Tα διεθνή ΜΜΕ για τα νέα μέτρα

1
Tα διεθνή ΜΜΕ για τα νέα μέτρα






Εικόνα







Στις πρώτες θέσεις των θεμάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.«Εν αναμονή νέου οικονομικού πόνου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του BBC. «Ο κ. Παπανδρέου...



έχει χρησιμοποιήσει κάποιες δραματικές φράσεις για να περιγράψει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτή ήταν η πιο δυνατή που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ», σχολιάζει ο ανταποκριτής του δικτύου για τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού.

Στην αναμενόμενη έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου στο άμεσο μέλλον αναφέρεται το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου. «Έλληνας αξιωματούχος είπε στο Dow Jones ότι η Αθήνα θα εκδώσει 10ετές ομόλογο αξίας μεταξύ δύο και πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ “εντός ημερών από την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας”. Η αντίδραση της αγοράς θα δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς να καταλάβουν αν οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά σκοπό να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της ή όχι».

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρονται και οι Financial Times, διευκρινίζοντας ότι η έκδοση ομολόγου αναμένεται την Πέμπτη. «Ενισχύονται οι προσδοκίες των διεθνών επενδυτών ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να δανειστεί μέχρι και 5 δις.ευρώ από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου την Πέμπτη. Τα οικονομικά μέτρα προβλέπεται ότι θα καθησυχάσουν τους επενδυτές και θα τους ενθαρρύνουν να αγοράσουν το χρέος της χώρας».

Αρθρογράφος της Wall Street Journal παρομοιάζει τα γεγονότα γύρω από την ελληνική κρίση με αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers «Μέχρι στιγμής τα γεγονότα θυμίζουν κατά παράξενο τρόπο το 2008. Κάποια από τα ίδια hedge funds που επωφελήθηκαν από την κρίση με τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια λέγεται ότι αποκομίζουν κέρδη από τα credit default swaps των ελληνικών ομολόγων, στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις… Πληροφορίες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, οδηγούν τις μετοχές τους σε πτώση».

Από την πλευρά του, ο Πολ Κολίερ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο του στην Daily Telegraph, παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή στην Αφρική, αναφερόμενος στη συνήθεια των Ελλήνων να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους και να μην μαθαίνουν από τα λάθη τους. «Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την κρίση και όχι να ρίχνει το φταίξιμο στην ΕΕ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο επισημαίνει ότι «για πολλούς οικονομικούς σχολιαστές, η ελληνική κρίση είναι πρωτόγνωρη. Αλλά για κάποιους από εμάς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία: Εκεί όπου κατευθύνεται τώρα η Ελλάδα, η Αφρική έχει ήδη βρεθεί».

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τονίζει ότι «οι αφρικανικές κρίσεις αντιμετωπίστηκαν με τέτοιον τρόπο που οι απλοί Αφρικανοί πολίτες δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο υπέφεραν και αυτό ήταν προπομπός μελλοντικών προβλημάτων».

«Η διαχείριση των κρίσεων πρέπει να δίνει στους πολίτες τα σωστά μαθήματα. Η ευθύνη για την ελληνική κρίση βαραίνει αποκλειστικά τους Έλληνες πολίτες – σε μία δημοκρατία αποφασίζουν οι ψηφοφόροι. Εκείνοι ήταν που επανειλημμένως απέτυχαν να αντιληφθούν τα τραγικά οικονομικά λάθη που διέπραξαν οι κυβερνήσεις τους. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές κυβερνήσεις πιθανώς συμπεριφέρθηκαν έτσι γιατί υποψιάζονταν ότι πιο συνετή συμπεριφορά δεν θα ήταν δημοφιλής», τονίζει ο κ. Κολίερ, αναφερόμενος και στον εγχώριο Τύπο που ακολουθεί μία στάση «ρίξτε τα όλα στους ξένους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Σε αυτή την περίπτωση, οι πολιτικές που κατέστρεψαν την Ελλάδα θα γίνουν περισσότερο, όχι λιγότερο δημοφιλείς», αναφέρει, τονίζοντας ότι μπορεί η αναγνώριση των λαθών να είναι επώδυνη διαδικασία, είναι όμως μία μορφή επένδυσης σε ένα καλύτερο μέλλον.




troktiko.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή”