Ημερομηνία : 16 Δεκ 2019, 00:24


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ξαναγράφεται η αρχαια Ιστορία μετά τις νέες ανακαλύψεις - ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2010, 05:55 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 10 Αύγ 2009, 11:24
Δημοσ.: 7864
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ξαναγράφεται η αρχαια Ιστορία μετά τις νέες ανακαλύψεις - ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!
Ξαναγράφεται η αρχαια Ιστορία;

Εικόνα

"...Ναι, διότι σύµφωνα µε τις ανασκαφές που κάναµε πρόσφατα στη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, εντοπίστηκε οικισµός σε τρεις φάσεις από το 2.600 - 1.900 π.Χ. χωρίς διακοπή στην εξέλιξη. Μέχρι σήµερα πολλοί έλεγαν ότι έχουν γίνει καταστροφές στις Κυκλάδες και ότι ήρθε νέος πληθυσµός και νέος πολιτισµός. Δεν υπάρχει λόγος να µιλάµε πλέον για καταστροφές. Μπορούµε να µιλάµε πλέον για µια οργανωµένη κοινωνία µε θρησκευτικά κέντρα πολύ παλιότερα από ό,τι πιστεύαµε µέχρι σήµερα."

Καθηγητής λόρδος Κόλιν Ρένφριου, µε τεράστιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο, ο οποίος είναι κάτοχος του «Νοµπέλ της Αρχαιολογίας»

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΛΙΝ ΡΕΝΦΡΙΟΥ ΣΤΑ «ΝΕΑ»:

«Υστερα από τόσες κλοπές πού να βρουν λεία οι αρχαιοκάπηλοι;»


Λύσεις στα µυστήρια και τα αινίγµατα ηλικίας 4.600 χρόνων από την καρδιά του Αιγαίου φέρνει στην Αθήνα ο βρετανός καθηγητής

Τη Δήλο του προϊστορικού Αιγαίου _ το κεντρικό ιερό των Κυκλάδων µε τις ανεξήγητες τελετουργίες, στο οποίο πιθανόν να λατρευόταν µια γυναικεία θεότητα _ αποκαλύπτει στην ξεχασµένη Κέρο ο καθηγητής λόρδος Κόλιν Ρένφριου.

Με όπλο του αναρίθµητα σπασµένα µαρµάρινα ειδώλια και κοµµάτια σπασµένων αγγείων, ο αρχαιολόγος που έφτασε πρώτος στο νησί τη δεκαετία του 60 _ δυστυχώς όµως µετά τους αρχαιοκαπήλους και επέστρεψε πρόσφατα (2006 - 2008) για ανασκαφές _ τολµά να ξαναγράψει την ιστορία του παρελθόντος. Και αποκαλύπτει πως ουδέποτε υπήρξε διακοπή στην εξέλιξη του πολιτισµού του Αιγαίου, σε διάλεξη που θα δώσει απόψε υπό τον τίτλο «Η Κέρος και τα µυστικά της», καλεσµένος του Ιδρύµατος Γουλανδρή.

Κοµµατιασµένα κυκλαδικά ειδώλια προσφορά σε ένα άγνωστο άλλα µεγάλης εµβέλειας προϊστορικό ιερό, αντίστοιχο εκείνου της Δήλου βρήκαν πρώτα αρχαιοκάπηλοι και ύστερα αρχαιολόγοι στην Κέρο

Ποια είναι όµως τα µυστικά της Κέρου;
«Είναι πολλά. Το βασικότερο όµως είναι για ποιον λόγο βρέθηκαν τόσο πολλές µαρµάρινες φιάλες και ειδώλια συγκεντρωµένα στο νησί και µάλιστα σπασµένα. Στην αρχή πιστέψαµε πως ήταν κατεστραµµένο νεκροταφείο και πως οι αρχαιοκάπηλοι είχαν σπάσει κάποια ή είχαν αφήσει πίσω τους µόνο τα σπασµένα.
Οταν όµως προχωρήσαµε στην ανασκαφή µαζί µε τον Χρίστο Ντούµα και τη Λίλα Μαραγκού διαπιστώσαµε ότι τα σπασίµατα είχαν γίνει στην αρχαιότητα. Στην ανασκαφή του 2006 στη νότια πλευρά νησιού βρήκαµε νέα απόθεση, που δεν είχε πειραχτεί από αρχαιοκαπήλους και η εικόνα ήταν ίδια», εξηγεί ο καθηγητής µε το τεράστιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο, ο οποίος είναι κάτοχος του «Νοµπέλ της Αρχαιολογίας» (του Μεταλλίου Λούσι Γουόρτον Ντρέξελ).
Γιατί έσπαζαν οι προϊστορικοί κάτοικοι του Αιγαίου τα ειδώλιά τους;

Το περίεργο είναι ότι ανάµεσα στα θραύσµατα µερικά κολλάνε και αλλά όχι. Γενικά όµως δεν κολλάνε, και συµπεραίνουµε πως τα έσπαζαν αλλού. Προφανώς όταν ολοκλήρωναν τις λειτουργίες τους στα νησιά τους ήταν υποχρεωµένοι για θρησκευτικούς λόγους που δεν γνωρίζουµε να φέρνουν µερικά τµήµατα στην Κέρο ως δώρο. Ηταν το πρώτο κεντρικό ιερό του Αιγαίου, αντίστοιχο της Δήλου που εµφανίστηκε 2.000 χρόνια αργότερα.

Ποιος θεός λατρευόταν σε ένα τόσο σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο;

Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουµε. Είναι ενδιαφέρον όµως πως τα περισσότερα ειδώλια είναι γυναικεία. Αλλά δεν µπορούµε να βγάλουµε πολλά συµπεράσµατα. Μπορεί να πρόκειται για µια θεά ή για προσφορές σε κάποιον θεό που δεν γνωρίζουµε την ταυτότητά του.

Και γιατί όλα αυτά στην Κέρο και όχι κάπου αλλού;

Διότι είναι ένα νησί νότια της Νάξου, κοντά στην Αµοργό, την Ιο και τη Σαντορίνη. Είναι κέντρο αντίστοιχο της Δήλου. Ισως να την επέλεξαν επειδή βρίσκεται σε σεισµογενή περιοχή και τα φυσικά φαινόµενα προκαλούσαν εντύπωση στους ανθρώπους της εποχής.

Ξαναγράφεται λοιπόν η Ιστορία;

Ναι, διότι σύµφωνα µε τις ανασκαφές που κάναµε πρόσφατα στη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, εντοπίστηκε οικισµός σε τρεις φάσεις από το 2.600 - 1.900 π.Χ. χωρίς διακοπή στην εξέλιξη. Μέχρι σήµερα πολλοί έλεγαν ότι έχουν γίνει καταστροφές στις Κυκλάδες και ότι ήρθε νέος πληθυσµός και νέος πολιτισµός. Δεν υπάρχει λόγος να µιλάµε πλέον για καταστροφές. Μπορούµε να µιλάµε πλέον για µια οργανωµένη κοινωνία µε θρησκευτικά κέντρα πολύ παλιότερα από ό,τι πιστεύαµε µέχρι σήµερα.

Ωστόσο η Κέρος ακόµη δεν έχει αποκαλύψει όλα της τα µυστικά. «Είναι περίεργο που δεν έχει εισαγωγές και κατά συνέπεια δεν διαπιστώνονται σχέσεις µε την Κρήτη. Εισαγωγές έχουµε από άλλα νησιά, από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Πριν από αυτή την εποχή κυκλαδικά ευρήµατα εντοπίζονται στην Κρήτη, που δείχνουν ότι υπήρχαν επαφές µεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων, αλλά φαίνεται πως οι σχέσεις διακόπηκαν.

Ούτε ένα εύρηµα δεν υπάρχει στην Κέρο από την Κρήτη», καταλήγει ο αρχαιολόγος που δεν περιορίστηκε στη σκαπάνη, αλλά τόλµησε να υιοθετήσει τη µέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα C14, να αναζητήσει το DΝΑ στα οστά ανθρώπων και ζώων, εκσυγχρονίζοντας ριζικά την αρχαιολογία.

Τα µουσεία παίζουν το «παιχνίδι»

Μεγάλο θύµα των αρχαιοκαπήλων, η Κέρος τη δεκαετία του ‘50 έχασε τουλάχιστον 350 αντικείµενα τα οποία κατέληξαν σε συλλογές και δηµοπρασίες του εξωτερικού.
Ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, που αγωνίζεται κατά της αρχαιοκαπηλίας, υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να µπει φρένο στη συγκεκριµένη µάστιγα.
«Αµφιβάλλω για το αν µπορεί να εξαλειφθεί. Στην Ελλάδα βέβαια τώρα επεµβαίνει η Αστυνοµία, αλλά οι αρχαιοκάπηλοι έχουν κλέψει και τόσα πολλά, που είναι δύσκολο να βρουν κι άλλα. Στην Αµερική ειδικά, υπάρχουν συλλέκτες που αγοράζουν αρχαία και µετά τα προσφέρουν σε µεγάλα µουσεία της Νέας Υόρκης.
Αυτά ναι µεν διστάζουν να τα δεχτούν στις συλλογές τους, ωστόσο τα εκθέτουν.
Πρέπει όλα τα µουσεία του κόσµου να σταµατήσουν να αγοράζουν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και να δέχονται δωρεές. Ετσι οι συλλέκτες θα σταµατήσουν να αγοράζουν, η αξία των αρχαίων θα πέσει από τη στιγµή που δεν θα υπάρχει ζήτηση κι έτσι ίσως µειωθεί η αρχαιοκαπηλία».

Αναρτήθηκε από Ωρίων -http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/blog-post_751.html

_________________
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία!\nΤο θέμα λοιπόν, δεν είναι να έχεις γνώμη...Το θέμα είναι, να έχεις γνώση!\n\nΈχουν αγιοποιήσει την άποψη κι ο καθένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τη δική του... καθώς "ως γνωστόν"..."κάθε άποψη είναι σεβαστή"! \nΌχι, ρε φίλε! Εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ την άποψή σου..."γιατί έτσι"!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ξαναγράφεται η αρχαια Ιστορία μετά τις νέες ανακαλύψεις - ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Μάιος 2010, 12:23 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
:541 :541 :541

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ
Δ. Συζήτηση: Γενικά θέματα
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
ΥΠΕΡΟΠΛΟ HAARP ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Δ. Συζήτηση: HAARP και άλλα υπερόπλα
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Προσωποκράτηση τέλος, μετά 175 χρόνια!
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
Κάρολος Δαρβίνος: 200 χρόνια μετά εκθρονίζει θεούς και βασιλιάδες
Δ. Συζήτηση: Διαφορες συζητήσεις και θέματα.
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 3
H ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: Κατερίνα Τσαφ Τσουφ
Απαντησεις: 1


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr