Ημερομηνία : 17 Οκτ 2019, 09:28


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 11 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Μάιος 2009, 11:11 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι


Η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο βυθισμένη πόλη βρίσκεται στο Παυλοπέτρι της νότιας Λακωνίας, σε βάθος μόλις τριών έως τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά σε μια αμμουδερή ακτή ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες και τους κατασκηνωτές.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, με τη βοήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας.

Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν και οι Μυκηναίοι βασίζονταν ιδιαίτερα στη δύναμη τους στη θάλασσα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα λιμάνια και τις ακμάζουσες παραθαλάσσιες πόλεις τους (μια από αυτές εικάζεται ότι ήταν το Παυλοπέτρι), καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα παλάτια και τους τάφους της ελληνικής ενδοχώρας.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι «αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας» και γι’ αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

Ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου.

Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών. Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθούν φέτος το Μάιο και Ιούνιο, οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.πηγη:ant1online.gr

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Σεπ 2009, 17:01 
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 14 Απρ 2009, 19:21
Δημοσ.: 3841
Thanks:
Thanked:
time στο post
Νέες ανακαλύψεις

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες το πρώτο στάδιο της υποθαλάσσιας έρευνας που διεξάγει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το εμβαδόν του καταποντισμένου οικισμού αυξήθηκε περίπου κατά ένα τρίτο σε σχέση με την ήδη γνωστή έκτασή του.

Oπως σημειώνεται, η μετατόπιση της άμμου επέτρεψε να διακριθούν συστάδες νέων κτιριακών συγκροτημάτων που δεν ήταν ορατά.

Σε τμήμα αυτών διακρίνεται μια ευθυγράμμιση προσόψεων που, ενδεχομένως, αποτελεί τη νοητή συνέχεια της κεντρικής οδού του οικισμού, η οποία είχε ήδη καταγραφεί.

Εντοπίστηκε επίσης μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που οι διαστάσεις και η κάτοψή του θυμίζουν τα «μέγαρα» που χρησίμευαν ως έδρα και κατοικία της ηγετικής ομάδας. Τέλος, ανελκύστηκαν όστρακα και ομάδες οστράκων και από την πρώτη εκτίμηση η πλειονότητά τους χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή μικρότερος αριθμός στη μεσοελλαδική και στην υστεροελλαδική, ενώ δεν λείπουν και μερικά που ανήκουν στους ιστορικούς χρόνους.

Τη διεύθυνση της έρευνας έχει για την ΕΕΑ ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Ηλίας Σπονδύλης (προϊστάμενος του τμήματος Δημοσίευσης, Τεκμηρίωσης και Αρχείου) ενώ η βρετανική πλευρά έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ Τζον Χέντερσον.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται και γεωλογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής με σκοπό τη μελέτη των αιτιών της μετακίνησης της άμμου στην περιοχή και τον ακριβή προσδιορισμό της αρχαίας ακτογραμμής, αλλά και η διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον καταποντισμό του οικισμού.
express.gr

_________________
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Οκτ 2009, 16:54 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

Εικόνα
Σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους, βρετανοί επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων, φιλοδοξώντας να φέρουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα μυστικά της αρχαιότερης ίσως βυθισμένης πόλης, με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.

Οι ερευνητές θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή.

Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Τζον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄' αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).fatsa-tv.blogspot.com

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Οκτ 2009, 21:24 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 21 Σεπ 2009, 21:41
Δημοσ.: 3380
Thanks:
Thanked:
time στο post
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ;; :D

_________________
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2009, 11:02 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Το κρατάνε για εκπληξη μάλλον!!!! :D

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2009, 11:14 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 10 Αύγ 2009, 11:24
Δημοσ.: 7864
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ξεκίνησε η μελέτη της βυθισμένης πολιτείας
Ξεκίνησε η μελέτη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, ανάμεσα στη στεριά και την Ελαφόνησο.

