρωμαϊκό κόσμο.
Το ίδιο ισχύει και για του λαούς που κατακτήθηκαν απο τους Έλληνες.

Επομένως δικαίως συνέβει ....
Παίρνεις τώρα τον Μέγα Αλέξανδρο που εκπολίτιζε τους απολίτιστους βάρβαρους και τον ταυτίζεις με τους Ρωμαίους που λεηλάτησαν έναν προηγμένο Ελληνικό πολιτισμό.... Ασφαλώς διαφωνώ με την ταύτιση αυτή γιατί στην μία περίπτωση έχουμε βελτίωση πολιτιστική ενώ στην άλλη το ανάποδο, θυμίζω εδώ ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν μία αυτοκρατορία όπου κυβερνούσε η βία και η βαναυσότητα. Οι δε συνεχιστές της οδήγησαν στον Μεσαίωνα δηλαδή πλήρης οπισθοδρόμηση πνευματική. Το αν συνέβη δικαίως ή όχι είναι άλλη συζήτηση .... εδώ μιλάμε για το πόσα στάδια μεσολάβησαν για να μετατραπεί ο ένδοξος Έλληνας σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε "νεοέλληνας".
aetos64 έγραψε:
Τα βάσανα όμως των Ελλήνων δεν τελείωσαν ...... ο όρος Έλληνας είχε τόσο πολύ αλλοιωθεί από την αρχική του σημασία που μετά την άφιξη της Χριστιανικής ιδεολογίας είχε φτάσει στο σημείο να γίνεται χαρακτηρισμός ανθρώπου βλάσφημου, ειδωλολάτρη, ανήθικου και αντίθεου. Οι Έλληνες πρόγονοι μας πρώτα κατασκοτώθηκαν και βιάσθηκαν από τους Ρωμαίους και έπειτα έγιναν καθυβριστικό σύμβολο ενάντια στους Χριστιανούς!
Επικράτησε το Βυζάντιο τελικά ενάντια σε ποιους ; Στους Έλληνες ; Όχι φυσικά... αλλά επικράτησε ενάντια στην θεοκρατική μερίδα συμφερόντων που υποστήριζαν τους αρχαίους Θεούς. Έχουμε λοιπόν Έλληνες που χαρακτηρίζονται Έλληνες ειδωλολάτρες γιατί εμμένουν στους αρχαίους Θεούς και Έλληνες που χαρακτηρίζονται Χριστιανοί γιατί πιστεύουν στον Χριστό. Επικρατούν οι δεύτεροι. Ακμάζει το Βυζάντιο. Ακμάζει το Βυζάντιο. Ακμάζουν οι επιστήμες ; ακμάζει η Ιατρική ; Ακμάζει η αστρονομία ; ακμάζουν τα μαθηματικά ; Τι ακριβώς από εκείνα για τα οποία οι πρόγονοι μας Έλληνες θα έδιναν την ζωή τους αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο ;
Δεν είναι ακριβώς έτσι, έχουμε Έλληνες που αναγνωρίζουν την ήττα της ειδωλολατρίας και Έλληνες που δεν την αναγνωρίζουν.
Το Βυζάντιο ακμάζει καί στη συνέχεια παρακμάζει εφόσον επικρατεί η υποκρισία έναντι της αληθείας.
Έχουμε επίσημο θρήσκευμα ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Χριστιανισμό Αετέ, συνεπώς μετά τον 3 αιώνα μ.Χ. τα είδωλα καταστρέφονται και οι παλιές παραδόσεις διαγράφονται..... οι επιστήμες μας στο εξής θεωρούνται μαγείες, οι φιλόσοφοι μας χαρακτηρίζονται φλύαροι φαφλατάδες της κατώτερης ανθρώπινης σοφίας και οτιδήποτε σχετίζεται με αρχαίους θεούς απορρίπτεται.

Οι αρχαίοι θεοί ας απορριφθούν εντάξει ούτως οι άλλως και ο Πρωταγόρας τους είχε για χάπι, οι επιστήμες όμως από που και ως που να οπισθοδρομήσουν ;
aetos64 έγραψε:
Η απάντηση εδώ είναι η φιλοσοφία. Η φιλοσοφία την περίοδο του Βυζαντίου άνθισε κυριολεκτικά, όμως ποια φιλοσοφία ; Η φιλοσοφία εκείνη που σχετιζόταν με τον άνθρωπο ή εκείνη που σχετιζόταν με τον Θεό; Η δεύτερη. Πως ονομάστηκε αυτή η Σοφία ; Αγία Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του Θεού.
Η ''Αγία Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του Θεού'' ποτέ δεν άνθισε στο Βυζάντιο, εκτός απο την αρχική περίοδο ίδρυσή του, και αυτό είναι το μυστήριο! Αυτή υπεβλήθη βάσει της κοινής λογικής, ή του ιδίου του Λόγου, που επικρατούσε, και αυτό, κατόπιν διωγμού μεμονομένων αγίων ανθρώπων που αγωνιζόταν γιά αυτό, καί εφόσον περνούσε η περίοδος διαμάχης των με το κατεστημένο έκαστης εποχής. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η περίοδος της εικονομαχίας που κράτησε περισσότερο απο 100 χρόνια.
Εδώ συμφωνώ απόλυτα.

aetos64 έγραψε:
Για να επισημάνω τη διαφορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Νεότερης Ελλάδας μετάφρασε τον Θουκυδίδη στην νέα ελληνική και τον θεωρούμε έναν απίστευτα μορφωμένο και πνευματώδη άνθρωπο. Πέτυχε δηλαδή ένα κατόρθωμα που επιτελούσε χωρίς καν ανάγκη μετάφρασης το μέσο δεκάχρονο στην εποχή του Περικλή.
Αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα, πως δηλαδή μπροστά στην υποκριτική εφαρμογή των ιδανικών της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας ή Βυζαντίου άν θέλετε, η Ειδωλολατρική Εποχή φαντάζει ο αληθινός καί μοναδικός τρόπος συμβίωσης.
Αυτό ακριβώς εκμεταλεύεται η Μασονία όπως γιά παράδειγμα η παράθεση που έκανες!
Κοίταξε να δεις, δεν ξέρω πως ακριβώς θέτεις το ζήτημα της "συμβίωσης".... αυτό που ξέρω βάσει ιστορίας της φιλοσοφίας είναι ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν χωριζόντουσαν σε υλιστές που θεωρούν ότι δεν υπάρχει μεταθανάτιο ζωή και πνευματικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι πέραν αυτού του κόσμου, όπως εμείς για παράδειγμα. Οι πρώτοι αποτελούν την κυριαρχική τάξη και κινούν τις αυτοκρατορίες, οι δεύτεροι ξέρεις πολύ καλά ότι βρίσκονται σε άλλη συχνότητα. Το πρόβλημα στις μέρες μας (και εννοώ πρόβλημα εκείνων που είναι πνευματικοί άνθρωποι) είναι ότι η Μασονία , όπως και ολόκληρο το πνεύμα της Νέας Εποχής έχει οδηγήσει -και αυτό είναι προφανές- τους ανθρώπους στην αθεΐα, στην αμφισβήτηση της μέλλουσας ζωής, στην υλιστική ηδονή, στη πλουτοκρατία και γενικώς στην πλήρη απομάκρυνση από το το Χριστό (γιαυτό και λέγεται Αντίχριστο Πνεύμα).....

Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιος ρόλος για να παίξει ο Έλληνας σε αυτό , και όταν λέω Έλληνας... δεν εννοώ τον νεοέλληνα του φραπέ
aetos64 έγραψε:
Για ποιον Έλληνα λοιπόν μιλάμε ο οποίος έγινε "νεοέλληνας" ; Επί της ουσίας ο Έλληνας έγινε νεοέλληνας (και καλά ο σημερινός Έλληνας) μέσα από μία σειρά αλλοιώσεων που κράτησαν για παραπάνω από 2 χιλιετηρίδες.
Δεν έχουμε λοιπόν ''Έλληνα'' και ''Νεοέλληνα'' αλλά τον σύγχρονο Έλληνα που έχει να επιλέξει μεταξύ ειδωλολατρείας, υποκριτικού χριστιανισμού και της ''υπό διωγμού αληθείας'' όπως αυτή διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη της εποχής μας!
...κι έχουμε τώρα ένα συγγραφέα τάχα μελετητή (του παραπάνω άρθρου) ο οποίος μας λέει ότι η πρώτη μεταβολή έγινε από το 1821 από τους Ευρωπαίους Διαφωτιστές .... :slap
Αυτός ανήκει, συνειδητά ή ασυνείδητα, στη κατηγορία της υποκρισίας, είναι ο κλασσικός υποκριτής!
Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω την κυρία Δάφνη ως υποκριτή, ειδικά όταν θίγει ένα τόσο σημαντικό θέμα όταν άλλοι κρύβονται πάντως δεν μπορώ να μην εκφράσω τις αντιρρήσεις μου διότι με βάση όσα διαβάζω στο άρθρο είναι σαν να λέει ότι οι Έλληνες πρόγονοι μας του 21 είναι το ίδιο με τους πρόγονους μας το 3 αιώνα π.Χ. και ότι γίναμε νεοέλληνες μονάχα μέσα από τρία στάδια μεταβολής που μεσολάβησαν τους τελευταίους δύο αιώνες ... στο τέλος πετάει και ένα Φουκογιάμα .... και άντε να κρατηθείς και να μη μιλήσεις μετά...
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί Ελλάδας”

cron