Αργυρά μυστικά της Βεργίνας

1
Αργυρά μυστικά της Βεργίνας





Δυο ασημένια αγγεία -μια μοναδική λήκυθος(;) και μια υδρία, τεφροδόχος- μεγάλων διαστάσεων του 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία εντοπίστηκαν στην Αγορά των Αιγών μεγαλώνουν το μυστήριο που καλύπτει την ταυτότητα του νεκρού, στο χώρου του ίδιου ταφικού συνόλου, που έφερε πέρσι στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και που ενδεχομένως να πρόκειται για έναν από τους δυο γιούς του Αλεξάνδρου, τον Ηρακλή της Βαρσίνης. Και ενώ επιβεβαιώνει τα δεδομένα και τη σημασία των περσινών ευρυμάτων, θέτει και νέα ερωτήματα στο πάντα συνταρκτικό αρχαιολογικό παζλ της Βεργίνας.

Τα ιδιαίτερα αυτά εύρηματα αποκαλύφτηκαν στην καλοκαιρινή ανασκαφή του ΑΠΘ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Χρυσούλα Σαατσόγλου- Παλιαδέλη, η οποία δήλωσε στον «Α»: «Βρέθηκαν -δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένα από το χώμα που τα σκέπαζε- δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία. Μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας. Στο εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου (;) υπάρχει χώμα με υπολείμματα ταφής, οπότε δεν μπορούμε συμπεράνουμε άμεσα αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στην υδρία διακρίνουμε οστά, ενώ οι επιπλέον έρευνες στο εργαστήριο θα δώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του/της νεκρού/ής».





Βασιλικές ταυτότητες;

Η ίδια εξηγεί ότι «η λύκηθος (;) ξεπερνά τα 50 εκ., μέγεθος σπάνιο -δεν ξέρω αν έχουμε και δεύτερη αυτού του μεγέθους- ενώ η υδρία φτάνει τα 40 εκ. Η ιδιαιτερότητά τους φανερώνει και τη σημασία των προσώπων που συνοδεύουν και σαφώς πρόκεται για βασιλικό ταφικό σύνολο ή τουλάχιστον συγγενικό του βασιλικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, καλούμαστε να δώσουμε απάντηση στον νέο ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού της υδρίας, απάντηση που ενδεχομένως να επηρεάσει και συμπεράσματα σχετικά με τα περσινά ευρήματα. Το σημαντικό και στα φετινά ταφικά ευρήματα είναι ότι εντοπίζονται εκτός του νεκροταφείου και της Μεγάλης Τούμπας των βασιλικών τάφων και μάλιστα στο χώρο της αρχαίας Αγοράς. Μια απάντηση θα ήταν να υιοθετήσουμε την ιστορική μαρτυρία του Ιουστίνου ότι ο γιος του Αλεξάνδρου αφού δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο, διέταξε να μην φαίνεται ο τάφος του πουθενά. Και πράγματι το ταφικό αυτό σύνολο, ήταν μπαζωμένο και δε φαινόταν. Ομως ταυτόχρονα η επιλογή να τον θάψουν στην αγορά δείχνει πόσο σημαντικός ήταν ο νεκρός για να διαλέξουν αυτήν την τοποθεσία».

Τη λύση του μυστηρίου δεν αποκλείεται να τη δώσει η ολοκλήρωση της έρευνας. Στην ανασκαφή συμμετέχουν οι Δρ. Α. Κυριάκου, η υποψήφια διδάκτωρ Ε. Μητσοπούλου, οι προπτυχιακοί φοιτητές της φετινής ανασκαφικής περιόδου, οι μεταπτυχακοί φοιτητές Α. Κακαμανούδης, Μ. Κοπέλλου, Μ. Σαλτέα-Καλογερά και Α. Τούρτας, αλλά και οι συντηρητές Ε. Ανδρέου, Π. Καματάκης και Β. Παπαγεωργίου.



agelioforos.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα”