Ημερομηνία : 24 Ιαν 2020, 01:01


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ποια είναι η πραγματική αλήθεια για την ελληνική καταστροφή;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Ιαν 2012, 14:31 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ποια είναι η πραγματική αλήθεια για την ελληνική καταστροφή;
Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας New Europe που βάζει πραγματικά το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων.
Ξεκινάει το δημοσίευμα με αναδρομή στο παρελθόν

" Στα τέλη του 2009, η Ευρώπη και ο κόσμος ανακάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν μια «απάτη» και «απατεώνας» που ποτέ δεν είχε σταματήσει να σφυρηλατεί τις οικονομικές επιδόσεις της, προκειμένου να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής σε μια προνομιακή ένωση , σε βάρος των εταίρων της στο ευρώ.

Αλλά πόσο ακριβής είναι αυτή η πραγματικότητα; Λόγω της προώθησης της διεθνούς οικονομικής κρίσης κατά τη χρονική στιγμή, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν.....
ήταν ακριβείς σε εκτιμήσεις του ελλείμματός τους. Για παράδειγμα, με τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών αυτών, στις αρχές του 2009, η Βρετανία είχε προβλέψει έλλειμμα 8,2% που έφτασε τελικά το 11,4%, η Ολλανδία προβλέψει πλεόνασμα του 1,2% που κατέληξε να είναι ένα έλλειμμα 5,4% και της Πορτογαλίας προέβλεπαν το έλλειμμα του 3,9% που ανήλθε στο 9,3%.
Ρωτάει η εφημερίδα
Γιατί ήταν η Ελλάδα μόνη της στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

Και απαντά
Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα δόμησε την προεκλογική εκστρατεία της γύρω από το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν», Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις , ο προϋπολογισμός που συνέταξε η νέα κυβέρνηση για το έτος 2010 περιλαμβάνεται ένα σύνολο χορηγήσεων, όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των δημοσίων δαπανών, το επίδομα αλληλεγγύης και υποσχέσεις για να μην επιβληθούν επιπλέον φόροι.

Επιπλέον, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι το 2009 έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει τελικά 6-8%, λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης, και ως εκ τούτου, σε μια ήδη ταραγμένη εσωτερική πολιτική περιβάλλοντος, κάλεσε για τις εκλογές, ώστε η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα.

Η εκτίμηση της νέας κυβέρνησης στο τέλος του έτους ότι το έλλειμμα είχε φθάσει τελικά στο 12,7% αποκαλύπτει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων. Ωστόσο, η διαφορά αυτή λαμβάνει υπόψη μια σειρά από δαπάνες που πραγματοποιούνται από τη νέα κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες του έτους, ύψους περίπου € 9 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ήταν € 1,5 δισ. € Η αξία των επιστροφών φόρων, € 500 εκατ. για το επίδομα αλληλεγγύης, € 1,2 δισ. για την αμφισβητήσιμη χρεών των νοσοκομείων, € 2 δισ. από την απόσυρση ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και € 1,7 δισ. σε έλλειψη εσόδων.

Επιπλέον, ως επικεφαλής του Eurogroup ο Jean-Claude Juncker παρατηρήσε, κάθε αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν το αποτέλεσμα παρατυπιών, αλλά και της αναταξινόμησης ορισμένων δημόσιων δαπανών, δηλαδή την ένταξη των ελλειμμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδα, Μανώλης Κοντοπυράκης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών της που επιδιώκουν να ασκήσουν αθέμιτη πολιτική επιρροή στη Στατιστική Υπηρεσία, με σκοπό την αναθεώρηση της τελικής 2008 έλλειμμα καθώς και το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2009 , καθώς φαινόταν ότι ήθελαν να δυσφημίσουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόμοιες κατηγορίες έγιναν αργότερα από άλλα μέλη της υπηρεσίας. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι ένας Αθηναίος Εισαγγελία διεξάγει επίσημη έρευνα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στο τέλος του 2009, οι ελληνικές και οι υπάλληλοι της ΕΕ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως την ελληνική κυβέρνηση ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να παρακρατηθεί σε μονοψήφιο αριθμό, αν τα μέτρα είχαν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, έχει στην κατοχή του στοιχεία ‘ότι η τότε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αναβολή των αναγκαίων μέτρων παρά τις προειδοποιήσεις της τράπεζας, ενώ ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Dominique Strauss-Kahn, ήταν πεπεισμένος ότι, αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί νωρίτερα, η λύση στο πρόβλημα θα ήταν λιγότερο δαπανηρό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μεταφέρει η ίδια στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα σε πτώχευση με μια «τεράστια συστημική διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, παρασιτική οικονομία, τεράστια ανομία και αυθαιρεσία», ακόμα και συγκρίνοντάς την με του ναυαγίου Τιτανικός, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη sτα preads! Ως εκ τούτου, κατάφερε να μετατρέψει ένα θέμα ελλείμματος όπως στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ σε ένα ζήτημα δανεισμού, γεγονός που οδηγεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνεχώς επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Ζήτησε επανειλημμένα μια ευρύτερη συναίνεση με την αντιπολίτευση, δεδομένου λεπτό κοινοβουλευτική πλειοψηφία της από 151 βουλευτές από 300. Τον Μάρτιο του 2009, ο-τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε ότι η διεθνής κρίση, και το υπερβολικό χρέος της χώρας, που θέτουν σοβαρές απειλές και έκανε μια μάταιη προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση επί τη βάσει των περικοπή δαπανών και της συγκράτησης από κόμματα και συνδικάτα.

