Υπό συζήτηση και τα χερσαία σύνορα τώρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

1
Gazeta-Shqip: Υπό συζήτηση και τα χερσαία σύνορα τώρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – Αναστάτωση προκαλεί η ύπαρξη απεσταλμένου Ελληνικού εγγράφου που ρωτάει αν οι δύο χώρες βρίσκονται σε …πόλεμο
Εικόνα
Εικόνα
Gazeta-Shqip – “Zhduket” marrëveshja e kufijve me Greqinë

Στις αρχές του 2010 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, είχε ακυρωθεί η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί πως η συμφωνία ήταν εταιροβαρής υπέρ της Ελλάδος.
Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Gazeta-Shqip, ακυρώνεται και το αντίστοιχο πρωτόκολλο για τα χερσαία σύνορα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η αλβανική διπλωματία μέσω μιας αντιπροσωπείας της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, θα συναντηθεί με την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών.
Αλβανοί διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα συνόρων, δηλώνουν κατηγορηματικά πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πέρα αυτού, δηλώνουν πως βάση του σημερινού πλαισίου αλλά και με το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν να υπάρξει αισιοδοξία όσον αφορά την εύρεση κοινών στόχων. Η συμφωνία που ακυρώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, συνέβει μετά από τη τεράστια προβολή που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας γράφει το σημερινό δημοσίευμα. Πέρα αυτού, αλβανοί νομικοί του διεθνές δικαίου αρνούνται να συζητήσουν ξανά το θέμα μιας και αυτό ήδη ακυρώθηκε σαν συμφωνία.
Πηγές του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρουν πως οι γείτονες δηλώνουν έτοιμοι για την όποια αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά.
Από την άλλη έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αλβανία η ύπαρξη (εκτός του αντίγραφου του σχεδίου) ενός εγγράφου που προσκόμισε η Ελληνική πλευρά και ρωτάει ευθέως: “Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία ή όχι;”. Τη τελευταία πληροφορία την διαρρέουν αλβανοί διπλωμάτες, καθώς και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας. Τέλος αναφέρεται πως η χώρα μας περιμένει …απάντηση.
Geopolitics & Daily News


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2010/11/blo ... z15NBwLtWS
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Προς νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Αλβανίας

2
Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε επικαλούμενη πηγές του Αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων υδάτων.
Την απόφαση αυτή, η οποία έχει ήδη ληφθεί, άφησε να εννοηθεί και η Αλβανίδα ΥΦΥΠΕΞ Εντίθ Χάρτζι, σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών σε αλβανική εφημερίδα. Η Γκαζέτα Σκιπτάρε προσθέτει ότι «Ο μοναδικός δρόμος που απομένει και για τις δύο πλευρές, είναι, όπως φαίνεται, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων.

Επίσημες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην ε/φ μας ότι αυτή αναμένεται να είναι και η θέση την οποία η αλβανική πλευρά θα παρουσιάσει επίσημα στην ελληνική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του απόστρατου συνταγματάρχη Μυσλύμ Πάσα, ο οποίος «επιχειρηματολόγησε επιστημονικά κατά των λαθών της προηγούμενης Συμφωνίας» ). Ο Πάσα σημειώνει ότι η Συμφωνία αυτή μετετράπη σε διαφωνία με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς. Ο Πάσα επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν άσκησε πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία, η αλβανική πλευρά αποδέχθηκε να υποψει με πλήρη βούληση μια Συμφωνία η οποία παραχωρούσε αλβανικό θαλάσσιο χώρο στην Ελλάδα, καθώς και ότι η Συμφωνία υπεγράφη παρουσία των δύο πρωθυπουργών με την Ελλάδα «να βάζει και τα δύο πόδια της Αλβανίας σε ένα παπούτσι, από το οποίο η Αλβανία δεν μπορεί να τα βγάλει εύκολα».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Πάσα, έχει μια Συμφωνία υπογεγραμμένη και από τις δύο πλευρές και ζητά την επικύρωσή της. Η ελληνική πλευρά, συνεχίζει ο Πάσα, δεν θα δεχθεί να οριοθετηθεί μια νέα θαλάσσια διαχωριστική γραμμή, διότι για την ελληνική πλευρά η Συμφωνία ισχύει και θα πρέπει να επικυρωθεί. Όσο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πάσα διερωτάται: Ποιός θα παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο όταν και οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει με τη βούλησή τους μια Συμφωνία; Καταλήγοντας ο Πάσα σημειώνει ότι κατά την άποψή του, απαιτούνται νέες διαπραγματεύσεις, αλλά εάν γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν στόχο μια νέα οριοθέτηση των υδάτων, αλλά την εξεύρεση ενός τρόπου για την παράκαμψη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας.

http://www.onalert.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Υπό συζήτηση και τα χερσαία σύνορα τώρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

3
Αναβρασμός στο Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα συμφωνία χάραξης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν δέχεται τρίτους στις διαπραγματεύσεις
Οι Αλβανοί δε βρίσκουν προηγούμενη συμφωνία του 1996!!!



Αλβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Gazmend Turdiu, θα διαπραγματευτεί με την ελληνική πλευρά την συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα, καθώς και μερικά άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τα συνοριακά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών.


Διπλωμάτες και ειδικοί, που έχουν ασχοληθεί με τα διασυνοριακά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών, δηλώνουν πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, ιδίως μετά την απόρριψη από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών,


Mια συμφωνία που ανακυκλώθηκε τόσο πολύ και θορύβησε τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και όλους τους εθνικιστές. Παρόλο που «ειδικοί» δηλώνουν ακόμα πως αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί σε έναν καιρό που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο,
οι προετοιμασίες για την αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά έχουν αρχίζει. Καθορίστηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, όπου, εκτός των άλλων, ο νέος υπουργός Haxhinasto ζήτησε να του παρουσιάσουν όλα τα έγγραφα και τα ονόματα της επιτροπής για μια σοβαρή αντιπροσώπευση εκ μέρους της αλβανικής πλευράς.


Αλβανοί διπλωμάτες έχουν τις επιφυλάξεις τους στην εύρεση ενός καθώς πρέπει ειδικού εμπειρογνώμονα για τα συνοριακά θαλάσσια ύδατα, γιατί στις πρώτες επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε την εκπροσώπηση της αλβανικής πλευράς με Ιταλούς ή άλλους ξένους εμπειρογνώμονες, αλλά μόνον με τους δικούς της (Αλβανούς).


Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κάνουν λόγο πως οι ανησυχίες κορυφώνονται γιατί δεν βρίσκουν το χερσαίο συνοριακό συμφωνητικό με την Ελλάδα, του 1996, πράγμα που σήμανε συναγερμό μέσα στα στενά επιτελεία των διευθύνσεων της υπόθεσης.


Πάντως δεν εκδόθηκε καμία επίσημη δήλωση ή ανησυχία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.


http://borioipirotis.blogspot.com/2010/ ... _1348.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή”

cron