Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=8784
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  dominique [ 19 Αύγ 2010, 16:50 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης

Tα μυστικά της λίμνης Βουλιαγμένης.

Ένας μικρός παράδεισος γεμάτος θρύλους ,παραδόσεις ,μύθους και νεράιδες βγαλμένες μέσα από την φαντασία του λαού μέσα στην πολύβουη πόλη της Αθήνας ,προσκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει το μυστικό στα βαθιά νερά της.

Εικόνα

Αρχαία Βουλιαγμένη :

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης παρατηρείται συνεχής ανθρώπινη δραστηριότητα από το τέλος της Νεολιθικής εποχής εως σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα η ανθρώπινη δραστηριότητα γίνεται εντονότερη την Πρωτοελλαδική περίοδο,όπως ονομαστηκε,δηλαδή γύρω στο 3.000 π.Χ.


Εικόνα

Έργα λατόμευσης και οχυρωματικές κατασκευές, έχουν εντοπιστεί στον λόφο των Μουσών, που σήμερα βρίσκεται εντος των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς. Μεταγενέστερα, η περιοχή αποτέλεσε έναν από τους αρχαίους δήμους της πόλεως των Αθηνών, γνωστή ως “Αιξωνίδες Αλαι”.

Η ονομασία προκύπτει από την μια λόγω του ονόματος του όμορου δήμου της Αιξώνης(σημερινή Γλυφάδα) και από την άλλη λόγω των αλυκών που υπήρχαν στην περιοχή. Στην αρχαία Ελλάδα οι αλυκές ονομάζονταν αλαι, λόγω του αλας=αλάτι.

Εικόνα


Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο ναός του Απόλλωνα στον Ζωστήρα που ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1924 από τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που υπήρχε τότε στην πειροχή. Σημερα το ιερό βρίσκεται και αυτό εντος των εγκαταστάσεων του Αστήρ Παλλάς.


Εικόνα


Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το τοπωνύμιο «Ζωστήρας» οφείλει το όνομά του στη ζώνη της Λητούς. Η Λητώ, κυνηγημένη από την οργισμένη Ήρα, αφού ο πατέρας των δίδυμων παιδιών που κυοφορούσε ήταν ο Δίας, σταμάτησε σ’ αυτό το μέρος και, νομίζοντας ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσει, έλυσε τη ζώνη της. Έτσι λοιπόν, «ΕΝ ΖΩΣΤΗΡΙ ΔΕ, ΕΠΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΒΩΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΙ ΛΗΤΟΥΣ. ΤΕΚΕΙΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΛΗΤΩ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΣ ΕΝΤΑΥΘΑ ΟΥ ΦΑΣΙ, ΛΥΣΑΣΘΑΙ ΔΕ ΤΟΝ ΖΩΣΤΗΡΑ ΩΣ ΤΕΞΟΜΕΝΗΝ, ΚΑΙ ΤΩ ΧΟΡΙΩι ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ».
Περισσότερα για τον ναό του Απολλωνα Ζωστήρα http://www.hellenicpantheon.gr/Vouliagmeni.htm

Η λίμνη της Βουλιαγμένης

Το όνομα Βουλιαγμένη ,οφείλεται στην πανέμορφη λίμνη με τα ιαματικά νερά και τα δαιδαλώδη υπόγεια σπήλαια,η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα όταν κατέρευσε η οροφή ενός υπόγειου σπηλαίου εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Εικόνα

Ο μύθος συνδέει τη λίμνη με το ιερό νησί της Δήλου και τους θεούς του Ολύμπου, ενώ θρύλοι της περιοχής ισχυρίζονταν ότι η νεράιδα της λίμνης παγίδευε στο βυθό της παλικάρια.

Η λίμνη της Βουλιαγμένης, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατευόμενος υγρότοπος. ‘Εχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό κατάλογο «NATURA 2000» και προστατεύεται από τη Διεθνή σύμβαση «RAMSAR».
Στην λίμνη λειτουργεί υδροθερεπευτήριο λόγω των ιδιοτήτων των ιαματικών νερών για ρευματισμούς, νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις.

Εικόνα


Σύμφωνα με την εργασία του χημικού κ. Αναστάσιου Χρηστομάνου (1889), της γεωλόγου κ. Αθηνάς Ζαμάνη (1968), του σπηλαιοδύτη κ. Ζαν Ζακ Μπολάνζ (1988)- το σπήλαιο υπερβαίνει το 1.300.000 κ.μ. σε χωρητικότητα, τα 3.123 μ. εξερευνημένων διαδρόμων, έχει βάθος 140 μ., ενώ ο διάκοσμός του περιλαμβάνει σταλαγμίτες και σταλακτίτες. «Υπολογίζεται ότι τα νεότερα τμήματα του σπηλαίου είναι 2.000 ετών και 20.000 τα παλαιότερα. Δημιουργήθηκε σε δύο φάσεις, κατά την παγετώδη εποχή και τη μεσοπαγετώδη, οπότε ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το σπήλαιο βρέθηκε κάτω από αυτήν».

Εικόνα

Η έκταση της λίμνης κάτω απο τον οικιστικό ιστό


Από τη μελέτη αεροφωτογραφιών διαπιστώθηκε μια σειρά από τέσσερα βυθίσματα ή δολίνες καθώς και δύο μεγάλα βάραθρα: το γερμανικό και το ανεξερεύνητο Πηγάδι του Διαβόλου.

Εικόνα

Το πηγάδι του Διαβόλου.

Η είσοδος στην εν λόγω σήραγα, βάθους 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας είναι σφραγισμένη με συρματόπλεγμα,προς αποφυγή ατυχημάτων λόγων κάποιων θανάτων άπειρων καταδυτών που προσπάθησαν να εξερευνήσουν το σπήλαιο.
Σήμερα επιτρέπονται καταδύσεις μονο για επιστημονικούς σκοπούς.

Από τις επιστημονικές εξερευνήσεις του σπηλαίου προκύπτουν τα εξης συμπεράσματα :


- Υπάρχει πολύ έντονη (ορισμένες ώρες κυρίως) ροή θαλασσινού νερού προς το εσωτερικό (ξηρά) με μεγάλη ταχύτητα και πίεση.

- Το τούνελ, πιθανότατα, οδηγεί (υποβρύχια, πάντα) στο "σύμπλεγμα" της λίμνης της Βουλιαγμένης (ένα απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), που, με τη σειρά του, οδηγεί, αρχικά κάτω απο τα σπίτια της Βουλιαγμένης (!) και, είναι εξερευνημένο απο Έλληνες και ξένους σπηλαιοκαταδύτες σε ένα μήκος 2 χλμ. περίπου. - Μετά δε, σύμφωνα με υδρολογικές μελέτες κλπ, επικοινωνεί με τον υδροφόρο ορίζοντα που "κατεβαίνει" απο τον Υμηττό.

- Το χειμώνα η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή γύρω στους 22 βαθμούς,ενω το καλοκαίρι, που έχει πολλή ζέστη, είναι γύρω στους 28 με 30 βαθμούς.
Αυτό ισως οφείλεται στην σύνδεση του σπηλαίου με το υποθαλάσσιο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.


Κατά την διάρκεια μιας εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης ο Λουίτζι Καζάτι, ανακάλυψε έναν τεράστιο σταλαγμίτη.
Το γεωλογικό αυτό μνημείο βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων, περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε ολοκληρωτικά τη θεωρία για τον πρόσφατο σχηματισμό της Μεσογείου.
Ο λόγος; Οι σταλακτίτες δε δημιουργούνται ποτέ κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Το σπήλαιο αποτελείται από 14 διαφορετικές σήραγγες.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της είναι κατά μέσο όρο φτάνει τα 80 μέτρα.
Το συνολικό μήκος των υπόγειων αυτών σηράγγων φτάνει τα 4,3 χιλιόμετρα.

Εικόνα

To σπήλαιο σε τρισδιάστατη απεικόνιση


Σημερα η πανεμόρφη λίμνη που αποτελεί φυσικό ιατρείο ψυχών και σωμάτων,οπως σχεδόν όλες οι λίμνες της Ελλάδας έχει υποστεί μόλυνση,λόγω της ανθρώπινης δραστηριοτητας,ωστόσο οι τακτικοί επισκέπτες της προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή ,οπως την πρωτογνώρισαν.

Συγγραφέας:  drex [ 20 Αύγ 2010, 13:23 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

Συγγραφέας:  dominique [ 03 Ιούλ 2011, 17:19 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης

Εικόνα

Εικόνα


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ

Aπο την αρχή της ανθρωπότητας οι λίμνες αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι των παραδόσεων αλλά και των διάφορων αινιγμάτων . Η λαογραφία της Ελλάδας άλλωστε, είναι γεμάτη από ιστορίες, που οι λίμνες αποτελούν χώρο ύπαρξης εκείνων των πλασμάτων, που ο άνθρωπος εξόρισε από την πραγματικότητα του . Αν ψάξετε θα βρείτε αυτές τις ιστορίες του χθες που μιλούν για παράξενα κριάρια που ανέρχονται απο τα βάθη των λιμνών ,ώστε να απαγάγουν τα ζώα κάποιου άτυχου βοσκού και στην συνέχεια να τα σύρουν στα βάθη της λίμνης, ως και τρομερές μάγισσες. Ναι ,οι λίμνες έχουν την δική τους μαγεία και τα δικά τους μυστικά που ίσως τα συναντούν ή τα δίνουν μόνο στους εκλεκτούς της κυράς της λίμνης ! Άλλωστε και στον μύθο του βασιλεία Αρθούρου, το Ιερό σπαθί παραδίδεται από την κυρά της λίμνης και σε εκείνη τελικά καταλήγει . Όπως ήδη καταλάβατε, οι λίμνες αποτελούν ένα κομμάτι αναπόσπαστο από το πάζλ των θρύλων, των παραδόσεων και όχι μόνο ! Αλλά για μια στιγμή, οι λίμνες δεν αποτελούνται από ένα βασικό στοιχείο της φύσης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιερό ;Δεν αποτελούνται από νερό που σε όλες τις παραδόσεις έχει εξέχουσα θέση; ( για νερό δες εδώ ) Εντάξει μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι μύθοι ή το τέρας του Λόχνες να μην το βρουν τελικά ποτέ! Στην τελική και να το έβρισκαν ή θα κατέληγε κομματάκια σε κάποιο εργαστήριο ή θα έβγαινε το γραβατώδες συμπέρασμα ότι αποτελεί κάποιο προϊστορικό κατάλοιπο . Το σίγουρο θα ήταν πως εκείνο το αίνιγμα που σαγηνεύει όσους ασχολούνται με το μυστηριώδες τέρας θα πέθαινε! Και κάθε αίνιγμα έχει ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο να βάζει εκείνους που προσπαθούν να το λύσουν σε διαδικασία κίνησης . Αυτή είναι ίσως και η πραγματική μαγεία κάθε αινίγματος !!! Αλλά ,γιατί σας ζαλίζω τόση ώρα λέγοντας σας για λίμνες; Ίσως γιατί επισκέφτηκα μια από τις πιο γνωστές λίμνες της Αττικής ,την λίμνη της Βουλιαγμένης.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η λίμνη της Βουλιαγμένης βρίσκετε 21 χιλ. έξω από την πόλη και σήμερα αποτελεί έναν τουριστικό χώρο που αρκετοί Αθηναίοι και όχι μόνο έχουν επισκεφτεί. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η λίμνη είχε κάποτε τον δικό της θρύλο που μιλούσε για την νεράιδα των νερών που έπνιγε τα παλικάρια. Στην ευρύτερη περιοχή λατρεύονταν ο Ζωστήρος Απόλλωνας, αφού ο μύθος θέλει εκεί να έπεσε ο ζωστήρας της μάνας του λίγο πριν την γέννηση του και εκείνος να επιστρέφει ώστε να τον πάρει. Μάλιστα υπάρχει σε ιδιωτικό χώρο ξενοδοχείου και ο ναός του θεού που χρονολογείτε από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Αλλά ας επανέλθουμε στην λίμνη !Κατά την τουρκοκρατία η λίμνη παίρνει το όνομα Καράτσι , μια ονομασία που σημαίνει το ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ . Το 1988 το υπουργείο πολιτισμού αποφασίζει να ξεκινήσει κάποιες έρευνες στην λίμνη ώστε να χαρτογραφηθεί η λίμνη και το εσωτερικό της . Επικεφαλής της εξερεύνησης αυτού του υδρόβιου κόσμου ήταν ο Ελβετός Ζαν Μπακ Μπολάζ, ο ίδιος και η ομάδα του έφεραν στο φως από την άβυσσο της λίμνης αρκετά χρήσιμα στοιχεία !!!! Η λίμνη σύμφωνα με την έρευνα συνδέεται άμεσα με ένα ηφαιστειακό τόξο, ενώ ανακαλύφθηκαν σήραγγες καθώς και μία αίθουσα 120.000 κυβικών νερού. Ένας καταδύτης της ομάδας του Ελβετού με το όνομα Λουίτζι Καζάτι ανακάλυψε στον υπόγειο κόσμο της λίμνης έναν σταλαγμίτη 105 μέτρων . Η φύση θα συνεχίσει να εξελίσσεται τελικά και αν εκεί δεν υπάρχει ο άνθρωπος! Η γεωλόγος Αθήνα Ζαμάνη θεωρεί πως η λίμνη πρέπει να είναι τουλάχιστον 2000 χρόνων, παρόλο ότι δεν έχουμε αναφορές από την αρχαιότητα ή ευρήματα σε αυτήν . Άξιο αναφοράς είναι ότι στις έρευνες της λίμνης περιλήφθηκαν γεωλογικά δείγμα καθώς και δείγματα νερού, όπως και αεροφωτογραφίες. Εκεί βρέθηκαν χρήσιμα , για τον ανθρώπινο οργανισμό, στοιχεία του νερού ,όπως το υδρόθειο ,διάφορα άλατα ,αλλά και ότι υπάρχουν ανθρακικά πετρώματα. Το νερό αποτελεί σύμφωνα με τον χημικό Α.Χρηστομάνο θεραπευτικό απέναντι στα εκζέματα, τους πονοκεφάλους και τα ρευματικά. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως στις παραπάνω έρευνες ανακαλύφθηκε η ύπαρξη ενός σπάνιου είδους ανεμώνης που ευδοκιμεί στα βάθη της λίμνης!!! Το 1995 τα υποβρίχεια σπήλαια κλείνουν για το κοινό , χάριν στην προηγούμενη εξαφάνιση δύο δυτών. Μην πάει ο νου σας σε κάποιο τέρας του Λόχνες ! Είναι λογικό κάποιος που δεν έχει γνώση ενός υποβρύχιου περιβάλλοντος να χαθεί ,όταν μάλιστα συμφωνά με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ο υπόγειος κόσμος της λίμνης φτάνει τα 4,3 χιλιόμετρα μήκος . Όπως και να έχει σήμερα ο χώρος της λίμνης θεωρείτε από τα κράτη του ΟΗΕ παγκόσμιο μνημείο της φύσης . Δεν ξέρω αν τελικά στα βάθη της υπάρχει κάποιο κρυμμένο Εξκάλιμπερ ! Αλλά σίγουρα η λίμνη και τα βάθη της, αποτελούν μέρος ενός διαφορετικού κόσμου, που ο άνθρωπος μπορεί να κοιτάξει έστω και μέσω τεχνητών μέσων τα κομμάτια της δημιουργίας στα οποία δεν είναι εκείνος βασιλιάς.

Πηγή

http://enterstarenergyplaces.blogspot.c ... st_23.html

Συγγραφέας:  King Minos [ 03 Ιούλ 2011, 19:41 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης

Ωραιος ο ex!
Περιμενουμε και υποβρυχιες εικονες.

Συγγραφέας:  grecko [ 19 Ιούλ 2011, 21:08 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Tα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης

Οποιος δεν έχει πάει,ας πάει.Αξίζει!

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/