Τις εβδομάδες που πέρασαν έγιναν εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησής της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν και αγγεία από μινωικό ναυάγιο στην ευρύτερη περιοχή, της αρχαίας πολιτείας, που βρίσκεται 3 - 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα. Οι εργασίες γίνονται από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Ελληνες αρχαιολόγους.

Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2800 π.Χ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτήρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Ο αρχαιολόγος δρ. Τζον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ήταν ο πρώτος αρχαιολόγος που πήρε επίσημη άδεια για επίσκεψη στο χώρο. Ωστόσο, από το 1968 που εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα υποθαλάσσια ερείπια, από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρ. Νίκολας Φλέμινγκ, δεν έγινε καμία έρευνα στην περιοχή. Το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δημοσίευσε πρόσφατα πληροφορίες για την έρευνα.

Οπως αναφέρεται, στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Μια συστηματική αξιολόγηση των ευρημάτων λέγεται ότι έχει αναλάβει η Χρυσάνθη Γάλλου στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι “αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας” και γι’ αυτό επεσήμανε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα, πριν τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα, καθώς ήδη ο τουρισμός, οι δύτες και οι άγκυρες προκαλούν φθορές. Ο δρ. Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον κ.

Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, διεξάγουν λεπτομερή υποθαλάσσια έρευνα του χώρου χρησιμοποιώντας ακουστικό σαρωτή. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων σχηματισμών με μεγάλη ακρίβεια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Αιγαίας Προϊστορίας (INSTAP), το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Σχολή της Αρχαιολογίας Αθηνών.

Οι τοπικοί φορείς ευελπιστούν ότι όλη αυτή η ιστορία και η ομορφιά να αναδειχθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός παγκοσμίως μοναδικού αρχαιολογικού πάρκου μέσα στη θάλασσα, δίπλα στα Βιγκλάφια, στη νησίδα που φέρει το όνομα Παυλοπέτρι.

_________________
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία!\nΤο θέμα λοιπόν, δεν είναι να έχεις γνώμη...Το θέμα είναι, να έχεις γνώση!\n\nΈχουν αγιοποιήσει την άποψη κι ο καθένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τη δική του... καθώς "ως γνωστόν"..."κάθε άποψη είναι σεβαστή"! \nΌχι, ρε φίλε! Εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ την άποψή σου..."γιατί έτσι"!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2009, 18:29 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
παιδια το θεμα συγχωνευτηκε επειδη υπηρχε ηδη,για να μην ψαχνεστε.. :D

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Δεκ 2009, 17:53 
Πρώην μέλος
Πρώην μέλος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 24 Αύγ 2009, 23:32
Δημοσ.: 2644
Thanks:
Thanked:
time στο post
υπαρχουν πολλες στήν ελλάδα απλός αυτή βγήκε προς τα έξω....

_________________
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Έρευνες σε βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Δεκ 2009, 19:04 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
ναι εχω ακουσει οτι υπάρχει και στο Πορτο Λαγος παρόμοια βυθισμένη πολη

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 11 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Παραπλήσια θέματα
Τα μνημόνια ξεκλήρισαν μια πόλη 16.299 κατοίκων το 2012 - Θλιβερά στοιχεία
Δ. Συζήτηση: Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 0
Hong Kong:πόλη-κράτος πειραματόζωο της Νέας Τάξης Πραγμάτων
Δ. Συζήτηση: Νέα από το Κράτος του Μεγάλου Αδελφού
Συγγραφέας: Αλέξανδρος
Απαντησεις: 0
Η Αλβανία ξεπούλησε σημαντική αρχαία ελληνική πόλη…
Δ. Συζήτηση: Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή
Συγγραφέας: grecko
Απαντησεις: 0
Ο Νταβούτογλου "έκοψε" αδελφοποίηση... με Ελληνική πόλη!
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
Χαμένη πόλη στο βυθό(Ατλαντίδα?)
Δ. Συζήτηση: Αρχαιολογία - Προιστορία και σχετικές ανακαλύψεις
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 2


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr