Αρχαιολογία στην Μακεδονία – Ο τάφος του Πρίγκηπα

1
Στις ανασκαφές της Βεργίνας, βρέθηκε ένα ακόμη ασύλητος τάφος. Είναι κι αυτός καμαρωτός με ναόσχημη πρόσοψη και είναι χωρισμένος σε θάλαμο και προθάλαμο, όπως ο με­γάλος βασιλικός τάφος. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 6,5 χ 5 μέτρα. Ονομάζεται ο Τάφος του Πρίγκηπα.



Η ΠΡΟΣΟΨΗ είναι απλή με δύο πεσσούς οτις άκρες και μαρμάρινες παραστάδες που στηρίζουν το υπέρθυρο της εισόδου. Ανάμεσα στους πεσσούς και τις παραστάδες σχηματίζονται δύο ανάγλυφες ασπίδες που η χρωματική τους διακόσμηση Λεν σώζεται. Αντίθετα, διατηρούνται πολύ καλό το βαθυγάλαζο χρώμα των τριγλύφων και το κόκκινο των ταινιών. ΙΙάνω από το δωρικό γείσο, όπως και στον τάφο του Φιλίππου του Β’ , ακολουθεί μια ζωφόρος μήκους 5 μέτρων, όσο δηλαδή και η πρόσοψη του κτιρίου. Στη ζωφόρο αυτή σώζονται ίχνη χρώματος αλλά και υπολείμματα από ξύλο και δέρμα, υλικά που ίσως αποτελούσαν τη βάση μιας ζωγραφιστής ζωφόρου. Η πρόσοψη ολοκλη­ρώνεται με ένα δεύτερο γείσο και διακοσμητικά αχροκέραμα.


Η ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΟΡΤΑ του τάφου μιμείται ξύλινες κατασκευές και στο δεξί της θυρόφυλλο υπάρχει ακόμα το μπρούτζινο ρόπτρο —το χερούλι της. Παρόμοια πόρτα, αυτή που χώριζε εσωτερικά τον θάλαμο από τον προθάλαμο, βρέθηκε σπασμένη στο δάπεδο.




Μια ζωγραφιστή ταινία, ψηλά στους τοίχους του προθαλάμου, εικονίζει μια αρματοδρομία από 21 άρματα, με δύο άλογα το καθένα κι έναν αναβάτη, που τρέχουν ορμητικά πάνω στο βαθυγάλαζο βάθος της ζωφόρου. Η ποικιλία των κινήσεων και οι φωτοσκιάσεις προβάλλουν ανάγλυφους τους όγκους ανΟρώπιον και ζώων και δίνουν μια αίοθηοη προοπτικής.



ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ, η γνώριμη μάζα του αποσαθρωμένου ξύλου και δέρματος. Σιδερένια, χάλκινα και ασημένια αντικείμενα οτο έδαφος μαζί με σκόρπια χρυσά και ελεφαντοστέινα στολίδια επίπλων που διαλύθηκαν μι τα χρόνια. Εικόνα που προκαλεί δέος ακόμη και σήμερα. Η μελέτη των ευρημάτων άρχισε αμέοως μετά το άνοιγμα του τάφου.




Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΕΦΗΒΟΣ και είχε σχέση με τη βασιλική οικογένεια. Η εκδοχή ότι πρόκειται για τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο Δ’. δεν έγινε ακόμη ανεπιφύλακτα αποδεκτή.



ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ κυρίαρχη θέση είχε μια κτιστή τρόπιδα που στην κοιλότητα της υπήρχε ένα ασημένιο αγγείο με τα οστά ενός αγοριού 13-16 ετών. Το αγγείο λέγεται οστεοδόχος υδρία και ήταν ειδικά κατασκευασμένο ώστε ανοίγοντας το επάνω μέρος του. να τοποθετούνται τα οστά μετά από την τελετή της καύσης του νεκρού.

Επάνω στους ώμους του αγγείου ήταν περασμένο ένα καλοδουλεμένο χρυσό στεφάνι με φύλλα και καρπούς βαλανιδιάς.



ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ του Πρίγκιπα βρέθηκαν ακόμη: Ένα μεγάλο επίχρυσο στεφάνι —προσφορά στον νεκρό. Ένα μεγάλο στεφάνι από φύλλα και καρπούς μυρτιάς, που βρέθηκε κι αυτό κομματιασμένο. Χάλκινες και σι­δερένιες επίχρυσες στλεγγίδες. Στλεγγίδες ήταν οι ξύστρες που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να αφαιρούν το λάδι και την άμμο από το σιομα τους μετά από διά­φορα αθλήματα. όπυ)ς η πάλη. Ακόμη βρέθηκαν αιχμές δοράτων, ένας σαυρωτήρας και το χρυσό φύλλο που κάλυπτε το ξύλινο τμήμα του δόρατος, καθώς και κομμάτια από τη διακόσμηση ενός θώρακα, μιας ασπίδας και ενός περιτραχήλιου. Όρθιος στη θέση του. ανάμεσα στα συντρίμμια, είχε απομείνει μόνον ένας χάλκινος ψηλός υχνοστάτης.



ΑΞΙΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ είναι η ποιότητα των αργυρών σκευών κι αυτού του τάφου, που χρονολογείται μετά το 350 π.Χ.· το μυροδοχείο και ο ασκός με τα αρωματικά λάδια, που προορίζονταν για την περιποίηση των καλεσμένων σε συμπόσιο, ο ασημένιος κάδος με το χρυσό ανθέμιο, που τον χρησιμοποιούσαν για τη μετα­φορά του κρασιού, και ο κρατήρας για την ανάμειξη του κρασιού με το νερό,

Ο ηθμός, το σουρωτήρι τον κρασιού και η αρύταινα. η κουτάλα με την οποία γέμιζαν την οινοχόη, οι κύλικες, οι κάλυκες. οι κάνθαροι, τα καλλίγραμμα ποτήρια του κρασιού. Ολα έχουν δουλευτεί με αληθινή τέχνη και ζωντανεύουν λησμονημέ­νες εικόνες μακρινού καιρού.

Κείμενο και φωτογραφίες απο το “Βεργίνα – Θυσαυροί, μύθοι και Ιστορία της Μακεδονικής γής” , Λουκία Θεοδώρου, Βασιλική Γκράτζιου


πηγη

history-of-macedonia.com/wordpress/2009/06/28/arxaiologia-macedonia-tafos-tou-prigkipa/
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα”