Ποιός ήτο ο πρώτος πεσών αξιωματικός κατά τον πόλεμο του ’40

1
Εικόνα
Δεν ήταν ούτε ο Αλέξανδρος Διάκος, ούτε ο Μαρδοχαίος Φριζής.

Εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα σύγχυση των Ελλήνων πως “ο Δωδεκανήσιος υπολοχαγός Διάκος ήταν ο πρώτος νεκρός του Αγώνα ή ο Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής”.

Πράγματι αναφορικά με το εν λόγω γεγονός τα μεν μαθητικά εγχειρίδια και τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά αναγράφουν εσφαλμένως, ότι ο πρώτος πεσών αξιωματικός κατά τον πόλεμο του ’40 είναι ο εκ Χάλκης υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, ενώ μιά μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η διακριτική αυτή αναφορά της ιστορίας ανήκει στον εκ Χαλκίδος, Εβραϊκής καταγωγής, συνταγματάρχη Μαρδοχαίο Φριζή, εξ ου και η σχετική προβολή της εκδοχής αυτής από την Εβραϊκή Κοινότητα.

Χάριν τής ιστορικής αληθείας αναφέρω ότι και οι δύο ως άνω εκδοχές είναι εσφαλμένες αφού έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο πρώτος πεσών Έλλην αξιωματικός κατά το έπος του ’40 είναι ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης.

Ο υποσμηναγός Γιάνναρης εφονεύθη κατά τη διάρκεια πτήσεως αναγνωρίσεως – βομβαρδισμού τις πρωινές ώρες της 30 Οκτωβρίου 1940, όταν το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος του τύπου Henshel-126 με πλήρωμα τον ίδιο και τον αρχισμηνία χειριστή Λεωνίδα Τσάντα εδέχθη τα καταιγιστικά πυρά σχηματισμού πέντε (5) υπερσύγχρονων ιταλικών μαχητικών FIAT GR – 42 στην περιοχή της Βασιλειάδος περί τα 20 χιλ. Ν.Α. της Καστοριάς.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο μεν υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος εφονεύθη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεως ανακαταλήψεως του υψώματος Φούρκα της οροσειράς της Πίνδου την 1η Νοεμβρίου του 1940, ήτοι δύο ημέρες μετά το θάνατο του υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, ο δε συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής εφονεύθη από βόμβα αεροπλάνου στη περιοχή της Πρεμετής την 5η Δεκεμβρίου 1940.

Την ιστορική ανακρίβεια ανέφερε στον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης και την Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας (ΕΕΣΙ) του ΓΕΕΘΑ το Δ.Σ. της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (EAAA) τον Απρίλιο του 2005.

Με το έγγραφό της η ΕΑΑΑ ζητούσε από την αρμόδια επιτροπή του ΓΕΕΘΑ να ελέγξει τα υποβληθέντα στοιχεία και εφ” όσον αυτά ευσταθούν, αφ” ενός μεν να προβεί στην διόρθωση του ιστορικού λάθους από τα βιβλία της στρατιωτικής ιστορίας, εφ” ετέρου δε να ενημερώσει την αρμοδία για την σύνταξη των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και τους εκδότες των ελληνικών εγκυκλοπαιδειών για την ορθότητα του ιστορικού γεγονότος.

Πράγματι μετά από επιστάμενο έλεγχο η αρμόδια Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας με έγγραφό της προς την ΕΑΑΑ αναγνώρισε το ιστορικό λάθος και έκανε δεκτό το αίτημά της ότι ο πρώτος πεσών αξιωματικός κατά το έπος του ’40 είναι ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ευάγγελος Γιάνναρης.

Το γεγονός ότι, 73 χρόνια μετά, η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να υιοθετεί την αρχική εκδοχή δεν εκπλήττει κανέναν.

Όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα ζούμε.

Γεωργ. Κασσαβέτης, Επισμηναγός (1) ε.α.

Διαδικτυακή έκδοση εφημερίδας "Ελεύθερη Θράκη" - elthraki.gr






http://www.hellasontheweb.org/2010-04-0 ... 6-07-40-59
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορικά θέματα”

cron