Τέλος, πήγε στις κάλπες, όταν η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές ότι θα καταψηφίσει την επανεκλογή του Προέδρου τον Μάρτιο 2010, προκειμένου να προκαλέσει εκλογές και παρά τη δέσμευση να ψηφίσουν γι 'αυτόν μετά την ανάληψη της εξουσίας, αυτή είναι μια απόφαση που επρόκειτο να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα τορπιλίσουν κάθε δυνατότητα για τη λήψη μέτρων.

Είναι επίσης αλήθεια ότι, παρά τις επερχόμενες εκλογές, τόσο σε εθνικό όσο τον Οκτώβριο, και την Ευρωπαϊκή τον Ιούνιο, η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, το Φεβρουάριο, Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2009, συνάντηση κριτική από την αντιπολίτευση ότι, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να υπάρξει αύξηση των δαπανών, αντί των περικοπών. Μέρος αυτών των μέτρων ήταν € 28 δισ. πακέτο στήριξης για τον τραπεζικό τομέα, το πρώτο εγκεκριμένο στην Ευρώπη, για την οποία η Ελλάδα συγχαρητήρια από τους εταίρους της ΕΕ, αλλά σκληρά επίθεση από την αντιπολίτευση.

Τον Δεκέμβριο του 2009 , η Ελλάδα πήγε στις αγορές αρκετά πειστικά, όχι μόνο για να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού της σε ένα λογικό ποσοστό, αλλά και την εξασφάλιση μιας αποθεματικού ως ένα δίχτυ ασφαλείας για το υπόλοιπο του έτους.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα τεράστια συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί πριν γίνουν ανεξέλεγκτες.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει από καιρό υπερβολική και αντιπαραγωγική με γραφειοκρατία, χαμηλή απόδοση, την υπερβολική ρύθμιση και η παρα-οικονομία να γίνει ενδημική. Το υπερβολικό δημόσιο τομέα, καθώς και την αυξανόμενη προμήθειες εξοπλισμών, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου δημόσιου χρέους. Ελλάδα, μαζί με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι στην κορυφή της λίστας των δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ για τον εξοπλισμό, ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, που κοστίζει περίπου € 6 δισ. και άνω ετησίως.


Και εδώ έρχεται μια προφανή ερώτηση.
Γιατί η Ελλάδα κατηγορούσε μόνη της τον εαυτό της για πλαστογραφία, δωροδοκία και όλα τα υπόλοιπα; Γιατί να φουσκώσειμόνη της το έλλειμμα στο τέλος του 2009; Είναι σαφές ότι, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση πριν από τις εκλογές, είχε δημιουργήσει προσδοκίες και είχε δώσει υποσχέσεις, για τις οποίες δεν μπόρεσαν να παραδώσουν. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η Ελλάδα σημείωσε ότι η τεράστια απόκλιση μεταξύ των αρχικών προβλέψεων για το έλλειμμα του 2009 και το τελικό ποσοστό ήταν το προϊόν από δύο παράγοντες: την υπερβολική αισιοδοξία της προηγούμενης κυβέρνησης και την επιθυμία της νέας κυβέρνησης να ρίξει το φταίξιμο στον προκάτοχό της και να κάνει οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη να φαίνεται πιο εντυπωσιακή.

Δυστυχώς, ο Παπανδρέου απέτυχε να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα είχαν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές όλα όσα έκανε και την καταστροφή που θα προκαλούσε για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.kafeneio-gr.blogspot.com

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 

Παραπλήσια θέματα
Οι μπαταρίες του μέλλοντος θα είναι μικρότερες, ελαφρύτερες, θα διαρκούν περισσότερο αλλά και θα φορτίζονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα
Δ. Συζήτηση: Επιστήμες
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
Η ελληνική δημοκρατία τελείωσε...
Δ. Συζήτηση: Το μεταναστευτικό ζήτημα
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 6
Ο θάνατος αυτής της χώρας είναι η βουλευτική ασυλία.
Δ. Συζήτηση: Το παρακράτος και η διαβρωμένη πολιτική
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση γιατί είναι Ορθόδοξη χώρα"
Δ. Συζήτηση: Σημεία των Καιρών
Συγγραφέας: GLADIATOR
Απαντησεις: 2
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και η ελληνική παιδεία
Δ. Συζήτηση: Eλληνισμός-Χριστιανισμός
Συγγραφέας: LAPTONAS
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr